- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
1920 Ένα εστιατόριο που αγαπάει την μπίρα
Το διατηρητέο σπίτι της δεκαετίας του ’20 στέκεται καλοσυντηρημένο στο Χαλάνδρι.
Το διατηρητέο σπίτι της δεκαετίας του ’20 στέκεται καλοσυντηρημένο στο Χαλάνδρι. Η νύχτα είναι βροχερή και διασχίζουμε γρήγορα γρήγορα τον κήπο, ωστόσο προλαβαίνει το μάτι μας να σημειώσει την ομορφιά του: το μπαρ που περιμένει το καλοκαίρι να δροσίσει τους θαμώνες του, τα πανύψηλα δέντρα που φροντίζονται με μεράκι και τις γωνιές με τις αγγελικούλες, τους φοίνικες και τα γεράνια. Συζητώντας με τους ιδιοκτήτες, σιγά σιγά μας ξετυλίγεται η γοητευτική ιστορία του σπιτιού.
Φτιαγμένο από μάστορα της εποχής, πρόκειται για το εξοχικό μιας αστικής οικογένειας που ήταν περιτριγυρισμένο από χωράφια όπου καλλιεργούνταν ζαρζαβατικά. Η οικογένεια μεγάλωσε, προστέθηκε κι άλλος όροφος και μετατράπηκε σε μόνιμη κατοικία. Τώρα γνωρίζει άλλες δόξες. Μια παλιά πιανόλα στη γωνία θυμίζει το παρελθόν. Το «1920» ξεκίνησε σαν μπιραρία. Με τα χρόνια, όμως, και διευρύνοντας το μενού του, εξελίχθηκε σε εστιατόριο αξιώσεων. Η κουζίνα με μεσογειακές νότες, βγαλμένη με μεράκι από τα χέρια του Γιάννη Γαβαλά, σε γοητεύει.
Παραγγέλνουμε κροστίνι με λαδοτύρι (μικρά αραβικά πιτάκια με λιαστή ντομάτα και λαδοτύρι γκρατινέ) και ανοίγουμε την πρώτη Grolsch μπίρα μας. Συνεχίζουμε με τυροκουλούρα (εξαίρετο πιάτο φτιαγμένο με φύλλο χειροποίητο, γεμιστό με τυριά και μαύρο σουσάμι) και σαλάτα Αμβροσία (πράσινα με φρέσκα μανιτάρια, μπέικον, κρουτόν, βινεγκρέτ με ματζουράνα και μέλι). Κι άλλες Grolsch φτάνουν στο τραπέζι, μαζί με εντυπωσιακό και τρυφερό σουβλάκι από ψαρονέφρι για δύο άτομα και νοστιμότατο χοιρινό μαριναρισμένο κότσι με τραγανή πετσούλα. Τα συνοδεύουμε με πραγματικές τηγανητές πατάτες και πατάτες bbq με σος σαμίρα.
Θα βρείτε ικανοποιητική σε αριθμό και ποιότητα λίστα κρασιών, αλλά η μεγάλη αγάπη για την μπίρα δεν ξεχνιέται, αφού ακόμα φιγουράρουν στον κατάλογο καμιά σαρανταριά ετικέτες από όλο τον κόσμο. Αλλά και τα γλυκά ήταν πολύ νόστιμα και δυσκολεύομαι να σας πω πιο ήταν το καλύτερο, γι’ αυτό πάρτε τα όλα, είναι άξια προς δοκιμή: και την πανακότα με μαστιχέλαιο και το σπιτικό μπράουνι με παγωτό βανίλια και τη ρευστή καρδιά σοκολάτας και το τηγανητό παγωτό με σος φραγκοστάφυλο.
Το «1920» διαθέτει μια μεγάλη αίθουσα δεξιώσεων στον κήπο του και οι άνθρωποί του έχουν τον τρόπο να ντύσουν με μοναδικότητα ιδιαίτερες στιγμές, όπως γάμος, βάπτιση ή μεγάλα επαγγελματικά δείπνα. Γλεντζέδες και κοσμοπολίτες οι ιδιοκτήτες, οργανώνουν πάρτι με Dj για τις Τσικνοπέμπτες –κλείστε εγκαίρως– και μπουφέ ή στολίζουν αναλόγως την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.
1920, Ζύθος και Εδέσματα, Αγ. Παρασκευής 110, Χαλάνδρι, 210 6813.029, www.1920.gr. Ανοιχτά Τρίτη έως Πέμπτη 7.30 μ.μ.- 1.00 π.μ., Παρασκευοσάββατα έως 1.30 π.μ., Κυριακή μεσημέρι-βράδυ. Δευτέρα κλειστά. Κατανάλωση/άτομο € 20-25 μαζί με ποτό.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα πάντα στα μαγαζιά που φτιάχνει ο Ζουγανέλης είναι φτιαγμένα με αγάπη
Ιδανικό σημείο για στάση σε μια χριστουγεννιάτικη βόλτα στο κέντρο ή για ένα χαλαρό festive lunch
Ένα εστιατόριο που αποτελεί από μόνο του λόγο επίσκεψης στο νησί του Αργοσαρωνικού
Φρέσκα υλικά, αληθινή γεύση, χαμόγελα χορτασμένα
Ο νέος ιδιοκτήτης, Κωνσταντίνος Σουρτζής, συνεχίζει την ταβέρνα απευθυνόμενος και στους παλαιούς θαμώνες αλλά και σε νέο κόσμο που κατοικεί ή επισκέπτεται τα Εξάρχεια
Ολοκαίνουργιο και πολύ ενδιαφέρον, έχει όλα τα φόντα να γίνει το επόμενο στέκι σου
Αυθεντικές, ουσιαστικές προτάσεις, που θα λατρέψει κάθε καλοφαγάς
Ο σεφ Ιπποκράτης Αναγνωστέλης συνδυάζει ελληνικές πρώτες ύλες με τεχνικές και επιρροές της ιαπωνικής γαστρονομίας
Το brunch spot που κέρδισε κάθε food lover της πόλης, χάρη στον signature πύργο για δύο, που εμφανίζεται μπροστά σου σαν κάτι άκρως απολαυστικό
Μια γρήγορη στάση που μετατρέπεται σε μικρό, γιορτινό ritual για κάθε επισκέπτη
Από πρωινό και χορταστικό brunch μέχρι χαλαρό δείπνο και δημιουργικά κοκτέιλ.
Φημισμένο για τις γεύσεις, την υψηλή αισθητική και τη ζεστή φιλοξενία
Με σεβασμό στην πρώτη ύλη και την αλήθεια της θαλασσινής γεύσης
Παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, όπως θα τη συναντούσε κανείς σε μια καλή ταβέρνα της δεκαετίας του ’50 και του ’60
Festive menus για τις παραμονές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, τα οποία συνοδεύονται από ζωντανή μουσική
Iδανικό και για όσους αναζητούν έναν όμορφο και καλαίσθητο χώρο για να οργανώσουν εταιρικές εκδηλώσεις, κοπές πίτας ή private events
Υψηλή γαστρονομία, αίσθηση οικείας πολυτέλειας και διάθεση party
Street food που σε απογειώνει, πρώτες ύλες κορυφής και δημιουργίες που μένουν αξέχαστες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.