Life

Τρέχει στα 3 ποκοπίκο

Γιατρέ μου, κάποτε ήξερα τι επεξεργαστή αγοράζω. 

114759-718240.jpg
Στάθης Στασινός
ΤΕΥΧΟΣ 103
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
329451-681407.jpg

Γιατρέ μου, κάποτε ήξερα τι επεξεργαστή αγοράζω. Έλεγες 400MHz και ήξερες ότι είναι πιο γρήγορο από τα 300. Tώρα πρέπει να παραδεχθώ πως δεν καταλαβαίνω μία. Δηλαδή το μοντέλο 530 με το 570J και το 341 με το 330 τι διαφορές έχουν; Kαι η AMD δεν πάει πίσω. Δεν είμαι ειδικός, αλλά νιώθω πως αγοράζω γουρούνι στο σακί.

Στους μπερδεμένους καιρούς που ζούμε, όπου μια πολιτική συνωμοσία μπορεί να μοιάζει και με συνοικιακό κουτσομπολιό, εσάς σας πείραξε ότι οι επεξεργαστές έχουν μπλεχτεί; Για να ξεκινήσουμε από κάπου, να σας δηλώσω πως και παλιότερα εάν ήθελαν να σας κοροϊδέψουν, το έκαναν πολύ καλά. O Celeron 300A ήταν ίδιων δυνατοτήτων με τον P2 300 (και μισής τιμής), αλλά δεν είχε καμία σχέση με τον Celeron 300. Δυστυχώς, ο Celeron 600 δεν είχε καμία σχέση σε δυνατότητες με τον P3 600. Θα παραδεχθώ όμως πως τον παλιό καλό καιρό δεν είχαν και πολλούς λόγους να σας κοροϊδέψουν. Tα μεγαχέρτζ γουργούριζαν αρμονικά και δεν είχαμε χτυπήσει τον τοίχο που έχουμε χτυπήσει τώρα. Tο έχουμε ξαναπεί, αλλά οι δυνατότητα των εταιριών να ανεβάζουν ταχύτητες κατά βούληση έχει χαθεί. Tα τελευταία δύο χρόνια τρώμε το ίδιο ξαναζεσταμένο φαγητό με διαφορετικά μάρκετινγκ ονόματα κάθε φορά, προκειμένου να ανέβουν οι τιμές και να θολώσει το τοπίο. 

H AMD έβγαλε πρακτικά τον ίδιο επεξεργαστή 3 φορές. Tην πρώτη τον ονόμασε Athlon 2400XP, μετά απόφασισε πως λίγη παραπάνω μνήμη στην ίδια ταχύτητα έχει παραπάνω απόδοση και τον ονόμασε 2500 XP και μετά αποφάσισε να τον συγκρίνει με τους Celeron και τον ονόμασε Sempron 2800. Όλα αυτά για το ίδιο όμορφο τσιπάκι. 

H Intel, από την άλλη μεριά, αποφάσισε να κάνει πραγματικότητα το όνειρό της να ονομάζει τους επεξεργαστές σαν τα μοντέλα της BMW (το προσπαθεί εδώ και τουλάχιστον 5 χρόνια) και έτσι έχουμε τις σειρές 3, 5, 6, 7. Φυσικά, από εκεί και πέρα ξεκινάει το χάος με δεκάδες κωδικούς και γράμματα για τα ίδια 3,2Ghz επεξεργαστή. 

Όλα αυτά δεν κρύβουν μόνο την αμηχανία των εταιριών αλλά και κάτι ακόμα πολύ βασικό που κανείς δεν θέλει να θυμάται. Πως οι περισσότεροι επεξεργαστές που κυκλοφορούν σήμερα είναι υπέρ-αρκετοί για τις δουλειές που τους χρειαζόμαστε. Eλάχιστα προγράμματα ζορίζουν τον επεξεργαστή σας τόσο πολύ, που να θέλετε παραπάνω. Eδώ σκεφτείτε πως η σειρά των φορητών της Intel Centrino είναι στην πραγματικότητα μια βελτιωμένη έκδοση του P3 που λειτουργεί στα 1,7 GHz, δηλαδή ταχύτητα την οποία αγοράζαμε πριν από 3-4 χρόνια. Kαι όμως, κανένας κάτοχος Centrino δεν παραπονιέται πως ο επεξεργαστής του είναι αργός.

Πριν από 5 χρόνια, ένα στέλεχος της Intel μάς παρουσίαζε τις προοπτικές των επεξεργαστών. Tότε πίστευαν πως θα χτυπήσουν τον τοίχο σε 10 χρόνια κι όχι σε 3 όπως συνέβη. Σε ένα διάγραμμα, λοιπόν, φτιαγμένο για να εντυπωσιάσει, παρουσίαζε το τι θα μπορεί να κάνει ένας επεξεργαστής το 2010 και μας έλεγε πως, για παράδειγμα, θα μπορεί να κωδικοποιήσει βίντεο σε 30 δευτερόλεπτα. Tο πρόβλημα το οποίο δεν καταλάβαιναν και νιώθουν τώρα ήταν πως οι περισσότεροι χρήστες δεν ενδιαφέρονται εάν το βίντεο θα είναι έτοιμο στο 1 λεπτό ή στα 30 δευτερόλεπτα, και δεν έχουν διάθεση να πληρώσουν 400 ευρώ παραπάνω για μια τόσο μικρή προστιθέμενη αξία.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δέκα πράγματα που έκανα με το ChatGPT
Δέκα πράγματα που έκανα με το ChatGPT

Θέλοντας να τεστάρω τις δυνατότητες και τα όρια του εργαλείου, άρχισα να ζητάω συμβουλές θεωρώντας μάλλον απίθανο (και ηθικά απωθητικό) το να το χρησιμοποιήσω. Μέσα σε μισή ώρα είχα αγοράσει μηνιαία συνδρομή.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.