Resto

Ο ναός της τηγανίτας

Στο Μελινικόν στάζει γλύκα από το πρωί

56855-123975.JPG
Κατερίνα Βνάτσιου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
92114-185503.jpg

Θυμάσαι τις τηγανίτες που σου ετοίμαζε η μαμά κάτι παλιά, ξεχασμένα κυριακάτικα πρωινά; Έριχνε από πάνω μπόλικο μέλι και κανέλα κι εσύ δεν ήθελες τίποτα παραπάνω για να είσαι ευτυχισμένος.

Μια τέτοια Κυριακή ξύπνησε στη μνήμη μου η πρώτη μπουκιά στο Μελινικόν, το στέκι της Σκουφά. Μόνο που αυτές οι τηγανίτες δεν είχαν σχέση με εκείνες της μαμάς. Αυτές εδώ είναι απερίγραπτα καλύτερες (σόρι μανούλα…).

Όλα ξεκίνησαν ένα καλοκαίρι που ο Φώτης (ο ιδιοκτήτης του)...ερωτεύτηκε. Μικρός αυτός, μεγάλος ο έρωτας, δεν το σκέφτηκε πολύ πριν βουτήξει το πρώτο αεροπλάνο για Νέα Υόρκη, έχοντας μόλις 100 δολάρια στο πορτοφόλι. Μπορεί στο τέλος να μην έζησαν καλά, αλλά εμείς θα ζήσουμε καλύτερα, με το μυστικό για πεντανόστιμα pancakes που ο Φώτης έφερε μαζί του, όταν γύρισε στην Ελλάδα.

n

Η ζύμη τους, γλυκιά (βανίλια, σοκολάτα, κομματάκια σοκολάτας) ή αλμυρή (με αλεύρι ολικής άλεσης), είναι αφρός που λιώνει στο στόμα, από τα πιο νόστιμα πράγματα που έχεις φάει. Δίπλα σε αυτό, βάλε και τα (αμέτρητα) toppings, και έχεις ένα στέκι που μπαίνεις το πρωί και...δεν ξαναβγαίνεις ποτέ.

Στον κατάλογο μετράω 9 αλμυρές προτάσεις και 15 γλυκές, αλλά αν συνυπολογίσουμε ότι μπορείς και να φτιάξεις το δικό σου pancake επιλέγοντας από μια λίστα με δεκάδες υλικά, οι συνδυασμοί είναι πολύ περισσότεροι. Κι ακόμα η ομάδα του Μελινικόν, ανήσυχη και δημιουργική δεν σταματά ποτέ τους πειραματισμούς (έχουν σκεφτεί από τούρτα pancake μέχρι pancake club sandwich και hot dog), οπότε να είσαι σίγουρος ότι κάθε φορά που θα πηγαίνεις όλο και κάτι καινούργιο θα βρίσκεις.

n

Νέες ανακαλύψεις μου το Apple Pie Pancake (pancake βανίλιας με κομμάτια φρέσκου μήλου, καραμέλα βουτύρου, σαντιγί, κανέλα και καρύδια-€4,50), το Μιλφέιγ Pancake (2 pancakes βανίλιας με κρέμα ζαχαροπλαστικής, βανίλια, ζάχαρη άχνη , κανέλα και τραγανά κομμάτια από Pancake βανίλιας-€4,50), το Pancake Προφιτερόλ (Pancake βανίλιας με κρέμα ζαχαροπλαστικής βανίλια, σαντιγί, σουδάκια γεμιστά με κρέμα ζαχαροπλαστικής βανίλια και σιρόπι σοκολάτας-€5) και η Pizza Margarita Pancake (ατομική πίτσα 4 κομματιών από Pancake ολικής άλεσης, σάλτσα ντομάτας ή σάλτσα μπάρμπεκιου, λιωμένο τυρί, φρέσκια ντομάτα-€5).

Όλα αυτά σε ένα χώρο που θυμίζει underground σκηνικό Νέας Υόρκης και μαζί είναι απλός, παρεΐστικος, σπιτικός. Στους μαυροπίνακες μπορείς να γράψεις ό,τι θες και στους τοίχους να θαυμάσεις την τέχνη του graffiti artist Billy Γρυπάρη.

n

Έχει και ωραίους καφέδες, σοκολάτες ρόφημα και χειροποίητα αναψυκτικά, όλα από τα χεράκια του Σωτήρη που είναι ο μπουφετζής -και πρώην ζογκλέρ! Ο Φώτης το έχει τιμή του και καμάρι του ότι είναι ο πρώτος που κατάφερε να φτιάξει το πρώτο αποκλειστικά pancake house στην Ελλάδα και να συστήσει στους Έλληνες τη γεύση της σωστής τηγανίτας. «Μέχρι και από τη Θεσσαλονίκη έχουν έρθει για να φάνε τα pancake μας», μου εκμυστηρεύεται. Δεν με παραξενεύει…εδώ στα αλήθεια είναι ο ναός της τηγανίτας και όπως σε κάθε ναό που σέβεται τον εαυτό του, οι πιστοί έρχονται από παντού. 

Σκουφά 37, Κολωνάκι, 211 4091430

ΔΕΙΤΕ ΤΗ GALLERY

INFO
Μελινικόν - The Greek pancake House

Το στέκι της τηγανίτας! Φτιάχνει αυθεντικές αμερικάνικες τηγανίτες (pancakes), ακολουθώντας δική του μυστική συνταγή. Η ζύμη τους είναι αφρός που λιώνει στο στόμα και την βρίσκεις είτε στη γλυκιά είτε στην αλμυρή της εκδοχή. Παράλληλα μπορείς να επιλέξεις από τον πλούσιο κατάλογο, κλασικές γεύσεις ή πιο ευφάνταστες, όπως pancake προφιτερόλ, club sandwich, μιλφέιγ, ακόμα και πίτσα μαργαρίτα!

Δες αναλυτικά

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ