Θεματα

Taste Voice: Σε γνωρίζω από τη γεύση

Μπουκιές σε μια καλή χωριάτικη, σταγόνες που μυρίζουν θάλασσα, γραφικές αυλές, ταράτσες με θέα και φεγγάρια που θέλουν να σε πάρουν μαζί τους.

43861-98572.jpg
Νενέλα Γεωργελέ
ΤΕΥΧΟΣ 346
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
14215-31827.jpg

Μπουκιές σε μια καλή χωριάτικη, σταγόνες που μυρίζουν θάλασσα, γραφικές αυλές, ταράτσες με θέα και φεγγάρια που θέλουν να σε πάρουν μαζί τους. Η Αθήνα ετοιμάζεται για το καλοκαίρι και το κάνει πάντα σαν να είναι γιορτή. Μέσα σε μια περίοδο δύσκολη και απρόβλεπτη, μένει απτόητη, έχει πάντα καινούργια να δείξει, διατηρεί το χιούμορ της, και, ναι, έχει μεγάλα κέφια. Στο αφιέρωμα που ακολουθεί δες τις νέες τάσεις που διαμορφώνονται, τα στέκια που ανοίγουν τώρα και θα συζητηθούν και όλα όσα θες να μάθεις για το μακρύ γευστικό καλοκαίρι που έρχεται και είναι όλο δικό σου! 

Φαγητό, η σωτηρία της ψυχής!

Το καινούργιο Avocado Food for Life (Νίκης 30, Σύνταγμα, 210 3237.878) από την ομάδα του NYSY Studios (yoga και pilates) δεν είναι απλά ένα χορτοφαγικό εστιατόριο. Όλα του τα πιάτα, από Μεσόγειο, Ινδία και Ανατολή, και οι χυμοί, ντόπιοι και εξωτικοί, δεν είναι μόνο νόστιμα, αλλά το καθένα τους αποτελεί και μια νέα πρόταση. Δοκίμασε Vibrant Vega Pizza, δυναμωτικές ή και χαλαρωτικές σούπες, και δες τη ζωή με άλλο μάτι. Κι ακόμα, στο Χρώμα Chroma (Καρ. Σερβίας & Λέκκα 8) σε συνεργασία με τη Δήμητρα Βιβέλη (www.tododeca.gr), σύμβουλο συνειδησιακής αγωγής, τα μεσογειακά πιάτα του νέου μενού γίνονται αφορμή για μικρές δόσεις αυτογνωσίας, καθώς αναλύονται οι ιδιότητες των χρωμάτων που περιέχει κάθε πιάτο.

Η άνθηση της γειτονιάς.

Την αρχή έκαναν το Άνετον (Στρ. Λέκκα 19) του Β. Καλλίδη στο Μαρούσι και το wine bar Cucina Povera (Ευφορίωνος 13 & Ερατοσθένους) στο Παγκράτι. Ταβέρνες και εστιατόρια αποφεύγουν το κέντρο και προτιμούν τις ήσυχες (και με χαμηλότερα νοίκια) γειτονιές. Είναι, όμως, και το καλοκαίρι που παραδοσιακά αγαπάει τις αυλές, τους κήπους, τα απόμερα στενά. Η Ροζαλία (Βαλτετσίου 58) στα Εξάρχεια έχει καλή ελληνική κουζίνα, το Tirbouson (Κων/πόλεως 104) είναι τυπίστικο με φιλικές τιμές, τα Prosopa (Κων/πόλεως 4) «καλλιτεχνίζουν» και είναι γκουρμέ, το Άστυ 68 (Κων/πόλεως 68) τιμά τις παραδοσιακές γεύσεις, το Χαρτί και Καλαμάρι (Λ. Ειρήνης 33) στο Πέραμα προσφέρει πολλούς μεζέδες –όλοι τους για βραβείο–, ο Γάιδαρος στην Αγ. Παρασκευή (Ελληνοσερβικής Φιλίας 52) φτιάχνει χωριάτικες νοστιμιές στον ξυλόφουρνο και σερβίρει στον κήπο. Στα Πετράλωνα είναι η Κάππαρη (Δωριέων 36) με σωστούς κεφτέδες και γραφική αυλή, το νέο Xαλυβουργείο (Κυδαντιδών 36) με ελληνική κουζίνα και πενιές, το Τσιπουράδικο του Αποστόλη (Τρώων 43) με αχτύπητες ποικιλίες. Ο Λεμονόκηπος στη Ν. Φιλαδέλφεια (Αγ. Τριάδος 11 & Επταλόφου) έχει δροσιές, γκουρμέ πιάτα και δεν ξεπερνάς τα € 20, το Rialto (Ηρ. Πολυτεχνείου 4) στην Ηλιούπολη έχει καλά μεσογειακά πιάτα και ακόμα καλύτερες μουσικές. 

image

Το καυτό σημείο Ψ 

Στο Gaspar (Λ. Δ. Βασιλείου & Λυκούργου) για τη happy του ατμόσφαιρα, στο Adamo (Λ. Δ. Βασιλείου 16) για ιταλικό, στο San Paolo (Περικλέους 11) για γκουρμέ σουβλάκια, στο Leo’s (Λ. Κηφισίας 342 & Εθν. Αντιστάσεως) για lunch break με metropolitan style. To Ψυχικό έχει κι αυτό ψυχή και με τέσσερα νέα στέκια ξαναμαζεύει τον κόσμο στην περιοχή. Λίγο πιο κάτω, ο Χρύσανθος Καραμολέγκος (έχοντας μετά από 8 χρόνια κλείσει το «Απλά» και λίγο πριν ανακοινώσει τα καινούργια του), αλλάζει με το δικό του τρόπο την κάρτα φαγητού του Ivy (Λ. Κηφισίας 322).  

Value for money 

Λέξη-καραμέλα του νέο-trendy πελάτη και σημαία των επιχειρηματιών της μετά ΔΝΤ εποχής. «Πλούσια σαλάτα από βιολογικό άγριο ρύζι, ρόκα και παρμεζάνα, με καφέ εσπρέσο από την Αιθιοπία και σπιτικό brownie, όλα με 8,20 ευρώ». It Fresh Food (Πανεπιστημίου 39, πλ. Κοραή/ Σκουφά 37, Κολωνάκι/ Λ. Κηφισίας 64, Polis Center, Μαρούσι).

image

Foodonomics 

Ο νέος παγκοσμιοποιημένος όρος δείχνει την τάση να θέλουμε να ξέρουμε περισσότερα για τα πιάτα που παραγγέλνουμε. Όχι τόσο τον σεφ, και προς θεού όχι τα εξωτικά υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένα. Το οικολογικό αποτύπωμα του πιάτου στον πλανήτη επιτρέπει τροφές που έχουν μεταφερθεί το πολύ 150 χλμ. μέχρι τον τόπο κατανάλωσής τους – συμμαζέψου πια με τα Κοbe beef... 

image

Γλυκιά Κηφισιά 

Απανωτά «ζαχαρωτά» openings στα Βόρεια Προάστια.  Άνοιξαν τα Hamptons Cupcakes (Λεβίδου 11, πίσω από το Πbox) με τα γνωστά αμερικάνικα μικρά κέικ σε τεράστια ποικιλία και με τιμές από € 1,75 τα μικρά μέχρι € 2,75 τα μεγαλύτερα, νέο μεγάλο Cake στη Γρηγορίου 9, στη  Ν. Ερυθραία, καινούργιο τεράστιο και με τραπέζια Max Perry στη Χαριλάου Τρικούπη, Troufa είναι το νέο chocolate bar επίσης στη Χαριλάου Τρικούπη στο 146, Cheesecakes & Co στη Δροσίνη 11, το πολύ συμπαθητικό και γνωστό από το Ναύπλιο «κοσμηματοπωλείο» γλυκών του Τoni Martin με cheese cakes, cookies, brownies, Luisa Pastry Boutique στην Αγ. Τρύφωνος 8, με πολλά γλυκά και προφιτερόλ με δύο είδη σοκολάτας που θες να φας όλο το μπολ (και είναι μεγάλο).

image

Ελληνικά deli 

Χαβιάρια, σολομοί, φουά γκρα... ξου! Χωρίς αλάτι από τα Κύθηρα, μέλια μικρών παραγωγών, τυριά απ’ τη Ρούμελη, αλλαντικά απ’ τις Σέρρες, χειροποίητα ζυμαρικά από τη Μάνη, τραπέζι δεν κάνεις...  Γι’ αυτό, εκτός από την Κεντρική Αγορά –που παραδοσιακά τα διαθέτει όλα– σε κάθε γειτονιά ξεφυτρώνουν ελληνικά delicatessen ή μάλλον όλα τα μαναβομπακάλικα φέρνουν προϊόντα από το χωριό τους. Για να σε εξυπηρετήσουν. Βρήκαμε στην Κάπαρη, το καλό και φτηνό deli της «γειτονιάς» του κέντρου (Ασκληπιού 22), εξαιρετική φέτα Καλαβρύτων προς € 8,5 το κιλό, πικάντικη φέτα Τριπόλεως πάλι € 8,5 το κιλό, γίδινο τυρί από το Καρπενήσι προς € 8,70 το κιλό.

Μισές μερίδες - μισές τιμές

Σε μια εποχή που όλοι ψάχνουν το φτηνότερο, χωρίς όμως εκπτώσεις και στην ποιότητα, πολλά είναι τα εστιατόρια που καθιερώνουν τις μικρότερες μερίδες. Όπως το μεσογειακής-πελοποννησιακής κουζίνας Μάνη Μάνη (Φαλήρου 10) στο Κουκάκι, αλλά και το καινούργιο καλό ψαροφαγικό Αϊ-Νικόλας (Λ. Συγγρού 156).

Λαϊκές αγορές 

Στα πάνω τους, και με διευρυμένες «παροχές» – πολλές έχουν και ρούχα, είδη για το σπίτι κ.λπ. Tip: Κάνε μια βόλτα μέχρι να τσεκάρεις τα καλύτερα και φτηνότερα και κυρίως πήγαινε μετά τη μία, την ώρα που τα μαναβάκια πουλάνε όσο-όσο.

Οινικές - γαστρονομικές εκδρομές. 

Πολύ in, πολύ επιμορφωτικές, με μεγάλη συμμετοχή οινόφιλων, φυσιολατρών και όσων ξεμείνανε από γκόμενο/α τον τελευταίο καιρό. Οι πιο ψαγμένοι πάνε στα χωριά της Βουργουνδίας για καλά κρασιά σε συμφέρουσες τιμές. Ο Τίμος Πετρίδης (που τον ξέρεις καλά από την παλιά Καλλίστη) πρωτοτυπεί: διοργανώνει τρομερές εκδρομές στα Αναστενάρια και δοκιμάζει τα κρασιά της Δυτικής Μακεδονίας 19-22 Μαΐου, πληροφορίες 694 4386175 

image

Urban farming

Είναι πολλοί φέτος το καλοκαίρι που στη σαλάτα τους θα βάλουν δυόσμο, γλυστρίδα, βασιλικό, κρεμμυδάκια, θυμάρι ή ακόμα και ντομάτες από το μποστάνι τους. Αστικές καλλιέργειες, κοινώς κηπουρική στο μπαλκόνι, το καλύτερο Prozac, και μελιτζάνες εναντίον παγκόσμιας πείνας. Συνδυασμός ακαταμάχητος για τα πλήθη που ήδη έχουν εξασκηθεί παίζοντας Farmville στο Facebook.

image

Ταράτσες

«Hot» κάθε καλοκαίρι, όπως κι αν το δεις. Βρίσκεσαι στο Kuzina (Aδριανού 9, Θησείο) και χαζεύεις την Ακρόπολη. Τσιμπάς fingerfoods και πίνεις κοκτέιλ σ’ ένα από τα 10 καλύτερα skybars (σύμφωνα με τον έγκυρο οδηγό www.hotels.com) του κόσμου, άρα κάθεσαι στο Galaxy (Βασ. Σοφίας 46) του Hilton. Τρως ταραμοσαλάτα κάτω από το γιασεμί στον Βασίλαινα (Αιτωλικού 72, Πειραιάς). Είδες την έκθεση και ανηφορίζεις στο roof της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών που σε λίγο ανοίγει εστιατόριο με θέα στον Ιερό Βράχο και τον Σαρωνικό ή τρως κεφτέδες στην καντίνα-μικρό μυστικό της πόλης στην ταράτσα του Συντάγματος. Ναι, είσαι ενήμερος για όλα και, ναι, έφτασε το καλοκαίρι.

image

Μήπως είσαι ο Φρεσκούλης;

Η αγαπημένη μας σαλάτα στο γραφείο είναι του Φρεσκούλη. Στην αρχή νομίζαμε ότι έτσι λένε τον επιχειρηματία, αλλά και έτσι, σαν «όνομα» σαλατών, και πάλι μας κάνει να χαμογελάμε. Φτιαγμένες από πολύ καλά υλικά, σε 5 γεύσεις για να μη βαριόμαστε (με τόνο, σολομό, ceasar κ.λπ.), σε κομψή συσκευασία του ενός ατόμου και μαζί με πιρουνάκι και χαρτοπετσέτα για να είσαι κομπλέ.

Bio.

Τόσο μικρή λεξούλα – τόσο μεγάλη πέραση! Τα βιολογικά λάδια, κρασιά, μαναβικά αν και κοστίζουν κάτι παραπάνω είναι στα πάνω τους κι εσύ θα τα βρεις παντού: στις καθημερινές προτάσεις του πολύ συμπαθητικού και all day Nice’n’Easy (Ομήρου 60 & Σκουφά), στις σαλάτες από το Living Well Menu των T.G.I. Friday’s που περιέχουν βιολογικά αποξηραμένα φρούτα, στη νέα σειρά βιολογικών του Μπάρμπα Στάθη για να μαγειρέψεις εύκολα, σίγουρα και υγιεινά στο σπίτι σου.

Γλυκά με παρελθόν

Ο Νέος Κρίνος είναι το πρόσφατο απόκτημα της οικογένειας της μπιραρίας Εν Αιθρία και θέλει να μας θυμίσει μια διασκέδαση παλαιάς κοπής. Ο «Κρίνος» σαν μαγαζί προϋπήρχε στη Νέα Φιλαδέλφεια, έχοντας αφήσει εποχή στη δεκαετία του ’30 και μετά με τους λαχταριστούς του λουκουμάδες. Πρόσφατα ανακαινίστηκε και απέκτησε το χαρακτηριστικό «νέος», έχει κομβική τοποθεσία, πάνω στη Δεκελείας και στον πεζόδρομο- πέρασμα, και σε κάνει να θέλεις να ζήσεις πιο απλά τη ζωή σου, με ελληνικό καφέ και γλυκάκι του κουταλιού που θυμίζουν τη γλυκιά γειτόνισσα, υποβρύχιο και ρυζόγαλο που σε μεταφέρουν στα παιδικά σου χρόνια, λουκουμάδες που δεν μπορείς να αντισταθείς, σιροπιαστά που σε κάνουν να παραμιλάς, με τον μπακλαβά να κλέβει τις εντυπώσεις και άλλες λιχουδιές (Δεκελείας 108, Ν. Φιλαδέλφεια).

Από την κατσαρόλα του συγγραφέα.

Ποιος είπε πως συνταγές βρίσκεις μόνο σε βιβλία μαγειρικής. Υπάρχουν μυθιστορήματα που καθώς τα διαβάζεις τρέχουν τα σάλια σου με τις περιγραφές φαγητών. Έχουν βγει και βιβλία με συγκεντρωμένες τις συνταγές π.χ. της Αγκάθα Κρίστι («Σασπένς καραμελέ», εκδ. Ηλέκτρα), του Μονταλμπάν («Οι συνταγές του Πέπε Καρβάλιο», Μεταίχμιο) κ.ά. Αλλά και στο τελευταίο βιβλίο του Ουμπέρτο Έκο «Το κοιμητήριο της Πράγας» (εκδ. Ψυχογιός), η χοληστερίνη χτυπάει κόκκινο. Ο ήρωας, όταν δεν δολοπλοκεί, δοκιμάζει πιάτα στα πιο γκουρμέ εστιατόρια και στα καταγώγια Ιταλίας, Γαλλίας και Γερμανίας του 19ου αιώνα σχολιάζοντάς τα με ύφος resto-κριτικού και δίνει συνταγές που θα προκαλούσαν τάσεις λιποθυμίας στους οπαδούς της υγιεινής διατροφής και έκκριση στομαχικών υγρών στους κρεατοφάγους.

Fast Casual

Μπορεί το γρήγορο και φθηνό να είναι καλό; Μια καινούργια κατηγορία, τα fast casual εστιατόρια, ξεφυτρώνουν κυρίως στο κέντρο για να εξυπηρετούν εργαζόμενους και βιαστικού, που όμως δεν θέλουν να κάνουν εκπτώσεις στην ποιότητα, τη γεύση, την ατμόσφαιρα. Από το Schweinchen Dick με τα λουκάνικα από τη Βαυαρία και τη Νυρεμβέργη και τη μεγάλη ποικιλία σε μπίρες, μέχρι το New York Sandwitches με τις ιταλοαμερικάνικες γεύσεις, όλα τους έχουν κάτι καινούργιο και νόστιμο να σου πουν και μάλιστα σε πολύ καλή τιμή.

Ευγενικοί σερβιτόροι - καθόλου σερβιτόροι

Όχι ότι πάντα δεν θα υπάρχει το «γκαρσόνι-σκοτώνει» (εσένα τον πελάτη και στη συνέχεια τον εργοδότη του), αλλά η κρίση έκανε το προσωπικό λίγο πιο συμπαθές και εξυπηρετικό, ενώ πολλές φορές θα δεις να σε σερβίρει και ο ίδιος ο ιδιοκτήτης.

Μη χάσεις

Τα Everest τρώνε κι άλλο τις τιμές. -€ 1 φθηνότερα και στις σαλάτες! Έως 30/6.

TASTE lift

Ο Παπαϊωάνου, η γνωστή καλή ψαροταβέρνα, πάει στο Αkanθους, στον Αστέρα.

Το περσινό BLE στην Ακτή Αλίμου έγινε La Cabana. Tο μενού, που ταξιδεύει στη Μεσόγειο, επιμελείται ο Χρήστος Τζιέρας.

To Morena είναι το αδελφάκι του αργεντίνικου Pasional της Φιλοθέης και το καλοκαίρι θα το περάσει στο Λιμανάκι της Ν. Μάκρης. Latin ατμόσφαιρα, λευκή σανγκρία και πιο ανάλαφρες τιμές.

Το Βο μετονομάζεται σε Sea’n’City. Ξεκινά από το πρωί και σεφ ο Μέντζελος Δροσόπουλος.

Μιχάλης Ντουνέτας by the sea. Ο εξαιρετικός σεφ του Baraonda αφήνει το κέντρο και αναλαμβάνει την κουζίνα στο Ακρωτήρι Boutique.

Το Balux αποκτά ένα Meat Square. Οι φήμες λένε ότι λόγω τοποθεσίας θα προστεθούν και ψαρομεζεδες στο μενού.

Ο νεαρός, ταλαντούχος και βραβευμένος με Michelin σεφ Αστέριος Κωστούδης μετακόμισε στη Μεγάλη Βρετανία.

To Doors του Κολωνακίου πάει παραλία, στο Γαλάζιο. Το asian και famous Inbi μετακομίζει για το καλοκαίρι στο Costa Navarino της Μεσσηνίας. - Τ.Σ.

We scream for ice cream

Τα παγωτά πια τρώγονται όλο το χρόνο, αλλά το καλοκαίρι πάντα θα μετριέται μ’ εκείνο το παλιό, παιδικό «εσύ πόσα ξυλάκια έφαγες φέτος;». Στα τοπ των φετινών πειρασμών η νέα σειρά Secret Sensations της Häagen-Dazs σε γεύσεις Crème Brûlée με βελούδινη κρέμα, μικρά τραγανά κομμάτια καραμέλας και καρδιά από σως καραμέλας και Chocolat Fondant με παγωτό σοκολάτα, μικρά κομμάτια brownie και μαλακή καρδιά από σως σοκολάτας. Άσε τα χαζά με τα μικρά κουτάκια και πιάσε τον κουβά (διπλή συσκευασία 2x100m) για απολαύσεις μεγάλου μεγέθους!

Παραλιακή, η φρέσκια αλμύρα στο ποτό σου

Κομψά, δροσερά, παραθαλάσσια, με μια ανεπαίσθητη υπενθύμιση νησιού και διακοπών, τα νότια προάστια θα είναι και φέτος καυτό meeting point. Το Island (Βάρκιζα), το Ακρωτήρι Boutique (Παραλία Αγ. Κοσμά), το Sisha (Σ.Ε.Φ.), κι όλα τα μεγάλα παραλιακά club έχουν ήδη ανοίξει, το Balux λανσάρει βραδιές B.E.D. (Λ. Ποσειδώνος 58) -Before Every Dawn=πριν το ξημέρωμα- με κρεβάτια για ξάπλες μέχρι το πρωί, το Malabar (Λητούς 11, Βουλιαγμένη) ανοίγει 19/5 με εξαιρετικό, όπως πάντα, φαγητό δίπλα στην πισίνα, το Alberobello (Λ. Ποσειδώνος 10, Άλιμος) είναι το καινούργιο ιταλικό του ομίλου Σταθοκωστόπουλου, το Hama (Γρ. Λαμπράκη 34) με asian μαζεύει ήδη τους κοσμικούς στη Γλυφάδα. Κοντά σ’ αυτά, το Beertuoso (Λ. Ποσειδώνος 38), η καινούργια εξαιρετική μπιραρία με τη μεγάλη ποικιλία σε σπάνιες μπίρες και τις επίσης εξαιρετικές τιμές, αλλά και ο πάντα αγαπημένος Vincenzo (Γιαννιτσοπούλου 1, Γλυφάδα) με τις πληθωρικές και πεντανόστιμες μακαρονάδες και τις άλλες νοστιμιές του.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ