Εμφάνιση φίλτρων
Τίτλος

Αθήνα και πάλι Αθήνα: Τα ωραιότερα ερωτικά τραγούδια των Αττίκ, Γιαννίδη, Σουγιούλ και Χαιρόπουλου

Αθήνα και πάλι Αθήνα: Τα ωραιότερα ερωτικά τραγούδια των Αττίκ, Γιαννίδη, Σουγιούλ και Χαιρόπουλου

Τέσσερις συνθέτες που σμίλευσαν χρώματα και συναισθήματα και γέννησαν τραγούδια που πέρασαν στη σφαίρα της διαχρονικότητας. Τραγούδια όπως τα: «Ζητάτε να σας πω» , «Είδα μάτια», «Παπαρούνα», «Της μιας δραχμής τα γιασεμιά», «Μαραμένα τα γιούλια», «Πάμε σαν άλλοτε», «Θα ξανάρθεις», «Ξύπνα αγάπη μου», «Άστα τα μαλλάκια σου», «Ας ερχόσουν για λίγο», «Το τραμ το τελευταίο», «Αθήνα και πάλι Αθήνα», «Έλα γι’ απόψε», «Το ταγκό της θεατρίνας»… Αναρίθμητα τα τραγούδια που μας κληροδότησαν ο Αττικ, ο Κώστας Γιαννίδης, ο Μιχάλης Σουγιούλ και ο Χρήστος Χαιρόπουλος. Τραγούδια με βαθύ εσωτερικό χαρακτήρα, που περιέχουν αντηχήσεις, από τις ονειρικές πλευρές των πραγμάτων. Τραγούδια υψηλής αισθητικής, στα οποία πρωταγωνιστούν ο λυρισμός και η μελωδία ενώ δεν θα λείψει η εξωστρέφεια και η σκωπτική διάθεση… «Άλα, άνοιξε κι άλλη μπουκάλα».

Αττίκ (1885 - 1944)
Το Αττίκ ήταν το καλλιτεχνικό όνομα του Κλέων Τριανταφύλλου. Προικισμένος δημιουργός, πρωτεργάτης του αθηναϊκού τραγουδιού, με τραγούδια άμεσα και βιωματικά, τα οποία αποπνέουν λεπτό ρομαντισμό κι ευγενική μελαγχολία. Κατάφερε να εκφράσει δημιουργικά την κοινωνική πραγματικότητα της εποχής του. Με τη θρυλική του Μάντρα, το ναό της τέχνης του, μετέφερε στην αθηναϊκή μουσική ζωή την ατμόσφαιρα της γαλλικής μπουάτ σε συνδυασμό με το βαριετέ.

Κώστας Γιαννίδης (1903 - 1984)
Σαν Κώστας Γιαννίδης, ο λόγιος συνθέτης Γιάννης Κωνσταντινίδης πλούτισε την ιστορία του ελληνικού τραγουδιού με τραγούδια που αγαπήθηκαν και τραγουδήθηκαν απ’ όλους. Η πρώτη μεγάλη του επιτυχία σημειώθηκε το 1933, όταν, μαζί με τον πρωτοεμφανιζόμενο τότε Αλέκο Σακελλάριο, έγραψε το πασίγνωστο «Θα ξανάρθεις», το οποίο τραγούδησε το «φιντάνι» στη δισκογραφία εκείνης της εποχής, η Δανάη.

Μιχάλης Σουγιούλ (1906 - 1958)
Ο Μιχάλης Σουγιούλ (καλλιτεχνικό επώνυμο του Μιχαήλ Σουγιουλτζόγλου ) ήταν πολυγραφότατος συνθέτης μουσικής και τραγουδιών της γενιάς του μεσοπολέμου. Τα τραγούδια του μετά τόσα χρόνια, εξακολουθούν να εκφράζουν διαθέσεις και συναισθήματα σαν σύγχρονα. Έγραψε σ’ όλες τις φόρμες και τα στιλ. Τάνγκο, βαλς, ρομάντζες, δημοτικοφανή, πατριωτικά, χασάπικα, ζεϊμπέκικα και σχεδόν πάντα με μεγάλη εμπορική επιτυχία. Έγραψε περίπου 750 τραγούδια, τη μουσική 10 κινηματογραφικών ταινιών και 50 θεατρικών επιθεωρήσεων.

Χρήστος Χαιρόπουλος (1909 - 1992)
Ο Χρήστος Χαιρόπουλος υπήρξε από τους κορυφαίους μουσικούς δημιουργούς της εποχής του, κατά την οποία το τραγούδι αρχίζει να λειτουργεί αυτόνομα ξεφεύγοντας από το στενό πλαίσιο της οπερέτας και του μουσικού θεάτρου. Από τους γνησιότερους εκπροσώπους της ρομαντικής Αθήνας του Μεσοπολέμου, εμφανές σ’ όλο το έργο του, μουσικό και συγγραφικό. Μας κληροδότησε σπουδαία τραγούδια, ερωτικού αφηγηματικού χαρακτήρα. Διαμοίρασε το τάλαντό του στην Τέχνη του τραγουδοποιού και τις ιδιότητες του λογοτέχνη και του θεατρικού συγγραφέα, σε συνδυασμό με το επάγγελμα του δημοσιογράφου με το οποίο βιοπορίστηκε έως το τέλος της ζωής του. 

Τραγουδούν
Γιοβάννα, Κώστας Μακεδόνας
Δώρος Δημοσθένους, Ελένη Βουδουράκη
Ευτυχία Μητρίτσα, Άννα Ματσούκα
Με την ATHENS CHAMBER ORCHESTRA
Διεύθυνση ορχήστρας: Απόλλων Κουσκουμβεκάκης
Χορεύει το The Golden Athens Dance Team
Κείμενα: Γιοβάννα
​Καλλιτεχνική διεύθυνση παραγωγής: Μιχάλης Κουμπιός