Αυτοκινηση

Volvo C40 Recharge: Το «Σφυρί του Θωρ» γεμάτο τεχνολογίες αιχμής

Ένα μοντέλο που διατίθεται μόνο ως αμιγώς ηλεκτροκίνητο, πρωταγωνιστεί σε μία τόσο εμπορική κατηγορία όπως αυτή των C SUV

Θωμάς K. Ευθυμίου
ΤΕΥΧΟΣ 871
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Volvo C40 Recharge: Η οπτική προσέγγιση και τα οδηγικά χαρακτηριστικά του νέου μοντέλου 

Σας φαίνεται υπερβολική η χρήση όρων της μυθοπλασίας στον τίτλο; Ε, δεν είναι… Τουλάχιστον σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Robin Page, Επικεφαλής Σχεδίασης στη Volvo Cars σχετικά με την τελική εικόνα του C40 Recharge, η προσέγγιση αυτή περιγράφει απόλυτα αυτό που αντιπροσωπεύει το μοντέλο και αυτό που βλέπουμε. «Συνδυάζουμε τη γαλήνη της σκανδιναβικής φύσης με την αυτοπεποίθηση της ηλεκτροκίνησης. Το C40 Recharge διαθέτει την προσωπικότητα του XC40, που έχει ιδιαίτερη απήχηση σε μεγάλο μέρος του κοινού, αλλά είναι ακόμη πιο δυναμικό και με κομψό προφίλ. Είναι ένα πραγματικά ελκυστικό προϊόν, για ανθρώπους που επιθυμούν τα πρακτικά στοιχεία ενός SUV σε μία πιο σύγχρονη έκφραση. Το χαρακτηριστικό Σφυρί του Θωρ στους προβολείς επαυξάνεται με τη νέα τεχνολογία pixel Led, που προσαρμόζεται αυτόματα στις φωτιστικές συνθήκες και ανάβει ή σβήνει ανεξάρτητες μονάδες για να βελτιστοποιήσει το φωτιστικό μοτίβο. Τα εξίσου εμβληματικά κάθετα πίσω φώτα έχουν πλέον τμηματική διάταξη, απαντώντας έτσι στη σχεδιαστική πρόκληση της επέκτασης ενός μεγάλου φωτιστικού σώματος κατά μήκος της γραμμής οροφής, ενώ δημιουργούν επίσης μια σύγχρονη εκδοχή ενός κλασικού σχεδίου». Με λίγα λόγια τα είπε όλα για την οπτική προσέγγιση του νέου αμιγώς ηλεκτροκίνητου SUV.

Ως η πρώτη «κύρια» αυτοκινητοβιομηχανία που δεσμεύτηκε να μετακινηθεί σε μια γκάμα αμιγώς ηλεκτρικών το 2017, όταν η εταιρία ανακοίνωσε ότι όλα τα νέα οχήματα που θα παρουσιαστούν από το 2019 και μετά θα είχαν μια πλήρως ηλεκτρική παραλλαγή, η Volvo ήταν ένας από τους ηγέτες στην ηλεκτροκίνητη μετάβαση.

Στο εσωτερικό, το C40 Recharge παρέχει στους πελάτες την υψηλή θέση οδήγησης που προτιμούν οι περισσότεροι οδηγοί Volvo, ενώ στο διάκοσμο και στα χρώματα υπάρχει μία σειρά επιλογών που είναι αποκλειστικές για το συγκεκριμένο μοντέλο. Πρόκειται επίσης για το πρώτο αυτοκίνητο της Volvo στο οποίο δεν γίνεται καθόλου χρήση δέρματος, ενώ διαθέτει ένα από τα καλύτερα συστήματα infotainment στην αγορά. Εξελιγμένο σε συνεργασία με την Google, βασίζεται σε λειτουργικό σύστημα Android. Προσφέρει στους καταναλωτές εφαρμογές Google και ενσωματωμένες υπηρεσίες όπως το Google Maps, το Google Assistant και το Google Play Store. Μάλιστα τα απεριόριστα δεδομένα παρέχουν εξαιρετική συνδεσιμότητα και το C40 Recharge λαμβάνει ασύρματες αναβαθμίσεις λογισμικού.

Στην ευρύχωρη καμπίνα, και οι πέντε επιβάτες θα εκτιμήσουν την άνεση που προσφέρουν τα καθίσματα εργονομικής σχεδίασης, ενώ τα 413 λίτρα του χώρου αποσκευών, με τα πίσω καθίσματα σε όρθια θέση και το πάνω κάλυμμα στη θέση του, είναι αρκετά για τα μπαγκάζια τεσσάρων επιβατών, ενώ με τα πίσω καθίσματα πεσμένα ο χώρος στο πορτμπαγκάζ αγγίζει τα 1.205 λίτρα. Παράλληλα ο βολικός εμπρός χώρος αποσκευών παρέχει έξτρα αποθηκευτικό χώρο.

Στην οθόνη πληροφοριών οδηγού 12’’ νέας γενιάς εμφανίζονται όλες οι απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζεστε ως οδηγός, ώστε να μένετε συνεχώς ενημερωμένος, ενώ η μεγάλη κεντρική οθόνη αφής 9’’ σας δίνει τη δυνατότητα να χειρίζεστε με ευχέρεια τις λειτουργίες του Volvo σας, προσοχή, ακόμη και όταν φοράτε γάντια…

Το σύστημα κίνησης αποτελείται από έναν ή δύο ηλεκτροκινητήρες (έναν στον εμπρός και έναν στον πίσω άξονα) ανάλογα με την έκδοση, που τροφοδοτούνται από μία μπαταρία 78kWh, η οποία μπορεί να φορτιστεί έως το 80% σε περίπου 40 λεπτά.

Αναλυτικά η πισωκίνητη έκδοση C40 Recharge Single Motor Extended Range RWD με τον ένα ηλεκτροκινητήρα που αποδίδει 252 ίππους, επιταχύνει από 0-100 χλμ/ώρα σε 7,4’’ έχει αυτονομία 580 χλμ., ενώ η τετρακίνητη έκδοση C40 Recharge Twin Motor με τους δύο ηλεκτροκινητήρες που αποδίδουν 408 ίππους επιταχύνει από 0-100 χλμ./ώρα σε 4,7’’ και έχει αυτονομία 549 χλμ. Σε επίπεδο καταναλώσεων, οι δύο εκδόσεις έχουν εργοστασιακές τιμές που κυμαίνονται από 12,1 kWh/100 χλμ-17.4 kWh/100 χλμ. ανάλογα αν κινούμαστε σε περιβάλλον πόλης ή μικτή διαδρομή.

Οδηγικά; Η Volvo έχει αναπτύξει την οδήγηση με ένα πεντάλ σχεδόν στην τελειότητα, ενώ μία σταθερή αξία της μάρκας είναι και εδώ παρούσα: Αναφερόμαστε στην κορυφαία ποιότητα κύλισης, που σε απλά οδηγικά χαρακτηριστικά μπορεί να περιγραφεί ως «κάνω 600 χλμ. απνευστί και βγαίνω ατσαλάκωτος».

Οι τιμές της γκάμας αρχίζουν από τις 49.908 ευρώ για την έκδοση C40 Recharge Extended Range Auto RWD 252 HP Plus, ενώ στο ποσό αυτό περιλαμβάνεται και η επιδότηση των 8.000 ευρώ του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά».