Εμφάνιση φίλτρων
Τίτλος

Αλέξης Κυριτσόπουλος: «Οι φαντασίες του Δον Κιχώτη»

Αλέξης Κυριτσόπουλος: «Οι φαντασίες του Δον Κιχώτη» στη Skoufa Gallery

Ένας από τους διασημότερους ιππότες και τους πλέον δημοφιλείς αιθεροβάμονες της παγκόσμιας λογοτεχνίας -ο Δον Κιχώτης- “κατακτά” το νου, την καρδιά και τον χρωστήρα ενός σπουδαίου δεξιοτέχνη της γραμμής, του Αλέξη Κυριτσόπουλου. Το αποτέλεσμα αυτής της ιδιότυπης μάχης παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό, στην καινούρια έκθεση του ζωγράφου “Οι φαντασίες του Δον Κιχώτη”.

Ο ήρωας του Θερβάντες - το μυθιστόρημα με τις περιπέτειες του οποίου είναι το πρώτο που εκδόθηκε παγκοσμίως - ονειρεύεται, έρχεται αντιμέτωπος με υπόγειες δυνάμεις, ξωτικά πολέμου, μάγους, ιππότες, φαντάσματα και απειλές. Κι ο ζωγράφος δίνει σε όλα τούτα τα οράματα σχήμα και χρώμα και τα αποτυπώνει σε περισσότερα από 70 έργα, τα οποία συνθέτουν την έκθεση. Πρόκειται για δημιουργίες με αφετηρία το 2005 που δεν έπαψαν να γεννώνται μέχρι και σήμερα σε μικρά ή μεγαλύτερα μεγέθη.

Δεν είναι οι ίδιες οι περιπέτειες του Δον Κιχώτη που κεντρίζουν τη φαντασία του Αλέξη Κυριτσόπουλου. Είναι τα φαντάσματα, οι φόβοι και οι απειλές με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπος ο ήρωας. “Ζωγραφίζω τον Δον Κιχώτη επειδή μ’ ενδιαφέρουν τα οράματά του. Προσπάθησα να ζωγραφίσω ό,τι φανταζόταν. Το μπέρδεμα μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας. Να ακροβατήσω ανάμεσά τους”, λέει ο Αλέξης Κυριτσόπουλος. Κι όπως επισημαίνει ο ακαδημαϊκός και ζωγράφος, Αλέκος Λεβίδης, στο κείμενο του, που περιλαμβάνεται στον κατάλογο της έκθεσης: “Ο Αλέξης επιλέγει από την αρχή να διηγηθεί την ιστορία μέσα από τα μάτια του “μαγεμένου” ιππότη και όχι από αυτά του εξωτερικού παρατηρητή, συνειδητοποιώντας βέβαια ότι η απόφαση αυτή αποτελεί μια ριζική καινοτομία”.

Σχεδιαστής, γελοιογράφος, γραφίστας, εικονογράφος, ζωγράφος, συγγραφέας, σκηνογράφος, κινηματογραφιστής/σκηνοθέτης κινούμενων σχεδίων, σκιτσογράφος, όπως δήλωνε για χρόνια “όχι μόνο από ταπεινοφροσύνη, αλλά γιατί είχε μέσα του τη σιγουριά ότι είναι κυρίως ένας δεξιοτέχνης της γραμμής που όμως σύντομα πολιτογραφήθηκε στη χώρα των χρωμάτων, με την άνεση ενός γεννημένου κολορίστα” ο Αλέξης Κυριτσόπουλος “κυρίως είναι ζωγράφος· ζωγράφος-παραμυθάς, ζωγράφος-ποιητής· οι εικόνες του εκπορεύονται από τον λόγο ή συνοδεύουν, εμπλέκονται στον λόγο, τον εκφερόμενο ή τον σημαδεμένο στη ζωγραφική επιφάνεια” σύμφωνα με τον Αλέκο Λεβίδη.        

Η έκθεση “Οι φαντασίες του Δον Κιχώτη” συνοδεύεται από εικονογραφημένο κατάλογο με κείμενο του ακαδημαϊκού Αλέκου Λεβίδη και συνομιλία του Αλέξη Κυριτσόπουλου με τη δημοσιογράφο, Μαίρη Αδαμοπούλου.

Στο ίδιο διάστημα θα κυκλοφορήσει και το βιβλίο “Δον Κιχώτη είσαι εδώ;” με έργα του ζωγράφου σχετικά με τα οράματα του Δον Κιχώτη από τις εκδόσεις Ίκαρος.