- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
Η ψάθα
Οι κάτοικοι της εύρωστης και πολύβουης πόλης ξαφνικά αναγκάστηκαν να την εγκαταλείψουν έτσι βίαια και απρόσμενα
Ο Εγκέλαδος χτύπησε το νησί και οι κάτοικοι έπρεπε να μαζέψουν τα πράγματά τους και να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Δίπλωσε καλά το ψάθινο χαλάκι και το τοποθέτησε ανάμεσα στο πήλινο σκεύος και τον τοίχο. Είχε κάποιο χρόνο ακόμα να μαζέψει τα πράγματά του και να εγκαταλείψει το νησί. Ο Εγκέλαδος είχε ήδη δείξει τα σημάδια του ασυνήθιστου θυμού του με υποχθόνιους βρυχηθμούς. Το σπίτι που έμενε ήταν τριώροφο, όμορφο και ευρύχωρο με 18 δωμάτια και αποχωρητήριο στον πρώτο όροφο. Έπρεπε όμως να βιαστεί να φύγει μαζί με τους άλλους ενοίκους του σπιτιού και τους άλλους κατοίκους της πόλης. Δεν μπορούσε να πάρει όλα τα πράγματά του, μόνο τα πιο πολύτιμα. Τα υπόλοιπα φρόντισε να τα τακτοποιήσει στο ισόγειο σε ασφαλή θέση με την ελπίδα να τα ξαναβρεί, όταν θα ξαναγυρνούσε. Οι κάτοικοι της εύρωστης και πολύβουης πόλης ξαφνικά αναγκάστηκαν να την εγκαταλείψουν έτσι βίαια και απρόσμενα. Όσο και αν η δομή του σπιτιού ήταν με κάποιο τρόπο αντισεισμική, έχοντας ελαφριούς τους πάνω ορόφους με τοίχους που είχαν ενίσχυση από ξύλο, δεν είχαν ξαναδεί τόσο αγριεμένο τον Εγκέλαδο. Κατέβηκε από τον πρώτο όροφο στο ισόγειο χρησιμοποιώντας το μικρότερο κλιμακοστάσιο που ήταν για τους ενοίκους της οικίας. Φεύγοντας έριξε μια ματιά στο πλακόστρωτο, φαιόχρωμο δάπεδο, με τους κόκκινους αρμούς, και στην αγαπημένη του τοιχογραφία, με τον νεαρό ψαρά, που κοσμούσε τον τοίχο. Στο ισόγειο πέρασε από το δωμάτιο με τις μυλόπετρες που έφτιαχναν το αλεύρι και έριξε μια τελευταία ματιά στο αγαπημένο του πήλινο σκεύος, έχοντας την ελπίδα ότι θα το ξαναδεί. Ήταν ο τελευταίος ένοικος τους σπιτιού στο Ακρωτήρι της Θήρας στην εποχή του Χαλκού λίγο πριν από τη μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου που εξαφάνισε την πόλη τους κάτω από ένα παχύ στρώμα τέφρας περίπου 3.500 χρόνια πριν.
Πηγές: Έρη Βαρδάκη. Οικία 3.500 ετών. Το Βήμα, Πολιτισμός, Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020, σελ.1&3. Αφιέρωμα και συνέντευξη της Ομότιμης Καθηγήτριας Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ Κλαίρης Παλυβού με θέμα το βιβλίο της: Κ. Παλυβού. Ακρωτήρι Θήρας. Η αρχιτεκτονική της Δυτικής Οικίας, εκδ. Μέλισσα, 2019. Χρ. Ντούμας, Θήρα, Προϊστορικοί χρόνοι, στο Α. Βλαχόπουλος, αρχαιολογία, Νησιά του Αιγαίου, εκδ. Μέλισσα, 2005.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο χορός ενεργοποιεί ταυτόχρονα διαφορετικές λειτουργίες του εγκεφάλο.
Γιατί τα βάρη δεν σε προετοιμάζουν
Τα δεδομένα μέχρι σήμερα δεν δείχνουν αυξημένο κίνδυνο
Ο πρόεδρος του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», Βαγγέλης Καρκαλέτσης, μιλά στην ATHENS VOICE για το μεγάλο στοίχημα του Quantum, την ΑΙ που αρχίζει να τον ανησυχεί και την επιστροφή Ελλήνων επιστημόνων
Η ανοιχτή και η ελάχιστα επεμβατική αποκατάσταση
Μπορεί να εμφανισθεί ακόμη και στις ηλικίες των 30 ή και των 20 ετών
Mερικές καθημερινές συνήθειες μπορεί να χαλάνε την απόλαυση
Το τέλειο μπιφτεκόψωμο σε περιμένει στην επόμενη γωνία
Από αυτές που όλοι λένε ότι έχουν δει, μέχρι εκείνες που απλώς δεν προλάβαμε ποτέ να ξεκινήσουμε
Δύο παλάμες ενωμένες ενάντια στη σφαγή του χρόνου. Να τι άλλο απέμεινε. Και είναι αρκετό.
Η ΤΝ δεν αλλάζει μόνο τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε. Μπορεί να αλλάξει και τον τρόπο με τον οποίο ένας άνθρωπος ξεχωρίζει στη δουλειά του.
Μια βραδιά επιστήμης, δέους και μεγάλων ερωτημάτων για τη θέση μας στο σύμπαν
Το μυστικό ενός burger δεν βρίσκεται σε ένα μόνο συστατικό
Εδώ, η πρώτη ύλη δεν κρύβεται πίσω από περίπλοκες τεχνικές ή υπερβολικές σάλτσες
Φαγητό, cocktails, μουσική, graffiti, merch outfits και μπόλικη… αλητεία
Το burger όπως πρέπει να είναι
Και μάλιστα μέσα σε μόλις δυόμιση χρόνια
Ένα burger spot με ξεκάθαρη ταυτότητα, όπου η απλότητα δεν σημαίνει έλλειψη φαντασίας, αλλά γευστική ακρίβεια.
Αγγίζει την tailor made εμπειρία
Πολλά και νόστιμα θα σας προτείνει το μενού, σε έναν όμορφο, καλαίσθητο χώρο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.