- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
“L’ Orient”, το εστιατόριο-εμπειρία στο Imaret της Καβάλας
Γεύσεις με βαριά Ιστορία και πάντα από τη γύρω περιοχή, και διαφορετικές, και υπέροχες μέσα στο Ιμαρέτ της Καβάλας, ένα πραγματικό παλάτι
“L’ Orient”: Συνταγές από μεσαιωνικά χειρόγραφα και το χαλιφάτο της Βαγδάτης, μαζί με ατμόσφαιρα πριγκιπική στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Imaret
Το εστιατόριο στολίζει την κορυφή της Παλιάς Πόλης της Καβάλας – πραγματικά το στολίζει, όπως κι ολόκληρο το ξενοδοχείο «Imaret»-, σαν κόσμημα με πολύτιμες πέτρες, μάλιστα φερμένες πέτρα-πέτρα από τα βάθη της Ανατολής. Η όλη αίσθηση βελούδινης πολυτέλειας σε πάει στις Χίλιες και Μια Νύχτες όταν αρχίζεις να δοκιμάζεις τα πιάτα: δεν αναρωτιέσαι πώς το σκέφτηκε αυτό ή εκείνο ο σεφ Στέλιος Χατζηαβραμίδης, αλλά θέλεις να το απολαύσεις γιαβάς-γιαβάς, όπως λένε οι Τούρκοι, να μην τελειώσει αμέσως… και θέλεις επίσης να μάθεις την ιστορία του κάθε πιάτου.
Γιατί τίποτα δεν είναι τυχαίο στο “L’ Orient”, το εστιατόριο του «Imaret». Οι συνταγές, κάποιες φορές προέρχονται από προσωπικές συλλογές του κάθε Χαλίφη της Βαγδάτης, ή από τη Βίβλο των Συνταγών που έγραψε ένας Άραβας πριν από χίλια και βάλε χρόνια, ή από την αδερφή του πρίγκιπα Ιμπραήμ του ποιητή – η τσαχπίνα αδερφή Μπουράν υπογράφει όλα τα πιάτα «μπουράνι», που τα συναντάει ο γευσιγνώστης από την Ισπανία ως την Ινδία, όπως και στο “L’ Orient”. Το κοτόπουλο Fesenjan προέρχεται από την περσική γαστρονομική παράδοση που συνδυάζει ρόδια με ξηρούς καρπούς και μπαχαρικά για να το απογειώσει. Το κρέας εμφανίζεται στο μενού μόνον ως (τρυφερούλικο, βουτυρένιο) φιλέτο, μια και τα πιο πολλά πιάτα είναι με ντόπιο ψάρι, από τον Κόλπο της Καβάλας και λίγο παραπέρα. Η φιλοσοφία όσον αφορά τις πρώτες ύλες είναι απλή – τα καλύτερα προϊόντα, μόνον από τις γύρω περιοχές.
Η κυρία Αννα Μισσιριάν είναι συνοπτική αλλά (πάντα!) παθιασμένη, και πολύ σαφής: «Όπως σου είπα για να προσφέρουμε φρέσκια πρώτη ύλη από απόσταση μικρότερη των 50 χιλιομέτρων, είμαστε αναγκασμένοι να χρησιμοποιούμε κατ’ εξοχή ψάρι… το κρέας (μόνο μοσχάρι) έρχεται από μικρούς παραγωγούς του Ορεινού όγκου Ροδόπης και στην ουσία αποτελεί την εναλλακτική λύση για μη ψαροφάγους… Διαχειριζόμαστε την ευρύτερη περιοχή της Θράκης (κατά Θουκυδίδη από Στρυμώνα μέχρι Μαύρη Θάλασσα) ως τοπική κουζίνα, στην οποία αναγκαστικά και ευτυχώς εισέρχονται Ανδριανούπολη και Κωνσταντινούπολη.»
Ο υπότιτλος του εστιατορίου είναι «Από την κουζίνα των μοναστηριών στα πιάτα των Χαλίφηδων… μια ανάσα δρόμος». Μαθαίνω από την κυρία Μισσιριάν ότι τα μοναστήρια διατήρησαν και καλλιέργησαν δική τους κουζίνα, από τη Μάχη του Ματζικέρτ (1071), οπότε και τοποθετείται η αρχή του τέλους της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, μέχρι σήμερα. Με μπαχαρικά, χορταρικά, βότανα, ψάρια και θαλασσινά, οι καλόγεροι κέντησαν ολόκληρη γαστρονομική παράδοση στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, ενσωματώνοντας στοιχεία Φράγκικης κουζίνας από τους διερχόμενους Σταυροφόρους, μαζί με βαθειά Ανατολίτικη και Ελληνιστική μαγειρική, μαζί με τοπικές οικογενειακές συνταγές των χωριών της Ροδόπης, του Παγγαίου, των νησιών και παραλίων της περιοχής. Όλα αυτά συνυπάρχουν πολύ αρμονικά, είναι αυτά που περιμένεις (ακόμα κι όταν δεν περιμένεις) να δοκιμάσεις σε μια τέτοια ατμόσφαιρα, σε ένα κτίριο σαν το Ιμαρέτ, σε μια ιστορική γειτονιά, σκαλωμένη/ος σε ένα κρυστάλλινο παλάτι, που λέει ο λόγος, πάνω από τη θάλασσα…
Ας μην διαμαρτυρηθεί κανένας για τις τιμές (οι οποίες είναι τιμές καλού εστιατορίου, όχι αστρονομικές αλλά όχι και καντίνας, όπως παρατήρησε κάποιος πρόσφατα…). Το “L’ Orient” είναι exclusive, με λίγα τραπέζια, για άτομα που δεν είδανε φως και μπήκαν αλλά που ενδιαφέρονται αν μη τι άλλο για την Ιστορία της πόλης. Είναι ένα πολυτελές, πανέμορφο, μοναδικό εστιατόριο – δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο πουθενά στα Βαλκάνια, και δεν το λέμε εμείς οι Καβαλιώτες, το λένε και τα Βαλκάνια τα ίδια. Το λένε οι Γάλλοι και Ιταλοί επισκέπτες, που απολαμβάνουν μαζί με τη χρυσοποίκιλτη, γαλήνια ατμόσφαιρα του «Imaret», και την ιστορική, ευαίσθητη, πολύ-πολιτισμική, μυστηριώδη, ανατολίτικη, Βορειο-Ελλαδίτικη κουζίνα του. Χρειάζεται ένα σωρό επίθετα για να αναφερθώ σε πιάτα και γεύσεις που δεν περιγράφονται με κανένα επίθετο, που όμως σε κάνουν να απολαμβάνεις την (υπέροχη λέμε) θέα με την πεποίθηση ότι κάθεσαι έστω για λίγη ώρα στην κορφή του κόσμου. Ότι είσαι χαλίφης στη θέση του χαλίφη, και πολύ ευτυχής γι αυτό…
“L’ Orient”, Hotel Imaret, Πουλίδου 30-32, Καβάλα. 2519 620151
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με σεφ την Κυριακή Φωτοπούλου και πιάτα ελληνικά
Η πιο ζεστή γωνιά των γιορτών βρίσκεται στο Βραστό
Κοίτα να δεις που η Βενιζέλου έγινε Τραστέβερε
Τραγανοί απ' έξω, αφράτοι μέσα και με απίστευτους συνδυασμούς επικαλύψεων και γεμίσεων
Εκεί που θα βρεις την «Παιδική ανάμνηση» με πτι-μπερ, διπλή σοκολάτα, φουντούκι και πραλίνα
Μια τρατορία με οικογενειακό κλίμα, χειροποίητα ζυμαρικά και φρέσκες πρώτες ύλες
26 χρόνια ιστορίας και μια κουζίνα που αγαπάει τις παραδοσιακές, ανατολίτικες γεύσεις
Aρωματικός καφές και λαχταριστές επιλογές, ιδανικές για το ξεκίνημα της ημέρας
Μια αυθεντική γευστική εμπειρία, με έμπνευση από την ελληνική, τη μεσογειακή και την ανατολίτικη κουζίνα
Αν έχεις δοκιμάσει έστω μία φορά το brunch του The Caravan, ξέρεις πως μιλάμε για εμπειρία
Αγαπημένη συνήθεια για όσους αναζητούν ποιοτικό καφέ, γεύσεις με χαρακτήρα και τη ζωντάνια της πόλης
Tο ιταλικό όπως πρέπει στη Θεσσαλονίκη
Ο executive chef Δημήτρης Τασιούλας επαναπροσδιορίζει τη νεοελληνική γαστρονομία
Ένας χώρος όπου το σύγχρονο στιλ και η δημιουργική γαστρονομία συνθέτουν μία ξεχωριστή εμπειρία
Για τους λάτρεις του κρέατος, η ποικιλία κρεατικών ΧΧL ενός μέτρου είναι must
Μια νέα εκδοχή της ταβέρνας που αξίζει να δοκιμάσεις
Για τίμιους και πεντανόστιμους μεζέδες στον πεζόδρομο της Αγίας Ζώνης
Εδώ θα απολαύσετε ουζάκι από το νησί και αυθεντικές νησιώτικες γεύσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.