- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
H συνταγή για να φτιάξεις τη θρυλική τούρτα από την ταινία Marie Antoinette
Σου έχει τύχει ποτέ να παρακολουθείς μία ταινία και ξαφνικά να εμφανίζεται ένα κινηματογραφικό πιάτο τόσο λαχταριστό που δεν μπορείς να συγκεντρωθείς σε καμία πλοκή ή διάλογο; Οι χαρακτήρες δρουν, οι ηθοποιοί προσπαθούν να δώσουν την καλύτερη δυνατή ερμηνεία τους, οι άνθρωποι πίσω από τις κάμερες κάνουν θαύματα και το μόνο που ενδιαφέρει εσένα είναι το φαγητό στην άκρη της οθόνης. Φαντασιώνεσαι να υλοποιείται μπροστά σου σε όλο του το μεγαλείο και να το καταβροχθίζεις πριν πέσουν οι τίτλοι τέλους.
Όταν έχεις ανάλογες συζητήσεις με μία pastry chef τόσο δημιουργική όσο η Καλλιόπη Αναγνώστη, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες η ευχή σου να γίνει πραγματικότητα.
Με τρομερή εξειδίκευση στις εντυπωσιακές τούρτες και μία ολόκληρη επιχείρηση βασισμένη στα υπέροχα γλυκά, η Καλλιόπη (ή αλλιώς Madame Gâteaux), έχει κάνει την ζαχαροπλαστική ολόκληρη επιστήμη και δέχεται οποιαδήποτε πρόκληση κι αν της βάλεις.
Έτσι όταν της εκμυστηρεύεσαι μεταξύ σοβαρού και αστείου ότι χρειάστηκε να δεις την ταινία Marie Antoinette τουλάχιστον τρεις φορές μόνο και μόνο για τα γλυκά της, εκείνη ακούει «φτιάξε την τούρτα της σκηνής με τη μπανιέρα και δώσε μου τη συνταγή!».
Έτσι κι έγινε, λοιπόν. Έκανε έρευνα, δοκίμασε συνδυασμούς γεύσεων, ασχολήθηκε εκτενώς με τη χρωματική παλέτα και τελικά έφτιαξε κέικ που θα έκανε τον οποιοδήποτε να λέει «ας φάνε παντεσπάνι». Ιδού το τελικό αποτέλεσμα (όχι, δεν είναι ψεύτικο):
Και να πώς μπορείς να το φτιάξεις κι εσύ:
Κέικ με τριαντάφυλλο, λευκή σοκολάτα και σμέουρα για τη Μαρία Αντουανέτα
Υλικά
Για τα κέικ
170 γρ βούτυρο ανάλατο, μαλακό
300 γρ ζάχαρη λευκή
6 κρόκκοι αυγού
170 γρ λευκή σοκολάτα
400 γρ αλεύρι μαλακό
1 κτσ μπέικιν πάουντερ
1/4 κτγ αλάτι
270 μλ γάλα πλήρες
Για την κρέμα, τη γέμιση και τη διακόσμηση
300 γρ βούτυρο ανάλατο, μαλακό
600 γρ ζάχαρη άχνη
ροδόνερο
ροζ χρώμα ζαχαροπλαστικής
300 γρ μαρμελάδα από σμέουρα
ασημένιες πέρλες (βρώσιμες)
1 ασπράδι αυγού
150 γρ ζάχαρη άχνη
λίγο λεμόνι
φρέσκα σμέουρα
ροζ ροδοπέταλα (βρώσιμα)
Μέθοδος
Για τα κέικ
- Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί ή στον φούρνο μικροκυμάτων και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.
- Στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν.
- Προσθέτουμε τους κρόκους έναν-έναν και συνεχίζουμε να χτυπάμε ώσου να ομογενοποιηθούν.
- Προσθέτουμε τη σοκολάτα και χτυπάμε ώσπου να ενσωματωθεί.
- Σε ένα μπολ, ζυγίζουμε το αλεύρι, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ και τα ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε τα ξηρά υλικά στο μείγμα εναλλάξ με το γάλα, ανακατεύοντας ώσπου να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Στρώνουμε ένα τσέρκι 24 εκ. και ένα τσέρκι 16 εκ. με αλουμινόχαρτο και τα τοποθετούμε στο ταψί του φούρνου.
- Γεμίζουμε τα τσέρκια με το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς.
- Τεστάρουμε τα κέικ με οδοντογλυφίδα - εάν βγαίνει στεγνή είναι έτοιμα. Προσοχή: το μικρότερο κέικ θα ψηθεί γρηγορότερα και θα πρέπει να το βγάλουμε από τον φούρνο πιο νωρίς.
- Όταν τα κέικ κρυώσουν εντελώς, τα ξεφορμάρουμε και τα τοποθετούμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες ώστε να σφίξουν.
Για την κρέμα
- Χτυπάμε το βούτυρο με την άχνη στον κάδο του μίξερ για αρκετή ώρα, ώσπου να σχηματιστεί μια λεία κρέμα.
- Προσθέτουμε όσο ροδόνερο θέλουμε.
- Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί ή φούρνο μικροκυμάτων και όταν κρυώσει λίγο, την προσθέτουμε την κρέμα, συνεχίζοντας να χτυπάμε ώσπου το μείγμα να ομογενοποιηθεί.
- Προσθέτουμε λίγο ροζ χρώμα ζαχαροπλαστικής.
- Για τη συναρμολόγηση και τη διακόσμηση:
- Κόβουμε το μεγάλο κέικ σε δύο οριζόντιες φέτες. Αλείφουμε τη μία φέτα με μαρμελάδα. Σκεπάζουμε με την άλλη φέτα.
- Κόβουμε το μικρότερο κέικ σε δύο οριζόντιες φέτες. Αλείφουμε τη μία φέτα με μαρμελάδα. Σκεπάζουμε με την άλλη φέτα.
- Καλύπτουμε το μικρό και το μεγάλο κέικ με κρέμα και τα τοποθετούμε στο ψυγείο.
- Έπειτα από 20-30’ καλύπτουμε τα δύο κέικ με μια δεύτερη στρώση κρέμας και τα τοποθετούμε ξανά στο ψυγείο.
- Έπειτα από 20-30’, βγάζουμε τα κέικ από το ψυγείο και τα τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο - εάν θέλουμε, βάζουμε και λίγη μαρμελάδα ενδιάμεσα.
- Βάζουμε λίγη κρέμα σε ένα κορνέ με μύτη αστέρι και διακοσμούμε την τούρτα όπως στη φωτογραφία.
- Στολίζουμε με ασημένιες πέρλες, (βρώσιμα) ροδοπέταλα και φρέσκα σμέουρα.
- Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το ασπράδι ώσπου να ασπρίσει, προσθέτουμε την άχνη και μερικές σταγόνες λεμόνι και συνεχίζουμε να χτυπάμε ώσπου να σχηματιστεί ένα πηχτό, λείο γλάσο.
- Τοποθετούμε το γλάσο σε κορνέ με μύτη Νο. 1 ή 2. και συνεχίζουμε τη διακόσμηση με το λευκό χρώμα όπως φαίνεται στη φωτογραφία.
Εργαλεία
1 τσέρκι 24 εκ.
1 τσέρκι 16 εκ.
σακούλα κορνέ με μύτη ανοικτό αστέρι
σακούλα κορνέ με μύτη νο 1
Για επιπλέον πληροφορίες, ερωτήσεις και συνταγές, μπορείς να ρωτήσεις την ίδια τη σεφ εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.