Το καλοκαίρι θέλει BBQ
Ζουμερά, υγρά burgers τζιτζιρίζουν στην πυρωμένη σχάρα. Ο ψήστης, περήφανος, παρακολουθεί με υψωμένη τη λαβίδα. Η υπόλοιπη παρέα κοιτάει ηδονοβλεπτικά, χωρίς να ανοιγοκλείνει βλέφαρο. Δεν κουνιέται φύλλο. Όλοι περιμένουν με κομμένη την ανάσα. Θα μπορούσε να είναι σεκάνς αμερικάνικης ταινίας, αλλά ας είμαστε ειλικρινείς... Το barbeque μπορεί να γεννήθηκε στην Αμερική, αλλά στην ουσία γεννήθηκε για εμάς. Αποθεώνουμε τον ιερό βωμό της ψησταριάς, κυρίως γιατί είμαστε ταγμένοι στα παϊδάκια από τα γεννοφάσκια μας.
Θα μπορούσαμε να κάνουμε barbeque κάθε μέρα, ανεξαρτήτως εποχής. Αλλά στην πραγματικότητα τώρα το ευχαριστιόμαστε περισσότερο. Τώρα που η θερμοκρασία είναι ιδανική, οι αυλές, οι κήποι και τα μπαλκόνια έχουν ανθίσει και οι παρέες συγκεντρώνονται γύρω από ένα μεγάλο τραπέζι γεμάτο θαύματα. Τα περισσότερα κρεοπωλεία ακολουθούν πια τις τάσεις της εποχής και σε προμηθεύουν με του κόσμου (στην κυριολεξία) τις λιχουδιές. Όχι μόνο σουβλάκια, κοτόπουλο και μπριζόλες χοιρινές. Αλλά και black angus, kobe, rib eye steak, wagyu και πού ’σαι ακόμα! Πώς τα ψήνεις όλα αυτά; Εδώ είναι που πρέπει να εμπιστευτείς την πραγματική αυθεντία επί του θέματος: τον κρεοπώλη. Είναι ο άνθρωπός σου, θα σου δώσει τη σωστή συνταγή και τις απόλυτες συμβουλές για το ψήσιμο. Εννοείται ότι τα ξέρεις ήδη όλα γιατί είσαι βιρτουόζος της ψησταριάς, αλλά πού και πού καμιά συμβουλή δεν βλάπτει. Δώσε, λοιπόν, προσοχή και άκου τι μάθαμε εμείς...
Τα απαραίτητα για ένα σωστό BBQ
Σχάρες και συσκευές bbq. Πουλάνε παντού και σε τιμές που ξεκινούν από πολύ χαμηλά.
Κάρβουνα. Καλής ποιότητας και πολλά.
Μπολάκια. Επίσης πολλά. Για το λάδι των συχνών επαλείψεων (θες και πινέλο), για το αλάτι, τα λεμόνια κ.λπ.
Λαβίδες. Άσε το πιρούνι κάτω όπως είσαι και μη σε ξαναδώ κοντά στην μπριζόλα με αυτό. Θες να τη στεγνώσεις;
Πλαστικά πιάτα. Ε, όχι και το καλό σερβίτσιο στο μπαλκόνι.
Κέτσαπ. Μα γίνεται barbeque χωρίς κέτσαπ; Δοκίμασε το κέτσαπ της Κύκνος, το πρώτο ελληνικό κέτσαπ που παράχθηκε στην Ελλάδα (το 1965, παρακαλώ!). Από 100% ελληνικές ντομάτες και gluten free βάζει κάτω όλες τις προχώ σάλτσες.
Ποδιά. Ναι, η εποχή που το λεκιασμένο άσπρο φανελάκι του ψήστη θεωρούνταν sexy, έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Να μου πεις, πιο sexy είναι η ποδιά; Θα στο πω. Master chef δεν βλέπεις;
Χαρτοπετσέτες. Τόνους χαρτοπετσέτες! Πού πας ξυπόλητος στα λάδια;
Τηγανητές πατάτες. Τουλάχιστον ένας λόφος. Η πατάτα, κύριοι, είναι η μισή αρχοντιά.
Ποτό. Εδώ είμαστε. Τι πάει με τι; Keep calm και συνέχισε να διαβάζεις.
Barbeque και κρασί
Έχεις τις ζουμερές σου μπριζόλες, τα λαχταριστά σου λουκάνικα, τα λοιπά μεζεδάκια. Η πραγματική χαρά ωστόσο βρίσκεται στο… ποτήρι. Δες ποιο κρασί ταιριάζει ανάλογα με αυτά που «τσιτσιρίζουν» στη σχάρα σου.
Μπριζόλες. Ο κανόνας λέει πως η μπριζόλα ταιριάζει με τα κόκκινα. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει πως το κόκκινο που θα χρησιμοποιήσεις πρέπει να είναι απαραιτήτως ένα ακριβό Cabernet Sauvignon. Θυμήσου, τρως στην αυλή, σε πλαστικά πιάτα. Αυτή είναι λοιπόν η ευκαιρία να δοκιμάσεις ένα πιο «εξωτικό» κρασί, όπως Mαυροτράγανο από τη Σαντορίνη.
Μοσχαρίσια μπέργκερ. Ταιριάζουν ωραία με ένα Mαυροτράγανο από τη Σαντορίνη ή ένα Αγιωργίτικο. Γήινες νότες που ενισχύουν αρώματα κόκκινων φρούτων, ακριβώς ό,τι χρειάζεσαι για να ξεπλύνεις ένα μίντιουμ ψημένο, γεμάτο πρωτεΐνες ζουμερό μπιφτέκι. Βέβαια έχεις στο μυαλό σου την κλασική εκδοχή, με την κέτσαπ, τα κρεμμύδια, το τυρί και τις πίκλες, οι φίλοι σου όμως μπορεί να έχουν όρεξη για μια πιο «γκουρμέ» εκτέλεση που περιλαμβάνει blue cheese ή γλυκό τσάτνεϊ μάνγκο. Προτίμησε ένα δροσερό ροζέ από το Αμύνταιο, που σερβίρεται συνήθως ελαφρώς παγωμένο, κάτι που το κάνει ακόμη πιο καλοκαιρινό.
Μπέργκερ άλλου τύπου. Για ένα burger γαλοπούλας μπαίνει στη μέση το ροζέ, που θα προσθέσει την ανάλαφρη φρουτένια νότα. Σε ένα μπέργκερ λαχανικών, ένα Sauvignon Blanc με τα «εύθραυστα» αρώματα των εσπεριδοειδών θα αναδείξει τις γεύσεις των ανάμεικτων λαχανικών.
Λουκάνικα. Ένα κόκκινο Syrah θα ταίριαζε πολύ με το ζουμερό, αρωματισμένο με μπαχαρικά πικάντικό λουκάνικο.
Κοτόπουλο σχάρας. Το Mαυροτράγανο από τη Σαντορίνη ή ένα Αγιωργίτικο θα κάνει τη διαφορά. Αν είναι μαριναρισμένο σε εσπεριδοειδή το Μοσχοφίλερο της πελοποννησιακής γης, με τις έντονες μυρωδιές πορτοκαλιού και γκρέιπφρουτ, κερδίζει επίσης το στοίχημα.
Ψητά λαχανικά. Δοκίμασε Sauvignon blanc από τη Β. Ελλάδα. Εναλλακτικά, μπορείς να συνδυάσεις την έντονη γεύση της μελιτζάνας ή του ψητού κολοκυθιού με μια Μαλαγουζιά.
Αν πρέπει να επιλέξεις μόνο ένα μπουκάλι… Αν θέλεις να έχεις πάντα ένα μπουκάλι κρασί που να ταιριάζει με όλα τα χαρούμενα και τα «έκτακτα», προτίμησε ένα δροσερό ροζέ που θα σε ακολουθήσει είτε στην αυλή περιμένοντας το κρέας να ψηθεί, είτε στην κούνια της βεράντας τη νύχτα.
Ο ειδικός ξέρει: Η Γωγώ από το «Κρεοπωλείο ο Γιάννης» μας δίνει τα δικά της τιπς
● Μια ζουμερή χοντροκομμένη μπριζόλα από μοσχιδούλα, με σίτεμα περίπου 10 ημερών (ώστε να μην έχει στεγνώσει), είναι το απόλυτο πιάτο ενός κρεατοφάγου.
● Τα νόστιμα παϊδάκια από αρνάκια γάλακτος ικανοποιούν πάντα τους μερακλήδες
● Barbeque χωρίς λουκάνικα δεν είναι barbeque! Ψήνονται ολόκληρα ελαφρώς χαραγμένα.
● Κεμπάπ, φιλετάκια μόσχου και μπιφτέκια είναι αυτά που προτιμούν τα παιδιά πιο πολύ, αλλά ξετρελαίνονται και για σουβλάκια κοτόπουλου ή χοιρινά.
● Δεν πρέπει να ξεχάσεις τις πανσέτες και τα χοιρινά μπριζολάκια, τα κοντοσούβλια κοτόπουλου ή χοιρινού.
● Η πιο οικονομική λύση είναι τα παϊδάκια από κοτόπουλο.
● Ενώ τα πιο ακριβά είναι οι μπριζόλες από Black Angus μοσχάρι, τα γνωστά σε όλους rib eyeς. Ζητήστε από τον κρεοπώλη σας και κομμάτια μοσχαριού, όπως το flank steak, flap steak, skirt steak.
● Δεν γυρίζουμε συνέχεια το κρέας πάνω στη φωτιά και όταν το κάνουμε ας είναι με λαβίδα. Ναι, τα πιρούνια τρυπάνε και έτσι το κρέας αδειάζει από τους χυμούς του.
● Το κρέας να είναι σε θερμοκρασία δωματίου πριν το ψήσουμε, όχι κατευθείαν από το ψυγείο.
● Η καλή ποιότητα κρέατος πρέπει να ψηθεί και από καλής ποιότητας κάρβουνα. Πιο εύκολα όμως ψήνεις σε ψησταριά υγραερίου.
● Το καλό κρέας δεν θέλει πολύπλοκες μαρινάδες. Μόνο πιπέρι, θυμάρι, ρίγανη, θρούμπι και αλάτι στο τέλος.
● Μια ωραία δροσερή σαλάτα, το κοσμαγάπητο τζατζίκι, καλές μουστάρδες, μαρμελάδες και τσάτνεϊ, πιτούλες επίσης ψημένες, θα συνοδέψουν το κρέας. Η καλή παρέα απαραίτητη.
Καλλιδρομίου 51, Εξάρχεια, 2103301230
Συνταγή για σπιτικό τσάτνεϊ
Δίνει τέλεια γεύση στα κρεατικά, είναι πανεύκολη, αρέσει σε όλους
Σε μικρή κατσαρόλα ή και τηγάνι ρίχνεις 1 κούπα μαύρη ζάχαρη, κούπας ξίδι απλό, μια χούφτα σταφίδες. Προαιρετικά προσθέτεις και λίγο φρέσκο τζίντζερ τριμμένο και μια κουταλιά σούπας κίτρινο κάρι. Τα βράζεις σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν οι σταφίδες. Στη συνέχεια ρίχνεις περίπου μισό κιλό ψιλοκομμένα βερίκοκα με τη φλούδα, χαμηλώνεις τη φωτιά και αφήνεις να δέσει η σάλτσα. Έτοιμη και πεντανόστιμη!
12 βραβεία για τα κρασιά της Lidl
Σε 3 διαγωνισμούς βράβευσης κρασιών η Lidl κέρδισε 12 διακρίσεις αποδεικνύοντας ότι οι προτάσεις της προς τους καταναλωτές είναι πάντα από τις καλύτερες. Συγκεκριμένα, στον Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου Berliner Wein Trophy (Βερολίνο), στον Διεθνή Διαγωνισμό Mundus Vini (Νόισταντ) και στον Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου & Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης η Lidl απέσπασε συνολικά 12 βραβεία για τα κρασιά Σάμος Π.Ο.Π., Νεμέα Αγιωργίτικο Π.Ο.Π 2015, Ασύρτικο Σαντορίνης 2016, Oινοχώρα 2016, Μαλαγουζιά Π.Ο.Π 2016, Νεμέα Π.Ο.Π 2014 και Syrah Π.Ο.Π.
Τι είναι τα Spice Drops;
Μαγικές σταγόνες που απογειώνουν διάθεση και γεύση! Πώς; Πολύ απλά, πρόκειται για συμπυκνωμένα εκχυλίσματα μπαχαρικών, βοτάνων, φρούτων και ανθέων που διατηρούν όλη την αυθεντική γεύση, τη σύσταση και τα οφέλη τους. Αναμειγνύονται εύκολα με τρόφιμα και ποτά, μπαίνουν σε οποιοδήποτε στάδιο της παρασκευής και είναι 100% φυσικό προϊόν! Με βραβείο Παγκόσμιας Καινοτομίας Τροφίμων 2015 και Grate Taste Awards 2016, κυκλοφορούν σε 30 γεύσεις και θα τα βρεις στο ιστορικό delicatessen Αφοί Βασιλόπουλοι καθώς και στα supermarket Δημήτριος Θανόπουλος.
Euromarket
Παραδοσιακό κρεοπωλείο με ιστορία από το 1986 και τους γείτονές του να το τιμούν διαχρονικά για τα καλά και καθαρά του κρέατα. Το Euromarket, όμως, μας επεφύλασσε και μία ωραία έκπληξη, καθώς μεγάλωσε, ανακαινίστηκε κι έφτιαξε μια πολύ ωραία και ζεστή γωνιά, με το εξής επιτυχημένο concept: Ό,τι ψωνίσεις, μπορείς να τους πεις να στο μαγειρέψουν επιτόπου, στον ξυλόφουρνο ή στην ψησταριά, και να το πάρεις έτοιμο και λαχταριστό στο σπίτι. Μπορείς όμως να επιλέξεις και από τα πιάτα που έτσι κι αλλιώς βγάζει η κουζίνα και, που φυσικά, έχουν να κάνουν πάντα με κρέας, ή κάποια από τα δυο-τρία διαφορετικά πιάτα που προτείνει καθημερινά ο σεφ. Στο Euromarket θα βρεις τα πάντα από κρέας, καθώς και κρέατα ωρίμανσης, και η μεγάλη πλειοψηφία όλων αυτών προέρχονται από επιλεγμένες ελληνικές φάρμες, εκτός από τα Black Angus που είναι εισαγωγής. Το κρεοπωλείο λειτουργεί 9 το πρωί με 9 το βράδυ και οι άνθρωποι εδώ είναι εξυπηρετικοί και πρόθυμοι να σας λύσουν κάθε απορία, ενώ η κουζίνα από τις 12 το μεσημέρι έως τις 9 το βράδυ. Μπορείτε να παραγγείλετε και για το σπίτι, είτε νωπά κρέατα, είτε το μαγειρεμένο, σπιτικό τους φαγητό.
Αγίου Ιωάννη 39, Αγία Παρασκευή, 210 6399971, www.euromarkets.gr, fb: Euromarket - Η Πηγή των Κρεάτων
Carnicero meat & delicatessen
Μη μου πείτε ότι δεν έχετε πεθυμήσει ένα barbeque… Τώρα που η θερμοκρασία είναι ιδανική για να μαζευτεί όλη η παρέα στη βεράντα, στους κήπους, στις αυλές και να αναστενάξουν οι ψησταριές! Τι θα ψήσουμε; Λοιπόν το Carnicero, που ειδικεύεται στα πιο λαχταριστά κρέατα, έχει μερικές ζουμερές ιδέες, κατάλληλες για κάθε τύπο ψήστη. Αν είστε πιο παραδοσιακοί, μην το σκέφτεστε πολύ, κάντε barbeque αλά ελληνικά. Στο Carnicero θα βρείτε από σουβλάκια μαριναρισμένα και εκλεκτά λουκάνικα μέχρι πικάντικους γύρους και μοσχομυριστά κεμπάπ. Για American Style BBQ, σαν αυτά που βλέπουμε και ζηλεύουμε στις αμερικάνικες ταινίες, χρειάζεστε εκλεκτά Black Angus, rib eyes, εντυπωσιακά T-bones και short ribs. Το Carnicero έχει τα πάντα. Και άμα είστε πιο casual χαρακτήρες, δοκιμάστε τα μπιφτεκάκια Carnicero σε ψωμί brioche και τα απίστευτα Carnicero hot dogs για ένα πρωτότυπο street food party που δεν θα μοιάζει με κανένα! Δημ. Βασιλείου 18, Ν. Ψυχικό, 210 6770050/ Λ. Κηφισίας 322, Κηφισιά, 210 8015100, www.carnicero.gr, Fb: Carnicero Meat& Delicatessen
Το κρεοπωλείο της αγοράς
Αν είσαι λάτρης του πραγματικά ποιοτικού κρέατος, εδώ είναι ο παράδεισός σου, μιας και εδώ θα βρεις συγκεντρωμένα τα πιο εκλεκτά κρέατα από κάθε άκρη του κόσμου. Wagyu από την Ιαπωνία, μαύρο χοίρο από την ιβηρική χερσόνησο, βίσωνα από τον Καναδά! Όχι, όμως, μόνο αυτά. Για το καλύτερο BBQ της ζωής σου οι ειδικοί προτείνουν ζουμερό Rib Eye steak, ακαταμάχητο Black Angus ή κάποια από τα (ομολογουμένως πεντανόστιμα) λουκάνικα. Η λίστα συνεχίζει με φρέσκο βουβαλίσιο βούτυρο, τυριά, ζυμαρικά και σάλτσες. Ναι, πράγματι, εδώ υπάρχουν όλα όσα ονειρεύτηκε ο ψήστης και η παρέα του. Ανοιχτά καθημερινά 08.00-19.00, Μέσα στην κεντρική λαχαναγορά Ι.Ρέντη, τηλ: 210 4836414 Σαββατοκύριακα: 08.00-17.00 Fb: Το κρεοπωλείο της αγοράς www.eatmeat.gr
Ο Γιάννης
Αυτό το κρεοπωλείο είναι κάτι σαν θρύλος για τη γειτονιά. Σε περιμένουν εδώ και 25 χρόνια ο Γιάννης και η Γωγώ πάντα με το χαμόγελο στα χείλη, το μαγαζί δεν είναι απλά καθαρό, αλλά αστράφτει, ενώ τα εκλεκτά κομμάτια κρέατος είναι τοποθετημένα με τόση τάξη που σε κάνουν να απορείς. Τι θα βρεις; Τρυφερές μοσχιδούλες από τα Τρίκαλα και τη Λάρισα, χοιρινά του Μπακρατσά που συνεργάζεται με το Κτηνιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κοτόπουλα από την Πίνδο, βιολογικά κρέατα, κατσικάκια και αρνάκια ΠΟΠ Ελλασώνας, μαύρο χοίρο από τα Χαϊντάρια Φαρσάλων, κουνέλια, φραγκόκοτες και κοκόρια. Κι ακόμα rib eyes, flank steak, skirt steak, picanha, tomahwk Αμερικής. Κάθε είδος κρέατος στο παρασκευαστήριό τους μεταμορφώνεται σε σουβλάκια, ζουμερά μπιφτέκια, λουκάνικα χωρίς συντηρητικά και σύνθετες ουσίες, σεφταλιές, κεμπάπ, κοντοσούβλια, λεπτοκομμένες πανσετούλες, μπριζολάκια, σνίτσελ. Τι άλλο πρέπει να ξέρεις; Παίζει πάντα Elvis Prisley! Καλλιδρομίου 51, 210 3301230, Fb: Κρεοπωλείο Ο Γιάννης εξάρχεια, Fb: Γιάννης-Γωγώ Μαρόλης
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.