Θεματα

Πώς θα φτιάξετε ένα νόστιμο πλατό τυριών

Για το ιδανικό πλατό, τοποθετήστε διάφορα καλούδια και δημιουργήστε έναν συνδυασμό που πάντα κερδίζει

mjsigalou
Μαρία-Ιωάννα Σιγαλού
ΤΕΥΧΟΣ μίξερ 1
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τυριά και κρασί σε πλατό
© Άλκης Καλούδης

Περιοδικό Μίξερ #1: Τι πρέπει να περιέχει ένα ολοκληρωμένο πλατό τυριών

Τα πλατό αποτελούν μια έξυπνη γαστρονομική επιλογή, ενισχύοντας τη φιλοσοφία «sharing is caring». Δεν έρχονται ως δεύτερη επιλογή όταν δεν έχουμε χρόνο να μαγειρέψουμε, αντίθετα πρόκειται για μια μορφή socializing, καθώς ένα ποτήρι κρασί, λίγο τσιμπολόγημα και καλή μουσική είναι η συνταγή για μια όμορφη βραδιά ‒ ειδικά αν αυτή είναι γιορτινή. Για το ιδανικό πλατό, τοποθετήστε διάφορα καλούδια και δημιουργήστε έναν συνδυασμό που πάντα κερδίζει, μια πεντανόστιμη ποικιλία στο πι και φι. Όπως όλα, όμως, έτσι κι αυτό χρειάζεται μια προετοιμασία. 

Τι να περιέχει ένα πλατό

Τυριά στο πλατό

Προσπαθήστε να καλύψετε τα γούστα των καλεσμένων σας, οπότε καλό είναι να προμηθευτείτε τυριά από κάθε κατηγορία υφής: σκληρό, ημίσκληρο, μαλακό ή μπλε τυρί. Για παράδειγμα μπορείτε να επιλέξετε το ημίσκληρο Havarti, ένα δανέζικο πλήρες τυρί, με κρεμώδες σώμα και λεπτές γλυκές και όξινες νότες. Επόμενο στη λίστα, το μπλε τυρί για πιο αλμυρή και πικάντικη γεύση. Μπορεί να είναι λιγότερο δημοφιλές, όμως έχει φανατικούς θαυμαστές. Όσοι πραγματικά αγαπούν τα τυριά θα το εκτιμήσουν και με το παραπάνω. Ένα πλατό δεν μπορεί να είναι ολοκληρωμένο χωρίς το αγαπημένο ιταλικό τυρί παρμεζάνα Ρετζιάνο. Από την κατηγορία των μαλακών τυριών, επιλέξτε το μπρι με κόκκους πιπεριού. 

Συνοδευτικά στο πλατό

Απαραίτητα στο πλατό μας είναι τα υπόλοιπα συστατικά που θα συνοδεύσουν τις γεύσεις και τις υφές των πρώτων υλών και θα δημιουργήσουν ένα αρμονικό σύνολο.

Αλλαντικά: Μια κλασική επιλογή αποτελούν τα αλλαντικά, όπως σαλάμι Λευκάδος, προσούτο Πάρμας και jamón serranο. Αν υπάρχει χώρος προσθέστε και ψητή γαλοπούλα με μέλι ‒ πάντα υπάρχει για κάτι νόστιμο! Η γλυκιά επίγευση θα δέσει με τα αλμυρά τυριά. 

Dips: Προτείνετε στην παρέας σας να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό, όπως τσάτνεϊ μήλου (ειδικά εφόσον επιλέξουμε μπλε τυρί). Μία εξίσου καλή επιλογή είναι το τσάτνεϊ σύκου και η μαρμελάδα βερίκοκο.

Φρούτα: Προτιμήστε κόκκινα σταφύλια, βατόμουρα, cranberries και σπόρους ροδιού (αν είναι Χριστούγεννα θα δώσετε γιορτινό χρώμα στο πλατό σας). Από αποξηραμένα, προτιμήστε δαμάσκηνα.

Ξηροί Καρποί: Προμηθευτείτε ανάλατους ξηρούς καρπούς για να υπάρχει ισορροπία με τα ήδη αλμυρά τυριά. Τα αγαπημένα καρύδια είναι ασφαλής επιλογή, εναλλακτικά μπορείτε να επιλέξετε και τα πεκάν. 

Αρτοσκευάσματα: Ψημένες αραβικές πίτες, κριτσίνια χαρουπιού και τραγανή focaccia. Αυτές οι ζυμωτές μπουκιές ολοκληρώνουν την απόλαυση. 

Tips σερβιρίσματος για την προετοιμασία πλατό

  1. Βγάλτε τα τυριά από το ψυγείο μία ώρα περίπου πριν το σερβίρισμα για να έρθουν στην τέλεια θερμοκρασία και να απελευθερώσουν όλα τους τα αρώματα.
  2. Αφήστε τα φρούτα στο ψυγείο μέχρι τελευταία στιγμή ώστε να διατηρήσουν τη φρεσκάδα τους και να είναι δροσερά.
  3. Κόψτε τα τυριά σε διαφορετικά μεγέθη και σχήματα για να δημιουργήσετε ένα οπτικό παιχνίδισμα. Σε κυβάκια την παρμεζάνα, σε τρίγωνες φέτες το Havarti. Αφήστε ολόκληρο το μπλε τυρί. Αντίστοιχα και τα αλλαντικά. Σαλάμι Λευκάδος σε λεπτές φέτες, ακανόνιστες φέτες προσούτο κ.λπ.
  4. Προτιμήστε ξύλο κοπής ή σερβιρίσματος για να δώσετε την αίσθηση της άνεσης στους καλεσμένους. Υπάρχουν και περιστρεφόμενες πιατέλες για να κάνουν το τσιμπολόγημα ακόμη πιο διασκεδαστικό.
  5. Μην ομαδοποιήσετε τα υλικά στην παρουσίασή τους. Τοποθετήστε τα στο πλατό με mix & match αισθητική.
  6. Η μαρμελάδα και το τσάτνεϊ σερβίρονται πάντα σε μπολ κι όχι πάνω στο τυρί, για να μπορούν οι καλεσμένοι να τα απολαύσουν και να τα γευτούν κάνοντας διαφορετικούς συνδυασμούς σε κάθε μπουκιά.
  7. Κατά το σερβίρισμα τοποθετήστε δυο τρία διαφορετικά μαχαίρια, ώστε να μην ανακατεύονται οι γεύσεις των πρώτων υλών. Ομοίως και με τα κουταλάκια για τα dips.
  8. Μία τελευταία πινελιά, αν είναι Χριστούγεννα: Διακοσμήστε με φύλλα γκι το πλατό σας και μπείτε στο γιορτινό κλίμα!

Προμηθευτείτε το Arla® Havarti πλήρες και το Castello® Danablu. 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ