Life

Σπουδαστές του κόσμου

Φοιτητική μετανάστευση. Από ανάγκη ή γιατί πάντα ήθελες να ζήσεις στο ποπ Λονδίνο, στο πολυπολιτισμικό Παρίσι ή στην κοσμοπολίτικη Νέα Υόρκη;

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 314
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
8318-35824.jpg

Φοιτητική μετανάστευση. Από ανάγκη ή γιατί πάντα ήθελες να ζήσεις στο ποπ Λονδίνο, στο πολυπολιτισμικό Παρίσι ή στην κοσμοπολίτικη Νέα Υόρκη;Σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) τουλάχιστον 51.138 Έλληνες σπουδάζουν στο εξωτερικό και φέρνουν την Ελλάδα στην έκτη θέση της σχετικής κατάταξης. Πόσο πιο ακριβή είναι η ζωή τους από αυτή των φοιτητών που πέρασαν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας; Η A.V. ταξίδεψε σε Νέα Υόρκη, Εδιμβούργο, Παρίσι, Λονδίνο, Πράγα, Βιέννη, Μόναχο και ξανά πίσω στην Αθήνα, και ρώτησε για το καθημερινό κόστος ζωής των σπουδαστών του κόσμου.

Πρώτη στάση Νέα Υόρκη. Ο Ανδρέας Κωστόπουλος είναι φοιτητής Αρχιτεκτονικής.

«Ένα νορμάλ ενοίκιο είναι στα 1.200 ευρώ. Με 200 ευρώ παραπάνω καλύπτεις τα κοινόχρηστά σου και το Wi-Fi. Δεν υπάρχει καθόλου χρόνος λόγω των ταχύτατων ρυθμών, αλλά υπάρχουν καλά λεφτά αν έχεις όρεξη. Πηγαίνω σε πολλά εγκαίνια που κάνουν γκαλερί και εκθέσεις σε μουσεία, γιατί υπάρχει πάντα ενδιαφέρων κόσμος για να γνωρίσεις. Ευχάριστη νότα στην καθημερινότητα είναι οι μπάντες που παίζουν στο μετρό, κάτι που λείπει από την Αθήνα. Μου αρέσει να πηγαίνω σε μαγαζιά vintage για ρούχα και έπιπλα για το διαμέρισμά μου, πράγμα που συνηθίζεται πολύ εδώ».

Νέα Υόρκη
● μπίρα: € 8
● καφές: € 3
● cinema: € 12
● βρόμικο: € 1
● κάρτα διαρκείας: € 22
● προφυλακτικό: δωρεάν στα περισσότερα κλαμπ
● χαμηλότερη διαδρομή ταξί: € 2,90
● γήπεδο: από € 24 για έναν αγώνα των New York Knicks στο Madison Square
● τσιγάρα: € 3,20


Σύμφωνα με το Βρετανικό Συμβούλιο περισσότεροι από 12.500 Έλληνες φοιτητές κάνουν προπτυχιακές σπουδές σε βρετανικά πανεπιστήμια. Η Μαρίλη Ανδρεαδάκη σπουδάζει Φωτογραφία Μόδας στο Λονδίνο. «Το ενοίκιο κυμαίνεται από 700 μέχρι και 1.000 ευρώ μαζί με τους λογαριασμούς και την ασύρματη σύνδεση wi-fi. Τόσα περίπου χρειάζεσαι για να βγάλεις και το μήνα. Από τη στιγμή που μετακόμισα στο κέντρο δεν έχω σταματήσει να βγαίνω. Όλα είναι τόσο κοντά όταν μένεις στις ζώνες 1 και 2 του μετρό. Αγαπάω το Breakfast Club και το εστιατόριο Deli στο Brick Lane, καθώς κι όλη τη γύρω περιοχή κι έναν κρυφό κήπο κοντά στο Tottenham Court Road, που δεν τον ξέρει πολύς κόσμος. Ψωνίζω δεύτερο χέρι από το Beyond Retro, αν και τίποτα δεν συγκρίνεται με την αγορά στο Spitafields κάθε Πέμπτη, όπου μπορείς να βρεις τα πάντα από αντίκες και ρούχα μέχρι κατοικίδια».

Λονδίνο
● μπίρα: € 2
● καφές: € 3,50
● cinema: € 10,50
● βρόμικο: € 2,40
● κάρτα διαρκείας: διαφοροποιείται ανάλογα με τη ζώνη του μετρό
● προφυλακτικό: δωρεάν στα κλαμπ
● χαμηλότερη διαδρομή ταξί: € 3,40
● γήπεδο: € 90
● τσιγάρα: € 8,80


Πολύ λιγότεροι είναι οι  Έλληνες που επιλέγουν τη Γαλλία. Συγκεκριμένα, το Γαλλικό Ινστιτούτο αναφέρει ότι κάτι παραπάνω από 2.000 Έλληνες φοιτητές σπουδάζουν στη Γαλλία. Η 24χρονη Ιωάννα Στάη έχει επιλέξει το Παρίσι.

«Στο Παρίσι βρίσκομαι τα τελευταία έξι χρόνια για σπουδές. Σίγουρα δεν θεωρείται φτηνή πόλη για ένα φοιτητή, αλλά με λίγο ψάξιμο παραπάνω βρίσκεις ενδιαφέρουσες προσφορές που διευκολύνουν την καθημερινότητα. Για παράδειγμα, υπάρχει ένας οργανισμός, το CAF (www.caf.fr), ο οποίος προσφέρει αξιόλογη χρηματική βοήθεια για ένα φοιτητή. Επίσης οι φοιτητικές εκπτώσεις είναι αρκετά διαδεδομένες. Τα ενοίκια είναι μάλλον ακριβά, αν επιλέξεις να μείνεις μόνος σου, αλλά οι περισσότεροι φοιτητές επιλέγουν τη συγκατοίκηση. Οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ € 550 και  € 650, με ηλεκτρικό, φυσικό αέριο και internet να συμπεριλαμβάνονται στην τιμή. Υπάρχουν ωστόσο φοιτητικές εστίες, καθώς και φοιτητικά εστιατόρια.

Οι περισσότεροι μάλλον επιλέγουν την 5η ζώνη, γύρω από το κεντρικό κτίριο της Σορβόνης, είτε για διαμονή είτε για διασκέδαση. Επίσης στην 6η ζώνη οι περιοχές Belleville, Menilmontant, που παλιότερα θεωρούνταν κακόφημες, τώρα αναδιαμορφώνονται και αποτελούν τα νέα meeting points του Παρισιού. Strassbourg και St. Dennis είναι κάποιες περιοχές όπου διοργανώνονται parties και events σχεδόν κάθε μέρα, άρα μάλλον όλο και κάποιο συμφοιτητή θα πετύχεις.

Η διασκέδαση στο Παρίσι είναι σίγουρα πιο φτηνή απ’ ό,τι στην Αθήνα. Μετά από έξοδο συνήθως, αν πεινάμε, θα φάμε κινέζικο ή “le grec”, το γνωστό σε όλους κεμπάπ. Επιστρέφοντας σπίτι μετά σε καμία περίπτωση δεν χρησιμοποιούμε ταξί, καθώς είναι πανάκριβα. Αντ’ αυτού κινούμαστε με ποδήλατο, ή επιλέγουμε τα βραδινά λεωφορεία ή τα λεγόμενα “Vélib”, τα ενοικιαζόμενα ποδήλατα. Θα σε δω στα: Culture Rapide (www.culturerapide.com), Chez Jeanette (www.chezjeannette.com), Pop In (www.popin.fr), Motel (www.myspace.com/lemotel)».

Παρίσι
● μπίρα: από € 2,50
● καφές: € 0,50 -2
● cinema: € 5,50 - 6,50 (φοιτητικό) και € 9
● βρόμικο: € 2,50 - 3,50
● κάρτα διαρκείας: € 60 και € 32 (φοιτητική)
● προφυλακτικό: € 9 η 10άδα
● χαμηλότερη διαδρομή ταξί: € 6,10
● γήπεδο: από € 20 στο Parc des Princes
● τσιγάρα: € 5,30


Η Τσεχία με τα αγγλόφωνα πανεπιστήμια προσελκύει Έλληνες φοιτητές εδώ και πολλά χρόνια. Εξάλλου το κόστος ζωής είναι πολύ χαμηλότερο, όπως λέει και η Φαίδρα Μαραζάκη, φοιτήτρια Ιατρικής στην Πράγα.

«Τα φοιτητικά ενοίκια κυμαίνονται από 450 έως και 650 ευρώ, με τις παροχές να περιλαμβάνουν τα κοινόχρηστα και τη σύνδεση στο διαδίκτυο, ενώ το χαρτζιλίκι από τους γονείς μου είναι κοντά στα 600 ευρώ. Έξω βγαίνω μία φορά την εβδομάδα συνήθως σε κάποιο εμπορικό κέντρο, για να συνδυάσω περισσότερες από μία δραστηριότητες, όπως σινεμά και καφέ. Χρόνος για περισσότερες εξόδους μέσα στην εβδομάδα δεν υπάρχει λόγω του βεβαρημένου προγράμματος παρακολούθησης της σχολής, εκτός από κάποια Σαββατοκύριακα που αλωνίζουμε τις γειτονικές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Εναλλακτικοί τρόποι ψυχαγωγίας είναι οι δωρεάν ξεναγήσεις σε μουσεία, που δεν διανοείσαι καν ότι υπάρχουν».

Πράγα
● μπίρα: € 2
● καφές: € 2
● cinema: € 5,50
● βρόμικο: € 2,80
● κάρτα διαρκείας: € 22
● προφυλακτικό: € 5
● χαμηλότερη διαδρομή ταξί: € 2,90
● γήπεδο: € 4
● τσιγάρα: € 3,20


Μακρά και η ιστορία των Ελλήνων στη Βιέννη. Φέτος ο «Σύλλογος Ελλήνων Φοιτητών και Επιστημόνων Βιέννης» (ΣΕΦΕΒ) συμπλήρωσε 40 χρόνια ζωής. Ο Γιώργος Στάμου σπουδάζει Φαρμακευτική στη Βιέννη

«Η φοιτητική ζωή στη Βιέννη δεν διαφέρει και πολύ από αυτή στην Αθήνα. Είναι ζωντανή πόλη και συμβαίνουν συνέχεια ενδιαφέροντα πράγματα. Το κέντρο είναι πολύ όμορφο και μπορείς να το περπατήσεις μέσα σε μία ώρα, καταλήγοντας στα χειμερινά ανάκτορα με τους διάσημους κήπους. Τα βράδια μαζευόμαστε σε σπίτια ή πηγαίνουμε σε κάποια μπιραρία – οι μπίρες είναι πολύ φθηνές εδώ. Και φυσικά υπάρχει το “Flex”, ένα από τα πιο διάσημα clubs της Ευρώπης, με υπέροχη drum’n’bass. Τη μέρα αράζουμε σε κάποιο από τα cafés του κέντρου. Το κόστος ζωής δεν είναι ιδιαίτερα ψηλό, γι’  αυτό και οι περισσότεροι φοιτητές ζουν άνετα με τα χρήματα που τους στέλνουν οι γονείς τους· € 600 το μήνα (χωρίς σε αυτά να υπολογίζουμε το σπίτι) είναι αρκετά. Το ενοίκιο για το σπίτι μου (37 τ.μ.) είναι € 500, χωρίς το ρεύμα, που είναι άλλα  € 210 το τρίμηνο και άλλα € 30 το μήνα για τηλέφωνο και ίντερνετ».

Βιέννη
● μπίρα: € 3,40
● καφές: € 2,50
● cinema: € 9 (με εκπτώσεις, π.χ. πριν τις 17.00, είναι € 5)
● βρόμικο: € 3,20 (λουκάνικο - doner)
● κάρτα διαρκείας: € 130 για ένα εξάμηνο, οπότε ας πούμε € 20 το μήνα
● προφυλακτικό: € 8,99 η 15άδα Βilly boy  
● χαμηλότερη διαδρομή ταξί: € 2,50 και € 1,20 το χλμ.
● γήπεδο: € 40
● τσιγάρα: € 3,80


Δίπλα στη Βιέννη, η Βαυαρία με το Oktoberfest. Ο Στέφανος Αγγελούσης ζει στο Μόναχο και κάνει διδακτορικό στη Θεωρητική Φυσική.

«Το Μόναχο είναι μια μάλλον συντηρητική, βιομηχανική πόλη και απέχει από την κλασική φοιτητούπολη. Δεν είναι ιδιαίτερα ακριβό, μπορείς να ζήσεις άνετα με € 500 το μήνα. Τα διδακτορικά εδώ πληρώνονται πολύ καλά, για το δικό μου παίρνω € 1.300. Το ενοίκιο για ένα σπίτι 25 τ.μ. στο κέντρο είναι € 385, υπολογίζοντας άλλα € 12 για ρεύμα και € 30 για τηλέφωνο και internet. Όταν πρωτοήρθα όλοι άκουγαν rnb, τώρα είναι πολύ δημοφιλής η idie και με αυτήν χορεύουμε τα Σαββατοκύριακα στα δύο μεγάλα clubs της πόλης, το Atomic και το Cord. Τις υπόλοιπες ημέρες μαζευόμαστε σε σπίτια ή πάμε για ένα ήσυχο ποτό στα πολύ όμορφα Jasmin (επίσης καλή επιλογή και για καφέ) και Alteroffen. Ιδανικός για βόλτες είναι ο αγγλικός κήπος, ειδικά όταν είναι χιονισμένος, και φυσικά η Maximilianstraße, ο ακριβός εμπορικός δρόμος της πόλης».

Μόναχο
● μπίρα: € 2,50
● καφές: € 2,80 (μεσαίο μέγεθος)
● cinema: € 8 το κανονικό, € 4,00 τη Δευτέρα που είναι “Kinotag
● βρόμικο: € 3,50 (doner)
● κάρτα διαρκείας για ένα μήνα: € 32 για τη ζώνη του κέντρου, € 40 για το υπόλοιπο (χωρίς τα προάστια)
● προφυλακτικό: € 0,52 τα Βilly boy, που τα αγαπούν πολύ
● χαμηλότερη διαδρομή ταξί: € 2,70 και € 1,30 το χλμ.
● γήπεδο: € 90
● τσιγάρα: € 4,00


Από το κρύο του Μονάχου στην παγωνιά της Σκοτίας. Η Ευαγγελία Γκρέκα παρακολουθεί μεταπτυχιακές σπουδές (MA in Event Management) στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

«Το Εδιμβούργο είναι η τέλεια φοιτητική πόλη. Είναι και μικρή και μεγάλη. Και κοσμοπολίτικη και εναλλακτική. Έχει πράγματα να κάνεις και να δεις. Κλασικές φοιτητο-περιοχές είναι το Leith Walk, το Brunstfield, το Marchmont. Εκεί, τα ενοίκια κυμαίνονται από 280 ως 400 λίρες (334-478 ευρώ) το πολύ, εκτός λογαριασμών. Αλλά ως φοιτητής απαλλάσσεσαι από τους φόρους. Γενικά, το κόστος ζωής μού βγήκε 800-900 λίρες το μήνα (955-1.073 ευρώ). Με το μεταπτυχιακό δεν είχα και πολύ χρόνο να βγαίνω, άρα μειώνονταν και τα έξοδα. Τα σούπερ μάρκετ ASDA είναι εξαιρετικά φτηνά και καλά. Δεν υπάρχει περίπτωση να έρθεις στο Εδιμβούργο και να μην πας στο Forest. Για κάποιους είναι το απόλυτο hipster/bohemian στέκι και για άλλους η επιτομή της απλυσιάς και του χιπισμού! Πάντως είναι αυτοδιαχειριζόμενο από μια ΜΚΟ, δουλεύουν εθελοντές, έχει τζάμπα ίντερνετ, βιβλιοθήκη κι ένα σωρό events, και υπάρχει μια κομμώτρια που πριν σε κουρέψει σε κερνάει σφηνάκια βότκας!»

Εδιμβούργο
● μπίρα: € 2,40
● καφές: € 1,80
● cinema: € 6
● βρόμικο: € 6
● κάρτα διαρκείας: € 45
● προφυλακτικό: τζάμπα με εγγραφή σε κλινική, στο εμπόριο € 14
● χαμηλότερη διαδρομή ταξί: € 3 σημαία
● γήπεδο: από € 12 έως 35,75 
● τσιγάρα: € 6,50


Και από την επονομαζόμενη «Αθήνα του Βορρά» πίσω στην Αθήνα. Η Λένα Τσαμπούρη άφησε τη Θεσσαλονίκη για το μεταπτυχιακό στη «Μουσική Κουλτούρα και Επικοινωνία».

«Δεν θα πω κάτι νέο: η Αθήνα είναι ακριβή πόλη. Ζω με συγκάτοικο σε κλασική φοιτητοπεριοχή και δίνω € 225 για νοίκι. Οι λογαριασμοί έρχονται γύρω στα € 170 το δίμηνο. Γενικά, χρειάζομαι γύρω στα € 700 το μήνα, τα οποία προς το παρόν παίρνω από τη γνωστή, πλην όχι ανεξάντλητη, πηγή. Με άλλα λόγια, ψάχνω για δουλειά. Δεν έχω κάποιο αγαπημένο μαγαζί, κάποιο στέκι. Μ’ αρέσει να γυρνάω στο κέντρο της πόλης και να τη γνωρίζω καλύτερα. Δίνουμε ραντεβού κάπου κεντρικά και βολτάρουμε από το Θησείο στο Γκάζι, πίσω προς Φιλοπάππου, και ίσως μέσα απ’ την Πλάκα να το κόψουμε προς Εξάρχεια ‒ όπου θα βρούμε και την πιο φτηνή μπίρα. Συχνά επίσης πηγαίνουμε ο ένας το σπίτι του άλλου για συζητήσεις μέχρι αργά και κρασοκατανύξεις! Την Αθήνα πρέπει να θες να την αγαπήσεις. Αν το κάνεις, θ’ ανακαλύψεις πανέμορφα σημεία για άραγμα (π.χ. βραχάκια) και άπειρες λόου ή νόου μπάτζετ πολιτιστικές... διεξόδους: από προβολές ταινιών στην Ίριδα, μέχρι εκθέσεις σε στέκια κ.λπ.»

Αθήνα
● μπίρα: € 3
● καφές: € 2-4,5
● cinema: € 6-10
● βρόμικο: € 3
● κάρτα διαρκείας: € 18
● προφυλακτικό: € 2,50 (τα τρία)
● χαμηλότερη διαδρομή ταξί: € 3,10
● γήπεδο: € 15
● τσιγάρα: € 3,40

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ