Life

Αυτά πού θα μείνουν;

Η Σάντρα Οντέτ Κυπριωτάκη προσπαθεί να σε πείσει να μην αφήσεις το σκύλο στο μπαλκόνι, όταν φύγεις...

Σάντρα - Οντέτ Κυπριωτάκη
ΤΕΥΧΟΣ 311
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κάποιες φορές είναι καλύτερο ή ευκολότερο να μην παίρνουμε μαζί στις διακοπές τα κατοικίδιά μας. Αν δεν μπορούν να στο κρατήσουν φίλοι, μην το κλείσετε έξω από το σπίτι για να τσεκάρετε αν θα σας περιμένει ακόμη εκεί τον Σεπτέμβριο… Ενόψει διακοπών παρατηρούνται τα περισσότερα αδέσποτα, γι’ αυτό φτιάξαμε ένα μικρό “survival kit” για το κατοικίδιό σας, ενώ εσείς θα παραθερίζετε. Γαβ διακοπές.

Χρήσιμα tips για να βρείτε το κατάλληλο ξενοδοχείο για σας και το σκύλο σας!

Αρχικά τσεκάρετε με όλους ότι έχουν (ανανεωμένη) Κρατική Άδεια Λειτουργίας βάσει νόμου 3170. Όσα πιο πολλά ξενοδοχεία σκύλων επισκεφτείτε, τόσο το καλύτερο. Έτσι θα δείτε από κοντά τις εγκαταστάσεις, τους κανόνες υγιεινής, την κουζίνα, αλλά κυρίως τους ανθρώπους που φυλάνε τα ζώα. Τσεκάρετε αν υπάρχει ιατρική περίθαλψη σε περίπτωση ανάγκης. Αν πηγαίνετε το σκύλο σας για πρώτη φορά, καλό είναι να τον πάτε οι ίδιοι και να μην κανονίσετε την παραλαβή-παράδοσή του. Πριν ξεκινήσετε βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας είναι πρόσφατα πλήρως εμβολιασμένος και αποπαρασιτωμένος (για ενδο- και εξω-παράσιτα) και πως διαθέτει τσιπ/ηλεκτρονική ταυτότητα από τον κτηνίατρο, όπως ορίζει ο νόμος.

AVRA FARM

Ελαιώνας Θηβών, 72ο χλμ. Αθηνών-Λαμίας, 210 2527.551, 210 2532.118, www.avrafarm.gr, € 15/μέρα

Πρότυπο κέντρο φιλοξενίας σκυλιών, γατιών, πτηνών και αλόγων (!) με ευρωπαϊκές προδιαγραφές και ανανεωμένη κρατική άδεια λειτουργίας. Ο χώρος φυλάσσεται και οι υπηρεσίες που προσφέρονται είναι εξαιρετικής ποιότητας. Μέσα στην τιμή συμπεριλαμβάνεται: παραλαβή-παράδοση ζώου, φαγητό, μπάνιο, προληπτική αποπαρασίτωση, τροφή της προτίμησής του, κτηνίατρος και φόροι. Καθαρά, άνετα σπιτάκια, 12.000 τ.μ. εξωτερικός χώρος άθλησης, όπου τα ζώα επικοινωνούν αποφεύγοντας τους φυσικούς κίνδυνους.

CATS’n’DOGS

Κορωπί Αττικής (πλησίον 2ου Νεκροταφείου), 210 6623.307, www.catsndogs.gr, από € 15

Άκρως φιλικό, σκυλίσιο-γατίσιο περιβάλλον: καθαριότητα, φωτάκια για τη νύχτα, κλιματισμός, κλασική μουσική για ευχάριστη διαμονή. Ακόμη και «δωμάτια πολυτελείας όπου ο διάκοσμος είναι εμπνευσμένος από μαγευτικές τοποθεσίες διακοπών». Κάθε σκύλος βγαίνει βόλτα με λουρί και ασκείται σε μεγάλους, περιφραγμένους χώρους. Σε high season απαιτείται τηλεφωνική κράτηση.  

Jackie and Jino

Σοφία Αυγερινού, Κερατέα, 697 7200865

Εγγυημένα καλές εγκαταστάσεις για σκυλιά και γατιά. Δυνατό τους στοιχείο η επαφή και η αγάπη για τους «φιλοξενούμενούς» τους. Περιφραγμένοι χώροι, 6 τετραγωνικών ο καθένας περίπου, οι οποίοι καθαρίζονται 2 φορές τη μέρα, απολυμαίνονται και ψεκάζονται πριν από τις νέες αφίξεις… Συνεργασία με κτηνίατρο και ειδικά πακέτα προσφορών για αδέσποτα.

LAZAROS - KENNEL

3,5ο χλμ. Παιανίας-Μαρκόπουλου, Κορωπί, 210 6029.143, www.lazaros-kennel.gr, από € 15 (+ΦΠΑ)

Καταπράσινο και σκύλο-οικογενειακό περιβάλλον με υψηλές προδιαγραφές. Όλα τα δωμάτια είναι ευρύχωρα και υπάρχει οικολογικός κλιματισμός για το καλοκαίρι και ειδικός φωτισμός για να αποφεύγονται τα κουνούπια και οι σκνίπες.

Working devils  

H Μαρια Χριστινα Πιαλογλου εκτός από εκπαιδεύτρια σκύλων διατηρεί και κλουβιά για φιλοξενία τους καλοκαιρινούς μήνες και όχι μόνο στο Μαρκόπουλο. Διαθέτει ένα μεγάλο χώρο με γκαζόν για τρέξιμο και agility (694 5781070).

DEL VENTO MARGIO

Γιαννούλης Γιώργος, Άγιος Στέφανος, 22950 23791, www.alldogs.gr, € 25/μέρα

Οικογενειακή πανσιόν που φιλοξενεί μέχρι 20 σκυλιά. Στο χώρο που κατοικεί ο κ. Γιαννούλης με τη σύζυγό του, υπάρχουν δωμάτια για κάθε σκύλο και 3 χώροι άθλησης, με 24ωρη παρακολούθηση με κάμερες και κτηνιατρική κάλυψη. Η διατροφή τους γίνεται με πολύ καλές τροφές και μπορεί να κανονιστεί και η μεταφορά του σκύλου.  

MARATHON LAND

Βασίλης Μπαλάκας, Θεσσαλίας 16, Μαραθώνας, 22940 56420, , € 15-25/μέρα

Σε καθαρά, ατομικά δωμάτια, 2,50 μ. επί 3,50 μ. και σε 500 τ.μ. χώρο άσκησης, φιλοξενούνται σκυλιά και γάτες ανεξαρτήτου ηλικίας, φύλου, χαρακτήρα. Συμπεριλαμβάνονται: παραμονή, διατροφή, περιποίηση, βόλτα, τρέξιμο, εκτόνωση και τα έξτρα, κατόπιν συνεννόησης, μεταφορά, καθώς και μπάνιο-βούρτσισμα. 

STARDOGS

Παιανία (έξοδος 18), 210 6029.053, 697 3446191, www.stardogs.gr, € 20/μέρα  

Εδώ αναλαμβάνουν σκυλιά ανεξαρτήτου μεγέθους, αλλά όχι επιθετικά με τους ανθρώπους και όχι θηλυκά σε περίοδο οίστρου. Φυλάσσονται σε κοιτώνες, με κλειστό χώρο –για ύπνο– και ταρατσάκι μπροστά, ανάλογα με το χαρακτήρα, το φύλο και τις ανάγκες τους. Συμπεριλαμβάνονται τροφή, κτηνιατρική παρακολούθηση, καθάρισμα, φύλαξη.

Dogservices.gr

Τους βλέπεις να πηγαίνουν βόλτα 3-4 σκυλιά μαζί, άνετα και cool. Το επάγγελμα του dogwalker υπάρχει και στην Αθήνα! Η τέλεια λύση, αν προτιμάτε να αφήσετε το σκύλο στο σπίτι σας και να τον φροντίζει ο dogwalker κατ’ οίκον. Για περισσότερες πληροφορίες μιλήστε με τον έμπειρο και εξυπηρετικότατο Νίκο Μουτσούλα - Μάρτη, που πρωτοξεκίνησε και οργάνωσε την ιδέα του dogservices.gr στην Αθήνα (697 6761969).

Αντώνης Στέφας - Σύμβουλος ψυχολογίας σκύλων

«Εάν είμαστε συνέχεια πάνω από το σκύλο μας και δεν τον αφήνουμε να μένει λίγο μόνος, τότε είναι βέβαιο ότι θα του κακοφανεί η διαμονή σε μια πανσιόν σκύλων. Όπως συμβαίνει και με τα παιδιά. Οφείλουμε, λοιπόν, να δίνουμε χώρο και ανεξαρτησία στα ζώα για να μπορούμε κάποια στιγμή να τα αφήσουμε μόνα τους. Τα σκυλιά εγκλιματίζονται πολύ εύκολα, εμείς είμαστε πιο αγχωμένοι. Πάντως εάν ο σκύλος χάσει την όρεξή του, κλαίει και αρνείται την κάθε είδους επικοινωνία, τότε είναι φανερό ότι κάτι συμβαίνει εξαιτίας της απομάκρυνσής του από το οικείο περιβάλλον.

Δεν θα έλεγα ότι τα σκυλιά έχουν ανάγκη από διακοπές. Είναι ζώα της ρουτίνας. Ένας σκύλος δεν θα παραπονεθεί ποτέ εάν κάθε μέρα βγαίνει βόλτα στο ίδιο μέρος ή αν τρώει το ίδιο φαγητό. Πάντως το σκυλί που συμμετέχει στις δικές μας διακοπές είναι ένα ευτυχισμένο ζώο. Η αλλαγή στις μυρωδιές και το παιχνίδι τού αρέσουν πολύ. Τέλος, όπως κι εμείς, θα κουραστεί και θα επιστρέψει πίσω στη ρουτίνα του»

Pet taxi

Υπάρχουν ένα σωρό καλά ταξί, αλλά ο κ. Νίκος Πανούτσος είναι δοκιμασμένος. Με πολύ καλούς και εξυπηρετικούς οδηγούς και μεγάλα οχήματα. Θα κανονίσετε το ραντεβού, θα σου πει την τιμή και θα το «κλείσετε» (από τους οδηγούς ο κύριος Σεβαστιανός είναι γλυκύτατος). 694 5333218, www.pettaxi.gr