Life

Summer tantrums: Πώς να τα αντιμετώπισετε στην οικογένειά σας

Οι εκρήξεις οργής των παιδιών και η αντιμετώπισή τους από τους γονείς

sofia-tsonou.png
Σοφία Τσώνου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αγόρι που κάθεται πάνω σε μια μπάλα σε παραλία

How Are You Mum: Η Σοφία Τσώνου εξηγεί γιατί τα tantrums είναι συχνότερα κατά την διάρκεια του καλοκαιριού και πώς μπορούν να τα αντιμετωπίσουν οι γονείς.

Για αρχή, ας δούμε τί είναι τα περιβόητα tantrums, ελληνιστί, εκρήξεις θυμού. Πρόκειται για πραγματικές εκρήξεις οργής όπου ξεκινάνε γύρω στο δεύτερο έτος της ζωής του παιδιού, (terrible twos… αν έχεις ακουστά!), κατά τις οποίες το παιδί ξεσπάει συνήθως με κλάματα και φωνές. Οι ειδικοί μάς ενημερώνουν ότι, είναι αληθινές στιγμές κατάρρευσης και όχι ένα προσποιητό ξέσπασμα κλάματος οι οποίες συμβαίνουν όταν κάτι ενεργοποιεί συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου του παιδιού μας, όπως η αμυγδαλή -ένα μικρό μέρος στο κάτω στο κάτω μέρος του εγκεφάλου το οποίο επεξεργάζεται συναισθήματα όπως ο φόβος και θυμός.

Το πιθανότερο είναι ότι αυτές οι εκρήξεις θα γίνουν όταν βρίσκεστε σε δημόσιο χώρο όπου τα αδιάκριτα βλέμματα των περαστικών καρφώνονται επάνω σε εσάς και στο παιδί σας, και σας κάνουν να νιώθετε ως η πιο άχρηστη μάνα όλων των εποχών. Γιατί όμως τα tantrums είναι συχνότερα κατά την διάρκεια του καλοκαιριού και τι μπορούμε να κάνουμε για να επιβιώσουμε από αυτά;

Το καλοκαίρι είναι μία περίοδος όπου τα παιδιά βγαίνουν από την καθημερινή τους ρουτίνα-πρόγραμμα όπου για αυτά η ρουτίνα ισούται με το αίσθημα της ασφάλειας. Τα παιδιά κατά την διάρκεια των διακοπών τους λειτουργούν με λιγότερα όρια, κοιμούνται λιγότερο και κατά συνέπεια κουράζονται περισσότερο. Έτσι, μπορούν να ξεσπάσουν ευκολότερα σε κλάματα χωρίς ιδιαίτερο λόγο, π.χ. γιατί το μήλο που τρώνε είναι κομμένο σε κομματάκια και όχι σε φέτες!

Πώς τα αντιμετωπίζουμε;

Οι περισσότερες από εμάς το μόνο που θέλουμε να κάνουμε την δεδομένη στιγμή είναι να βρούμε μία τρύπα και να χωθούμε μέσα, να κάνουμε ότι δεν γνωρίζουμε το παιδί που χτυπιέται σαν χταπόδι και να σφυρίξουμε κλέφτικα… Όμως! Επειδή τρύπα δεν μπορούμε να βρούμε αλλά ούτε να αδιαφορήσουμε για το σπλάχνο μας, οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισης των tantrums είναι οι παρακάτω:

  • Σε περίπτωση που βρίσκεστε σε διακοπές προσπαθήστε να τηρείτε όσο γίνεται ένα πρόγραμμα και μην ξεχνάτε την καθημερινή σιέστα.
  • Όταν το παιδί πραγματικά καταρρέει, ξεχάστε τις λογικές εξηγήσεις και δείξτε λίγη κατανόηση.
  • Αδιαφορήστε για τα αδιάκριτα βλέμματα και τους ψίθυρους που μπορεί να ακούσετε από τους γύρω σας. Μόνο κακό μπορούν να σας κάνουν και δεν θέλετε να πανικοβληθείτε περισσότερο.
  • Απομακρύνετε το παιδί από την κατάσταση που του προκαλεί ένταση και πάρτε μια βαθιά ανάσα ενώ προτείνετε στο παιδί σας να κάνει το ίδιο.
  • Μην ενδίδετε στον πειρασμό να του κάνετε το χατίρι, όπως π.χ. να του αγοράσετε το παιχνίδι για το οποίο κλαίει και χτυπιέται ενώ έχει άλλα 10 ίδια στο σπίτι.
  • Πάρτε το αγκαλιά και κατεβείτε στο ύψος του για να μπορεί να σας βλέπει.
  • Όταν το ξέσπασμα τελειώσει μπορείτε να συζητήσετε μαζί του τι είναι αυτό που το έκανε να θυμώσει τόσο πολύ. Θα παρατηρήσετε πως με την συζήτηση σταδιακά, η ένταση των tantrum θα μειώνεται.
  • Τέλος, μην ξεχνάτε ότι tantrum είναι και θα περάσει, όπως όλες οι φάσεις στη ζωή του παιδιού σας.

Stay calm and keep going you strong mama!

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δέκα πράγματα που έκανα με το ChatGPT
Δέκα πράγματα που έκανα με το ChatGPT

Θέλοντας να τεστάρω τις δυνατότητες και τα όρια του εργαλείου, άρχισα να ζητάω συμβουλές θεωρώντας μάλλον απίθανο (και ηθικά απωθητικό) το να το χρησιμοποιήσω. Μέσα σε μισή ώρα είχα αγοράσει μηνιαία συνδρομή.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.