Το Okupa είναι εστιατόριο, listening bar και μια τέλεια αυλή για το καλοκαίρι
Στην ήσυχη πλευρά του Ψυρρή, το καινούργιο ξενοδοχείο δεν απευθύνεται μόνο στους τουρίστες
Okupa Athens: ένα ξενοδοχείο στου Ψυρρή που είναι ταυτόχρονα εστιατόριο, listening bar και τόπος συνάντησης
Το Okupa ανήκει σε αυτές τις ιδέες που σε συνοδεύουν για χρόνια και δεν ξέρεις πού και πότε θα τις εφαρμόσεις, ξέρεις μονάχα –με τη βεβαιότητα του οραματισμού- ότι κάποια στιγμή θα το κάνεις. Έτσι έγινε και με τον Τζορτζ Μπατρούνι (George Batrouni) και τον Hrag Darakjian οι οποίοι ήθελαν να δημιουργήσουν ένα ξενοδοχείο, που δεν θα ήταν όμως ακριβώς ξενοδοχείο, αλλά ένας κοινός τόπος συνάντησης για ταξιδιώτες και ντόπιους, ένα μέρος όπου οι γλώσσες ή ο τόπος καταγωγής δεν θα είχαν και τόση σημασία. Δεν σκέφτονταν καν την Ελλάδα. Στο μυαλό τους τριγύριζε περισσότερο η ηλιόλουστη Πορτογαλία ή ο νότος της Ισπανίας. Ώσπου επισκέφθηκαν την Αθήνα και είδαν το κτίριο της οδού Ψαρομηλίγκου.
Okupa: ένα ξενοδοχείο στου Ψυρρή που δεν είναι ακριβώς ξενοδοχείο...
Περνώντας το κατώφλι του Okupa δεν γίνεται να μην προσέξεις το design. Απλώς δεν γίνεται! Ξεκινώντας από την εντυπωσιακή μπάρα του bar, ντυμένη όλη με κόκκινα πλακάκια, το βλέμμα απλώνεται και σταματά, ακόμη και χωρίς να το θέλει, σε κάθε λεπτομέρεια. Στα έπιπλα που οι ιδιοκτήτες μάζευαν για χρόνια από τις γωνιές του κόσμου, στα φωτιστικά του μοντερνισμού, στον πορτοκαλί καναπέ που αποτελεί από μόνος του μαγνητικό πεδίο, έλκοντάς σε να κάτσεις στα μαξιλάρια του. Απέναντι του το dj booth, άλλος πόλος έλξης… Έχει για φόντο δεκάδες βινύλια και αυτό λέει κάτι, μια που το Okupa είναι και listening bar.
Ήταν μια γλυκιά ανοιξιάτικη βραδιά, οπότε κάτσαμε στον εξωτερικό κόσμο του Okupa: με το πλακόστρωτο, τις λεμονιές, τις χρωματιστές καρέκλες και τα φωτάκια που κρέμονται απ’ άκρη σ’ άκρη, αυτή η μεγάλη αυλή μοιάζει με πλατεία χωριού, μια δροσερή ιδέα για τα καλοκαιρινά βράδια της Αθήνας.
Μεζέδες στη μέση
Δίπλα μας κάθονται ένοικοι του ξενοδοχείου, αλλά και Αθηναίοι, που έχουν έρθει εδώ για ποτό και φαγητό, όπως κι εμείς. Το μενού, εμπνευσμένο από τον μεζέ και τη sharing φιλοσοφία, είναι σφιχτό, νόστιμο, απλό. Ακολουθώντας τη λογική του, παίρνουμε πιάτα στη μέση: ωραίο προζυμένιο ψωμάκι και φίνο ταραμά με λάδι άνηθου, φάβα (από αρακά!) με τσορίθο και λάδι κόκκινης πιπεριάς (από αυτό δεν έμεινε ίχνος), μοσχαρίσιες κροκέτες με σάλτσα marinara και αντζούγια, τραγανές κι υπέροχες πατάτες Bravas, αρνίσιο σουβλάκι απολαυστικά μπαχαρένιο και το αγαπημένο μου: Gyoza με μαγιονέζα και καβουρδισμένο σουσάμι, γεμιστές με μανιτάρια – πιάτο που οφείλει να βρίσκεται σε κάθε παραγγελία!
Θα συνοδέψεις το γεύμα σου με κρασιά και signatures cocktails, ενώ υπάρχει και brunch (σερβίρεται 11.00-15.00) που έχει ήδη ακούσει διθυραμβικές κριτικές, όπως και lunch (σερβίρεται μέχρι τις 18.00).
Ξενοδοχείο, εστιατόριο ή listening bar;
Όμως το Okupa δεν είναι μόνο ξενοδοχείο, εστιατόριο ή listening bar. Στον πρώτο όροφο θα βρεις ένα άνετο co-working space για να έρθεις με το laptop σου, ενώ στο υπόγειο πραγματοποιούνται μαθήματα yoga και διάφορα events. Εδώ σε περιμένει μία ακόμη έκπληξη: κατά τη διάρκεια της ανακαίνισης βρέθηκε μέρος ενός αρχαίου υδραγωγείου, το οποίο συντηρήθηκε σε συνεργασία με την Εφορία Αρχαιοτήτων και τώρα βρίσκεται σε κοινή θέα. Για φαντάσου να κάνεις γιόγκα δίπλα στα αρχαία!
Μου αρέσει που το Okupa προσπαθεί για το αντίθετο: αντί να περιορίσει την ταυτότητά του σε ένα ακόμη ξενοδοχείο του αθηναϊκού κέντρου, διευρύνει τη χρήση του ανοίγοντας τις πόρτες του σε όλους, τουρίστες και Αθηναίους, περαστικούς και μόνιμους κατοίκους. Και αυτό το κάνει αυτόματα πιο συμπαθητικό. Δεν ξέρω. Ίσως πάλι να είναι και οι μουσικές που απλώνονται πάνω από την παραμυθένια αυλή του που με κάνουν να ονειρεύομαι μια άλλη Αθήνα…
Ψαρομηλίγκου 9, Ψυρρή, 211 0109999, www.okupa.com, Fb: Okupa, Instagram: @okupa.athens
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα πάντα στα μαγαζιά που φτιάχνει ο Ζουγανέλης είναι φτιαγμένα με αγάπη
Ιδανικό σημείο για στάση σε μια χριστουγεννιάτικη βόλτα στο κέντρο ή για ένα χαλαρό festive lunch
Ένα εστιατόριο που αποτελεί από μόνο του λόγο επίσκεψης στο νησί του Αργοσαρωνικού
Φρέσκα υλικά, αληθινή γεύση, χαμόγελα χορτασμένα
Ο νέος ιδιοκτήτης, Κωνσταντίνος Σουρτζής, συνεχίζει την ταβέρνα απευθυνόμενος και στους παλαιούς θαμώνες αλλά και σε νέο κόσμο που κατοικεί ή επισκέπτεται τα Εξάρχεια
Ολοκαίνουργιο και πολύ ενδιαφέρον, έχει όλα τα φόντα να γίνει το επόμενο στέκι σου
Αυθεντικές, ουσιαστικές προτάσεις, που θα λατρέψει κάθε καλοφαγάς
Ο σεφ Ιπποκράτης Αναγνωστέλης συνδυάζει ελληνικές πρώτες ύλες με τεχνικές και επιρροές της ιαπωνικής γαστρονομίας
Το brunch spot που κέρδισε κάθε food lover της πόλης, χάρη στον signature πύργο για δύο, που εμφανίζεται μπροστά σου σαν κάτι άκρως απολαυστικό
Μια γρήγορη στάση που μετατρέπεται σε μικρό, γιορτινό ritual για κάθε επισκέπτη
Από πρωινό και χορταστικό brunch μέχρι χαλαρό δείπνο και δημιουργικά κοκτέιλ.
Φημισμένο για τις γεύσεις, την υψηλή αισθητική και τη ζεστή φιλοξενία
Με σεβασμό στην πρώτη ύλη και την αλήθεια της θαλασσινής γεύσης
Παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, όπως θα τη συναντούσε κανείς σε μια καλή ταβέρνα της δεκαετίας του ’50 και του ’60
Festive menus για τις παραμονές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, τα οποία συνοδεύονται από ζωντανή μουσική
Iδανικό και για όσους αναζητούν έναν όμορφο και καλαίσθητο χώρο για να οργανώσουν εταιρικές εκδηλώσεις, κοπές πίτας ή private events
Υψηλή γαστρονομία, αίσθηση οικείας πολυτέλειας και διάθεση party
Street food που σε απογειώνει, πρώτες ύλες κορυφής και δημιουργίες που μένουν αξέχαστες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.