- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Το Μεταξουργείο είναι από τις γειτονιές της πόλης που χαίρεσαι να τις περπατάς. Πλακόστρωτοι δρόμοι, όμορφα μαγαζιά, περήφανα νεοκλασικά, μια δημοτική πινακοθήκη-στολίδι, όλα στη σκιά του βράχου της Ακρόπολης.
Σε μια βόλτα εκεί, έπεσα πάνω στο Cube Project. Στεγάζεται σε ένα όμορφο νεοκλασικό του 1920 (εκεί που παλιά ήταν το Meson el Mirador) και άνοιξε την όμορφη δίφυλλη πόρτα του, μόλις πριν 20 μέρες. Ο Λευτέρης, η Κατερίνα, ο Γιώργος, ο Γρηγόρης και η Ελένη, είναι 5 νέα παιδιά, αποφασισμένα να ξεκινήσουν κάτι δικό τους. Δημιούργησαν λοιπόν το δικό τους συνεταιριστικό πολυχώρο και τον βάφτισαν «Cube Project». Εδώ τους συνάντησα ένα κυριακάτικο απόγευμα στη δροσερή ταράτσα, με θέα την Ακρόπολη.

Είναι ένα ήσυχο καταφύγιο για να πιεις τον καφέ σου, ένα σημείο συνάντησης για το ποτό σου και αν πεινάσεις ο έξω καρδιά Λευτέρης, (που είναι Ικαριώτης), θα σου μαγειρέψει τα καλύτερα: Σαλάτα με ντομάτα, κρουτόν, μανούρι και πέστο βασιλικού (€5), κοτόπουλο με πιπεριές σουσάμι και σαλάτα ρόκα αβοκάντο, χοιρινή τηγανιά με καπνιστή πάπρικα και φρούτα εποχής (€6,50 -τώρα την τιμητική του έχει το βερίκοκο), είναι μερικά μόνο από τα πιάτα που έβαλα στο μάτι. Θα βρεις επίσης και πολλά βότανα, που έρχονται κατευθείαν από αγροτικό συνεταιρισμό στην Ικαρία.

Η όμορφη ταράτσα είναι αυτό ακριβώς που γυρεύεις τα καλοκαιρινά βράδια. Δροσερή, ήσυχη (αλλά και ανήσυχη), με lounge και χαλαρή μουσική, ποτά από €5 και κοκτέιλ από €6. Από Οκτώβρη ο πολυχώρος θα συμπληρώσει την ταυτότητά του με εκδηλώσεις, σεμινάρια bazaar και πολλά ακόμα. «Η ιδέα είναι», λέει η Κατερίνα, «στα 3 επίπεδα του κτιρίου να γίνονται παράλληλα πράγματα. Έτσι, θα μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει μια εκδήλωση ή ένα σεμινάριο κάτω και πάνω να πιει τον καφέ του».

«Πολλοί», μου λένε τα παιδιά, «βλέπουν ένα εντυπωσιακό φωτισμένο νεοκλασικό και νομίζουν ότι είναι κυριλέ, αλλά δεν είναι έτσι». Πράγματι, το Cube Project, είναι ένας χαλαρός και ζωντανός χώρος, ανοιχτός για όλους.
Όσο για το όνομα, όταν τους ρωτάω γιατί «Cube Project», γελάνε και μου δείχνουν το Λευτέρη: «Cube, γιατί το κτίριο μου θύμιζε…κύβο!».
Αγησιλάου 88, Μεταξουργείο, 213 0331572
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με σεφ την Κυριακή Φωτοπούλου και πιάτα ελληνικά
Η πιο ζεστή γωνιά των γιορτών βρίσκεται στο Βραστό
Κοίτα να δεις που η Βενιζέλου έγινε Τραστέβερε
Τραγανοί απ' έξω, αφράτοι μέσα και με απίστευτους συνδυασμούς επικαλύψεων και γεμίσεων
Εκεί που θα βρεις την «Παιδική ανάμνηση» με πτι-μπερ, διπλή σοκολάτα, φουντούκι και πραλίνα
Μια τρατορία με οικογενειακό κλίμα, χειροποίητα ζυμαρικά και φρέσκες πρώτες ύλες
26 χρόνια ιστορίας και μια κουζίνα που αγαπάει τις παραδοσιακές, ανατολίτικες γεύσεις
Aρωματικός καφές και λαχταριστές επιλογές, ιδανικές για το ξεκίνημα της ημέρας
Μια αυθεντική γευστική εμπειρία, με έμπνευση από την ελληνική, τη μεσογειακή και την ανατολίτικη κουζίνα
Αν έχεις δοκιμάσει έστω μία φορά το brunch του The Caravan, ξέρεις πως μιλάμε για εμπειρία
Αγαπημένη συνήθεια για όσους αναζητούν ποιοτικό καφέ, γεύσεις με χαρακτήρα και τη ζωντάνια της πόλης
Tο ιταλικό όπως πρέπει στη Θεσσαλονίκη
Ο executive chef Δημήτρης Τασιούλας επαναπροσδιορίζει τη νεοελληνική γαστρονομία
Ένας χώρος όπου το σύγχρονο στιλ και η δημιουργική γαστρονομία συνθέτουν μία ξεχωριστή εμπειρία
Για τους λάτρεις του κρέατος, η ποικιλία κρεατικών ΧΧL ενός μέτρου είναι must
Μια νέα εκδοχή της ταβέρνας που αξίζει να δοκιμάσεις
Για τίμιους και πεντανόστιμους μεζέδες στον πεζόδρομο της Αγίας Ζώνης
Εδώ θα απολαύσετε ουζάκι από το νησί και αυθεντικές νησιώτικες γεύσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.