Φτωχός πλην τίμιος (;)
Χρήματα! Ποια είναι η σχέση σας με αυτά; Θέλετε περισσότερα; Δεν είστε οι μόνοι!
Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι φόβοι σας σχετικά με τα χρήματα και πως μπορείτε να τους αντιμετωπίσετε πιο αποτελεσματικά;
Τα χρήματα αποτελούν ένα από τους βασικούς τομείς της ζωής μας. Επηρεάζουν τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα, τα όνειρα και τις επιλογές μας στις σχέσεις και στην καριέρα μας, την κοινωνικοποίησή μας και το πως βιώνουμε την καθημερινή μας πραγματικότητα.
Αντικατοπτρίζουν τις πεποιθήσεις μας και καθορίζουν το που, πως και με ποιον περνάμε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας μας!
Τα χρήματα είναι περισσότερο συνδεδεμένα με τις αξίες, τα συναισθήματα και την ψυχολογία μας από όσο συνειδητοποιούμε: ασφάλεια, καταξίωση, ελευθερία, χαρά, αυτοεκτίμηση, δύναμη, έλεγχος…
Μερικά από τα πιο κοινά εμπόδια στην οικονομική και επαγγελματική μας επιτυχία είναι ψυχολογικά:
-Φόβος απώλειας
-Περιοριστικό σύστημα πεποιθήσεων
-Αρνητισμός
-Χαμηλή αυτοπεποίθηση Low self-esteem
-Έλλειψη πίστης στον εαυτό
Oι πεποιθήσεις και τα στερεότυπα που δεν επιλέξαμε ποτέ συνειδητά συνοδεύουν την οικονομική μας συμπεριφορά. Μερικές φράσεις που ακούω συχνά στις συνεδρίες μου είναι: «Πως να κάνει κανείς λεφτά με το σταυρό στο χέρι;» «Αν δεν είσαι λαμόγιο δεν πας μπροστά» «Τα χρήματα δεν φέρνουν την ευτυχία». «Δεν μ’ ενδιαφέρουν τα χρήματα, είμαι υπεράνω». Δε θέλω να συμφωνήσω ούτε να διαφωνήσω με καμιά από αυτές τις δηλώσεις. Θέλω όμως να σας προκαλέσω να αναρωτηθείτε αν πιστεύετε ότι μια τέτοια αντίληψη σας βοηθάει να φέρετε το οικονομικό αποτέλεσμα και την ποιότητα ζωής που θέλετε η όχι.
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ: Αν είχατε όσα θέλετε, τι θα κάνατε αυτή τη στιγμή; Πού θα είσαστε και με ποιους; Τι θα σκεφτόσασταν; Πώς θα συμπεριφερόσασταν; Συχνά εναποθέτουμε στα χρήματα την ευθύνη για την ευτυχία μας και τις επιλογές μας. Σε κάποιο ποσοστό αυτό είναι δικαιολογημένο. Όμως η πραγματική ευθύνη είναι δική μας.
Οι περισσότεροι από τους πελάτες μου δηλώνουν ότι θα ήθελαν περισσότερα χρήματα. Κατά ένα μυστήριο τρόπο, αυτοί με τον περισσότερο ελεύθερο χρόνο είναι αυτοί που γκρινιάζουν περισσότερο. Η επιβίωσή είναι μια σημαντική πρωταρχική ανάγκη. Όταν όμως την εξασφαλίσουμε, πολύ συχνά “τεμπελιάζουμε” και δεν χρησιμοποιούμε όλα μας τα ταλέντα και τις δεξιότητες για να βελτιώσουμε την οικονομική μας κατάσταση. Η συνήθης δικαιολογία για αυτή την τεμπελιά/ βόλεμα είναι η κρίση και η έλλειψη κεφαλαίου. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ακόμα κι αν βρεθεί το ποσό, η συνήθης αντίδραση είναι κάτι σαν κι αυτό:
«Ναι αλλά…»
«Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα.»
«Αποκλείεται να λειτουργήσει Κάτι τέτοιο!»
«Δεν είμαι ακόμα έτοιμος, ας το δούμε τον άλλο μήνα»
Αυτά είναι πολύ συχνά σημάδια ψυχολογικών εμποδίων και όχι αντικειμενική έλλειψη πόρων (χρήματα, χρόνος κλπ) η άλλες αιτιολογίες που μπορεί να δίνουν στον εαυτό τους.
Είναι πολύ σημαντικό να εξετάσετε τα πιθανά ψυχολογικά εμπόδια που μπορεί να σας κρατάνε πίσω, ανεξαρτήτως οικονομικού η επαγγελματικού επιπέδου. Μια χρήσιμη ερώτηση που έχω μάθει να κάνω στον εαυτό μου είναι: “ποιες είναι οι περιοριστικές μου πεποιθήσεις, σε σύγκριση με τον μέντορά μου η κάποιον που θαυμάζω και θεωρώ επιτυχημένο σε αυτόν τον τομέα;»
Πρόσφατα συζητούσα με ένα πελάτη μου την ιδέα του να πάρει ένα πτυχίο που θα μπορούσε να του εξασφαλίσει κάποιο εναλλακτικό επάγγελμα από τις πωλήσεις με το οποίο ασχολείται και επομένως και κάποιο συμπληρωματικό εισόδημα. Εδώ και περισσότερο από 3 χρόνια το σκέφτεται αλλά δεν έχει κάνει κάτι. Από την πρώτη μας συνεδρία η βασική του εξήγηση γιατί δεν έχει κινητοποιηθεί είναι ότι δεν έχει τις 4000€ που χρειάζεται η νέα εκπαίδευση που θέλει να ακολουθήσει. Ο μισθός του είναι 1400€ το μήνα, οι δουλειές είναι πεσμένες οπότε έχει πολύ ελεύθερο χρόνο, δεν έχει δάνεια και είναι εργένης. Είναι πράγματι η έλλειψη του κεφαλαίου που τον εμποδίζει; Η απλώς μια δικαιολογία που συγκαλύπτει κάποια συναισθηματική ανασφάλεια η φόβο;
Η επιθυμία δεν είναι ανάγκη. Και η ανάγκη δεν είναι πλάνο. Αυτό που θεωρούμε αδιαπραγμάτευτα απαραίτητο για την ύπαρξή μας, καταφέρνουμε πάντα να το αποκτήσουμε γιατί κάνουμε τα πάντα γι αυτό. Έρευνες δείχνουν ότι όταν σκεφτόμαστε μια ιδέα έχουμε περίπου 10% πιθανότητες να την υλοποιήσουμε. Όταν έχουμε ένα συγκεκριμένο πλάνο, οι πιθανότητες αυτές γίνονται 50%. Όταν έχουμε ένα φίλο, αφεντικό, σύντροφο ή coach που μας κρατά υπόλογους, υπεύθυνους και σταθερούς στην υλοποίηση του πλάνου μας οι πιθανότητες ξεπερνούν το 90%!
Η συνειδητότητα του πλούτου είναι μια έννοια ξένη στους περισσότερους από εμάς. Αξίζει τον κόπο να την εξερευνήσουμε. ΜΠΟΡΕΙ να βελτιώσει τη ποιότητα της ζωής μας!
Τη Δεύτερα 12/05 θα πραγματοποιηθεί το σεμινάριο «Χρήματα και συνειδητότητα του πλούτου». Για πληροφορίες και κρατήσεις 210 5403430
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το εστιατόριο της σεφ Ελένης Σαράντη είναι αφιερωμένο στην ιταλική κουζίνα και στην οικογένειά της
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Τη μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου το θρυλικό street party της Athens Voice θα περιμένει όλους εσάς
Το συνολικό αποτύπωμα της πλατφόρμας είναι περίπου 50 εκατ. μετρικοί τόνοι CO2e
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Τέλεια φώτα, σωστός ήχος, dark rooms, αυστηρή πόρτα, εκλεκτικά DJ sets, ενδιαφέρον crowd
H σειρά αποδείχθηκε μια από τις πλέον επιτυχημένες στην ιστορία
Η διαδρομή του από τα πέριξ της Ομόνοιας στις εγκαταστάσεις της Οδού Ανθέων
Έχουμε φάει τόσες φάπες, τόση ανασφάλεια και πίεση πανταχόθεν, που αναζητάμε πια λίγη χαρά, λίγη χριστουγεννιάτικη τρέλα, λίγο τζέρτζελο, απ’ όπου κι αν προέρχεται
Θέλοντας να τεστάρω τις δυνατότητες και τα όρια του εργαλείου, άρχισα να ζητάω συμβουλές θεωρώντας μάλλον απίθανο (και ηθικά απωθητικό) το να το χρησιμοποιήσω. Μέσα σε μισή ώρα είχα αγοράσει μηνιαία συνδρομή.
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
4 διαφορετικά εστιατόρια σε έναν όροφο
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα για την τεχνολογική εκπαίδευση
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Ένα παράσιτο που μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο τα ζώα μας, αλλά και εμάς τους ανθρώπους
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.