13 υπέροχα αθηναϊκά στέκια για τις πιο νόστιμες καλοκαιρινές σου βόλτες

Hasapika Central Market: Το στέκι μέσα στη Βαρβάκειο που δεν μοιάζει με κανένα άλλο

Ένας μικρός ναός της ψαροφαγίας

A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Hasapika Central Market: Τα πιο φρέσκα ψάρια της πόλης σερβίρονται σε κάθε δυνατή εκδοχή – ωμά, ψητά, αχνιστά και μέσα σε μακαρονάδες 

Η Βαρβάκειος είναι ένας τεράστιος πολύχρωμος κόσμος. Πωλητές διαλαλούν την πραμάτεια τους, περαστικοί κοντοστέκονται στους πάγκους που ξεχειλίζουν από ό,τι πιο φρέσκο κι εκλεκτό, κάθε τόσο υψώνονται χαρούμενες φωνές, ξεσπούν ξαφνικά γέλια, ακούγονται χαριτωμένα πειράγματα. Αλλά η Κεντρική Αγορά της Αθήνας απέκτησε ακόμη περισσότερο ενδιαφέρον τη στιγμή που στη μεγάλη της στοά, εκείνη της Αριστογείτονος, εμφανίστηκαν τα Hasapika. 

Τα Hasapika είναι στέκι που δεν μοιάζει με κανένα άλλο. Για την ακρίβεια, δεν μοιάζει ούτε καν με τον… εαυτό του, αφού η ταυτότητά του αλλάζει ανάλογα με την ώρα που θα βρεθείς εδώ. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Ιδιοκτήτες εδώ είναι ο Σπύρος και ο Μάριος Μπακογιάννης, καθώς και ο Γιάννης Δριβάκης, που είχαν την ιδέα να ανοίξουν μέσα στη Βαρβάκειο ένα μικρό ναό της ψαροφαγίας. Έτσι, καθημερινά προμηθεύονται τα πιο φρέσκα ψάρια και θαλασσινά από τα ιχθυοπωλεία της αγοράς (την πηγή του φρέσκου ψαριού δηλαδή) κι έπειτα τα σερβίρουν σε κάθε δυνατή εκδοχή – ωμά, ψητά, αχνιστά, μέσα σε μακαρονάδες ή μερακλίδικες συνταγές!

Τη μέρα τα Hasapika λειτουργούν από τις 11 έως τις 17.00 και σε αυτό το διάστημα, κατά το οποίο η Βαρβάκειος είναι επίσης ανοιχτή, στήνουν 5 διαδραστικές κουζίνες-κιόσκια στη στοά της Αριστογείτονος. Το πρώτο κιόσκι έχει αναλάβει ο Θεσσαλονικιός σεφ Δημήτρης Δαούτης, που στα μερακλίδικα τηγάνια του βάζει ό,τι του ζητήσεις. Θα σου φτιάξει μύδια και γαρίδες σαγανάκι (κοκκινιστό ή λεμονάτο) να γλείφεις τα δάχτυλά σου, καραβιδούλες στην εποχή τους και ό,τι άλλο βγάλει η ψαριά της ημέρας.

Το δεύτερο κιόσκι είναι στην ουσία ένα λαχταριστό pasta bar. Εδώ, ο βραβευμένος σεφ Michele μαγειρεύει καθημερινά κι επί τόπου φρέσκια pasta ημέρας, για να στη σερβίρει ύστερα μέσα σε εκπληκτικές συνταγές (σ.σ. δοκίμασε τα χειροποίητα νιόκι του, τα Orecchiette με μπρόκολο, αλλά και τη μακαρονάδα με φρέσκια ντομάτα, ελαιόλαδο και σκόρδο!).

Το τρίτο κιόσκι είναι αφιερωμένο στην ωμοφαγία. Εδώ θα απολαύσεις το καλύτερο sushi της ζωής σου (όχι, δεν υπερβάλλουμε καθόλου…) από τη μάστερ του είδους Josephine, στρείδια από τη Σκωτία, Margaritas και ceviche με το ψάρι που θα διαλέξεις εσύ ο ίδιος από την ψαριέρα.

Το τέταρτο κιόσκι ψήνει στα κάρβουνα ό,τι μπορείς να φανταστείς: από φρέσκο ψάρι (φιλεταρισμένο ή ολόκληρο, που και πάλι το επιλέγεις εσύ) και φρέσκο καλαμάρι ή χταπόδι μέχρι μύδια και καραβίδες! Στο πέμπτο και τελευταίο κιόσκι θα βρεις αφράτα bao buns (να δοκιμάσεις εκείνο με τη γαρίδα panko), που τα βουτάς επί τόπου και συνεχίζεις τη βόλτα σου στη Βαρβάκειο, ή αν το προτιμάς κάνεις μία στάση για ένα ούζο ή τσιπουράκι.

Αυτά τα νόστιμα συμβαίνουν μέχρι τις 17.00 το απόγευμα. Ύστερα τα Hasapika κλείνουν για να ανοίξουν ξανά το βράδυ, αυτή τη φορά, όμως, με διαφορετική φιλοσοφία. Από τις 20.00 έως και τις 23.00 το στέκι αυτό που μέχρι λίγες μόλις ώρες πριν ήταν η χαρά του street food, τώρα μεταμορφώνεται σε ένα fine dining εστιατόριο. Τα κιόσκια φεύγουν και τη θέση τους παίρνουν λίγα τραπέζια για να εξυπηρετήσουν τους λίγους και καλούς θαμώνες. Αντί για τσίπουρο και ούζο, βρίσκεις τώρα μία προσεκτικά επιλεγμένη wine list με κρασιά (προς το παρόν) του διεθνούς αμπελώνα, μία βιτρίνα με Chateau Miraval, όπως και premium ποτά.

Όσο για το μενού, αυτό στρέφεται προς μία πιο ιδιαίτερη ψαροφαγία  κι έτσι από την κουζίνα καταφτάνουν εκλεκτό sushi, sashimi και ceviche, με κάθε πιάτο να ετοιμάζεται ακριβώς τη στιγμή που το παραγγέλνεις. Η εικόνα είναι από μόνη της μαγική: μέσα στην ήσυχη πια Βαρβάκειο, όταν κάθε ήχος έχει παύσει και τα καταστήματα έχουν πια από ώρα κλείσει, εσύ να απολαμβάνεις το sushi σου παρέα με κάποιο εκλεκτό κρασί του κόσμου. Να κάτι που αξίζει να ζήσει κανείς…

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου