- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Υγρές, γκέι ματιές
Τα τελευταία χρόνια οι αθηναϊκές σκηνές κατακλύζονται από έργα ομοερωτικού ενδιαφέροντος.
Τα τελευταία χρόνια οι αθηναϊκές σκηνές κατακλύζονται από έργα ομοερωτικού ενδιαφέροντος. Μόδα; Αρπαχτή; Οι κακοπροαίρετοι αυτό θα πουν, και σιγά μην τους αλλάξουμε γνώμη. Προσωπικά αποδίδω αυτή την πληθώρα έργων στην ανάγκη μας ως γκέι να μας δούμε, να ξετυλίξουμε τις ιστορίες μας και έτσι να εξελιχτούμε. Χρειαζόμαστε τέτοιες εικόνες, φτιαγμένες από εμάς για εμάς, γιατί μόνο μέσα από τις θετικές αναπαραστάσεις μας μπορούμε ν’ ανασκευάσουμε τις φαμπάθλιες στερεοτυπικές καρικατούρες στην τηλεόραση. Και άρα πρέπει να λουζόμαστε κάθε κατακαημένο έργο μόνο και μόνο επειδή είναι γκέι; Όχι βέβαια! Υπάρχουν και κακά γκέι έργα, συντηρητικά, επιζήμια γκέι έργα, που συντηρούν τα αρνητικά στερεότυπα για τους γκέι.
Στις γιορτές ανέβηκε ένα ελληνικό έργο ομοερωτικού περιεχομένου. Τα «Υγρά μάτια» είναι η ιστορία δύο γκέι αντρών – ή μάλλον ενός γκέι κι ενός δεν-ξέρω-τι-είμαι-αλλά-γουστάρω-να-τον-τρώω. Ναι, απ’ αυτούς τους μη-με-λες-γκέι-παθαίνω-λαλά, που κατά καιρούς ενσκήπτουν στη ζωή μας σαν τροχαίο. Τα «Υγρά μάτια» αφηγούνται την ιστορία του out Γιώργου, που έχει ήδη κάνει την επανάστασή του –όχι χωρίς κόστος–, και του ντουλαπάτου Λουκά, που «είδα φως και μπήκα, αλλά δεν είμαι γκέι». Παρά κάποια δραματουργικά προβλήματα κι ένα περιττό βουβό ιντερλούδιο, το έργο βλέπεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Δεν είναι μόνο το χιούμορ που το κάνει ευχάριστο, αλλά και η αληθοφάνεια των καταστάσεων – κάμποσοι θ’ αναγνωρίσουμε δικές μας εμπειρίες στα βήματα των πρωταγωνιστών, την αμφιθυμία τους, την προσπάθεια να πάνε παραπέρα από εκεί όπου έχουν εγκλωβιστεί. Εξαιρετικοί στους ρόλους τους είναι οι Ηλίας Παρασκευόπουλος και Πάνος Τρουμπουνέλης.
Τα «Υγρά μάτια» είναι το πρώτο έργο που έγραψε και σκηνοθέτησε ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Παππάς, ο οποίος στην ερώτηση ποια είναι τα προβλήματα των γκέι στην Ελλάδα απάντησε: «Τα προβλήματα μόνοι μας τα δημιουργούμε. Είτε είμαστε γκέι είτε στρέιτ, μπορούμε να ζήσουμε ελεύθερα στα πρότυπα οποιασδήποτε κοινωνίας χωρίς να μας ενοχλεί κανείς. Δυστυχώς όλοι μεγαλώνουμε με κάποια απωθημένα ή κόμπλεξ, που μας τα δημιουργεί ο κοινωνικός περίγυρος. Από μόνοι μας πρέπει να θέτουμε τα όριά μας». Τον ρώτησα αν ένας κρυφός κι ένας απελευθερωμένος γκέι μπορούν να κάνουν χωριό: «Εδώ νομίζω ότι αρχίζουν τα προβλήματα. Όπως είναι η κοινωνία, κάποιοι δεν μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα και ζουν μια ζωή κρυφή ή ακόμα διπλή. Πάντα με ενοχλούσε κυρίως στην Ελλάδα να βλέπω νέους ανθρώπους τη σημερινή εποχή να επιλέγουν να έχουν διπλή ζωή για να είναι καλυμμένοι κοινωνικά, να είναι παντρεμένοι με οικογένεια και μέσα τους να είναι πνιγμένοι, να μην μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα αυτό που πάντα θέλουνε, αυτό που τους ορίζει η φύση».
Θέατρο Παραμυθίας, Παραμυθίας 27, Μεταξουργείο, 210 3457.904
6η Ομάδα Αυτογνωσίας για Γκέι Άντρες
Τι σημαίνει να είσαι γκέι; Πώς μας αφορά η αρρενωπότητα κι η θηλυπρέπεια; Πώς χειριζόμαστε τη μονογαμία ή την πολυγαμία; Αυτά και άλλα πολλά θέματα θα συζητηθούν στην 6η ομάδα αυτογνωσίας για γκέι άντρες που οργανώνει για πέμπτη χρονιά το 10%. Λήξη δήλωσης συμμετοχής 23/1, περιορισμένες θέσεις.
Για περισσότερες πληροφορίες www.10percent.gr, info@10percent.gr & 2130 228.636
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αυτό που θεωρείς σκουπίδι, είναι γκουρμέ γεύμα για τις πεταλούδες
Η Λίλι Κόλινς δηλώνει ερωτευμένη με την Αθήνα
Θεωρείται πολύ υγιεινό λόγω των προβιοτικών που περιέχει
Σε αυτό το καφενείο στον Ψηλορείτη θα ζήσεις μια αυθεντική, κρητική εμπειρία που θα σου μείνει αξέχαστη
Πίστη, χαρά, αλλά και σκληρές εικόνες μέσα από τις μαρτυρίες ξένων περιηγητών - Αγορές που βούιζαν, αμνοερίφια προς σφαγή, σνομπ Ανάκτορα, βροχή από τουφεκιές
Ιταλοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ένα με δύο ποτήρια την ημέρα «χαρίζουν» νεότερη βιολογική ηλικία
Η πλατφόρμα δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να απενεργοποιούν τα βίντεο, εξοικονομώντας δεδομένα
Νευροεπιστήμονες ανακάλυψαν ηλεκτρικά «κύματα» που ενισχύουν την αποθήκευση και ανάκληση πληροφοριών
Τι αποκαλύπτουν οι καθημερινές μουσικές σας συνήθειες για το πώς σκέφτεστε και επεξεργάζεστε πληροφορίες
Η Τζέσι Ινσασπέ προειδοποιεί για τις παραπλανητικές ετικέτες στα τρόφιμα
Πίνουμε στο όνομα της αγάπης και της ανάστασης
Προσθαλάσσωση στον Ειρηνικό Ωκεανό για το πλήρωμα της NASA - «Η αρχή μιας νέας εποχής»
Οι αθέατες πρωτοπόροι της επιστήμης, των ιδεών, των τεχνών και των γραμμάτων: Αυτές είναι οι ιστορίες τους.
Νέα έρευνα αποδεικνύει ότι η απλή ακρόαση μουσικής αρκεί για να εκπαιδεύσει το μυαλό μας να αναγνωρίζει μοτίβα
Οι γιατροί της έλεγαν ότι έχει επιληψία, μετά πάρεση του Todd αλλά και άγχος - Τίποτα από αυτά δεν ήταν σωστό
Γιατί η εξερεύνηση του διαστήματος είναι σημαντική για την ανθρωπότητα και γιατί κάποιοι αμφισβητούν την αναγκαιότητα και τη σημασία αυτών των αποστολών
Εκατομμύρια συσκευές μένουν εκτός ηλεκτρονικού βιβλιοπωλείου - Οργή των χρηστών
Ειδικοί εξηγούν τι ισχύει για τη διάρκεια του πλυσίματος και τη θερμοκρασία του νερού
Το ένα είναι και βασικό στις δίαιτες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.