- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
8 τέλεια γλυκά για τον Άγιο Βαλεντίνο
Για κάποιους η ημέρα των ερωτευμένων είναι μια ευκαιρία να φωνάξουν τον έρωτά τους. Για κάποιους άλλους, πάλι, είναι μία αφορμή για να μπουν σε ζαχαροπλαστείο με ένα ωραιότατο πρόσχημα (όχι ότι το χρειαζόμαστε, αλλά καμιά φορά σε κοιτούν στραβά όταν ζητάς το οικογενειακό μέγεθος φορώντας μπουφάν πάνω από τις πιτζάμες –όχι εγώ, μια φίλη). Για αυτούς γράφεται αυτό το άρθρο. Για όσους καρδιοχτυπούν μπροστά σε μια πληθωρική σοκολατίνα, για εκείνους που αναστενάζουν στη θέα ενός σιροπιασμένου γαλακτομπούρεκου, γι αυτούς που μένουν ξάγρυπνοι όταν ξέρουν ότι στο ψυγείο υπάρχει προφιτερόλ. Αμετανόητοι, γλυκατζήδες… ερωτευτείτε σαν να μην υπάρχει αύριο!
Το προφιτερόλ του Choureal
Αυτό το προφιτερόλ με στοίχειωσε από την πρώτη στιγμή που το είδα. Ξέρεις τι είναι να παρακολουθείς τα τρυφερά σουδάκια (μόλις λίγων λεπτών ψημένα) να γεμίζονται με φρέσκια κρέμα πατισερί (ή με χειροποίητο παγωτό) και μετά να περιχύνονται με βελούδινη σοκολάτα Valrhona στη γεύση της επιλογής σου; Όχι; Και δεν θες να το μάθεις; Γρήγορα στο ναό που φτιάχνει το προφιτερόλ μπροστά σου! Ερμού 18& Διομείας 2, Σύνταγμα, 210 3317883
Η σοκολατίνα της Zoubourlou
Ξεχωρίζω τη σοκολατίνα, όχι γιατί τα υπόλοιπα γλυκά (σιροπιαστά ή μη) υστερούν (…σε καμία περίπτωση), αλλά γιατί είναι η καλύτερη που έχω φάει πο-τέ. Βελούδινη, πλούσια, με εκείνο το ασύγκριτο άρωμα της ποιοτικής σοκολάτας. Τρως κουταλιά και σε διαπερνάει (σοκολατένιο) ρίγος. Αισχύλου 4, Ψυρρή, 210 3314854
Το κιουνεφέ του Pera
To κιουνεφέ της Κωνσταντινουπολίτισας κυρίας Μαίρης ψήνεται τη στιγμή που το παραγγέλνεις. Φτάνει στο τραπέζι σου καυτό και μυρωδάτο. «Να πάρεις μπουκιά από τη μέση!» λέει πάντα η κυρία Μαίρη και αυτό για να ξεχυθεί το τυρί, να μπλεχτεί με το σιρόπι, να μυρίσει φρέσκο βούτυρο ο κόσμος όλος. Αιόλου 57, 210 3232368
Το brownie cheesecake του I Cake You
Έγινε διάσημο για τα θρυλικά μπισκότα του (ψηφίζω το Red Velvet Cookie για πρόεδρο) κι αυτά να πάρεις. Αν όμως θες κάτι εντελώς κολασμένο, στρέψου στο ταψί με το brownie cheesecake. Brownie από κάτω, cheesecake από πάνω, αλατισμένη καραμέλα για το τέλος (στη φωτογραφία έχει και nutella). Σκοτώστε με τώρα. Θεμιστοκλέους 42, Εξάρχεια, 211 4091999
Τα cruffins του Choco Jungle
To cruffin φτιάχνεται με τη ζύμη του γαλλικού κρουασάν και ψήνεται στη φόρμα του muffin. Γεμίζεται και περιχύνεται με κάθε είδος σοκολάτας. Το αποτέλεσμα είναι ένα αριστούργημα. Τραγανό απ’ έξω, μαλακό μέσα με τόσο γενναία δόση σοκολάτας που είναι αδύνατον να το δαγκώσεις χωρίς να λερώσεις την άκρη της μύτης σου. Κριεζώτου 12, Κολωνάκι
Το γαλακτομπούρεκο του Κοσμικόν και του Παπαϊωάννου
Μέχρι πολύ πρόσφατα δεν είχα φάει πιο πετυχημένο γαλακτομπούρεκο από εκείνο του Κοσμικόν. Έπειτα, όμως, έπεσε στα χέρια μου ένα ταψί γαλακτομπούρεκο Παπαϊωάννου, που δεν έζησε για να δει δεύτερη μέρα (κατηγορώ για αυτό την πλούσια κρέμα του και το τέλεια σιροπιασμένο, αλλά ταυτόχρονα τραγανό κανταΐφι στη θέση του φύλλου). Πλέον, δεν μπορώ να αποφασίσω ποιο είναι το καλύτερο για αυτό αποφαίνομαι ότι και τα δύο αξίζουν μια ισόβαθμη θέση στο πάνθεον κάθε γλυκατζή. Για διευθύνσεις: Κοσμικόν και Παπαϊωάννου.
Οι λουκουμάδες του Κτιστάκη
Γενικά, οι λουκουμάδες δεν ανήκουν στην κατηγορία «γλυκό», όπως το εννοώ εγώ. Αυτοί οι λουκουμάδες όμως ξεπερνούν και την ίδια την κατηγορία. Είναι μια σταλιά (γιατί όπως μου είχε πει κάποτε ο Θοδωρής, που ανήκει στην τρίτη γενιά του μαγαζιού, «λουκουμάς σημαίνει μια μπουκιά»), ολοστρόγγυλοι, πασπαλισμένοι με σουσάμι και κανέλα. Τους καταβροχθίζεις ολόκληρους και στην πρώτη δαγκωνιά πλημμυρίζει το στόμα σου το τέλειο σιρόπι. Αν νομίζεις ότι δεν σου αρέσουν οι λουκουμάδες ή ότι υπάρχουν καλύτεροι απ’ του Κτιστάκη, είναι σίγουρο ότι δεν έχεις δοκιμάσει τους συγκεκριμένους. Σωκράτους 59, Ομόνοια, 210 5240891
Η σούπα σοκολάτας του Zuccherino
Κάθε φορά που ακούω τη φράση «σούπα σοκολάτας» με πιάνει ταχυπαλμία. Λοιπόν, αυτή του Zuccherino είναι από τις πετυχημένες και συνδυάζεται τέλεια με μια μπάλα από τη μεγάλη γκάμα παγωτών του. Αποκλειστικά για τον Βαλεντίνο και τις μέρες που τον ακολουθούν όμως, (14-16 Φεβρουαρίου) οι pastry chef έχουν ετοιμάσει ένα ειδικό μενού για δύο με 4 καινούργιες προτάσεις γλυκών: το Ruby Ice Bomb, το μιλφέιγ με φρέσκες φράουλες, το προφιτερόλ Love Ice Cream που γεμίζει τα σου του με παγωτό της επιλογής σου και τα Pancake Full in Love με πραλίνα γάλακτος, κόκκινα φρούτα, sauce βατόμουρο και σαντιγί. Απλά λέω… Μητροπόλεως 80, Μοναστηράκι, 210 3213015
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Στο κέντρο, στα στενά, στις γειτονιές τρώμε αχτύπητα σουβλάκια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.