- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Στο Orbital για θεσπέσιους λαχανοντολμάδες, παστουρμαδόπιτα θεά, πετεινούς σένιους και φασαίους σπέσιαλ
Η γαστροθεσσαλονίκη στα ντουζένια της
Orbital: Δοκιμάσαμε την κουζίνα του νέου εστιατορίου του Γιάννη Λουκάκη και του Σπύρου Πεδιαδιτάκη
Ένα βήμα από τη στάση μετρό Αγίας Σοφίας, στην παλιά κάβα του Σκανδάλη, ο μάγειρας Γιάννης Λουκάκης και ο pastry σεφ Σπύρος Πεδιαδιτάκης έστησαν το Orbital, με στρατηγική σαφή και σοφή, τόσο ως προς το μενού όσο και ως προς την αισθητική και τη φιλοσοφία του σημείου. Η λέξη κλειδί για το νέο τους εγχείρημα είναι σιδηρόδρομος: «Φουρνοζαχαροπλαστειοφαγοποτείον».
Ανοιχτό από νωρίς το πρωί, το Orbital προμηθεύει με ψωμιά και γλυκά όχι μόνο τη Μούργα και την +τροφή (τα δυο εστιατόρια που συνεχίζουν να αριστεύουν στο πεδίο της γαστροταβερνιακής θεσσαλονικιώτικης φαγοποτείας), αλλά τα προζύμια και οι ζάχαρές του είναι ελεύθερες (κοπιάστε επομένως) και για όσους διαβάτες περνούν από το σημείο της Πλάτωνος που τρέχει να φιληθεί με την Εγνατία. Ένας εκλεκτός φούρνος και μια αδαμάντινη ζαχαροπλαστική, επομένως, στεγάζονται εντός του Orbital, μαζί με ένα εστιατοριάκι κόσμημα, που αναδύεται τη στιγμή που η μέρα πέφτει και το παρακείμενο γράμμα m του υπόγειου τρένου ανάβει σημαίνοντας πως σερβίρεται το δείπνο.
Είμαστε τυχεροί (δύο άτομα) και έτσι βρίσκουμε τραπέζι, καθώς ο χώρος προσφέρει μετρημένες θέσεις και μηδέν κρατήσεις - εμφατικά το διασαφηνίζουν οι εμπνευστές: κρατήσεις δεν γίνονται. Κάποιοι ξινίζουν με τη νόρμα, εμείς καθόλου, τα καλά πράγματα κόποις κτώνται και ευφραίνουν. Κάποιοι μπορεί να στριτζώσουν (Θεσσαλονίκη είσαι, οπότε συνεχώς κάποιοι για να αποκτήσουν υπόσταση δηλώνουν βαριά πεπόνια) με την ατμόσφαιρα. Ψιλοσκοτεινό σαν γιάφκα γκουρμεκλήδων, με ροκ και φανκ σε ωραία ένταση, ώστε και να τρως για πρώτο πιάτο μοσχαρόσουπα με γλώσσα, νουντλς καφέ ρυζιού με αυγό και φρέσκο κρεμμύδι (μούρλια) και να ακούς με ευκρίνεια τους στίχους από το Lazarus του Bowie, το Orbital δεν το λες ινσταγκράμαμπλ ή εστιατόριο τύπου in crowd και εσύ εδώ καλή μου. Για να φας έρχεσαι, διαβάτης είσαι, περαστικός, κάτσε όπου βρεις και μην περιμένεις τεμενάδες, αυτό θα πει urban εστιατόριο δίπλα στο σταθμό της Αγίας Σοφίας: κόσμος να μπαίνει, κόσμος να βγαίνει και βέβαια οι φασαίοι κυνηγοί του φάση μπόινγκ ήδη το πήραν χαμπάρι και συνωστίζονται.
Καταφέραμε όμως και καθίσαμε δύο άνθρωποι και… τι να πρωτοϋμνήσω; Τους λαχανοντολμάδες με χοιρινό και μοσχάρι που πλέουν προκλητικά μέσα σε ένα τέλειο αβγολέμονο; Θα το κάνω, τιπάροντας με τη συμβουλή: βουτήξτε άφοβα και οπωσδήποτε το προζυμένιο σας ψωμί επαναλαμβάνοντας τρεις φορές από μέσα σας «ω ρε Λουκάκη, ω ρε παιδιά που σας δίδαξε ο Λουκάκης, ω ρε φίλοι, τι θαύμα είναι αυτό;». Το ίδιο μάντρα επαναλάβαμε και με την προζυμένια πίτα με τον πρόβειο παστουρμά, τη ντομάτα και το λιωμένο κασέρι, όπως και με το ίδιο μάντρα δοξάσαμε το σνίτσελ πετεινού με πουρέ πατάτας, σάλτσα παστιτσάδας, μπάμιες πίκλα και εξαίσιο μείγμα μαγιονέζας με σινάπι. Η συνοδός μου έπινε ξανθιά βιολογική Brinks, εγώ Ροδίτη 24 από το κτήμα Microbios από τη Γαστούνη, και κατέφθασαν επίσης: ξηρός ανθότυρος με μαύρο σταφύλι και αφράτο τυρόψωμο, ατακαριστός με αυγά μελάτα και μοσχαρίσιο λουκάνικο.
Συνολικά τα πιάτα του Orbital ξεκαθαρίζουν με ενάργεια το μαγειρικό ήθος του Λουκάκη. Aπλά πράγματα, βιολογική ύλη, όχι τζιριτζάντζουλες, στρωμένο φαγητό, απλό, συγκινητικό και ξάστερο. Ο κατάλογος, από όσο κατάλαβα, αλλάζει συναγωνιζόμενος τη γρήγορη ταχύτητα του μετρό που περνάει κάτω από το δάπεδο του εστιατορίου, εξού κι ενώ πήγαμε προδιατεθειμένοι για να δοκιμάσουμε τα ψητά σύκα με θόγαλο και τα μακαρόνια σε μοσχαρόζουμο με τυρί, τα οποία υμνούν οι φίλοι που κάθισαν πριν από εμάς, σόρι γκάιζ, απουσίαζαν.
Ώρα και για λίγο Πεδιαδιτάκη: σβήσαμε γλυκά με μια τάρτα κρέμα με καραμέλα και φουντούκι, ντουετάκι στο πιάτο με μαλακό κέικ κακάο, κρέμα πικρής σοκολάτας και σύκα. Πληρώσαμε τριανταπέντε ευρώ το άτομο και τραβώντας για το σπίτι καταλήξαμε ομόφωνα πως σε λίγες μέρες, όταν λόγω του 66ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου πλακώσουν στην πόλη οι Αθηναίοι καλεσμένοι, δεδομένου του Αττικού θρύλου Άκρα, της Φλόγας στην Πάρο και των βόρειων αστεριών Μούργα και +τροφή, στο Orbital των Λουκάκη - Πεδιαδιτάκη, θα γίνεται πατείς με πατώ σε. Στοίχημα;
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με σεφ την Κυριακή Φωτοπούλου και πιάτα ελληνικά
Η πιο ζεστή γωνιά των γιορτών βρίσκεται στο Βραστό
Κοίτα να δεις που η Βενιζέλου έγινε Τραστέβερε
Τραγανοί απ' έξω, αφράτοι μέσα και με απίστευτους συνδυασμούς επικαλύψεων και γεμίσεων
Εκεί που θα βρεις την «Παιδική ανάμνηση» με πτι-μπερ, διπλή σοκολάτα, φουντούκι και πραλίνα
Μια τρατορία με οικογενειακό κλίμα, χειροποίητα ζυμαρικά και φρέσκες πρώτες ύλες
26 χρόνια ιστορίας και μια κουζίνα που αγαπάει τις παραδοσιακές, ανατολίτικες γεύσεις
Aρωματικός καφές και λαχταριστές επιλογές, ιδανικές για το ξεκίνημα της ημέρας
Μια αυθεντική γευστική εμπειρία, με έμπνευση από την ελληνική, τη μεσογειακή και την ανατολίτικη κουζίνα
Αν έχεις δοκιμάσει έστω μία φορά το brunch του The Caravan, ξέρεις πως μιλάμε για εμπειρία
Αγαπημένη συνήθεια για όσους αναζητούν ποιοτικό καφέ, γεύσεις με χαρακτήρα και τη ζωντάνια της πόλης
Tο ιταλικό όπως πρέπει στη Θεσσαλονίκη
Ο executive chef Δημήτρης Τασιούλας επαναπροσδιορίζει τη νεοελληνική γαστρονομία
Ένας χώρος όπου το σύγχρονο στιλ και η δημιουργική γαστρονομία συνθέτουν μία ξεχωριστή εμπειρία
Για τους λάτρεις του κρέατος, η ποικιλία κρεατικών ΧΧL ενός μέτρου είναι must
Μια νέα εκδοχή της ταβέρνας που αξίζει να δοκιμάσεις
Για τίμιους και πεντανόστιμους μεζέδες στον πεζόδρομο της Αγίας Ζώνης
Εδώ θα απολαύσετε ουζάκι από το νησί και αυθεντικές νησιώτικες γεύσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.