- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Σουβλάκι Εικοσιδυός γιατί είναι ωραίος και σωστός!
Θεσπέσιο λαϊκό γκουρμέ διά χειρός πρίγκιπα της καλοσύνης και της ψησταριάς
Δημήτρης Εικοσιδυός: Ο άνθρωπος πίσω από το σουβλάκι και τα εδέσματα του σουβλατζίδικου 22 Σουβλάκια.
Σουβλάκια στη Θεσσαλονίκη θα βρεις πολλά, καλά και άριστα, στο κέντρο όμως ο Δημητράκης Εικοσιδυός είναι ένας. Νέτα σκέτα, αυτό το καλαμάκι του το τρυφερό, το ζουμερό, με το κρέας το άριστο, που το ψήνει πάνω στη σχάρα χωρίς πολλά ντεσού, εξτραβαγκάντζες ή περίεργα μαριναρίσματα, αυτό το σουβλάκι το ορθόδοξο με λεμόνι, ρίγανη, το μεγαλειώδες με την υπογραφή Δημητρός Εικοσιδυός, στο κέντρο μόνο εδώ, στην Πλατεία Αριστοτέλους.
Θα κάνω ακόμα μια από καρδιάς εξομολόγηση. Τις δέκα μέρες που διαρκεί το Φεστιβάλ Κινηματογράφου και ξημεροβραδιάζομαι στο Ολύμπιον για τις ταινίες, το σουβλάκι και η κουζίνα του Εικοσιδυού είναι το ίδιο ηδονικά όσο και μια καλή ταινία. Νέτα σκέτα, ξηγημένα και στο πιάτο, τα σουβλάκια του Εικοσιδυού, με τραγανές πατάτες κεφαλοτυριασμένες ιδανικά και πλαισιωμένα με ρωσική σαλάτα ποίημα, συν φυσικά μαστιχωτό χαλούμι και μανιτάρια ψητά στη μαντεμένια θράκα, παράγουν μέθεξη. Είτε πριν είτε μετά την ταινία.
Ο Εικοσιδυός που τον φωτογράφισα με αμερικάνικο παπιγιόν αστεροεσσάτο (σ.σ. το παπιγιόν και το αλά Peaky Blinders λουκ, ο Δημήτρης το λάνσαρε πολλά έτη πριν τον Κίλιαν Μέρφι, για τους γνώστες της θεσσαλονικιώτικης ιστορίας του στιλ!), είναι ψήστης μερακλής και φιλοσοφημένος. Και η γκάμα της θράκας του είναι ισορροπημμένη και με τέλειες αντιστίξεις. Εκμαυλίζομαι με τα κόκκινα πιπέρια που πασπαλίζουν τις οφτές πατάτες του, όπως και με τον εξαιρετικό τρόπο που συγκεράζει κρεμμύδια, που η γλύκα τους, κοντράρει την αψάδα του πάντα «τόσο όσο πρέπει λίπους» των κρεάτων του.
Ο τύπος είναι μετρ, ενσωμάτωσε απαράμιλλα τα κόλπα της Ανατολής στην παρασκευή και το ψήσιμο και επίσης εκτός από το διδακτορικό του στο σουβλάκι, η αξιοσύνη του Εικοσιδυού σκοράρει σε όλον τον κατάλογο. Ψωμάκια μαλακά, πιτούλες θεσπέσια αλάδωτες, τρικάβαλα ή μονοκάβαλα με σουτζουκάκια ζουμερά και αφράτα μπιφτεκάκια εντός, Εικοσιδυός όπως λέμε… καλλιτέχνης. Και πάντα χαμογελαστός, εντός ενός καταστήματος που ανά πάσα ώρα και στιγμή (πριν επαναλαμβάνω ή μετά την ταινία στο Ολύμπιον, ίδια είναι η χαρά!), ευφραίνει καρδιές με το ήθος και τις ζουμεράδες που μαγειρεύει.
22 Σουβλάκια, πλατεία Αριστοτέλους 8, 2310224422
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με σεφ την Κυριακή Φωτοπούλου και πιάτα ελληνικά
Η πιο ζεστή γωνιά των γιορτών βρίσκεται στο Βραστό
Κοίτα να δεις που η Βενιζέλου έγινε Τραστέβερε
Τραγανοί απ' έξω, αφράτοι μέσα και με απίστευτους συνδυασμούς επικαλύψεων και γεμίσεων
Εκεί που θα βρεις την «Παιδική ανάμνηση» με πτι-μπερ, διπλή σοκολάτα, φουντούκι και πραλίνα
Μια τρατορία με οικογενειακό κλίμα, χειροποίητα ζυμαρικά και φρέσκες πρώτες ύλες
26 χρόνια ιστορίας και μια κουζίνα που αγαπάει τις παραδοσιακές, ανατολίτικες γεύσεις
Aρωματικός καφές και λαχταριστές επιλογές, ιδανικές για το ξεκίνημα της ημέρας
Μια αυθεντική γευστική εμπειρία, με έμπνευση από την ελληνική, τη μεσογειακή και την ανατολίτικη κουζίνα
Αν έχεις δοκιμάσει έστω μία φορά το brunch του The Caravan, ξέρεις πως μιλάμε για εμπειρία
Αγαπημένη συνήθεια για όσους αναζητούν ποιοτικό καφέ, γεύσεις με χαρακτήρα και τη ζωντάνια της πόλης
Tο ιταλικό όπως πρέπει στη Θεσσαλονίκη
Ο executive chef Δημήτρης Τασιούλας επαναπροσδιορίζει τη νεοελληνική γαστρονομία
Ένας χώρος όπου το σύγχρονο στιλ και η δημιουργική γαστρονομία συνθέτουν μία ξεχωριστή εμπειρία
Για τους λάτρεις του κρέατος, η ποικιλία κρεατικών ΧΧL ενός μέτρου είναι must
Μια νέα εκδοχή της ταβέρνας που αξίζει να δοκιμάσεις
Για τίμιους και πεντανόστιμους μεζέδες στον πεζόδρομο της Αγίας Ζώνης
Εδώ θα απολαύσετε ουζάκι από το νησί και αυθεντικές νησιώτικες γεύσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.