- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Forza Italia: Ξέρεις από πάστα;
Η A.V. γυρίζει την Αθήνα και ανακαλύπτει την ιταλική και πολύ νόστιμη πλευρά της
Παρόλο που η Αθήνα μπορεί πια να καυχηθεί πως διαθέτει όλες τις γευστικές πρεσβείες του κόσμου, μία είναι η γεύση που μας ενώνει όλους: η ιταλική. Αν και απλή η κουζίνα της γειτονικής χώρας, έχει χίλια δυο πρόσωπα, νοστιμιές που μας κάνουν να υποκύπτουμε ξανά και ξανά στον πειρασμό. Από τα πιο καλά και αγαπημένα μας ιταλικά εστιατόρια είναι τα...
Gallo Nero
Έχει ατμοσφαιρικό urban nature ντεκόρ που δανείζεται την έμπνευση από το απέναντι του Park Hotel Πεδίο του Άρεως, αλλά έχει και τον εξαιρετικό σεφ Gian Luca Barlucchi στην κουζίνα του. Στον Μαύρο Κόκορα (Gallo Nero) απολαμβάνεις αυθεντικές συνταγές και κρασιά της Τοσκάνης σε πολύ προσιτές, για την ποιότητα, τιμές. Στα οπωσδήποτε η dolce pizza – δίκαια κοκορεύονται πως είναι η καλύτερη της πόλης. Παρ. & Σάβ. μουσικές από DJ. Λ. Αλεξάνδρας 10, ξενοδοχείο Park, Πεδίον Άρεως, 210 8894.500
Fabrizio’s
Ένας σεφ σταρ, ο Fabrizio Buliani, και ένας καλλιτέχνης, o Μάριος Βουτσινάς, έφτιαξαν στις αρχές της χρονιάς ένα μικρό αλλά ατμοσφαιρικό στέκι που μάζεψε αμέσως όσους λατρεύουν τις αυθεντικές ιταλικές γεύσεις. Σε σημείο κομβικό του Κολωνακίου και ανοιχτό από το μεσημέρι μέχρι αργά το βράδυ, με πιάτα όπου ο Φαμπρίτσιο ξεδιπλώνει το αστείρευτο ταλέντο του – ριζότι καταπληκτικά, υπέροχες πάστες, πιάτα με κρέας, κυνήγι, ψάρι. Τα γλυκά του, απλά εξαιρετικά. Σπευσίππου 8, Κολωνάκι, 210 7247.180
Pecora Nera
Το μαύρο πρόβατο είναι ένα από τα πιο γνωστά στέκια της πόλης. Για την πολύ καλή του ιταλική κουζίνα (αδυναμία μας τα crostini και η αυθεντική του καρμπονάρα), για τις μουσικές του, για την μπάρα με τα κοκτέιλ, για τον αέρα… φλερτ που πλανιέται στην ατμόσφαιρα, για την Τζένη, μία από τις πιο αγαπημένες «οικοδέσποινες» της πόλης. Σεβαστουπόλεως 158, Αμπελόκηποι, 210 6914.183
L’Οsteria da Claudio
Ένας ταμπεραμεντόζος Ιταλός, ο Claudio, και οι σπέσιαλ σπιτικές συνταγές του. Πολλά τα πιάτα ημέρας που αναγράφονται καθημερινά στο μαυροπίνακα, κάτσε στο σκεπαστό βεραντάκι και απόλαυσε ζυμαρικά σε πολλές εκδοχές, πίτσες με εξαιρετικά τραγανή ζύμη και καλό χύμα ιταλικό κρασί σε πολύ καλή τιμή. Κράτα χώρο για γλυκό, η πανακότα του είναι διάσημη. Κ. Βάρναλη 26, Χαλάνδρι, 210 6834.228
Il Postino
Ο Αντόνιο Τουτέρα είναι ίσως από τους πιο… Έλληνες Ιταλούς της Αθήνας και το ristorante του πάντα γεμάτο από λάτρεις της ιταλικής σπιτικής κουζίνας. Τα πρώτα έρχονται σε δίσκο για να διαλέξεις (τέλειο vitello tonato), στη συνέχεια πανόραμα από μακαρονάδες και μαγειρευτά. Όσοι εργάζονται στο κέντρο έχουν και τη δυνατότητα delivery σε πολύ καλές τιμές. Γριβαίων 3, Κολωνάκι, 210 3641.414
La Pasteria
Σε όλη την Αθήνα, για να μη σου λείψουν όπου κι αν βρίσκεσαι. Όλα τα εστιατόρια διαθέτουν απλή, χαρούμενη ατμόσφαιρα και πανόραμα ιταλικών καλών πιάτων, με την εποπτεία του εξαιρετικού Ιταλού σεφ Έκτορα Μποτρίνι. Λατρεύουμε τόσο τις πάστες όσο και τις απίθανες πίτσες με τη λεπτή ζύμη. Στα συν οι πολύ καλές τιμές, υπάρχει και μενού (με πολλές επιλογές) στην τιμή των € 12. Κων/πόλεως 68, Μπουρνάζι, 210 5775.133/ The Mall, A. Παπανδρέου, 4ος όροφος, Μαρούσι, 210 6198.230/ Κολωνάκι, Γλυφάδα, Κηφισιά, Ν. Σμύρνη, Π. Φάληρο, Αμπελόκηποι, Αγ. Παρασκευή, Αργυρούπολη, Χαλάνδρι, Ρέντη, Κ. Πατήσια, Ν. Μάκρη.
L’ Artigiano
Αλυσίδα με νόστιμη ιταλική κουζίνα, γιόρτασε πρόσφατα τα 20 χρόνια της. Όλα τα μαγειρεύουν τη στιγμή της παραγγελίας, ζυμαρικά, πίτσες και κυρίως πιάτα σε πολλές πεντανόστιμες συνταγές. Τσέκαρε τις προσφορές του, θα φας του σκασμού και πολύ οικονομικά. www.lartigiano.gr
Vincenzo
Δεν είναι μόνο οι Γλυφαδιώτες που συρρέουν καθημερινά στο ιταλικό στέκι των Νοτίων Προαστίων, είναι πολλοί αυτοί που έρχονται από κάθε γωνιά της Αθήνας για να γευτούν ξανά και ξανά πιάτα αυθεντικής ιταλικής και ιδίως ναπολιτάνικης νοστιμιάς σε περιβάλλον απλό, καθημερινό και χαρούμενο που τους χωράει όλους: τις μεγάλες παρέες, τα ζευγάρια, τις οικογένειες. Και delivery. Γιαννιτσοπούλου 1, Γλυφάδα, 210 8941.310
Mystic Pizza
Από τις πιο νόστιμες πίτσες με άλευρα κάνναβης, αλλά και πολύ καλά ζυμαρικά. Το κατάστημα στο Κουκάκι ανανεώθηκε πρόσφατα και πρόσθεσε Mystic espresso-cappuccino (καφές με άρωμα κάνναβης), ζεστές και παγωμένες σοκολάτες και άλλα αφεψήματα, ενώ έφτιαξε ακόμη πιο όμορφη και την αυλή του με πολλές πρασινάδες και ένα χαριτωμένο μίνι μπαρ. Σαρανταπόρου 1 & Μεσογείων, Χολαργός, 210 6545.000, Γ. Ολυμπίου 2 & Βεΐκου, Κουκάκι, 210 9592.092/Εμ. Μπενάκη 76, Αθήνα, 210 3839.500
Salute!
Carpano Antica Formula. To βερμούτ των καλύτερων κοκτέιλ
Αν έχεις αναρωτηθεί γιατί ένα κλασικό κοκτέιλ Manhattan ή ένα Negroni είναι καλύτερο από ένα άλλο με το ίδιο όνομα, η απάντηση κρύβεται στο βασικό συστατικό τους. Tο βερμούτ. Eντάξει, είναι και η τέχνη των bartenders που παίζει σημαντικό ρόλο, αλλά το καλό βερμούτ είναι αυτό που πραγματικά κάνει τη διαφορά εντυπωσιακή. Το ιταλικό Carpano Antica Formula είναι απ’ τα παλαιότερα στον κόσμο (από το 1786 στο Tορίνο) και σήμερα ζει καινούργιες μεγάλες δόξες στα χέρια των καλύτερων bartenders όλου του κόσμου, που το θεωρούν το απόλυτο Red Vermuth για premium cocktails.
Κεντρική Διάθεση: Κόνδωρ ΑΕΕΕ, 210 5696.386
Sambuca Luxardo. Το εθνικό ποτό των Ιταλών
Ό,τι είναι για τον Έλληνα το ούζο, είναι για τον Ιταλό η σαμπούκα, με βασικό συστατικό το γλυκάνισο. Όμως, όταν μιλάμε για καλή σαμπούκα το μυαλό μας και η… παραγγελία μας πάνε σε αυτή της οικογένειας Luxardo – είναι και μια παράδοση που κρατάει από το 1821. Ο Οίκος Luxardo μάς προτείνει να γευτούμε και τη Νera Sambuca (με έντονη γεύση και χρώμα γλυκόριζας, αλλά κυρίαρχο πάντα το γλυκάνισο), το Limoncello –που εμείς εδώ στην Ελλάδα το αγαπάμε ιδιαίτερα–, αλλά και το original Maraschino.
Κεντρική Διάθεση: Κόνδωρ ΑΕΕΕ, 210 5696.386
Ti voglio bene!
Απ’ έξω κομψό, με νοσταλγική 50s εμφάνιση, από μέσα όλη η τεχνογνωσία του περίφημου ιταλικού οίκου Smeg. Ένα ψυγείο αφιερωμένο εξαιρετικά στους λάτρεις του pop design και σε όσους θέλουν απροκάλυπτα να δηλώσουν εραστές της ιταλικής κουζίνας. PETCO-SMEG, Κηφισίας 3, Μαρούσι, 210 6837.400, www.petco.gr
ΕΠΙΣΗΣ ΤΡΩΜΕ ΙΤΑΛΙΚΑ
Buco (il)
Σαρρή 18 & Σαχτούρη 2, Ψυρρή, 210 3219.388
Κομψός, ντιζάιν χώρος με εξαιρετική ιταλική κουζίνα. Δευτ. κλειστά.
Capanna
Πλουτάρχου 38 και Χάρητος 42, Κολωνάκι, 210 7244.777
Ωραίος, cool χώρος με άποψη, για εξαιρετική πίτσα και φοκάτσια, πολλά ζυμαρικά – με καλύτερο απ’ όλα τα νιόκι –. Μαζεύει μοδάτο κα ωραίο κόσμο. Ανοιχτά και μεσημέρι, Δευτέρα κλειστά.
Codice Blue
Λουκιανού & Xάρητος 15, Kολωνάκι, 210 7230.896
Θαλασσινά φρέσκα, ιταλική κουζίνα και τραγανή πίτσα.
Cosa Nostra
Αγ. Θέκλας 5, Μοναστηράκι, 210 3310.900
Καλή κλασική ιταλική κουζίνα και ατμοσφαιρικό σκηνικό βγαλμένο από μαφιόζικη ταινία – βλ. Νονός.
Cosca
Πραμάντων 10, πλ. Eλπίδος, Kουκάκι, 210 9210.229
Σισιλιάνικη κουζίνα και καλή κάβα κρασιών. Κυριακή ανοιχτά και μεσημέρι. Δευτ. και Τρ. κλειστά.
Doppio (il)
Μεταξά 30, πλ. Εξαρχείων, 210 3304.333
Ιταλική τρατορία με πολλά ζυμαρικά και άλλα ιταλικά μαγειρευτά σε ποικιλία. Πολύ καλό ossobuco, δηλαδή μοσχαρίσιο κότσι με ριζότο. Κρασί εμφιαλωμένο και χύμα.
Facce Strane
Λ. Αλεξάνδρου 5-7 (περιοχή Χίλτον), 210 7254.500
Ιταλικό καφέ ανοιχτό κάθε μέρα από το πρωί στις 9.30 μέχρι τη 1.00 το βράδυ για καφέ και φαγητό.
Malconi's
Π. Ιωακείμ & Πλουτάρχου 23, Κολωνάκι, 210 7248.920-2
Το νέο ιταλικό έχει πολύ ωραίο ντεκόρ και είναι ανοιχτό από το πρωί για espresso lungo, ποτήρι κρασί ή και φαγητό.
Matilde pizza bar
Κωνσταντινουπόλεως 44, Γκάζι, 210 3411.878
Hot spot στο Γκάζι, με τραπεζάκια έξω και θέα στα τρένα που περνούν, με ιταλική αυθεντική πίτσα ψημένη σε ξυλόφουρνο και cocktails. Kυρ. μεσημέρι, Δευτέρα κλειστά.
Rocca (La)
Αγγελικάρα 1 & Ρατζιέρη, Ακρόπολη, 210 9223.620
Αυθεντική κουζίνα από Ιταλούς σεφ, κλασικές και μοντέρνες συνταγές, κάβα με καλά ιταλικά κρασιά. € €
Sale & Pepe
Αριστίππου 34, Λυκαβηττός 210 7234.102
Ο Ιβάν Οταβιάνι διαθέτει μια ατέλειωτη λίστα κρασιού βραβευμένη μέχρι και από διεθνή έντυπα, ένα ιδιαίτερα προσεγμένο μενού και διάθεση να το ψάχνει συνεχώς. Μαγικά και τα γλυκά, ανοιχτό και το κελάρι για όποιον θελήσει να κάνει μια επίσκεψη.
Dal Professore
Διονύσου 47 & Χατζηαντωνίου, Μαρούσι, 210 6149.000
Σε μονοκατοικία, μικρός κατάλογος, μεγάλες απολαύσεις. Ζυμαρικά που φτιάχνονται στο χέρι και ολόφρεσκα γλυκά με βασίλισσα την αυθεντική τιραμισού.
Salumaio di Atene
Παναγίτσας 3, Kηφισιά, 210 6233.934
Κομψό,όπως οι σικάτες Κηφισιώτισσες που δίνουν ραντεβού εκεί μετά το shopping. Γευστικότατα πιάτα με άρωμα Ιταλίας, αφράτα σπιτικά ζυμαρικά για να αγοράσεις. Κυρ. κλειστά
Strada (La)
Eθν. Aντιστάσεως 107, N. Ψυχικό, 210 6710.370
Μεγάλο, ντεμί μοντέρνο, ντεμί κλασικό που το προτιμούν όλοι: οι μεγάλες παρέες, τα ζευγάρια, οι οικογένειες, οι επιχειρηματίες της περιοχής. Κλασική ιταλική κουζίνα με πανόραμα πιάτων που μένουν απαράλλαχτα τα τελευταία χρόνια.
Tutti a Tavola
Λεωφ. Kηφισίας 254, Xαλάνδρι, 210 6778.765
Σπιτική ιταλική κουζίνα. Μπρουσκέτα, ζυμαρικά, νόστιμο κρέας. Μη φύγεις αν δεν δοκιμάσεις το βενετσιάνικο τιραμισού.
Luna Rossa
Σωκράτους 213, Καλλιθέα, 210 9423.777
Πολύ κομψό wine restaurant για ιταλική κουζίνα επιπέδου, chef ο Danilo Petrini. Και δυσεύρετα καλούδια που εισάγουν από το εξωτερικό – φρέσκιες άσπρες και μαύρες τρούφες.
Pecatti di Gola
Κύπρου 50, Γλυφάδα, 210 8981.511
Η Tαλίτα και η Ναόμι είναι κόρες του θρυλικού Vincenzo Sigillo (il Parmigiano, Yves Klein, Blue κ.ά.) και της Ντίας και έχουν κληρονομήσει το... χάρισμα! Θα φας καταπληκτικές μακαρονάδες –δοκίμασε αυτή με τις γαρίδες και την τρούφα– και στο τέλος πίτσα καλτσόνε γεμιστή με σοκολάτα. Μεγαλείο!
Casa di Pasta
Aπόλλωνος & Λητούς 2, Bουλιαγμένη, 210 8964.122
Κλασικό ιταλικό, από τα πιο παλιά και γνωστά της Αθήνας. Πολύ καλά αλλαντικά, τυριά και αυθεντική ιταλική pasta. Τσιμπημένες τιμές, αλλά αποζημιώνουν οι γεύσεις.
Mezza Luna
Oρφέως 2, Bουλιαγμένη, 210 96 71.046/ Λ. Κηφισίας 37Α, Μαρούσι (Golden Hall), 210 6836.828
Ιταλική κουζίνα – πίτσα με λεπτή και τραγανή ζύμη, πάστα, ταλιάτα και κρέατα.
Piazza Mela
Λ. Kηφισίας 238 (εμπ. κέντρο Mela), Kηφισιά, 210 6236.596
Kομψό, μέσα σε shopping center, κλασικές ιταλικές γεύσεις που προτιμούν οι κομψές κυρίες μόλις ψωνίσουν από δίπλα καινούργια ποτήρια Baccarat. Κυρ. κλειστά.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.