- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Γαλακτοζαχαροπλαστείο «Νέα Ελλάς»: εδώ και 127 χρόνια στην Ξάνθη
Φάγαμε τα γλυκά του και μας έμειναν αξέχαστα
Το γαλακτοζαχαροπλαστείο «Νέα Ελλάς» στην Ξάνθη έχει μεγάλη παράδοση στα σιροπιαστά και στο καϊμάκι
Πλησιάζοντας στην είσοδο του γαλακτοζαχαροπλαστείου, η όσφρησή μας αρχίζει να πολιορκείται, ευωδιαστά αρώματα φρέσκου βούτυρου και καβουρδισμένες νότες ξηρών καρπών πλανιούνται στον αέρα. Η «Νέα Ελλάς» είναι ένα από τα παλαιότερα και πιο γνωστά ζαχαροπλαστεία της Ξάνθης με παράδοση στα σιροπιαστά γλυκά από το 1896! Στα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του οι τεχνίτες εκείνης της εποχής έφτιαχναν πρώτα το ψωμί της ημέρας και μετά ετοίμαζαν τα καϊμάκια και τα βούτυρα με το μέλι. Ο σημερινός ιδιοκτήτης Αλτάν Τζεμήλογλου σε συνέντευξή του στην τοπική εφημερίδα «Εμπρός» αναφέρεται στο ξεκίνημα του ζαχαροπλαστείου στα τέλη του 19ου αιώνα: «Το 1896 φτάνουν στην περιοχή τρεις Αρβανίτες οι οποίοι ήταν τεχνίτες αρτοποιοί- ζαχαροπλάστες. Τα πρωινά πρόσφεραν ψωμί με καϊμάκι και βούτυρο με μέλι, βέβαια έκαναν και γλυκίσματα. Αυτοί οι άνθρωποι ήρθαν με έναν και μόνο εξοπλισμό, ένα χειροκίνητο πετρόμυλο τον οποίο μάλιστα σκοπεύουμε στο άμεσο μέλλον να τον εκθέσουμε. Με αυτό το εργαλείο ως εφόδιο κατάφεραν να φτιάξουν αυτό το μαγαζί».
Τα σιροπιαστά της «Νέας Ελλάδας» φτιάχνονται από προσεκτικά επιλεγμένες πρώτες ύλες, γάλα από τα βοσκοτόπια της περιοχής, αβγά ελευθέρας βοσκής, αγελαδινό και πρόβειο βούτυρο από μικρούς παραγωγούς. Ο μπακλαβάς, το γαλακτομπούρεκο, το σαραϊλί και το φυστικοσαραϊλί σού προσφέρουν πολλά καντάρια νοστιμιάς! Ξεχωρίζει πρώτα η αρχοντιά του φρέσκου βούτυρου και ακολουθούν το τραγανό φύλλο, το απολαυστικό σιρόπι και η αρωματική κρέμα που γεμίζει το στόμα σου.
Εκείνο που μου σπάει κάθε φορά τη μύτη και μου ξυπνά τις πιο γλυκές παιδικές μου αναμνήσεις, είναι το παγωτό καϊμάκι με την μαστιχωτή υφή και το φίνο άρωμά του. Θυμάμαι έμπαινε στα ρουθούνια μου και τρύπωνε στα βάθη της καρδιάς μου, πώς είναι δυνατόν να ξεχάσω τέτοιες γεύσεις… Αφού πρώτα το γευτώ σκέτο στη συνέχεια παραγγέλνω ένα θεσπέσιο ρεβανί και του λέω να μου βάλει από πάνω μια μπάλα καϊμάκι.
Θα κλείσω μ’ ένα υπέροχο και γευστικότατο γλυκό ταψιού που έχει άρωμα Ανατολής, στα τούρκικα «καζάν ντιπί» σημαίνει ο πάτος του καζανιού, γιατί κατά την παρασκευή του κόλλησε η καραμέλα στον πάτο του καζανιού όταν το έφτιαξαν στον σουλτάνο και έτσι βγήκε η ονομασία του. Είναι γεμάτο με πλούσια κρέμα από βουβαλίσιο γάλα που τη σκεπάζει η τραγανή καμένη καραμέλα. Θα βρείτε όμως και άλλα πολίτικα γλυκά όπως το μαλεμπί (κρέμα με μαστίχα Χίου), το κεσκιούλ (κρέμα αμυγδάλου) και το ασουρέ (γλυκός χυλός με σιτάρι, ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα).
Γαλακτοζαχαροπλαστείο «Νέα Ελλάς», Βασ. Κων/νου 8, Ξάνθη, 2541021095
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η βάση είναι ξεκάθαρη: 100% φρέσκος ελληνικός μοσχαρίσιος κιμάς, αφράτα buns, σπιτικές σος, πατάτες κομμένες στο χέρι. Αλλά αυτό που μένει είναι η λεπτομέρεια.
Εδώ και 50 χρόνια είναι κομμάτι της καθημερινότητας της Θεσσαλονίκης
Ένα ψαράκι τόσο δα, που είναι όμως ελληνικότατο, ντόπιο, σχετικά οικονομικό, πολύ τσαχπίνικο και με τρομερή διατροφική αξία
Και όχι, το λεμόνι δεν ψήνει το ωμό ψάρι και δεν σκοτώνει τα βακτήρια στα όστρακα
Από επικό gelato μέχρι artisanal προφιτερόλ και τα τουλουμπάκια που έγιναν viral
Ένα γλυκό με έντονη... γλυκύτητα, τραγανό εξωτερικά και μαλακό εσωτερικά
Τα πάντα εδώ είναι ολόφρεσκα, φτιάχνονται καθημερινά στο εργαστήριό τους, με άριστες πρώτες ύλες, αγάπη και τέχνη
Από το 2023 έχει γίνει σημείο αναφοράς για όσους αγαπούν τις αυθεντικές γεύσεις, με μια πιο σύγχρονη προσέγγιση
Η artisanal φιλοσοφία του Overoll αποτυπώνεται σε κάθε λεπτομέρεια
Τα κλασικά κι αγαπημένα και οι τρεις νέοι κωδικοί που ανυπομονούμε να δοκιμάσουμε
Σταθερό σημείο αναφοράς για όσους πιστεύουν ότι ένα καλό γλυκό δεν είναι απλώς επιδόρπιο αλλά μνήμη
Στα Άνω Πετράλωνα, το Αρµενοβίλ - γλυκά της Θεσσαλονίκης, είναι σηµείο αναφοράς
Στα Zuccherino το gelato δεν είναι απλώς γλυκό, είναι καλοκαιρινή εμπειρία πόλης
Η οικογενειακή επιχείρηση από τον Βόλο που σκέφτηκε να φτιάξει ένα παγωτό τόσο-όσο!
Έχεις δοκιμάσει παγωτό... Matcha Latte;
Στις εκβολές του Πηνειού ένας ψαράς μάς μαγειρεύει μπλε καβούρια δίπλα στο νερό και μας συστήνει τη ζωή στις παράγκες της Μπούκας
75 χρόνια μια θάλασσα από γεύσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.