Γαύρος μαρινάτος σε 2 παραλλαγές
Η έκφραση από τη «θάλασσα στο πιάτο» ήταν γνωστή ήδη από την προϊστορική εποχή.
Οld time classic
Τι χρειαζόμαστε 1 κιλό γαύρο ● 3-4 σκελίδες σκόρδο κομμένο σε λεπτές φέτες ● αλάτι κατά προτίμηση χονδρό ● 1 μπουκάλι ξίδι ● ελαιόλαδο
Πώς το φτιάχνουμε Καθαρίζουμε και φιλετάρουμε το γαύρο. Στρώνουμε σε ένα τάπερ μια σειρά από τα φιλέτα του γαύρου ανοιχτά, τα πασπαλίζουμε με το σκόρδο, λίγο αλάτι και συνεχίζουμε εναλλάξ μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Ρίχνουμε το ξίδι έτσι ώστε να σκεπάσει τα ψάρια, κλείνουμε το τάπερ και τα αφήνουμε να μαριναριστούν όλη νύχτα. Την επόμενη μέρα τα βγάζουμε, στραγγίζουμε το ξίδι, ρίχνουμε το λάδι και τα σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Ο γαύρος του φίλου Ηλία Β.
Τι χρειαζόμαστε 1 κιλό γαύρο ● χυμό από 1 πορτοκάλι ● χυμό από 2 μεγάλα λεμόνια ● ½ κ.κ. ζάχαρη ● αλάτι κατά προτίμηση χονδρό ● ελαιόλαδο
Πώς το φτιάχνουμε Καθαρίζουμε το γαύρο, αφαιρώντας το κεφάλι με τα εντόσθια. Πιέζουμε ελαφρά κατά μήκος της ραχοκοκαλιάς και την αφαιρούμε. Πλένουμε το γαύρο και τον στραγγίζουμε καλά. Σε ένα τάπερ, κατά προτίμηση γυάλινο, στρώνουμε τα φιλετάκια του γαύρου ανοιχτά, ρίχνουμε επάνω το χυμό από το πορτοκάλι και το λεμόνι, τη ζάχαρη και αλατίζουμε, βάζουμε μια δεύτερη στρώση και συνεχίζουμε εναλλάξ. Κλείνουμε το τάπερ και το αφήνουμε στο ψυγείο για ένα εικοσιτετράωρο. Προσοχή: στο πρώτο δωδεκάωρο αναποδογυρίζουμε σε ένα πιάτο το τάπερ με τα φιλετάκια ώστε να μαριναριστεί καλά και η επάνω επιφάνεια, βάζουμε πάλι το γαύρο μέσα και συνεχίζουμε το μαρινάρισμα. Σερβίρουμε με φρέσκο ελαιόλαδο.
Μάθε ιστορία Η έκφραση από τη «θάλασσα στο πιάτο» ήταν γνωστή ήδη από την προϊστορική εποχή. Αρχαιολογικά ευρήματα επιβεβαιώνουν ότι εδώ και 100.000 χρόνια οι άνθρωποι έχουν συμπεριλάβει τα ψάρια στο καθημερινό μενού τους. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι και Κινέζοι εκτιμούσαν ιδιαίτερα τις ψαροσυνταγές, άλλωστε η παλαιότερη συνταγή για ψάρια, μια σαλάτα με μαριναρισμένο κυπρίνο του 1300 π.Χ., είναι κινέζικη. Οι Κινέζοι μάλιστα χρησιμοποιούσαν φυσικό πάγο ήδη από το 1000 π.Χ. για να τα συντηρούν. Οι αρχαίοι Ρωμαίοι λάτρευαν τους ψαρομεζέδες και έφταναν στο σημείο να πουλούν τα καλά και σπάνια ψάρια σε δημοπρασία. Τον Μεσαίωνα η Καθολική Εκκλησία, για δικούς της λόγους, ενθάρρυνε τη διατροφή με ψάρια και πολύ αργότερα, στις αρχές του 19ου αιώνα, χάρη στις νέες μεθόδους συντήρησης πλασαρίστηκαν στο μενού όλων των κατοίκων του πλανήτη.
Σκονάκι Καλό είναι να τοποθετήσετε το γαύρο ως εξής: μια στρώση οριζόντια, μια στρώση κάθετα, γιατί έτσι ξεχωρίζουν πιο εύκολα τα φιλετάκια. Ο γαύρος που περισσεύει συντηρείται στο ψυγείο μέσα σε ελαιόλαδο.
Βαθμολογήστε τη συνταγή, στείλτε τα σχόλιά σας
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.