Life

Είμαι...

Η πιο καθοριστική λέξη για τον καθένα μας

Νάνσυ Μαλλέρου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Είμαι: Η πιο καθοριστική λέξη για τον καθένα μας, γιατί αυτό που ακολουθεί κάθε φορά μας προσδιορίζει ολοκληρωτικά. Αν το σκεφτείτε θα δείτε ότι μετά το ρήμα «είμαι» ακολουθεί πάντα ένας αυτοπροσδιορισμός που στην ουσία περιγράφει το ποιοι είμαστε και πως νιώθουμε. Με άλλα λόγια, την εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας η την ψυχολογική μας κατάσταση. Και όλοι είμαστε σίγουροι ότι κανένα από τα δύο δεν μπορεί να αλλάξει γιατί «έτσι είμαστε» και γιατί «τα συναισθήματα δεν ελέγχονται». Τι γίνεται όμως αν τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι; 

Ο αυτοπροσδιορισμός είναι κάτι καταπληκτικό. Να ξέρετε ότι ο εγκέφαλός σας είναι πιο πειθήνιο όργανο από ότι φαντάζεστε. Και το ρήμα «είμαι» λειτουργεί σαν μια άμεση εντολή στον εγκέφαλο. Κάθε φορά λοιπόν που λέτε «είμαι άχρηστος, γρουσούζης, άτυχος κλπ», στην ουσία δίνεται στον εγκέφαλό σου την εντολή να εντοπίσει και να επιλέξει περιστάσεις, γεγονότα, ερεθίσματα, ανθρώπους, αποφάσεις και συμπεριφορές που θα επιβεβαιώσουν τον αυτοπροσδιορισμό σας. Κι ενώ εσείς πιστεύετε ότι τη στιγμή που το ξεστομίζετε κάνετε μια αντικειμενική κρίση για τον εαυτό σας, βασισμένοι στην παρατήρηση του παρελθόντος, στην πραγματικότητα περιορίζεται τον εαυτό σας σε περασμένες συμπεριφορές και τον διατάζετε να τις επαναλάβει έτσι ώστε να σας επαληθεύσει τον αυτοπροσδιορισμό σας.

Με τα συναισθήματα τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Συνήθως πιστεύουμε ότι η λύπη, ο θυμός, η αγανάκτηση κλπ είναι αποτέλεσμα κάποιου γεγονότος. Κι εφόσον το πιστεύετε, φυσικά και ισχύει. Υπάρχει όμως και μια εναλλακτική. Πιστεύω ότι μπορούμε να επιλέξουμε τα συναισθήματά μας η τουλάχιστον – για αρχή- την ένταση και τη διάρκειά τους. Τα γεγονότα είναι αντικειμενικά και δεν μπορούν να αλλάξουν. Όμως η ερμηνεία που τους δίνουμε και άρα το συναίσθημα που βιώνουμε είναι υποκειμενικά. Σκεφτείτε πόσες φορές μια φράση που σας πληγώνει από τα χείλη κάποιου, σας είναι αδιάφορη στα χείλη κάποιου άλλου. Σκεφτείτε τώρα πόσο πιο ευχάριστη θα είναι η ζωή σας αν αποφασίσετε να επιλέξετε μια διαφορετική ερμηνεία που θα σας οδηγήσει σε ένα διαφορετικό συναίσθημα. Επίσης, σκεφτείτε τι εντολή δίνετε στον εγκέφαλό σας όταν λέτε «είμαι έξαλλος, εξαγριωμένος, εξουθενωμένος κλπ». Αναλογιστείτε πως το σώμα σας, η φωνή σας και η έκφραση του προσώπου σας έρχονται να υποστηρίξουν τη λέξη που ακολουθεί το «είμαι». Αυτό γίνεται αυτόματα γιατί ο εγκέφαλος πήρε την εντολή να είναι έξαλλος, εξαγριωμένος, εξουθενωμένος κλπ και αυτό κάνει. Επιπλέον, από όλα όσα θα σας προκύψουν, θα ακούσετε, θα δείτε κλπ θα επιλέξει αυτόματα εκείνα που θα έρθουν να επιβεβαιώσουν ότι έχετε καλούς λόγους να αισθάνεστε έτσι.

Για αυτό, κάθε φορά που ξεκινάτε την πρόταση «Είμαι...» σκεφτείτε τι εντολή δίνεται στον εγκέφαλό σας κι αν αυτή θα σας φέρει σε ένα αποτέλεσμα που σας αρέσει. Αν όχι, δεν έχετε παρά να επιλέξετε κάτι διαφορετικό!