- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Lockdown 2: η στιγμή για ένα βασιλικό σουβλάκι από τον Πρίγκιπα
Καραντίνα, σουβλάκια για πάντα, και μία ωραία ιδέα συνεργασίας από το ψητοπωλείο που αναβάθμισε το εθνικό μας street food
Ο Πρίγκιπας με δύο καταστήματα στον Άλιμο και τα Εξάρχεια αναζητά κλειστά εστιατόρια για συνεργασία στο lockdown
Όταν ο Πρίγκιπας άνοιξε το πρώτο του κατάστημα στη Χ. Τρικούπη πριν μερικά χρόνια, άλλαξε για πάντα το σουβλάκι. Δεν νομίζω ότι ποτέ πριν μέχρι τότε ένα ψητοπωλείο κατάφερε να βάλει ό,τι πιο εκλεκτό σε κρέας πάνω στις σχάρες του κι έπειτα να το συναρμολογεί σε ένα τέλειο πιτόγυρο. Μιλάμε για καλαμάκια μαύρου χοίρου και προβατίνας, πανσέτα χοίρου και λουκάνικο Τζουμαγιάς, μπιφτέκι από βουβαλίσιο κρέας και βέβαια τα ασυναγώνιστα κεμπάπια Φλώρινας, που όποιος τα δοκιμάζει, δεν τα αλλάζει. Η ιδέα του Κωστή Χριστάκη, ιδιοκτήτη του Πρίγκιπα, ήταν να προσφέρει σε μορφή street food, γεύσεις που μόνο σε ένα εστιατόριο μπορείς να βρεις. Το κατάφερε και με το παραπάνω.
Η μεγάλη επιτυχία και η συνεχής ζήτηση οδήγησε πέρυσι στη δημιουργία ενός δεύτερου… πριγκιπάτου στον Άλιμο. Πάνω ακριβώς στη Βουλιαγμένης, το λαχταριστό αυτό βασίλειο σερβίρει όλες τις λιχουδιές που πρωτοαγαπήσαμε στα Εξάρχεια και αρχίζει σιγά-σιγά να εθίζει τα Νότια Προάστια στη νοστιμιά του. Δεν ξέρω αν οι νότιοι συνειδητοποίησαν τη μεγάλη τους τύχη όταν ο Πρίγκιπας άνοιξε κατάστημα στη γειτονιά τους λίγο πριν από το πρώτο lockdown. Σίγουρα όμως το έχουν καταλάβει σε αυτόν, τον δεύτερο γύρο.
«Στην πρώτη καραντίνα ο κόσμος φοβόταν πάρα πολύ να παραγγείλει φαγητό απ’ έξω», μου λέει ο Κωστής. «Αυτό δεν συμβαίνει τώρα. Ξέρει ότι μπορεί να παραγγείλει και να είναι ασφαλής». Να σημειώσουμε εδώ ότι ο Πρίγκιπας εφάρμοσε από την πρώτη στιγμή όλα τα μέτρα ασφαλείας, πριν ακόμα τα εξαγγείλει η πολιτεία. Ακόμα και τώρα, τα μέτρα που εφαρμόζονται και στα δύο καταστήματα, είναι πολύ παραπάνω απ’ όσα προβλέπονται. Για παράδειγμα, οι παραγγελίες τοποθετούνται σε θάλαμο υψηλής θερμοκρασίας (άνω των 70°C) πριν την αποστολή τους.
Με την ανακοίνωση του δεύτερου lockdown και το κλείσιμο των εστιατορίων, ο Κωστής έχει ένα παράπονο. Πιστεύει ότι «οι εφαρμογές delivery θα έπρεπε να μειώσουν το ποσοστό προμήθειάς τους για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να μείνουν ανοιχτές». Για όσες επιχειρήσεις συναδέλφων του, όμως, έχουν κλείσει προσωρινά, ο ίδιος έχει κάτι να προτείνει: «Εστιατόρια που παραμένουν κλειστά, μπορούν με μία μικρή μετατροπή να ανοίξουν πάλι, λειτουργώντας ως “Πρίγκιπας”. Χωρίς καμία αλλαγή μέσα στο κατάστημα, με μία γρήγορη εκπαίδευση από το προσωπικό μας, οι επιχειρήσεις αυτές της εστίασης μπορούν να μείνουν ανοιχτές, να πουλούν τα δικά μας προϊόντα, να στέλνουν παραγγελίες μέσω των πλατφόρμων e-food και wolt με τις οποίες συνεργαζόμαστε και να βγάζουν κέρδος». Σε καιρούς με προβλήματα, χρειάζονται μυαλά με λύσεις. Και το μυαλό του Κωστή (που εδώ που τα λέμε πάντα σκέφτεται ωραίες ιδέες) κατέβασε μια λύση που βασίζεται στη συνεργασία. Αυτή η μικρή λέξη είναι πιθανότατα και ο μόνος τρόπος να βγούμε αλώβητοι απ’ όλο αυτό.
Χαριλάου Τρικούπη 23, Εξάρχεια, 211 4050070 και Λεωφ. Βουλιαγμένης 560, Άλιμος, 211 1824242, www.prigkipas.gr, Fb: @prigkipas.exarcheia, @prigkipas.alimos
instagram: @prigkipas.exarcheia, @prigkipas.alimos. Και delivery
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Καλά πιάτα και πλούσια κάβα με 300 ελληνικές ετικέτες
Με σεφ την Κυριακή Φωτοπούλου και πιάτα ελληνικά
Η πιο ζεστή γωνιά των γιορτών βρίσκεται στο Βραστό
Κοίτα να δεις που η Βενιζέλου έγινε Τραστέβερε
Τραγανοί απ' έξω, αφράτοι μέσα και με απίστευτους συνδυασμούς επικαλύψεων και γεμίσεων
Εκεί που θα βρεις την «Παιδική ανάμνηση» με πτι-μπερ, διπλή σοκολάτα, φουντούκι και πραλίνα
Μια τρατορία με οικογενειακό κλίμα, χειροποίητα ζυμαρικά και φρέσκες πρώτες ύλες
26 χρόνια ιστορίας και μια κουζίνα που αγαπάει τις παραδοσιακές, ανατολίτικες γεύσεις
Aρωματικός καφές και λαχταριστές επιλογές, ιδανικές για το ξεκίνημα της ημέρας
Μια αυθεντική γευστική εμπειρία, με έμπνευση από την ελληνική, τη μεσογειακή και την ανατολίτικη κουζίνα
Αν έχεις δοκιμάσει έστω μία φορά το brunch του The Caravan, ξέρεις πως μιλάμε για εμπειρία
Αγαπημένη συνήθεια για όσους αναζητούν ποιοτικό καφέ, γεύσεις με χαρακτήρα και τη ζωντάνια της πόλης
Tο ιταλικό όπως πρέπει στη Θεσσαλονίκη
Ο executive chef Δημήτρης Τασιούλας επαναπροσδιορίζει τη νεοελληνική γαστρονομία
Ένας χώρος όπου το σύγχρονο στιλ και η δημιουργική γαστρονομία συνθέτουν μία ξεχωριστή εμπειρία
Για τους λάτρεις του κρέατος, η ποικιλία κρεατικών ΧΧL ενός μέτρου είναι must
Μια νέα εκδοχή της ταβέρνας που αξίζει να δοκιμάσεις
Για τίμιους και πεντανόστιμους μεζέδες στον πεζόδρομο της Αγίας Ζώνης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.