Θεματα

Τα πραγματικά χρήσιμα tips για σωστό delivery

Έφτασε το καταχείμωνο, και τι λέτε ότι κάναμε;

4570-643697.jpg
Παναγιώτης Μένεγος
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
31981-71441.jpg

Delivery, κάνοντας update στα «πραγματικά χρήσιμα τηλέφωνα». Tips, sites και ατάκες από την κρίσιμη εκείνη ώρα.

Ανοίξαμε τη θέρμανση (λέμε τώρα), μαζευτήκαμε σε σπίτια και…παραγγείλαμε. Αφού πρώτα τσεκάραμε την ατζέντα με τα delivery, κάνοντας update στα «πραγματικά χρήσιμα τηλέφωνα». Κι έχουμε ακόμα delivery boys, tips, sites και ατάκες από την κρίσιμη εκείνη ώρα που χτυπάει το κουδούνι που θα λυτρώσει την πείνα…

THE DELIVERY BOY

Δημήτρης Θεοδώρου

n

«Δουλεύω εδώ και 5 χρόνια, απ’ όταν τελείωσα το σχολείο, στο χώρο του φαγητού. Πρώτα καφετέρια, μετά πιτσαρία, τώρα άλλη πιτσαρία κτλ. Είναι κάτι που μου αρέσει, όπως επίσης, μου αρέσουν και οι μηχανές. Δηλαδή delivery. Είναι δύσκολη η δουλειά, γιατί εκτίθεσαι στον κίνδυνο του δρόμου – αυτό θα σου πουν όλοι. Και οι απολαβές δεν είναι σταθερές, παίζουν ανάλογα τη συμφωνία που έχεις κάνει. Για να δεις τι βάζει ο ντελιβεράς στην τσέπη θα πρέπει να απαντήσεις σε μερικά ερωτήματα: Κυκλοφορείς με δικό σου μηχανάκι ή της δουλειάς (εγώ το δεύτερο); Ποιος πληρώνει τη βενζίνη; Σου καλύπτουν φθορές από τα αναπόφευκτα ατυχήματα; Σου πληρώνουν τυχόν κλίσεις; Μην ξεχνάς, επίσης, ότι τόσο τα μεροκάματα όσο και τα tips είναι στάσιμα λόγω της οικονομικής κατάστασης…

Το πιο συναρπαστικό πράγμα είναι ότι μπαίνεις στα σπίτια του κόσμου (ή στη δουλειά του). Βλέπεις πώς ζούνε, πού ζούνε, μαθαίνει το μάτι σου να παρατηρεί. Π.χ. εγώ έχω κόλλημα με τα ασανσέρ στις πολυκατοικίες που μπαίνω, μερικές φορές με εντυπωσιάζουν. Θα δεις πελάτες με κοστούμια ή μποξεράκια, θα δεις ευγενικούς και κακόκεφους, μόνους ή παρέες με στρωμένο το τραπέζι για την πίτσα ενώ παίζουν play-station ή βλέπουν αγώνα.

Μέχρι να κάνω αυτή τη δουλειά, δεν πίστευα ότι τόσος κόσμος καπνίζει φούντα. Έχω μπει σε άπειρα σπίτια που μυρίζουν μπαφίλα. Καμία φορά τους κοιτάω – με κοιτάνε, γελάμε. Αλλά, αυτός είναι ο μόνος μύθος που ισχύει. Τα σεξουαλικά μην τα πιστεύεις. Εγώ δεν ξέρω κανέναν ντελιβερά που να του έχει κάτσει «τυχερό». Αλλά, ακόμα και να συνέβαινε κάτι τέτοιο, πότε θα το κάνεις; Και να έχεις 2-3 παραγγελίες που περιμένουν μέσα στο κουτί. Τώρα να πας κάπου, να σε πληρώνει ο τύπος κι από πίσω να περάσει η άλλη ημίγυμνη φορώντας μόνο το σλιπάκι, ναι αυτό έχει γίνει. Θα κοιτάξεις λίγο, διακριτικά. Από την άλλη, φίλοι μου έχουν πει ότι έχουν κάνει διανομή σε δωμάτιο ξενοδοχείου τύπου «3Χ»…

Ο χειρότερος πελάτης είναι αυτός που δεν έχει υπομονή. Που παίρνει πριν τελειώσει ο χρόνος που έχουμε δώσει. Από εκεί και πέρα, τα πιο συχνά παράπονα που μπορείς να ακούσεις είναι ότι «κρύωσε η πίτσα», «δεν είναι σε καλή κατάσταση» κτλ. Δεν μπορείς να τους δώσεις άδικο, αλλά αυτό που έρχεται με delivery δεν γίνεται να είναι καυτό.

Δε δίνουν όλοι πουρμπουάρ. Και δίνουν σίγουρα λιγότερα από, ας πούμε, ένα χρόνο πριν. Συνήθως αφήνουν ότι περισσεύει μέχρι να στρογγυλέψει το ποσό που λέει η απόδειξη τους, δηλαδή το 13.30 γίνεται €14 κ.ο.κ. Κάποτε κι εγώ μπορεί να μην έδινα, γι’ αυτό δε θεωρώ ότι το δικαιούμαι σώνει και καλά. Από την άλλη είναι ωραίο πράγμα, ο άλλος π.χ. να γιορτάζει και να σου προσφέρει ένα ποτήρι κρασί, μόλις του παραδώσεις. Μου έχει τύχει. Πλέον τους πηγαίνουμε και τσιγάρα ή κάτι από το περίπτερο αν ζητήσουν. Το μεγαλύτερο tip που έχω πάρει είναι €40.

Έχω χτυπήσει πεζό που πετάχτηκε, αυτοκίνητο που πετάχτηκε από STOP, έχω πέσει – ευτυχώς όχι σοβαρά. Σε όλους τυχαίνουν αυτά. Και όλοι κάνουμε παραβάσεις. Μπαίνουμε σε μονόδρομους ανάποδα, περνάμε κόκκινα κτλ. Κοίτα, αν το σπίτι είναι τρία νούμερα μακριά, δε θα κάνεις τον κύκλο. Οι μπάτσοι συνήθως δείχνουν επιείκεια και καλά κάνουν. Από την άλλη, από το κρύο έχω πάθει μέχρι πνευμονία. Αλλά με τον καιρό μαθαίνεις. Ντύνεσαι καλά, κουβαλάς αδιάβροχα, φοράς μπότες - κράνος κτλ., όμως χίλιες φορές το κρύο παρά η βροχή. Από εκείνη δε γλιτώνεις με τίποτα. Ευτυχώς δε μου την έχουν πέσει ακόμα να με κλέψουν. Ακούω πολλές ιστορίες και το παράξενο είναι ότι πιο συχνά κλέβουν φαγητό παρά λεφτά…»

Ο Δ.Θ. κάνει διανομές για την πιτσαρία ‘Colibri’ (Αναπαύσεως 9, 2109214277, Μετς).


n

Τα πραγματικά χρήσιμα τηλέφωνα

«Το Γιαννιώτικο στέκι», 2106040947
2 πίτες με κεμπάπ- ντομάτα- πατάτες-κρεμμύδι. Κάνουν συνήθως λιγότερο από 20 λεπτά που σου λένε ευγενέστατα στο τηλέφωνο.


Burger's  Place, 2106855909. 2106100098
Με σήμα κατατεθέν το ζουμερό μπιφτέκι του, πολύ καλύτερο από άλλα πολυδιαφημισμένα.


«Μπλάνας», 2106814865
Κλασικό ΒΠ μαγειρείο για εκείνες τις μέρες που στο γραφείο θες μακαρόνια με κόκορια ή λαχανοντολμάδες αυγολέμονο.


Anema e Core, 2106895666
Κλασική και προσιτή οικονομικά ιταλική πίτσα, όπως ‘caprese’ (μοτσαρέλα, τοματίνια και τίποτε άλλο) ή «ρόκα – προσούτο» (φυσικά άψητα).


«Ζάχος», (Πλατεία Γλυφάδας, 2108942343)/ Βουλιαγμένη, 2108960352
Με πρώτο το κατάστημα της Βουλιαγμένης που κλείνει μισόν αιώνα ζωής, προμηθεύει τα Νότια Προάστια με τίμιες χορταστικές πίτες.


«Μακεδόνικό», Άνω Ιλίσια, 2107757274
Χοιρινά καλαμάκια – θρύλος εδώ και 3-4 δεκαετίες, στενός ξεροψημένος γύρος που ανάμεσα σε άλλους έχει ταϊσει γενιές και γενιές φοιτητών.


«Ο Αντώνης», Χαλάνδρι, τηλ. 2106816724
Γνωστός και ως «ο Κουφός» ζεματίζει τα «ψαγμένα» ΒΠ με το ξακουστό «κλασικό – καυτερό» σουβλάκι του.


Benvenuto Tratoria, Ηράκλειο, 2102825878/ 2102825887
«Αραμπιάτα» σωστή και «πατάτα γκρατινέ» ολόσωστη. Συν οι πολύ χορταστικές μερίδες.


«Τζίμης», Βύρωνας, 2107658965
Από την old school πλατεία Αγίου Λαζάρου στο χώρο σου τα πιο τραγανά, αλάδωτα πανσετάκια της Αθήνας.


«Ποικιλίες Ψητών», Ιπποκράτους 151-153, 2106429586–7
Απέριττο κι έντιμο, όπως ο τίτλος του. Ότι μπαίνει σε πίτα, αλλά και πιάτα – μερίδες, με πολύ καλά κρέατα.


«Παλιάκης», Παγκράτι, 2107010022
Καθαρό, εξυπηρετικό και γρήγορο με υπερ-ατού τον γύρο κοτόπουλο.


Da Bruno, Παλαιό Φάληρο, 2109818959
Όπως είχαμε γράψει και στο αντίστοιχο αφιέρωμα στο φύλλο της Athens Voice «δεν προδίδει εντελώς την ιταλική κουζίνα (αλλά μόνον τόσο όσο του χρειάζεται για να επιβιώσει στην ελληνική αγορά». Δηλαδή, al dente ζυμαρικά και «καθαρές» πίτσες.


«Η γωνιά της Αλέκας», Χαλάνδρι, 2106722128
Ταβέρνα στα βόρεια που μπορεί να καταπραϋνει τον χειμώνα με τη σούπα λαχανικών της (βελουτέ, περασμένη στο μπλέντερ, γαλήνια)


«Καλαμάκι Αβάνα», Χαλάνδρι, 2106727701
Φρέσκο, ζουμερό, καλοψημένο καλαμάκι (χοιρινό ή κοτόπουλο) που έρχεται και μετά τα μεσάνυχτα στο κατώφλι σου.


«Αχιλλέας», Εξάρχεια, 210 3807.992

Παραγγέλνεις και είναι σαν να σκάει ταπεράκι από τη μαμά. Σπανακόρυζο, καγιανάς, τρομερά μπιφτέκια και ζυμωτά στρογγυλά ψωμάκια.


Brigante Little Italy, Σύνταγμα, 2111821400
Φοβερός καπουτσίνο, πραγματική πίτσα, εξαιρετικά σάντουιτς (δοκίμασε ‘cotto’ με ζαμπόν, ντομάτα, προβολόνε και μουστάρδα) και σούπερ φρέσκα ζυμαρικά (μέχρι τις 17.30).


«Μελίλωτος», Καλαμιώτου 19, 2103222458–98
To mail με τα «πιάτα ημέρας» που στέλνουν καθημερινά φτιάχνει τη διάθεση. Από κει και πέρα η «σαλάτα γης» και το σνίτσελ κοτόπουλο είναι διαχρονικά hits.


Colibri, (Αναπάυσεως 9 , Μετς, 210 9214.277/ Εμπεδοκλέους 9-13, 2107011011, Παγκράτι/ Καλλιρόης 166, Πετραλώνα, 2103463668)
O ορισμός του value for money με τρομερή φήμη, άψογη πίτσα στην Αθήνα (προσούτο – ρόκα – τοματίνια ή «p.p.o.» με πεπερόνε, πάπρικα και στραγγιστό γιαούρτι – ναι γιαούρτι πάνω στην πίτσα), καλό μπιφτέκι (άρα και burger) σε μερίδες που αποκλείουν το επιδόρπιο.


Furin Kazan, Σύνταγμα, 2103229170
Όπως λέει και μια παλιά γιαπωνέζικη παροιμία: «Maki sushi, 2 εξάδες, με τριπλή δόση soya sauce σημαίνει ευτυχία».


«Αμβροσία», Κουκάκι, 2109220281-2
Μια βραδιά Champions League δεν είναι ποτέ η ίδια αν δεν χτυπήσει το κουδούνι που θα φέρει διψήφιο αριθμό από χοιρινά καλαμάκια σε αξεπέραστο χυμό λεμονιού. Επιτρέπεται να παραγγέλνεις κι άλλες μέρες, έχει και πίτες.


Simply Burgers
Καλύπτει όλη την πόλη όπως θα δεις και στο site, και είναι ταυτισμένη ως αλυσίδα με το κόνσεπτ «μπέργκερ στο σπίτι». Εκτός από τα κλασικά διλήμματα ‘Godfather’ ή ‘Cleopatra’, δώσε μια ευκαιρία και στα chicken strips.


DELIVERY DO’s & DON’T’s

-Οι κρέπες δεν πρέπει να γίνονται delivery. Τρώγονται μόνο επί τόπου. Τελεία
-Αποφεύγουμε τους κιμάδες, εκτός αν ξέρουμε…
-Οι πίτες ας είναι αλάδωτες. Και ελαφρώς κρυωμένες, και λίγδα, δεν παλεύεται…
-Δίνουμε tip. Δίνουμε tip. Δίνουμε tip (δε θα σου λείψει το 50λεπτο).


ΜΕΡΕΣ ΑΙΧΜΗΣ

– Παρασκευή βράδυ που παραγγέλνουν οι «καλές οικογένειες». Όλο το Σάββατο. Κυριακή «απόγευμα που ξυπνάνε». Όχι τόσο πολύ πια οι αγώνες και οι αργίες.

ΜΕΡΕΣ ΝΕΚΡΑΣ

– Δευτέρα – Τρίτη- «σε κανέναν δεν έχουν μείνει λεφτά».


JOB STATISTICS

Έλληνες – Μετανάστες στη βιομηχανία του delivery σημειώσατε 2…
Στην κουζίνα τα ποσοστά είναι 10-90% και στη διανομή 30-70%


ΧΡΟΝΟΣ

Το μαξιλαράκι ασφαλείας που δίνει ο τηλεφωνητής είναι 30-35 λεπτά (εκτός αν υπάρχει απρόοπτο στην κουζίνα, οπότε η προθεσμία μεγαλώνει).
Συνήθως 10-15 λεπτά είναι το διάστημα προετοιμασίας και το υπόλοιπο ξοδεύεται στο δρομολόγιο. Αλλά, «θα σε πετύχω στο 20ο λεπτό ή στο 35ο και θα’ σαι κατσουφιασμένος;».
Ποινές: η συνηθέστερη πολιτική, κυρίως των αλυσίδων, είναι να κερνάνε την παραγγελία που άργησε χαρακτηριστικά. Το θέμα είναι ποιος την επιβαρύνεται, η επιχείρηση για την κουζίνα που άργησε ή ο ντελιβεράς που χάθηκε;


ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΔΙΑΝΟΜΗ…

«Μου έχουν χαρίσει εκπτωτικά κουπόνια για σούπερ – μάρκετ»
«Έχουν προσπαθήσει να με κλέψουν στα ψιλά»
«Μου έχουν επιτεθεί με πιστόλι στη Ν. Σμύρνη κλέβοντας μου ταμείο και φαγητό»
«Με έχουν φλερτάρει διακριτικά. Ξέρεις που φαίνεται; Στο tip μεγάλε…»
«Κάποιος γιόρταζε και μου έδωσαν γλυκό ή κομμάτι τούρτα»
«Να τσακώνονται διανομείς για το ποιος θα πάει την παραγγελία στον τσεκαρισμένο πελάτη που δίνει μεγάλα tips…»
«Μου έχουν ζητήσει να πάω τσιγάρα (κλασικό), σοκολάτες, προφυλακτικά…»
«Οι ηλικιωμένοι πάντα σου πιάνουν τη συζήτηση και δείχνουν κατανόηση σε στυλ ‘το καημένο το παιδί’. Εσύ βιάζεσαι, ακούς λίγο ευγενικά, καμιά φορά σε στέλνουν στο φούρνο ή το περίπτερο να φέρεις κάτι ελπίζοντας σε μεγάλο tip και τελικά παίρνεις συγχαρητήρια…»


ΟΛΟΙ ΟΙ ΝΤΕΛΙΒΕΡΑΔΕΣ…

• θα σου πουν ότι τους αρέσει η δουλειά τους γιατί δεν μπορούν να δουλεύουν σε κλειστό χώρο
• κάνουν τροχαίες παραβάσεις έχουν τρακάρει, πέσει, χτυπήσει/ χτυπηθεί
• δηλώνουν ευτυχισμένοι που γυρίζουν κάθε βράδυ σπίτι ασφαλείς
• θα σου πουν ότι μπαίνουν συνεχώς σε σπίτια που μυρίζουν χόρτο (γι’ αυτό οι αλυσίδες βάλανε δωράκι γλυκάκια;) κι ακούγονται αγοροπαρέες να παίζουν play station…
• σιχαίνονται τη μεσημεριανή βάρδια που έχει κυρίως γραφεία, άρα το φαγητό υποδέχεται η απρόσωπη ρεσεψιόν και το tip είναι ελάχιστο/ ανύπαρκτο
• πια κλειδώνουν το «κουτί» όταν ανεβαίνουν στον όροφο να παραδώσουν, το κόλπο με εκείνους που παραμονεύουν και τρώνε τζάμπα πίτσα πάλιωσε…
• στραβώνουν πιο πολύ με εκείνους που δεν τους χαιρετάνε/ λένε ευχαριστώ παρά με εκείνους που δεν είναι γενναιόδωροι tipsters

*** Ευχαριστούμε τους διανομείς του καταστήματος Simply Burgers στη λεωφ. Συγγρού για την πολύτιμη βοήθεια τους στη συλλογή των παραπάνω στοιχείων


ΔΕΣ

Sweet Sixteen του Κεν Λόουτς (2002)
Ο σοσιαλιστής βρετανός auteur αναπαράγει σε κοινωνικό τον μύθο ότι τα delivery boys χρησιμοποιούνται ως μικρο-dealers.

Delivery του Νίκου Παναγιωτόπουλου (2004)
Ο Θάνος Σαμαράς υποδύεται τον σιωπηλό ανώνυμο ντελιβερά που περιπλανιέται στην Αθήνα


ΜΠΕΣ e-food.gr

Σκέψου το κάπως σαν την google του αθηναϊκού delivery και παρήγγειλε on line σε χρόνο dt, απολαμβάνοντας τις πολύ συχνές (και καλές) προσφορές του.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ