Visual Browsing
Golden Dawn Watch: Κρατήστε τα μάτια ανοιχτά

Golden Dawn Watch: Κρατήστε τα μάτια ανοιχτά

Η ιστοσελίδα που αρχίζει μαζί με τη δίκη της Χρυσής Αυγής

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το Παρατηρητήριο για τον Φασιστικό και Ρατσιστικό λόγο στα ΜΜΕ που λειτουργεί υπό το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ, τον Αντιφασιστικό Συντονισμό Αθήνα-Πειραιά και το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Αθηναίων, παρουσίασαν σήμερα την πρωτοβουλία Golden Dawn Watch.

Κύρια έκφανση της πρωτοβουλίας αυτής είναι η ιστοσελίδα goldendawnwatch.org.

Στόχος είναι:

• Nα δημοσιοποιούνται όλα τα στοιχεία που αφορούν τη δράση της Χρυσής Αυγής και να φωτιστούν όλες οι πτυχές της δίκης.

Σχετικα
Αγίου Πνεύματος 2021: Πότε πέφτει φέτος το τριήμερο
Αγίου Πνεύματος 2021: Πότε πέφτει φέτος το τριήμερο

• Nα έχει κάθε πολίτης, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, διαρκή και αξιόπιστη πληροφόρηση για όλα όσα συμβαίνουν εντός και εκτός της δικαστικής αίθουσας, σε όλη τη διάρκεια της δίκης.

• Nα παρέχονται αναλύσεις από ειδικούς, όπως νομικούς, παρατηρητές κλπ.

Ο Δημήτρης Χριστόπουλος, αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η δίκη της Χρυσής Αυγής έχει πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά για τα ελληνικά ποινικά χρονικά. Όχι μόνο διότι για πρώτη φορά διώκεται ένα κόμμα ως εγκληματική οργάνωση, αλλά διότι αυτό γίνεται με μεγάλη καθυστέρηση, καθώς χρειάστηκε να θρηνήσουμε ένα ακόμη θύμα, τον Παύλο Φύσσα, προκειμένου επιτέλους να δρομολογηθούν οι αυτονόητες διαδικασίες ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης. Το Παρατηρητήριο της δίκης της ΧΑ έχει ως στόχο να παρέχει έγκυρες και έγκαιρες πληροφορίες σχετικά με τη διεξαγωγή της δίκης και να κρατά σε επαγρύπνηση την κοινωνία των πολιτών για την συντεταγμένη άμυνα της ελληνικής δημοκρατίας απέναντι στους εχθρούς της. Η δημοκρατία αμύνεται με κανόνες, δηλαδή συνταγματικές εγγυήσεις που ισχύουν για όλους. Αμύνεται πάντως. Δεν μένει απαθής απέναντι στις απειλές της».

Σχετικα
Football League: Eπεισόδια με μαχαιρώματα στη Νέα Σμύρνη
Football League: Eπεισόδια με μαχαιρώματα στη Νέα Σμύρνη

Με τη σειρά του o Τάκης Γιαννόπουλος, εκπρόσωπος του Αντιφασιστικού Συντονισμού Αθήνας-Πειραιά, επισήμανε: «Έχουμε μπροστά μας μια ιστορική ευκαιρία όσον αφορά την πάλη κατά του ναζισμού και του φασισμού σε όλες του τις εκδοχές και να δώσουμε ένα αποφασιστικό χτύπημα στους νεοναζί με την έννοια της παραδειγματικής καταδίκης όλων των ηγετικών της στελεχών στην επερχόμενη δίκη και της κατάρρευσης του βασικού τους επιχειρήματος περί «νόμιμου πολιτικού κόμματος» στην συνείδηση της κοινωνίας”. Ακόμη, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Αθηναίων, Λευτέρης Παπαγιαννάκης, εξέφρασε την άποψη ότι «Το ΣΕΜ του δήμου της Αθήνας συμμετέχει στο παρατηρητήριο θέλοντας να δείξει τη δέσμευση του στον αγώνα για τη δημοκρατία με σεβασμό στη διαφορετικότητα. Οι κοινότητες μέλη του ΣΕΜ μετρούν θύματα από τη φασιστική βία της χρυσής αυγής και με την παρουσία τους θέλουν να δείξουν ότι είναι εδώ έτοιμες να υπερασπιστούν τα δικαιώματα τους.

Το ΣΕΜ ως μοναδικός θεσμικός εκπρόσωπος των μεταναστευτικών κοινοτήτων έχει έναν πολύ σημαντικό ρόλο και θα παρεμβαίνει όπου κρίνει ότι είναι αναγκαίο». Τέλος, η Ελευθερία Κουμάντου, συντονίστρια του Παρατηρητηρίου για τον Φασιστικό και Ρατσιστικό λόγο στα ΜΜΕ, δήλωσε «Η δίκη της Χρυσής Αυγής αφορά όλη την κοινωνία, ή μάλλον πρέπει να κάνουμε όλη την κοινωνία να ενδιαφερθεί για αυτήν. Στο Παρατηρητήριο για τον φασιστικό και ρατσιστικό λόγο στα ΜΜΕ ετοιμάζουμε ένα σύμφωνο για τους όρους κάλυψης της δίκης που θα προτείνουμε στα ΜΜΕ, καλώντας τα να το υιοθετήσουν. Βάσει αυτού, και με τη βοήθεια πανεπιστημιακών, θα φτιάξουμε ένα μοντέλο αξιολόγησης δημοσιευμάτων με στόχο να δημοσιοποιούμε και στο Golden Dawn Watch σε τακτά χρονικά διαστήματα σχετικές αναφορές για το πώς διαχειρίζονται τα Μέσα την πληροφορία σχετικά με τη δίκη».

Το Golden Dawn Watch υποστηρίζεται και από άλλες οργανώσεις, όπως το Generation 2.0, το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ και η ΟΛΚΕ, ενώ προσκαλεί και άλλες οργανώσεις και θεσμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό να στηρίξουν την πρωτοβουλία αυτή γιατί η δίκη αυτή μας αφορά όλους.

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Παντελής Σαΐτας

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5