- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Στον κόσμο του ούζου
Για πρώτη φορά το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου ανοίγει το αποστακτήριό του στο ευρύ κοινό
Κανένας Έλληνας δεν μπορεί να φανταστεί το καλοκαίρι του χωρίς ούζο. Μια ταβέρνα δίπλα στο κύμα, καρό άσπρο-μπλε τραπεζομάντιλο, μεζέδες που μοσχοβολάνε ιώδιο, στα σκοινιά ολόγυρα να λιάζονται τα χταποδάκια και μια μεγάλη παρέα να τσουγκρίζει ποτήρια ξέχειλα με το πιο μυρωδάτο ελληνικό απόσταγμα. Αν δεν είναι αυτή η πεμπτουσία του ελληνικού καλοκαιριού, τότε ποια;
Όλοι έχουμε τις αγαπημένες μας ετικέτες. Και το ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου είναι αναμφίβολα μία από αυτές. Ξεκίνησε την ιστορία του το 1894 όταν ο Ισίδωρος Αρβανίτης από το χωριό Πλωμάρι της Λέσβου (που δικαίως θεωρείται η πατρίδα του ούζου, μιας κι εδώ ξεκίνησε να παράγεται το δημοφιλές απόσταγμα ήδη από τον 19ο αιώνα) έβαλε στόχο να δημιουργήσει το καλύτερο ούζο στον κόσμο. Ταξίδεψε πολύ, δοκίμασε πολλές συνταγές, και κατέληξε σε μία. Είναι αυτή που αγαπάνε οι Έλληνες περισσότερα από 120 χρόνια τώρα.
Για πάνω από έναν αιώνα η μυστική αυτή συνταγή τηρείται κατά γράμμα. Χωρίζεται σε δύο μέρη και το κάθε της μέρος το γνωρίζει από μνήμης, μόνο ένα άτομο της αποσταγματοποιίας. Η συνταγή φυλάσσεται ολόκληρη στο χρηματοκιβώτιο του αποστακτηρίου.
Δεν είναι το μόνο μυστικό που κρύβεται στο θρυλικό αυτό αποστακτήριο. Λίγη υπομονή και θα τα ανακαλύψεις όλα…Για πρώτη φορά εδώ και 120 χρόνια, το αποστακτήριο ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό, για να μας γνωρίσει τον μαγικό του κόσμο. Στο χωριό Πλωμάρι, στη μέση ενός υπέροχου ελαιώνα που βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα, ο καθένας που περνάει την πύλη του αποστακτηρίου αρχίζει ήδη να βιώνει μια μοναδική εμπειρία.
Στο μουσείο ούζου «Ο Κόσμος του Ούζου» θα μάθεις τα πάντα για την ιστορία του εθνικού μας ποτού, θα ακολουθήσεις τα χνάρια του Ισιδώρου Αρβανίτη για την αναζήτηση των ιδανικών υλικών, θα αγγίξεις τις πρώτες ύλες, θα παρακολουθήσεις από κοντά και βήμα προς βήμα όλη τη διαδικασία της απόσταξης, που γίνεται ακόμα με τον παραδοσιακό τρόπο. Στο τέλος θα έρθει η στιγμή που περίμενες. Η στιγμή που θα δοκιμάσεις το εκλεκτό, από 100% απόσταξη Oύζο Πλωμαρίου μέσα από μια αξέχαστη εμπειρία γευσιγνωσίας. Αυτός είναι ένας λόγος από μόνος του για να επισκεφθείς φέτος τη Λέσβο.
Όμως καλύτερα από εμάς, τα λέει ο ίδιος ο Ισίδωρος Αρβανίτης…
Info
Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη- Σάββατο: 10:00-15:00, Κυριακή 09.00-14.00. Έναρξη ξενάγησης κάθε ώρα.
Είσοδος: 2 € (περιλαμβάνεται οργανωμένη ξενάγηση και γευσιγνωσία)
Ξεναγήσεις για άνω των 20 ατόμων κατόπιν συνεννόησης.
Ποτοποιία Πλωμαρίου Ισίδωρος Αρβανίτης. Ελληνική, οικογενειακή επιχείρηση.
Κάμπος Πλαγιάς, Πλωμάρι, Λέσβος, 2252031450, www.theworldofouzo.gr
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Στο κέντρο, στα στενά, στις γειτονιές τρώμε αχτύπητα σουβλάκια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.