- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Πώς να κάνεις τη δική σου σάλτσα ντομάτας από φρέσκες ντομάτες και να την αποθηκεύσεις για όλο τον χειμώνα!
Αρχές φθινοπώρου είναι η εποχή για να κάνουμε τις προετοιμασίες του χειμώνα. Και αυτή εδώ η δουλειά είναι πανεύκολη. Θέλει μόνο να της αφιερώσεις ένα απόγευμα και θα ανταμειφθείς πολλές φορές τους μήνες που θα ακολουθήσουν. Έχει περάσει από γενιά σε γενιά, και σίγουρα της αξίζει μια θέση στα σύγχρονα νοικοκυριά. Εκτός του ότι εξοικονομούμε χρόνο και χρήμα, δίνει άλλη νοστιμιά στα μαγειρέματα του χειμώνα. Τη σάλτσα ντομάτας θα την κρατήσουμε μέχρι τις αρχές του επόμενου καλοκαιριού που θα βγει η καινούργια σοδειά. Τέλος εποχής –από τις 20 Aυγούστου και μετά– βρίσκεις ωραίες αρωματικές και φθηνές ντομάτες στις λαϊκές αγορές –οι βιολογικές κοστίζουν κάτι παρά πάνω!
Παίρνουμε αρκετά κιλά ντομάτες, ανάλογα με τις αντοχές και τη διάθεση. Η διαδικασία είναι απλή. Πρώτα, τις πλένουμε πολύ καλά και τις κόβουμε στη μέση ή και σε μικρότερα κομμάτια, ανάλογα με το μίξερ που έχουμε. Αν ο νεροχύτης μας είναι διπλός βάζουμε όλες τις πλυμένες στη μια πλευρά και στην άλλη τοποθετούμε μια πλαστική λεκάνη όπου ρίχνουμε τις κομμένες.
Στη συνέχεια τις πολτοποιούμε σε ένα πολυμίξερ και ρίχνουμε το χυμό σε μία ή και δύο –για πιο γρήγορα και για μεγάλες ποσότητες– κατσαρόλες και τις βράζουμε για μισή ώρα (να φύγουν τα νερά τους), αφού ρίξουμε μια χούφτα αλάτι και μια κουτάλα λάδι.
Παράλληλα ετοιμάζουμε τα βάζα τα οποία βάζουμε σε ένα ταψί για να μεταφέρονται εύκολα και τα αποστειρώνουμε στους 100°C για μισή ώρα, μαζί και τα καπάκια αλλά χωριστά, όση ώρα περίπου χρειάζεται για να βράσει και η σάλτσα μας στην κατσαρόλα.
Βγάζουμε τα καυτά πια βάζα και τα τοποθετούμε στον πάγκο της κουζίνας. Βάζουμε στο βάζο ένα μαχαίρι ή ένα πιρούνι για να μπορέσουμε να ρίξουμε μέσα με μια κουτάλα την καυτή ντομάτα. Είναι πολύ σημαντικό να γεμίσουμε μέχρι τέρμα πάνω τα βάζα, για να μη μείνει αέρας. Κλείνουμε με τα καπάκια, αφού καθαρίσουμε το στόμιο αν έχει λερωθεί, και είναι έτοιμα!
Τips
• Καλό είναι να αγοράζουμε καινούργια καπάκια για να είμαστε σίγουροι πως θα κλείσουν καλά. Κάθε βάζο χωράει περίπου 1 κιλό ντομάτες. Τα βάζα του ενός λίτρου κοστίζουν περίπου 35-40 λεπτά και τα καπάκια 9-11 λεπτά.
• Επειδή είναι καυτά τα βάζα, από τη στιγμή που θα τα βγάλουμε από το φούρνο και μετά, τα πιάνουμε με μια πετσέτα. Βρίσκουμε έναν τρόπο που μας βολεύει. Ένα μικρό βαθμό δυσκολίας έχει το να τα κλείσουμε με το καπάκι, που επίσης θα είναι καυτό.
• Κάθε βάζο που ετοιμάζουμε το τοποθετούμε ανάποδα στον πάγκο ή κάπου που δεν ενοχλεί με δύο πετσέτες από κάτω, και τα αφήνουμε μερικές ώρες για να σφραγίσει καλά το καπάκι τους – αν υπάρχει κάποια διαρροή θα φανεί.
• Το πιο σημαντικό! Δεν πρέπει για κανένα λόγο να πέσει νερό –ούτε σταγόνα– στα βάζα, από τη στιγμή που θα μπουν στο φούρνο και μετά, ή στην κατσαρόλα με τη βρασμένη ντομάτα.
Συνταγή για πεντανόστιμη σάλτσα ντομάτας
Ρίχνεις το περιεχόμενο της γυάλας, αφού την ανοίξεις βάζοντας ένα μαχαίρι ανάμεσα στο καπάκι και στο στόμιο για να πάρει λίγο αέρα, σε μια κατσαρόλα. Προσθέτεις αλάτι, ζάχαρη, πιπέρι, λίγο κόκκινο πιπέρι, λιώνεις μια σκελίδα σκόρδο, προσθέτεις και το λάδι αφού πάρει μια βράση, λίγα φύλλα βασιλικού ή κάποιο άλλο μυρωδικό, και έχεις τέλεια σάλτσα για μακαρόνια σε λίγα λεπτά!
Το άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στις 07/09/2017
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.