Θεματα

Wine O’ Clock: Ποια τυριά ταιριάζουν με ποια κρασιά;

Ήρθε η ώρα για wine pairing με τυριά

mjsigalou
Μαρία-Ιωάννα Σιγαλού
ΤΕΥΧΟΣ μίξερ 1
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Wine O’ Clock: Ποια τυριά ταιριάζουν με ποια κρασιά;

Περιοδικό Μίξερ #1: Τυρί και κρασί, ποιοι είναι οι καλύτεροι συνδυασμοί και γιατί; 

Γραβιέρα με Pinot Noir

Οι νότες των μούρων ενός Pinot Noir είναι το τέλειο ταίρι για τις καρυδένιες γεύσεις που έχει ένα μέτριας σκληρότητας τυρί, όπως η γραβιέρα. Και τα δύο έχουν ακριβώς τη σωστή ποσότητα αρώματος και πολυπλοκότητας, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος το ένα να εξουδετερώνει το άλλο.

Μπρι με σαμπάνια

Η πιο μαλακή υφή των τυριών τριπλής κρέμας, όπως το μπρι, απαιτεί κάτι αιχμηρό και όξινο για να «κόψει» το λίπος. Η υψηλή οξύτητα και οι ευχάριστες φυσαλίδες της σαμπάνιας συνδυάζονται με την παχιά κρεμώδη υφή του σε μια αντίθεση που είναι πολύ ικανοποιητική.

Γκοργκοντζόλα με Moscato d’ Asti

Τα πιο funky τυριά απαιτούν πιο γλυκά κρασιά, αλλά η ελαφρότητα του Moscato και άλλων γλυκών λευκών κρασιών μπορεί να είναι μια καταπληκτική αλλαγή, αν έχετε συνδυάσει τα πικάντικα τυριά με βαριά, ενισχυμένα κρασιά. Τα φρέσκα, όξινα φρούτα ενός Moscato d'Asti καθαρίζουν το στόμα σας από τα βαρύτερα τυριά όπως η Gorgonzola, αφήνοντας μια αναζωογονημένη επίγευση.

Κατσικίσιο τυρί με Sauvignon Blanc

Τα περισσότερα κατσικίσια τυριά είναι γήινα και πικρά, οπότε τα εσπεριδοειδή και οι ορυκτές νότες που βρίσκονται σε ένα γαλλικό Sauvignon Blanc αναδεικνύουν τις υπέροχες γεύσεις ξηρών καρπών και βοτάνων που έχει αυτό το τυρί. Η οξύτητα αυτής της ποικιλίας είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να κόψετε τη γεμάτη γεύση του κατσικίσιου τυριού.

Havarti με ροζέ Προβηγκίας

Τα τραγανά, κόκκινα φρούτα που υπάρχουν στο σώμα ενός ροζέ Προβηγκίας είναι ντελικάτα, έτσι η απαλή γεύση που θα βρείτε σε ένα Havarti συμπληρώνει το κρασί χωρίς να το υπερκαλύπτει. Επιπλέον, η ατσάλινη μεταλλικότητα ενός ροζέ Προβηγκίας δημιουργεί εξαιρετική αντίθεση με τη μαλακή υφή του τυριού.

Μοτσαρέλα με Pinot Grigio 

Το Pinot Grigio προέρχεται από την περιοχή της Αλσατίας, στη Γαλλία. Γλυκό, πλούσιο και ελαφρώς πικάντικο, αυτό το ξηρό κρασί συνδυάζεται καλά με πιο κρεμώδεις ποικιλίες τυριών. Εμείς πιστεύουμε ότι ταιριάζει τέλεια με μοτσαρέλα.

Μπλε τυρί με Port

Το Port είναι γνωστό για το γεμάτο σώμα, τη γλυκύτητα και τον έντονο χαρακτήρα του. Και όταν έχετε να κάνετε με όλα αυτά, χρειάζεστε ένα τυρί που να ταιριάζει: κάτι πολύ έντονο. Ο σύνθετος χαρακτήρας ενός πικάντικου και αλμυρού blue cheese ταιριάζει υπέροχα με ένα παλαιωμένο, πιο γλυκό Port. Θυμηθείτε: όσο πιο γλυκό το κρασί, τόσο πιο έντονο σε γεύση και μυρωδιά πρέπει να είναι το τυρί.

Τσένταρ με Chardonnay

Το Chardonnay είναι λευκό κρασί με τραγανή, φρουτώδη γεύση και συνδυάζεται εξαιρετικά με το τσένταρ. Ο λόγος για αυτό το ζευγάρωμα είναι ότι το συγκεκριμένο τυρί έχει μια απαλή, βουτυράτη γεύση που συμπληρώνει τις φρουτώδεις νότες και την οξύτητα της συγκεκριμένης ποικιλίας κρασιού. Γενικότερα, η κρεμώδης υφή των ήπιων τυριών παντρεύεται υπέροχα με πιο αρωματικά κρασιά, δημιουργώντας ένα ισορροπημένο και αρμονικό αποτέλεσμα.

 

 

 

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ