- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Βουλκανιζατέρ: Η 90s nostalgia γίνεται ήχος και γεύση στο πιο hot listening bar-εστιατόριο της πόλης
Καλά κοκτέιλ και φαγητό, ακόμα καλύτερες μουσικές και ατμόσφαιρα
Το καινούργιο μπαρ-εστιατόριο Βουλκανιζατέρ στο Κουκάκι είναι από τις πιο συζητημένες αφίξεις της σεζόν
Τι σχέση έχουν τα ελαστικά αυτοκινήτων με ένα εστιατόριο; Καταρχάς περισσότερη από ό,τι νομίζετε (ας θυμηθούμε τον περίφημο Οδηγό Michelin που καθιέρωσε η ομώνυμη εταιρεία ελαστικών). Κι έπειτα, ας κάνουμε μια βόλτα ως το Κουκάκι (με ή χωρίς αυτοκίνητο) για να βρούμε το Βουλκανιζατέρ, το ολοκαίνουργιο εστιατόριο που άνοιξε στον χώρο ενός παλιού βουλκανιζατέρ στις 23 Δεκεμβρίου κι έγινε αμέσως ένα από τα πιο hot στέκια της σεζόν.
Εκεί λοιπόν που άλλοτε κυριαρχούσαν η μυρωδιά του καμένου λάστιχου και ο θόρυβος από τα εργαλεία, τώρα το Βουλκανιζατέρ μας φτιάχνει αντί για το αμάξι, τη διάθεση. Ξεκινώντας από τα βασικά, για να γίνει ένα στέκι "talk of the town", πρέπει να κερδίσει το στοίχημα της ατμόσφαιρας – και το Βουλκανιζατέρ το έκανε. Προτού ακόμα μπεις καλά-καλά μέσα βλέπεις μπορντό κουρτίνες συσκότισης και λιγοστά τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο, ενώ μια πρώτη ματιά στο εσωτερικό αποκαλύπτει το παρελθόν της τωρινής σάλας. Τα παλιά εργαλεία έχουν διατηρηθεί σαν διακοσμητικά στοιχεία, η αφίσα της Πάμελα Άντερσον υπάρχει στον τοίχο, όλα προκαλούν ένα έντονο κύμα 90s δημιουργώντας ένα σκηνικό που σε ξαφνιάζει ευχάριστα. Το Βουλκανιζατέρ αντί να ξεχάσει τον παλιό χαρακτήρα του, τον μετέτρεψε σε μια όμορφη γέφυρα μεταξύ των δεκαετιών.
Η κουζίνα, σε επιμέλεια του σεφ Θωμά Μάτσα, ισορροπεί ανάμεσα στη νοσταλγία και τη μοντέρνα δημιουργικότητα. Από ταραμά με μελάνι σουπιάς μέχρι αγιορείτικο ψάρι, τα πιάτα του είναι πολύ νόστιμα, καλοδουλεμένα και ισορροπημένα, ενώ συνοδεύονται από εκλεκτά κρασιά και κοκτέιλ. Αξίζει να σημειώσουμε πως ο bartender Χρήστος Βαγενάς για να δημιουργήσει τη λίστα, εμπνεύστηκε από τις γεύσεις του μενού.
Στο τραπέζι μας ξεκινήσαμε με φουρνιστό ψωμί και «φυτίλι», όπως αναγράφεται στον κατάλογο. Ένα, στα αλήθεια «φυτιλάκι», από βούτυρο με μυρωδικά, μαζί και χοντρό αλάτι. Καταβροχθίσαμε το ζεστό ψωμάκι, μαζί και το οψιμοτύρι Παρνασσού, με κηρήθρα ανθέων και ελαιόλαδο. Ακόμα πιο ευχάριστη έκπληξη ήταν η μανιταρόπιτα με αυγό και γραβιέρα – πεντανόστιμη! Δοκιμάσαμε επίσης τις ταλιατέλες με φιστίκι και παλαιωμένη φέτα αλλά και την πρόταση του σερβιτόρου, το μάλλον πιάτο-σταρ του εστιατορίου, ένα πραγματικά πεντανόστιμο γουβετσάκι με short ribs και παλαιωμένη φέτα που έλιωνε στο στόμα.
Μετά το φαγητό και κάποια ποτήρια (ελληνικού) λευκού κρασιού, μεταφερθήκαμε στο μπαρ - η ατμόσφαιρα παλιού συνεργείου με την εξαιρετικής ακουστικής ποιότητας μουσική, σε τραβούν στην μπάρα σαν μαγνήτης. Φανατικοί λάτρεις του τζιν τόνικ συνεχίσαμε μαζί του δοκιμάζοντας μια ιδιαίτερη παραλλαγή με βότανα.
Οι μουσικές επιρροές, εμπνευσμένες από το iconic Paradise Garage της Νέας Υόρκης, σε ένα φάσμα ήχων από ambient και soul μέχρι house και disco ολοκληρώνουν πολύ επιτυχημένα την τηλεμεταφορά στα 90s. Μετά τις 12, και με τα ντεσιμπέλ να ανεβαίνουν, το κοινό του δίνει και καταλαβαίνει και τότε το εστιατόριο μετατρέπεται κατά κάποιο τρόπο σε dance floor. Εδώ να σας πω πως στο χοτ Βουλκανιζατέρ δύσκολα θα βρείτε τραπέζι για φαγητό, αλλά μόνο για ποτό στο μπαρ δεν χρειάζεται κράτηση!
Πίσω από το πολύ επιτυχημένο εγχείρημα βρίσκονται οι Νεφέλη Οφέλια Σαχβερντιάν, Γιάννης Σαλπέας και Αντρέας Παπαδημητρακόπουλος, οι οποίοι ήθελαν να δημιουργήσουν έναν χώρο όπου η μουσική, το φαγητό και το ποτό ενώνονται. Με ειδική ακουστική μελέτη και τεχνολογία αιχμής στον ήχο, το Βουλκανιζατέρ ακολουθεί τη φιλοσοφία των listening bars της Ιαπωνίας, που τον τελευταίο καιρό γνωρίζει μεγάλη άνθηση στην Αθήνα και όπου ο ήχος δεν είναι απλά καλός – είναι καθηλωτικός.
Οδυσσέα Ανδρούτσου 17, Κουκάκι, Instagram: @voulkanizater.ath
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Καλά πιάτα και πλούσια κάβα με 300 ελληνικές ετικέτες
Με σεφ την Κυριακή Φωτοπούλου και πιάτα ελληνικά
Η πιο ζεστή γωνιά των γιορτών βρίσκεται στο Βραστό
Κοίτα να δεις που η Βενιζέλου έγινε Τραστέβερε
Τραγανοί απ' έξω, αφράτοι μέσα και με απίστευτους συνδυασμούς επικαλύψεων και γεμίσεων
Εκεί που θα βρεις την «Παιδική ανάμνηση» με πτι-μπερ, διπλή σοκολάτα, φουντούκι και πραλίνα
Μια τρατορία με οικογενειακό κλίμα, χειροποίητα ζυμαρικά και φρέσκες πρώτες ύλες
26 χρόνια ιστορίας και μια κουζίνα που αγαπάει τις παραδοσιακές, ανατολίτικες γεύσεις
Aρωματικός καφές και λαχταριστές επιλογές, ιδανικές για το ξεκίνημα της ημέρας
Μια αυθεντική γευστική εμπειρία, με έμπνευση από την ελληνική, τη μεσογειακή και την ανατολίτικη κουζίνα
Αν έχεις δοκιμάσει έστω μία φορά το brunch του The Caravan, ξέρεις πως μιλάμε για εμπειρία
Αγαπημένη συνήθεια για όσους αναζητούν ποιοτικό καφέ, γεύσεις με χαρακτήρα και τη ζωντάνια της πόλης
Tο ιταλικό όπως πρέπει στη Θεσσαλονίκη
Ο executive chef Δημήτρης Τασιούλας επαναπροσδιορίζει τη νεοελληνική γαστρονομία
Ένας χώρος όπου το σύγχρονο στιλ και η δημιουργική γαστρονομία συνθέτουν μία ξεχωριστή εμπειρία
Για τους λάτρεις του κρέατος, η ποικιλία κρεατικών ΧΧL ενός μέτρου είναι must
Μια νέα εκδοχή της ταβέρνας που αξίζει να δοκιμάσεις
Για τίμιους και πεντανόστιμους μεζέδες στον πεζόδρομο της Αγίας Ζώνης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.