Πώς να διασκεδάσετε με τα μικρά παιδιά στο σπίτι
Φτιάχνουμε σπιτάκι και ξαναγινόμαστε κι εμείς παιδιά
Η εκπαιδευτικός-συγγραφέας παιδικών βιβλίων Χαρά Κατσαρή προτείνει τρόπους να αξιοποιήσουμε δημιουργικά τον χρόνο μας με τα παιδιά όσο Μένουμε Σπίτι λόγω του κορωνοϊού
Παιδιά στο σπίτι για μέρες και μέρες, μακριά από τις παιδικές χαρές, τους φίλους, τους παππούδες, το σχολείο τους: μια δοκιμασία για όλους και κυρίως για εκείνα.
Πώς περνάνε οι ώρες; Πόση τηλεόραση να δουν; Πόσα video games να παίξουν; Πού να διοχετεύσουν την ενέργεια και τη δημιουργικότητά τους;
Από εκεί που κυνηγούσαμε τον χρόνο για να τα προλάβουμε όλα, τώρα μας περισσεύει και δεν ξέρουμε πώς να τον γεμίσουμε.
Θα προσπαθήσουμε λοιπόν να σας μεταφέρουμε μερικές ιδέες που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα και ταυτόχρονα να δημιουργήσετε ευκαιρίες πραγματικής διασκέδασης για εκείνα αλλά και για εσάς.
Ιδέα πρώτη: Φτιάχνουμε σπιτάκι
Χρησιμοποιώντας μια κουβέρτα, μια παλιά κουρτίνα ή ακόμα και ένα δυο σεντόνια στήνουμε ένα σπιτάκι στο καθιστικό μας. Χρησιμοποιούμε τη δημιουργικότητά μας και το στολίζουμε με χριστουγεννιάτικα φωτάκια, ένα χαλάκι ή ένα sleeping bag στο δάπεδο, μαξιλάρια, ένα αμπαζούρ. Μπορούμε να κρεμάσουμε την όλη κατασκευή από πόμολα παραθύρων, από γερούς γάντζους κάδρων, να τη στηρίξουμε σε έπιπλα, σε τρίποδα φωτογραφικών μηχανών ή όπως αλλιώς μας βολεύει ανάλογα με τον χώρο μας.
Αν έχουμε κάποια σκηνή camping τύπου igloo μπορούμε επίσης να τη χρησιμοποιήσουμε ως βάση και να προσθέσουμε όσα στοιχεία θέλουμε για να επιτύχουμε το αποτέλεσμα που επιθυμούμε.
Το σπιτάκι αυτό μπορούμε να το ονομάσουμε «Το Κάστρο» ή «Το Παλάτι» ή «Το Μυστικό Μέρος» ή ό,τι τέλος πάντων εξιτάρει περισσότερο τη φαντασία των μικρών μας.
Το «χτίσιμο του Κάστρου» είναι σημαντικό να γίνει συλλογικά. Τα παιδιά θα πρέπει να έχουν ενεργό ρόλο στην κατασκευή του, να δώσουν τις δικές τους ιδέες, να αποφασίσουν τι θα μπει μέσα και τι όχι.
Είναι απολύτως βέβαιο ότι θα ξετρελαθούν με τη διαδικασία.
Φυσικά θα πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα την ασφάλεια της κατασκευής αυτής, αποφεύγοντας τα εύθραυστα ή εύφλεκτα υλικά, προσέχοντας ταυτόχρονα να είναι στέρεη κι ελαφριά. Τα παιδιά θα πρέπει να συμφωνήσουν ότι θα είναι τα ίδια υπεύθυνα για τη συντήρησή του και να πεισθούν να μη φέρνουν φαγητά και ποτά μέσα, για ευνόητους λόγους.
Αφού χτιστεί και διακοσμηθεί, το Σπιτάκι μπορεί να λειτουργήσει με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.
Κατ’ αρχάς θα πρέπει να γίνει σαφές ότι μέσα μπαίνουν μόνο τα παιδιά ενώ όλοι οι άλλοι πρέπει να πάρουν την άδειά τους. Αυτά είναι οι μόνοι άρχοντες του Κάστρου.
Εκεί μπορούν να απομονωθούν χωρίς χρειαστεί να πάνε στο δωμάτιό τους, χωρίς δηλαδή να φύγουν μακριά από τους μεγάλους που βρίσκονται στο καθιστικό.
Μπορούν να στήσουν λογής λογής συμβολικά παιχνίδια, με κάστρα, πριγκίπισσες και ιππότες, με μαγεμένα μέρη, διαστημικές σπηλιές ή ταξίδια σε απάτητες ερήμους και ζούγκλες. Μπορεί βεβαίως το Σπιτάκι να είναι απλό σπιτάκι. Ένας χώρος δηλαδή που τον ορίζουν εξ ολοκλήρου εκείνα και θα φέρουν εκεί τις κούκλες ή κάποια παιχνίδια, ένα βιβλίο ή το μπλοκ της ζωγραφικής.
Καλό θα είναι να μην το αφήσουμε να γεμίσει ασφυκτικά με άπειρα πράγματα γιατί θα χάσει την αίγλη του και θα γίνει απλώς ένας χώρος για να χώνουμε τα παιχνίδια.
Στο Σπιτάκι μπορούμε να δίνουμε ραντεβού κάθε βράδυ για να διαβάσουμε ένα παραμύθι, σβήνοντας τα άλλα φώτα και αφήνοντας μόνο τον δικό του φωτισμό. Αυτό βοηθάει στη δημιουργία παραμυθένιας ατμόσφαιρας και προετοιμάζει υπέροχα τη δραστηριότητα της αφήγησης.
Ακόμα πιο εξελιγμένα, το Σπιτάκι μπορεί να φιλοξενήσει κάποια αξεσουάρ όπως μάσκες, τιάρες, φουλάρια και μπέρτες (κάτι θα έχουμε από τις Απόκριες) και να γίνει έτσι ο τόπος όπου θα γεννηθούν αυτοσχέδια θεατρικά δρώμενα, τα οποία θα μπορούν να ετοιμάζονται στη διάρκεια της μέρας και να παρουσιάζονται κάποια στιγμή σε όλη την οικογένεια.
Μπορεί να μετατραπεί εύκολα σε κουκλοθέατρο, ακόμα και σε θέατρο σκιών.
Αν αφήσουμε τη δημιουργικότητά μας ελεύθερη, θα βρούμε κι άλλους τρόπους να αξιοποιήσουμε μια τέτοια κατασκευή, ανάλογα με τα γούστα και τις συνήθειες της δικής μας οικογένειας. Θα ξαναγίνουμε κι εμείς παιδιά, έτσι όπως θα στριμωχνόμαστε για να χωρέσουμε στο δικό τους μικρό βασίλειο κι ίσως να ξεχαστούμε λίγο και να χαλαρώσουμε, δίνοντας σε εκείνα τον πρώτο λόγο.
Καλή διασκέδαση!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ιστορίες της αθηναϊκής ζωής ανθρώπων που κατέληξαν να αποκαλούν την πρωτεύουσα σπίτι τους
Κανέλα, κρέμα και ουρές στην πλατεία Αγίων Θεοδώρων για το νέο pastry spot που έχει ήδη γίνει talk of the town
Η περίπτωση του ρέματος της Πικροδάφνης
Η πιο μυθική ίσως ληστεία των ελληνικών τραπεζικών χρονικών γίνεται το καύσιμο της τηλεοπτικής επιστροφής του Σωτήρη Τσαφούλια
11 εστιατόρια που ταιριάζουν ταμάμ στα κυριακάτικα τραπέζια
Μη σκαλώνεις που μεγαλώνεις
Το κουνούπι-τίγρης και οι νέες απειλές
Οι αθέατες πρωτοπόροι της επιστήμης, των ιδεών, των τεχνών και των γραμμάτων: Αυτές είναι οι ιστορίες τους.
Η πόλη έχει κάθε λόγο να θεωρεί πως το 2026 θα είναι η χρονιά της
Βράβευση της εταιρείας του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη
Η κοινότητα δεν απευθύνεται μόνο σε «ειδικούς»
Η ικανότητα αυτή δεν είναι διαδεδομένη για όλα τα σκυλιά
Μετά τις αποκαλύψεις για fake σεξουαλικές εικόνες
Μελέτη σε ελεγχόμενο χώρο δείχνει τον ρόλο βήχα, αερισμού και μάσκας στη μετάδοση
Πάπρικα, γκούλας και παραδοσιακές νοστιμιές δίπλα στα μπαρόκ ανάκτορα
Μικρές, επιστημονικά τεκμηριωμένες συνήθειες που προστατεύουν τον εγκέφαλο και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής
Τα όρια μεταξύ ευκαιριακής κατανάλωσης οινοπνεύματος και εθισμού
Οι ερευνητές ανέλυσαν 37 μελέτες που αφορούσαν περισσότερους από 9.000 συμμετέχοντες
Με αφορμή τον θάνατο του ηθοποιού
Αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου και διαβήτη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.