Life

Διάσημα πτυχία

Ποιο μέλος των Rolling Stones συνέχισε και μετά τη δημιουργία του θρυλικού συγκροτήματος τις σπουδές του

4781-128427.jpg
Κατερίνα Παναγοπούλου
ΤΕΥΧΟΣ 315
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
“Obama”, Σταύρος Γεωργίου
“Obama”, Σταύρος Γεωργίου

Ποιο μέλος των Rolling Stones συνέχισε και μετά τη δημιουργία του θρυλικού συγκροτήματος τις σπουδές του στο London School of Economics; Ποιο πανεπιστήμιο παράτησε ο Μπιλ Γκέιτς, τι σπούδασε ο πρωθυπουργός-σόουμαν Σίλβιο Μπερλουσκόνι; Σε τι ηλικία άρχισε να διαβάζει η Όπρα Γουίνφρεϊ και πώς από τις σπουδές φυσικής βρέθηκε στην πολιτική η Άνγκελα Μέρκελ;

Μπαράκ Ομπάμα
Πήδηξε τάξη

Ο πρώτος αφρο-αμερικανός πρόεδρος των ΗΠΑ γεννήθηκε στις 4 Αυγούστου 1961 στη Χαβάη. Ο πατέρας του βρέθηκε εκεί χάρη σε μία υποτροφία που κέρδισε στο πανεπιστήμιο. Στη Χαβάη γνώρισε τη μητέρα του μετέπειτα προέδρου Αν Ντούνχαμ, ο γάμος τους όμως διήρκεσε μόλις 2 χρόνια και μετά τη λήξη του ο Ομπάμα έμεινε εκεί με τη μητέρα του. Πήγε σε σχολείο όπου η γλώσσα διδασκαλίας ήταν τα ινδονησιακά. Σε ηλικία 10 ετών έφυγε για τις ΗΠΑ, όπου και έμεινε με τους παππούδες του. Ήταν τόσο καλός μαθητής που κατάφερε να κερδίσει χρονιά στο σχολείο και να το τελειώσει με έπαινο το 1979. Στη συνέχεια σπούδασε αρχικά στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Δυτικού Πανεπιστημίου στο Λ. Άντζελες και μετά στο πανεπιστήμιο Κολούμπια της Ν. Υόρκης. Το 1988 ξεκίνησε σπουδές νομικής στο Χάρβαρντ, ενώ 2 χρόνια μετά έγινε ο πρώτος αφρο-αμερικανός συντάκτης του περιοδικού της σχολής. 

Madonna 
Υποτροφία στο χορό

Το 2000 το Βιβλίο Ρεκόρ Γκίνες την αναγνώρισε ως την πιο επιτυχημένη τραγουδίστρια όλων των εποχών. Η Madonna Louise Ciccone γεννήθηκε στις 16 Αυγούστου 1958 στο Bay City του Michigan. Η μητέρα της πέθανε σε ηλικία 30 ετών από καρκίνο του μαστού, κάτι που όπως έχει πει η βασίλισσα της ποπ σημάδεψε ανεπανόρθωτα τη ζωή της. Ήταν μία από τις καλύτερες μαθήτριες του Λυκείου Ρότσεστερ Άνταμς, ενώ από μικρή έκανε μαθήματα μπαλέτου και πιάνου. Με την αποφοίτησή της από το σχολείο πήρε υποτροφία για σπουδές χορού στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. Με το που ξεκίνησε όμως τις σπουδές της, στο δεύτερο κιόλας έτος, τις εγκατέλειψε και πήγε στη Ν. Υόρκη για να κάνει καριέρα ως χορεύτρια. «Όταν έφτασα στη ΝΥ ήταν η πρώτη φορά που ανέβαινα σε αεροπλάνο, η πρώτη φορά που έπαιρνα ταξί, η πρώτη φορά για όλα. Ήρθα με 35 δολάρια στο πορτοφόλι μου. Είναι το πιο γενναίο πράγμα που έκανα στη ζωή μου».

Όπρα Γουίνφρεϊ 
Από την Α΄ δημοτικού στην Γ΄

Η ισχυρή γυναίκα των media έμαθε να διαβάζει 3 ετών σε μία φάρμα δίπλα στη γιαγιά της. Η διάσημη Όπρα Γουίνφρεϊ, παιδί άγαμων γονιών, γεννήθηκε στις 29 Ιανουαρίου 1954 στο Κοσκιούσκο του Μισισιπί. Όπως η ίδια έχει διηγηθεί, «η γιαγιά μου με προειδοποίησε αρκετά νωρίς ότι δεν ήμουν όμορφη και ότι καλά θα έκανα να γίνω έξυπνη». Ο πατέρας της Βερνόν την υποχρέωνε να διαβάζει τουλάχιστον ένα βιβλίο την εβδομάδα, ενώ στο σχολείο πήδηξε δύο τάξεις και από την Δημοτικού βρέθηκε στην ! Η Όπρα σπούδασε στο πανεπιστήμιο του Τενεσί Επικοινωνιακή Τέχνη του Λόγου και Ηθοποιία, ενώ ούσα φοιτήτρια είχε δική της εκπομπή σε ραδιοφωνικό σταθμό του Νάσβιλ. Η τηλεοπτική της καριέρα ξεκίνησε το 1976 στο talk show «Οι άνθρωποι μιλούν». Το 1984 βρίσκεται στο Σικάγο και στις 8 Σεπτεμβρίου 1986 ξεκίνησε το πιο διάσημο τηλεοπτικό σόου “Oprah Winfrey Show”. Για την επιτυχία της έχει πει, «όταν ήμουν γύρω στα 20 είχα έναν γκόμενο που μου έλεγε ότι το πρόβλημα με σένα είναι πως νομίζεις ότι είσαι κάτι ιδιαίτερο. Και μόνο γι’ αυτό τρελαίνομαι να ποζάρω στο εξώφυλλο του “Vogue” ή του “Time”. Τελικά πιστεύω ότι η επιτυχία είναι η μεγαλύτερη εκδίκηση».

Μπιλ Γκέιτς 
Παράτησε το Χάρβαρντ

Η διάνοια των υπολογιστών, ο κ. Microsoft, κατά κόσμον Ουίλιαμ Χένρι Γκέιτς, γεννήθηκε στο Σιάτλ στις 28 Οκτωβρίου 1955. Σε ηλικία μόλις 13 ετών, κι ενώ φοιτούσε στο ιδιωτικό σχολείο Lakeside, ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με το αντικείμενο που τον έκανε τον πιο πλούσιο άνθρωπο στον κόσμο, τον υπολογιστή, στον οποίο και δημιούργησε το πρώτο του software πρόγραμμα! Μαζί με τον Πολ Άλεν και μερικούς ακόμα συμμαθητές τους άρχισαν να ασχολούνται φανατικά με τους υπολογιστές, σε σημείο που τους δημιουργούσε προβλήματα στο σχολείο, αφού είτε καθυστερούσαν είτε πήγαιναν αδιάβαστοι! Το 1973 γράφτηκε στη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ, ενώ παράλληλα φοίτησε και στο Μαθηματικό τμήμα του ίδιου πανεπιστημίου, ενώ λίγα χρόνια μετά εγκατέλειψε το Harvard για να δημιουργήσει τη Microsoft, τη μεγαλύτερη σήμερα εταιρεία ηλεκτρονικών υπολογιστών και συστημάτων! Πριν γίνει 40 ετών είχε καταφέρει να γίνει ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο. 

Άνγκελα Μέρκελ 
Η φυσικός

Η πιο ισχυρή γυναίκα στον κόσμο σύμφωνα με τη λίστα του περιοδικού “Forbes” και πρώτη γυναίκα καγκελάριος της Γερμανίας ανατράφηκε από νωρίς με την ιδέα ότι θα πρέπει να είναι πάντα πρώτη. Γεννημένη στις 17 Ιουλίου 1954 στο Αμβούργο της Γερμανίας από πατέρα λουθηρανό πάστορα και μητέρα δασκάλα, ήταν το πρωτότοκο παιδί μιας πενταμελούς οικογένειας. Ως μαθήτρια υπήρξε άριστη σε όλα, ενώ έβγαινε πάντα πρώτη στους Ολυμπιακούς Αγώνες Μαθηματικών που διοργάνωνε η Κομμουνιστική Γερμανία στη Ρωσία. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της ήταν μέλος της επίσημης νεολαίας του σοσιαλιστικού κόμματος της Ελεύθερης Γερμανικής Νεολαίας. Αποφοιτώντας από το σχολείο αποφάσισε να σπουδάσει Φυσική στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας, όπου γνώρισε τον πρώτο της άντρα Ούρλιχ Μέρκελ, τον οποίο παντρεύτηκε σε ηλικία μόλις 22 ετών. Όταν τελείωσε τις σπουδές της άρχισε να εργάζεται στο Κεντρικό Ινστιτούτο Φυσικής Χημείας του Ανατολικού Βερολίνου, ενώ μετά την πτώση του τείχους δουλεύει στο κόμμα της Δημοκρατικής Αναγέννησης της Α. Γερμανίας. Γνωρίζοντας άριστα υπολογιστές και αγγλικά γίνεται ο σύνδεσμος με τους δυτικούς δημοσιογράφους και στη συνέχεια εκπρόσωπος τύπου του πρώτου κόμματος που εκλέχτηκε δημοκρατικά στην Α. Γερμανία.

Μικ Τζάγκερ 
Ο οικονομολόγος

Δημοσιογράφος ήθελε να γίνει σε ηλικία 16 ετών το δημοφιλέστερο μέλος του πιο διάσημου συγκροτήματος, των Rolling Stones, αλλά ευτυχώς για την ιστορία της μουσικής «έμοιαζε αρκετά δύσκολη δουλειά» για εκείνον. Ο λόγος για το θρύλο της ροκ Μικ Τζάγκερ, ο οποίος δεν είχε ποτέ στο μυαλό του ότι θα γίνει αστέρι της ροκ μουσικής, καθώς ακόμα και μετά τη δημιουργία του συγκροτήματος συνέχισε τις σπουδές του στο διάσημο London School of Economics. Η σχέσεις του ωστόσο με τον Κιθ Ρίτσαρντς ξεκίνησαν από νωρίς. Γνωρίστηκαν στην τάξη του δημοτικού σχολείου Γουένγορθ του Λονδίνου, ενώ χρόνια αργότερα συναντήθηκαν τυχαία στην αποβάθρα ενός σιδηροδρομικού σταθμού. Ο τελευταίος, μάλιστα, αν και δεν θα μπορούσε να τον περιγράψει κανείς ως παιδί των γραμμάτων, μάλλον το αντίθετο, για ένα διάστημα βρέθηκε να φοιτά στο Κολέγιο Καλών Τεχνών του Sidcup της Αγγλίας.

Σίλβιο Μπερλουσκόνι 
Παραλίγο πτυχιούχος

Γεννήθηκε στο Μιλάνο στις 29 Σεπτεμβρίου 1936. Γόνος αστικής οικογένειας, με πατέρα διευθυντή τράπεζας. Από μικρή ηλικία ο Καβαλιέρε είχε απεριόριστη πίστη στις ικανότητές του και την επιθυμία να πετύχει. Όταν τελείωσε το σχολείο αποφάσισε να σπουδάσει στη Νομική Σχολή, αλλά γρήγορα η ζωή τον οδήγησε σε διαφορετικά μονοπάτια. Το 1962 ο μετέπειτα πρωθυπουργός-σόουμαν ίδρυσε την πρώτη του κατασκευαστική εταιρεία, επωφελούμενος από τη ραγδαία οικοδομική έξαρση του Μιλάνου. Στη 10ετία του ’70 επιχειρεί τις πρώτες του επενδύσεις στα ΜΜΕ εκμεταλλευόμενος την απελευθέρωση της τηλεοπτικής αγοράς, ενώ μέσα σε 15 χρόνια κατάφερε να αποκτήσει το 80% της ιταλικής ιδιωτικής τηλεόρασης, αλλά και την ποδοσφαιρική ομάδα Μίλαν.

Μπιλ & Χίλαρι Κλίντον 
Τους ένωσε το Γέιλ

Η Χίλαρι Ρόνταμ γεννήθηκε στις 26 Οκτωβρίου του 1947. Πρωτότοκο παιδί μίας πενταμελούς οικογένειας, από νωρίς απέδειξε ότι είχε ιδιαίτερη κλίση στα γράμματα. Ήταν άριστη μαθήτρια, επιμελής και δραστήρια. Ήδη από το δημοτικό συμμετείχε σε μαθητικές οργανώσεις, ενώ κέρδισε πολλές διακρίσεις για την προσφορά της στη μαθητική κοινότητα. Το 1965 φοιτά στο κολέγιο Γουέσλεϊ, όπου διατέλεσε πρόεδρος της ρεπουμπλικανικής παράταξης του κολεγίου, ενώ τελειώνοντας το σχολείο πέρασε στη Νομική Σχολή του Γέιλ! Εκεί, το 1969 και σε ηλικία 22 ετών γνώρισε το μετέπειτα σύζυγό της Μπιλ Κλίντον, με τον οποίο παντρεύτηκαν το 1975. Με την εκδήλωση της πρόθεσής της να διεκδικήσει την προεδρία των ΗΠΑ, το περιοδικό “Forbes” τη συμπεριέλαβε στους πιο ισχυρούς ανθρώπους του κόσμου, ενώ το “Time” στους εκατό σημαντικότερους. Τον Νοέμβριο του 2000 έγινε η πρώτη κυρία των ΗΠΑ που εκλέχτηκε στη γερουσία.

Όλι Ρεν 
Ο ευρυμαθής

Το πιο πολυσυζητημένο πρόσωπο της χρονιάς του οποίου η φράση «kalo kouragio» συζητήθηκε περισσότερο κι από τα γκολ του Σισέ, ο επίτροπος επί των Οικονομικών στην Ε.Ε. αποτελεί θαυμαστό παράδειγμα ευρυμαθούς ανθρώπου. Γεννήθηκε στις 31 Μαρτίου 1962 στο Μικέλι της Φινλανδίας. Από το 1982 έως το 1983 σπούδασε οικονομικά, διεθνείς σχέσεις και δημοσιογραφία στο Macalester College, στο Saint Paul της Μινεσότα. Στη συνέχεια έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο στις πολιτικές επιστήμες από το πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, ενώ απέκτησε και διδακτορικό από το πανεπιστήμιο της Οξφόδης. Η πολιτική του καριέρα ξεκίνησε νωρίς, το 1987, όταν ήταν μόλις 25 ετών και εξελέγη αρχηγός της νεολαίας του Κεντρικού Κόμματος της Φινλανδίας. Όπως ο ίδιος περιγράφει: «Η Ευρώπη διαδραμάτισε ανέκαθεν σημαντικό ρόλο στη ζωή μου. Τόσο κατά την πολιτική όσο και κατά την ακαδημαϊκή πορεία μου, επίκεντρο του ενδιαφέροντός μου ήταν η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση». Όπως έχει πει ο ίδιος, τις ελεύθερες ώρες του (αν υποθέσουμε ότι υπάρχουν) ασχολείται με το ποδόσφαιρο, το διάβασμα και τη μουσική, ροκ και τζαζ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ