Αυτοκινηση

To «Tesla της θάλασσας» είναι έτοιμο

Το X Shore Eelex 8000 είναι ένα αμιγώς ηλεκτροκίνητο σκάφος, ένα μικρό γιοτ με ικανότητες διαμόρφωσης

Θωμάς K. Ευθυμίου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τα σκάφη Eelex 8000 και Eelex 6500 είναι 100% ηλεκτρικά και δεν βλάπτουν τη φύση με τα ορυκτά καύσιμα και τη ρύπανση.

Το εικονιζόμενο X Shore Eelex 8000, που παρουσιάζεται αυτές τις ημέρες στην τελική του μορφή, έχει μήκος 8 μέτρα, σημειώνει μέγιστη ταχύτητα 40 κόμβων και μπορεί να ταξιδέψει 100 ναυτικά μίλια με μία μόνο φόρτιση.

Κάποια στιγμή θα γινόταν… Ένα αμιγώς ηλεκτροκίνητο σκάφος, ένα μικρό γιοτ με ικανότητες διαμόρφωσης, το οποίο βασίζεται στην επενδυτική προσέγγιση της Tesla: «Ακριβή επένδυση, αρχικά σε νέες τεχνολογίες και σταδιακά να διατίθεται το προϊόν στο ευρύ κοινό με χαμηλό κόστος».

Αυτή είναι η προσέγγιση του ιδρυτή της X Shore, Konrad Bergstrom, ο οποίος έχει μία σχέση λατρείας με τη θάλασσα, αρκετή μάλιστα για να είναι «ονειροπόλος» σε τέτοιο βαθμό που να πραγματοποιεί τα όνειρά του!

Ποιος είναι ο κύριος Bergstrom;
«Είχα πάντα πάθος για τη θάλασσα» λέει ο ιδρυτής της X Shore, της σουηδικής εταιρείας που σκοπεύει να επανατοποθετήσει τη θέση της ιδιωτικής ναυπηγικής βιομηχανίας με τη σειρά των κομψών ηλεκτρικών σκαφών. «Η γιαγιά μου ήταν από την οικογένεια ενός ψαρά, ο παππούς μου ήταν από μια ναυτική οικογένεια και βέβαια έβαλε τη θάλασσα στην παιδική μου ηλικία με πολύ φυσικό τρόπο». Με τα χρόνια, λέει ο Bergström, άρχισε να παρατηρεί αύξηση στα πλαστικά και τη ρύπανση, λιγότερα ψάρια και έξαρση του νεκρού θαλάσσιου βίου, ακόμη και στα σχετικά καθαρά νερά που περιβάλλουν την πατρίδα του στη Στοκχόλμη. Έχοντας ιδρύσει τη Zound Industries −η μητρική εταιρεία των συσκευών ήχου Urbanears και των ηχείων και μικροφώνων Marshall− ο Bergström αποφάσισε να αναλάβει δράση ξεκινώντας την πρώτη γραμμή των πράσινων σκαφών στον κόσμο. «Το X Shore ήταν ένας συνδυασμός να κοιτάς τη φύση, να είσαι μέρος της και να βλέπεις βάρκες που δεν ήταν τόσο καλά σχεδιασμένες και λειτουργικές» θα σημειώσει.

Το σκάφος

Μετά την πρώτη εμφάνισή του στην έκθεση Allt för Sjön της Στοκχόλμης, το 2018, το Eelex 8000 παρουσιάστηκε στο «Power of Silence tour». Σκοπός της περιοδείας ήταν η σουηδική εταιρεία να παρουσιάσει τις προδιαγραφές του ηλεκτρικού σκάφους σε όλη την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία και τη Σουηδία. Η περιοδεία προγραμματίστηκε για 5 μήνες και οργανώθηκε γύρω από τρία διαφορετικά θέματα: τη μουσική, την τέχνη και τη ναυτιλιακή βιομηχανία.

Το ηλεκτρικό σκάφος της X Shore παράγει σήμερα δύο διαμορφώσεις του, το Eelex 8000 και το Eelex 6500, και χρησιμοποιεί σύστημα πρόωσης της X Shore σε συνδυασμό με προπέλα της Rolls-Royce.

Κάθε σκάφος X Shore διαθέτει ένα αρθρωτό εσωτερικό ενώ το κύτος είναι βελτιστοποιημένο για αποτελεσματική συμπεριφορά στο νερό. Η εξαιρετική επιτάχυνση, σε συνδυασμό με την ταχύτητα και την απόδοση σε απόσταση, είναι απαραίτητες για τον σύγχρονο ναυτικό. Τα σκάφη είναι εξοπλισμένα με μπαταρία και μαγνητικό κιβώτιο ταχυτήτων, εξασφαλίζοντας ησυχία και μηδενική τριβή, μέγιστη ταχύτητα 40 κόμβων ενώ προσφέρει ένα ανοιχτό-αρθρωτό σύστημα εσωτερικών σιδηροδρόμων που επιτρέπει την προσαρμογή και την προσθήκη προσωπικών προτιμήσεων στο σχεδιασμό των σκαφών, επιτρέποντας την τοποθέτηση διαφορετικών καθισμάτων, ξαπλώστρων και επιλογών αποθήκευσης φορτίου.

Το σκεπτικό X Shore

Το κλίμα αλλάζει και πρέπει να σώσουμε τους ωκεανούς μας από τα ορυκτά καύσιμα και τη ρύπανση προτού είναι πολύ αργά. Ως εκ τούτου, είναι καιρός να προσφέρουμε έναν νέο τρόπο απολαυστικής ζωής στη θάλασσα χωρίς να βλάψουμε τη φύση.

Η πλοήγηση ενός σκάφους σήμερα συνδέεται με το δυνατό θόρυβο του βενζινοκινητήρα που επηρεάζει τη συνολική εμπειρία της ακοής του όμορφου και απαλού ήχο των κυμάτων. Δεδομένου ότι το τμήμα των ηλεκτρικών σκαφών είναι αρκετά καινούργιο, η γκάμα των σκαφών που εστιάζουν τόσο στον ανώτερο σχεδιασμό όσο και στην παροχή μακράς χωρητικότητας μπαταρίας που επιτρέπει την πλοήγηση σε μεγάλες αποστάσεις στον ωκεανό είναι περιορισμένη.

Η βιωσιμότητα, ο σχεδιασμός και η τεχνολογία είναι οι τρεις κύριοι πυλώνες που περιβάλλουν το όραμα και το έργο της εταιρείας X Shore. Τα σκάφη Eelex είναι 100% ηλεκτρικά και επομένως δεν βλάπτουν τη φύση με τα ορυκτά καύσιμα και τη ρύπανση.

Τεχνικές προδιαγραφές Eelex 8000

  • Κατασκευαστής: X Shore
  • Όνομα σκάφους: Smögen 8000
  • Βάρος: 2200 kg
  • Βύθισμα: 80 cm
  • Μήκος: 8m
  • Πλάτος 2.6m
  • Ανώτερο φορτίο: 2500 kg
  • Μέγιστη ταχύτητα: 40 κόμβοι
  • Φόρτιση: 9 ώρες στα 360 V
  • Αυτονομία με 5 κόμβους: 100 Ναυτικά μίλια