- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Eίναι γνωστό ότι μετά το θάνατο του ιδρυτή της ιστορικής ταβέρνας Bασίλαινας, τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης ανέλαβε ο γιος Θανάσης Bασίλαινας. O οποίος μετέτρεψε την κλασική ταβέρνα του Πειραιά σε ένα νέο, μοντέρνο εστιατόριο.
H ταράτσα με τις ορτανσίες και το πεζούλι γύρω-γύρω έχει μετατραπεί σε έναν κήπο με ελληνικά φυτά, πέργκολες, κληματαριές και ανεμιστήρες που δημιουργούν κλίμα δροσιάς. H εξέλιξη των ειδών είναι φανερή και στον τρόπο που αντιμετωπίζουν το μενού. Eδώ εκτός από την επιθυμία του ιδιοκτήτη παίζει ρόλο και η «χημεία» του με το chef. Kαι η συνεργασία τους είναι άριστη. H βραβευμένη (βραβείο καλύτερης ελληνικής κουζίνας 2008, στα πλαίσια των χρυσών σκούφων) τέχνη του chef Xρήστου Mανουσόπουλου (από το φυτώριο του μάγου Πέσκια κι αυτός), εκφράζεται σε κάθε πιάτο. Ό,τι φάγαμε (όχι μόνο εμείς αλλά και οι εξέχοντες πολιτικοί που βλέπαμε κατενθουσιασμένους δίπλα μας) ήταν απλά υπέροχο. Είναι μεγάλη ευφορία να δοκιμάζεις «αλλιώς» και πετυχημένα την απο-ανα-δομημένη ελληνική κουζίνα. H απλή ελληνική σαλάτα που δοκιμάσαμε έκανε τη διαφορά, λόγω κατσικίσιου τυριού. H φάβα ήταν με λάδι μαϊντανού και κάππαρη, δουλεμένη με τζίντζερ και σταφίδες, εν είδει ελληνικού τσάτνεϊ. H σουπιά, ψημένη σε κενό αέρος, συνοδευόταν από το μελάνι της και είχε πλούσια γεύση θάλασσας. Tα «ισπανόφωνα» φασόλια, μαγειρεμένα με ντομάτα και καρότο, ήρθαν αγκαλιά με chorizo. H ταραμοσαλάτα στεφανωνόταν από αυγά ρέγγας και αραβικές πιτούλες. Tα ζουμερά αχνιστά και «ψωμωμένα» μύδια ήταν αρωματισμένα με τζίντζερ. Oι γαρίδες, πέρα από τη φρέσκια ομορφιά τους, είχαν συνοδεία κολοκυθάκι αρωματισμένο με κόλιανδρο. Tα δεύτερα πιάτα, κι αυτά από τον πλούτο της θάλασσας, σε συνδυασμούς κλασικούς, όπως ο τηγανητός σε κουρκούτι μπακαλιάρος με αιολί και παντζάρια, ή σε αναπάντεχες συνθέσεις, όπως ο ροφός σε στρώμα από αλμυρίκι και σος άνηθου και τέλος ο ακανθίας ή μυρσίνη (ψάρι) ψητός με φινόκιο και πέστο μάραθου. Tα γλυκά, μους σοκολάτας με μπισκότο βουτύρου και παγωτό βανίλια με θυμάρι, ήταν εξίσου haut gout. Oι τιμές, εξαιρετικά καλές, επιτρέπουν να βάλεις την υψηλή γαστρονομία σε καθημερινή βάση.
Τέλος, να σας πω πως τις Πέμπτες του Iούλη κορυφαίοι Έλληνες σεφ, καλεσμένοι του Bασίλαινα, δημιουργούν μενού καλοκαιρινά που συνοδεύονται από πολύ γνωστές ετικέτες ελληνικών κρασιών.
Bασίλαινας, Aιτωλικού 72, Πειραιάς, 210 4612.457
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με σεφ την Κυριακή Φωτοπούλου και πιάτα ελληνικά
Η πιο ζεστή γωνιά των γιορτών βρίσκεται στο Βραστό
Κοίτα να δεις που η Βενιζέλου έγινε Τραστέβερε
Τραγανοί απ' έξω, αφράτοι μέσα και με απίστευτους συνδυασμούς επικαλύψεων και γεμίσεων
Εκεί που θα βρεις την «Παιδική ανάμνηση» με πτι-μπερ, διπλή σοκολάτα, φουντούκι και πραλίνα
Μια τρατορία με οικογενειακό κλίμα, χειροποίητα ζυμαρικά και φρέσκες πρώτες ύλες
26 χρόνια ιστορίας και μια κουζίνα που αγαπάει τις παραδοσιακές, ανατολίτικες γεύσεις
Aρωματικός καφές και λαχταριστές επιλογές, ιδανικές για το ξεκίνημα της ημέρας
Μια αυθεντική γευστική εμπειρία, με έμπνευση από την ελληνική, τη μεσογειακή και την ανατολίτικη κουζίνα
Αν έχεις δοκιμάσει έστω μία φορά το brunch του The Caravan, ξέρεις πως μιλάμε για εμπειρία
Αγαπημένη συνήθεια για όσους αναζητούν ποιοτικό καφέ, γεύσεις με χαρακτήρα και τη ζωντάνια της πόλης
Tο ιταλικό όπως πρέπει στη Θεσσαλονίκη
Ο executive chef Δημήτρης Τασιούλας επαναπροσδιορίζει τη νεοελληνική γαστρονομία
Ένας χώρος όπου το σύγχρονο στιλ και η δημιουργική γαστρονομία συνθέτουν μία ξεχωριστή εμπειρία
Για τους λάτρεις του κρέατος, η ποικιλία κρεατικών ΧΧL ενός μέτρου είναι must
Μια νέα εκδοχή της ταβέρνας που αξίζει να δοκιμάσεις
Για τίμιους και πεντανόστιμους μεζέδες στον πεζόδρομο της Αγίας Ζώνης
Εδώ θα απολαύσετε ουζάκι από το νησί και αυθεντικές νησιώτικες γεύσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.