- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
10 ντελικατέσεν που αποθεώνουν τα ελληνικά προϊόντα
Φιλέτα σαλιγκαριού σε φασκόμηλο, αγριέλαιο Σπάρτης, μαλοτήρα Κρήτης, ζυμαρικά Καλαβρύτων, κατίκι Δομοκού και άλλα πολλά
Τα τελευταία χρόνια ζούμε την αποθέωση των ελληνικών προϊόντων-τι καλά…! Και τα μπακάλικα νέας κοπής εκεί που έβαζαν χαβιάρια και σολομούς τώρα γεμίζουν τα ράφια τους με ελληνικά τυριά, αλλαντικά, λάδια και ζυμαρικά. Ψάξαμε και βρήκαμε τα μαγαζιά που στο πι και φι σου στρώνουν τραπέζι ελληνικό.
Yoleni’s
Πολλά χρόνια διαδικτυακό κατάστημα, απέκτησε φυσική έδρα με το κτήριο του στο Κολωνάκι. Θα δυσκολευτείς να επιλέξεις ανάμεσα στο μπιστρό, το κελάρι, το olive oil bar, το κρεοπωλείο, αλλά και όλα τα τμήματα του, που επεκτείνονται σε πέντε συνολικά ορόφους. Κάποια από τα προϊόντα που θα συναντήσεις είναι το αγριέλαιο Σπάρτης, το γλυκόξινο τουρσί λαχανικών, ο κρόκος Κοζάνης, το μαλακό τυρί Άνδρου, το κρασοτύρι Κρήτης, τα εξαιρετικά κρέατα της ελληνικής εταιρείας Carnicero. Σόλωνος 9, Κολωνάκι, 2122223623, www.yolenis.com
Αραπιάν
Πρωτάνοιξε το μακρινό 1935 με στόχο να γνωρίσει στους Αθηναίους τις γεύσεις της Μικράς Ασίας και των χαμένων πατρίδων. Σήμερα, 73 χρόνια μετά, βρίσκεται στο ίδιο σημείο και ο Φάνης, η τρίτη γενιά, προσφέρει σουτζούκι και παστουρμά παραγωγής τους, αλλά και κεφτέ λουκάνικο, παστράμι, τυρολουκάνικο Δράμας και σαλάμι αέρος Λευκάδας. Λίγο πιο πέρα (Σωκράτους 1 και Ευριπίδου 52) βρίσκεται και το ίδιας ιδιοκτησίας «Καραμανλίδικα του Φάνη» όπου, θα δοκιμάσετε αυθεντικές καραμανλίδικες συνταγές ενώ μπορείτε να αγοράσετε και τα προϊόντα. Ευριπίδου 41, Αθήνα, 2103217238, www.arapian.gr
Παντοπωλείο Μεσογειακής Διατροφής
Από τα πρώτα του είδους, επέμενε ελληνικά όταν οι άλλοι ψάχνανε ακόμη τους σολομούς. Διαθέτει περισσότερα από 2.000 ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα, ανάμεσα τους και πολλά βιολογικά. Πραγματικά πολύ μεγάλη γκάμα σε αλλαντικά, μανιτάρια, όσπρια, αλλά και μαρμελάδες, γλυκά, βότανα, κρασιά και αποστάγματα. Σοφοκλέους 1 και Αριστείδου 11, Αθήνα, 2103234612, www.atenco.org
Τυροκομείο Κωσταρέλου
Το τυροκομείο άνοιξε πριν 80 χρόνια στο Μαρκόπουλο αλλά σήμερα, η τρίτη γενιά έχει ανοίξει καταστήματα σε αρκετά σημεία της Αθήνας ενώ τα προϊόντα τους ταξιδεύουν μέχρι Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο. Φημίζεται για όλα τα γαλακτοκομικά και κυρίως για τα τυριά-φημισμένο και το ρυζόγαλο-, στο κατάστημα του Κολωνακίου όμως θα βρεθείς μπροστά σε ένα πανόραμα ελληνικών εξαιρετικών προϊόντων κάθε είδους. Δοκίμασε κάποιο από τα πληθωρικά και πεντανόστιμα σάντουιτς, όσο γεμίζεις το καλάθι με μικρές και μεγαλύτερες νοστιμιές- όσπρια, ρύζια, ελαιόλαδα-, από όλη την Ελλάδα. Κάνουν και delivery. Πατριάρχου Ιωακείμ 30 – 32, Κολωνάκι, 2107259000, www.kostarelos.gr
Ελληνικά Καλούδια
Το μικρό αυτό διαμάντι απέναντι από το Μουσείο της Ακρόπολης αποτελεί μία από τις αγαπημένες επιλογές των τουριστών, φυσικά και πολλών ντόπιων. Θα βρείτε προϊόντα από όλη την Ελλάδα, όπως τσουχτερή κοπανιστή Μυκόνου, νούμπουλο Κέρκυρας, γίγαντες Καστοριάς και την περιορισμένης παραγωγής φάβα Σκύρου. Χατζηχρήστου 8, Κουκάκι, 2109224060
Malotira
Οι δημιουργοί του ντελικατέσεν, (που έχει «βαφτιστεί» από το κρητικό τσάι του βουνού), προσπαθούν να προσφέρουν στην πελατεία τους παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα μέσα από μία πιο σύγχρονη προσέγγιση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα φιλέτα σαλιγκαριού σε φασκόμηλο και θυμαρίσιο μέλι. Στον χώρο υπάρχει και καφέ για να κάτσετε και να πιείτε – φυσικά – μια μαλοτήρα Κρήτης. Απόλλωνος 30, Πλάκα, 2103246008, www.malotira.gr
Black Pepper
«Παιδί» ενός μηχανικού και μιας γεωπόνου, άνοιξε το 2013 και ο όμορφος χώρος του συνδυάζει ρετρό στοιχεία με σύγχρονη αισθητική. Στηρίζεται κυρίως σε προϊόντα μικρών παραγωγών και οικοτεχνιών, μεταξύ των οποίων φασόλια Πρεσπών, φακές Κοζάνης, τυριά από Μέτσοβο, γραβιέρα Νάξου, μανιτάρια Δίρφυος και μέλι Ταϋγέτου, μεζέδες της Γιαμ, άλευρα και ζυμαρικά από Ζέα, ενώ στο πατάρι του μαγαζιού σερβίρονται μεζεδάκια, κρασιά και ρακές. Τριών Ιεραρχών 135, Άνω Πετράλωνα, 2103411474
Παραδοσιακό Μπακάλικο
Όπως μαρτυρά και το όνομα του, εδώ θα συναντήσουμε μία σειρά παραδοσιακών προϊόντων, με έμφαση να δίνεται στα τυροκομικά προϊόντα (Κατίκι Δομοκού, γραβιέρες Κρήτης, καπνιστό μετσοβόνε κ.λπ.). Επιπλέον, διατίθενται φρέσκα βιολογικά προϊόντα, όπως είναι ο βασιλικός πολτός και το μέλι ανθέων. Πρόκλου 31, Παγκράτι, 2107560055, www.paradosiakompakaliko.blogspot.com
Gusto di Grecia
Τα προϊόντα εδώ είναι αποκλειστικά ελληνικά, με πολλά να προέρχονται από τη Μονή Βατοπεδίου. Στα συν είναι και οι χαμηλές – ειδικά για την περιοχή – τιμές, αφού δεν υπάρχουν μεσάζοντες ανάμεσα στους ιδιοκτήτες και τους παραγωγούς. Πινδάρου 16 – 20, Κολωνάκι, 2103626809
Root56
Το πιο ενδιαφέρον αρχιτεκτονικά και είναι λογικό, αφού αποτελεί δημιούργημα ενός μηχανικού και ενός αρχιτέκτονα. Ωστόσο, αιτία για να το επισκεφτείς δεν είναι μόνο η εμφάνιση του, αλλά και τα προϊόντα του, τα όποια προέρχονται από ένα πλήθος μικρών παραγωγών. Χαρακτηριστικά στο «Root56» θα βρείτε αμύγδαλα Κέας, ζυμαρικά Καρύστου, τυροζούλι και τάρτα κριθαριού. Λεωφόρος Περικλέους 56 και Κεραμεικού, Χολαργός, 2114090732, www.root56.gr
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.