Θεματα

Τα Listening bars της Αθήνας

Η τάση που ξεκίνησε στην Ιαπωνία κι εξαπλώθηκε στην Ευρώπη. Πού θα βρεις αυτό που θα γίνει το επόμενο στέκι σου

123648844_3742119349154412_1469692113229505605_n1.jpg
Κατερίνα Καμπόσου
ΤΕΥΧΟΣ 938
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Voulkanizater
© Αρχιτέκτονες: Άρτεμης Βαλυράκη, Γιώργος Πακαλίδης

Listening bars: Ποιες είναι οι ιδιαιτερότητές τους και πού θα τα βρεις στην Αθήνα

Πόσες φορές έχεις βρεθεί σε ένα μπαρ και δεν μπορείς να ακούσεις τον συνομιλητή σου εξαιτίας της έντασης της μουσικής; Αν, μάλιστα, κάθεσαι δίπλα στο ηχείο, το βουητό στα αυτιά σε ακολουθεί για πολλές ώρες αργότερα. Αυτό σημαίνει ότι η ακουστική στον χώρο δεν είναι προσεγμένη, πράγμα που καθόλου δεν συμμερίζονται τα listening bars. Γνωστά και ως audiophile bars ή Hi-fi bars, δίνουν έμφαση στη μουσική, με ηχητικό εξοπλισμό τέτοιον που να μεγιστοποιεί την απόλαυση της ακρόασης, έπειτα από ακουστική μελέτη ανάλογη με αυτή που κάνουν τα θέατρα και οι κινηματογράφοι. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα ψαγμένα πικάπ και βινύλια είναι αυτά που πρωταγωνιστούν, με το ποτό, το κρασί και το φαγητό να έχουν, ενδεχομένως, δευτερεύοντα ρόλο. Έκαναν την εμφάνισή τους τη δεκαετία του ’50 στην Ιαπωνία, εξαπλώθηκαν αργότερα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, σήμερα τα βλέπουμε και στην Αθήνα, το καθένα με τις δικές του ιδιαιτερότητες. Ποια είναι αυτά;

Listening bars στην Αθήνα

Birdman - Dj sets και Japanese jazz

Το πρώτο listening bar, στη λογική της ιαπωνικής παμπ, στην Αθήνα. Το Birdman εμφανίστηκε στην περιοχή του Συντάγματος το καλοκαίρι του 2018, με πυλώνες την ανοιχτή φωτιά και την αυθεντική ιαπωνική σχάρα. Μαζί και την αντίστοιχη μουσική κουλτούρα, με ένα vintage αναλογικό ηχοσύστημα, που αποθεώνει τη λεπτομέρεια του ήχου του βινυλίου. Σήμερα, 6 χρόνια μετά, το βινύλιο είναι κομμάτι του DNA του Birdman. Κάθε βράδυ, διαφορετικοί DJs και συλλέκτες σπάνιων δίσκων δημιουργούν απίθανες μουσικές εμπειρίες με ήχους της Japanese Jazz, της Salsoul Disco, αλλά και City Pop, Afrobeat και Lovers Rock, από τις προσωπικές συλλογές των DJs και του Birdman. Tο φαγητό, που βασίζεται σε επιλεγμένες και υψηλής ποιότητας πρώτες ύλες, τα straight forward ποτά και η ξεχωριστή ατμόσφαιρα με τον χαμηλό φωτισμό, όλα παίζουν τον ρόλο τους στη συνολική εμπειρία.

Birdman

Finos Audiophile bar - Τεράστια συλλογή βινυλίων σε μόλις 30 τ.μ.

«Όπου και να καθίσεις, ο ήχος ακούγεται το ίδιο», θα πει ο Βασίλης Τσομπανίδης, ιδιοκτήτης και barman του Finos. Με εμπειρία στην εστίαση, έπειτα από μερικά χρόνια στο Δουβλίνο, επέστρεψε στην Αθήνα για να στήσει ένα listening bar με προδιαγραφές εξωτερικού, με τη βοήθεια μιας ομάδας ηχοληπτών που «σέταραν» με συγκεκριμένο τρόπο τα πάντα στον χώρο.

«Ζούσα στο Δουβλίνο και εκεί σύχναζα σε ένα τρομερό audiophile μπαρ, οπότε κάπως έτσι πήρα την ιδέα. Πριν λειτουργήσει το Finos, έγινε μελέτη για την ακουστική του χώρου, ώστε το επίπεδο της ακρόασης να είναι το υψηλότερο δυνατό. Τοποθετήθηκε ένα ποιοτικό αναλογικό ηχοσύστημα βάσει των χαρακτηριστικών του χώρου και με τρόπο τέτοιο ώστε ο καλεσμένος να μπορεί να ακούει δυνατά μουσική και να μιλάει σε κανονική ένταση, χωρίς να ξεκουφαίνεται. Τα μηχανήματα είναι 70s -80s, ανακατασκευασμένα με υλικά της εποχής, χωρίς σύγχρονες αναβαθμίσεις – ακούμε δηλαδή τον ενισχυτή όπως θα ακουγόταν τότε. Η αγάπη μου για εκείνη την εποχή συνεπάγεται αδυναμία στο βινύλιο. Έχω λοιπόν μια συλλογή από 3.000 δίσκους, που ανανεώνεται, από Χατζιδάκι μέχρι Pink Floyd και αφρικάνικη funk – 400 βινύλια, για παράδειγμα, των Analog Africa από τα 70s. Αν τύχει να μην παίξει βινύλιο, το ψηφιακό αρχείο που θα χρησιμοποιήσω θα είναι ποιότητας στούντιο, όχι απλό mp3, για τη μεγαλύτερη δυνατή ανάλυση».

Finos
Finos

Ακόμα και τα έπιπλα, όπως εξηγεί ο Βασίλης, επηρεάζουν την ακουστική εμπειρία: «Αντί για δέρματα στα σκαμπό, έβαλα υφάσματα, γιατί λειτουργούν ανακλαστικά. Έχουν γίνει κατασκευές σε όλο το μπαρ με συγκεκριμένα υλικά, για να απορροφούν τις συχνότητες». Στο Finos, εκτός από καλή μουσική, απολαμβάνει κανείς κλασικά κοκτέιλ, ποτά και μια δυνατή ποικιλία από ιρλανδικά ουίσκι.

Kennedy - Hi fi ήχος και δύναμη στα φυσικά κρασιά

Ο Xρήστος Κοντός είναι φωτογράφος και εκδότης του περιοδικού Kennedy. Το ταξίδι του με τον ήχο ξεκίνησε από την αγάπη του για τη μουσική και κυρίως από το γεγονός ότι πάντα ένιωθε πως δεν άκουγε την ηχογραφημένη μουσική όπως της αξίζει, όπως λέει. Συλλέκτης 4.000 δίσκων και 1.000 cd, με αδυναμία στα  κρασιά φυσικής οινοποίησης, πριν από έναν χρόνο άνοιξε το hi-fi wine bar Kennedy στο Μοναστηράκι.

Κennedy

«Ξεκίνησα να αγοράζω μηχανήματα ήχου πριν από 2 χρόνια, ειδικά γιαπωνέζικα και περισσότερο Sony, μια μάρκα που δεν είναι άμεσα συνυφασμένη με το high-end, αλλά έχει κατασκευάσει ίσως κάποια από τα καλύτερα components στην ιστορία του hifi. Ακούγοντας μουσική σε κάποια μπαρ του Τόκυο, η αγάπη μου για τον ήχο έγινε ακόμα πιο δυνατή και μου έδωσε το έναυσμα για το στήσιμο ενός τέτοιου μέρους. Ήταν και μια ιδέα για να αποκτήσει το έντυπο ένα μέρος συνάντησης για όλους όσοι το αγαπούν και να βρει μια γωνιά ένα από τα συστήματα ήχου που είχα φτιάξει μέσα στα χρόνια και καθόταν. Στην Ιαπωνία, πέρα από τη φροντίδα που έχει γίνει στον ήχο, σε πολλά μαγαζιά τέτοιου τύπου ο κόσμος απαγορεύεται να μιλάει ή τουλάχιστον το κάνει χαμηλόφωνα», λέει ο Χρήστος Κοντός.

Κennedy

Ο χώρος, που είναι σχεδιασμένος από τη γυναίκα του και τον ίδιο, με καθρέφτες από το θρυλικό Ιντεάλ, κάποια έργα τέχνης και αφίσες, δίνει την ατμόσφαιρα σπιτιού. Στο Kennedy παίζει πολύ τζαζ, όπως Bill Evans, δοκιμάζει κανείς γαλλικά κρασιά φυσικής οινοποίησης Vins Vivants, κονσέρβες από την Pyscis, αλλαντικά iberico από την Κermes, βούτυρο Corphes και καλά ελληνικά τυριά.

Voulkanizater - Αναμένεται στο Κουκάκι

Oι Nεφέλη Οφέλια Σαχβερντιάν, Γιάννης Σαλπέας και Αντρέας Παπαδημητρακόπουλος είναι πίσω από το listening bar Voulkanizater, που ανοίγει σε λίγες μέρες στο Κουκάκι και φυσικά αναμένεται με λαχτάρα από τους λάτρεις του είδους. 

Voulkanizater
Aρχιτέκτονες: Άρτεμης Βαλυράκη, Γιώργος Πακαλίδης

«Σε μια επίσκεψή μου στο Παρίσι και συγκεκριμένα στα μπαρ Bambino και Frequency bar, παρατήρησα τη διαφορά του ήχου τους σε σχέση με τα κοινά μπαρ, στα οποία χάνεται με τη φασαρία της κουζίνας, τους ήχους των ποτηριών και τις κουβέντες των πελατών, και σκέφτηκα ότι στην Αθήνα δυσκολεύομαι να βρω κάτι αντίστοιχο στο οποίο παράλληλα να ακούω και καλές καινούργιες μουσικές συνδυάζοντας φαγητό και ποτό. Όταν βρέθηκα μπροστά σε ένα πρώην βουλκανιζατέρ στη γειτονιά μου, το Κουκάκι, ένιωσα ότι ήταν το κατάλληλο σημείο για να στηθεί ένα πρότζεκτ σαν αυτό. Έγινε αρχιτεκτονική μελέτη ώστε η απόδοση του ήχου στον χώρο να κυμαίνεται σε μεγάλο ποσοστό, αλλά ο επισκέπτης να ακούει ήπια, χωρίς αυξομειώσεις, σε όποιο σημείο κι αν βρίσκεται. Δημιουργήθηκε ειδική κατασκευή στην οροφή και τοποθετήθηκαν διάφορα ηχοαπορροφητικά υλικά, ανάμεσά τους και η γνωστή μας «κουρτίνα» της πρόσοψης του παλιού βουλκανιζατέρ!

Voulkanizater
Aρχιτέκτονες: Άρτεμης Βαλυράκη, Γιώργος Πακαλίδης

Δεν επιλέξαμε ανοιχτή κουζίνα, για λόγους ακουστικής, ενώ χρησιμοποιούμε ηχεία και μείκτη τελευταίας τεχνολογίας, ώστε να μην υπάρχει κανένα κενό στον ήχο», μας λέει η Νεφέλη, για να συμπληρώσει: «Θα χτιστεί ένα πρόγραμμα στο οποίο θα γίνεται streaming από ραδιόφωνα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συνεργασίες με δισκοπωλεία, ενώ εξαιτίας της αγάπης μου για τον Λάρι Λεβάν, resident DJ στο Paradise Garage στη Νέα Υόρκη – iconic club, στο οποίο παίζονταν μουσικές που άφησαν ιστορία –, θα κάνουμε βραδιές Paradise Garage, όπου συλλέκτες και καλλιτέχνες από Ελλάδα και εξωτερικό θα μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα, σε ένα φάσμα που θα περιλαμβάνει ambient, soul, garage, disco, house, αλλά, αν θέλει να παίξει κάποιος έναν δίσκο της Σοφίας Βέμπο, δεν θα του πούμε όχι. Σημασία έχει oι επιλογές να ταιριάζουν και να μπορούν να σε ταξιδέψουν σε ένα αρμονικό μουσικό ταξίδι».

Στο Voulkanizater υπάρχουν ροδιές στην πρόσοψη, στοιχεία που παραπέμπουν στην πρώην λειτουργία του, λαμαρίνες που συναντάς σε βουλκανιζατέρ ακόμα και σήμερα, καθώς και μια κατασκευή με ζάντες. Εσωτερικά θα έχει τραπέζια και μια μπάρα 15 μέτρων, ενώ η κουζίνα, που θα επιμελείται ο Θωμάς Μάτσας (σεφ στο Αlemagu της Μυκόνου και στο Pappu), θα είναι cοmfort μεσογειακή. Στο μενού θα βρίσκει κανείς από ταραμά με μελάνι μέχρι σύζουμα και ψάρι αγιορείτικο. Όλα θα συνοδεύονται από ψαγμένα κρασιά ελληνικών και ξένων αμπελώνων, καθώς και κοκτέιλς από τον Χρήστο Βαγενά της ομάδας του Noema, με βάση τις γεύσεις του μενού. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.