Ελλαδα

Νοσοκομείο Παπανικολάου - Πραγματογνώμονας: Από τσιγάρο ασθενή προκλήθηκε η φωτιά

Τι αναφέρει το πόρισμα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φωτιά στο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη
Φωτιά στο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη © EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

Νοσοκομείο Παπανικολάου: Από τσιγάρο προκλήθηκε η πυρκαγιά – Τι αναφέρει το πόρισμα του πραγματογνώμονα.

Από τσιγάρο προκλήθηκε η φωτιά στο νοσοκομείο Παπανικολάου Θεσσαλονίκης στις 6 Απριλίου, σύμφωνα με το πόρισμα ανεξαρτήτου πραγματογνώμονα.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει, σύμφωνα με πληροφορίες, από την έκθεση που συνέταξε ανεξάρτητος πραγματογνώμονας αναφορικά με την πυρκαγιά που ξέσπασε σε θάλαμο νοσηλείας της κλινικής COVID και είχε ως συνέπεια δύο ασθενείς του νοσοκομείου να χάσουν τη ζωή τους.

«Ο ασθενής που το άναψε τυλίχθηκε από φλόγες και έβγαλε τα πάνω ρούχα του που καίγονταν και τα πέταξε πάνω σε άλλο ασθενή του θαλάμου που λόγω του οξυγόνου άρπαξε φωτιά και αυτός και στην  συνέχεια επεκτάθηκε», σημειώνεται στο πόρισμα.

Υπενθυμίζεται ότι η φωτιά ξέσπασε το πρωί της Τετάρτης 6 Απριλίου, στον θάλαμο 206, του δεύτερου ορόφου της Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Παπανικολάου, που λειτουργεί ως μονάδα COVID-19, χωρίς να επεκταθεί σε άλλους θαλάμους. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις χρειάστηκαν 30 λεπτά για να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο τη φωτιά.

Φωτιά στο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη
Φωτιά στο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη © EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

«Η πυρκαγιά επεκτάθηκε πολύ γρήγορα εντός του θαλάμου, αυτό σημαίνει πως η καύσιμη ύλη ήταν αρκετή και δημιούργησε ένταση στη φωτιά. Κύριο μέλημά μας ήταν να περιορίσουμε τη φωτιά και παράλληλα όταν διαπιστώσαμε ότι πρέπει να προβούμε και σε διασώσεις, στήσαμε επιχείρηση μεταφοράς και διάσωσης των ασθενών, με κρεβάτια και καρότσια με τη βοήθεια του προσωπικού της κλινικής του νοσοκομείου», είχε αναφέρει ο αρχιπύραρχος διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Δαδούδης.

Γιατρός για φωτιά στο Παπανικολάου: «Είδα ασθενείς να φλέγονται, ένας εξαϋλώθηκε»

Για την τραγωδία είχε μιλήσει ο Σταύρος Τρύφων, διευθυντής Πνευμονολογίας στην κλινική του ΕΣΥ στο νοσοκομείο Παπανικολάου.

«Στις 08.50 με φώναξε νοσηλεύτρια ότι ένας άνθρωπος είναι στην πόρτα και φλέγεται» τόνισε στις δηλώσεις του.

Και πρόσθεσε: «Αμέσως άρπαξα έναν πυροσβεστήρα και έσβησα τη φωτιά που έκαιγε τον άνθρωπο. Συννοσηλευόμενός του είπε ότι άκουσε έναν θόρυβο σαν έκρηξη. Στη συνέχεια είδα δεύτερο άνθρωπο να καίγεται. Πήρα δεύτερο πυροσβεστήρα και τον έσβησα».

Για τις στιγμές χάους και πανικού που επικράτησαν στη Β' Πνευμονολογική Κλινική στο νοσοκομείο Παπανικολάου μετά τη φωτιά, τόνισε: «Η τεχνική υπηρεσία έκοψε την παροχή οξυγόνου για να μην έχουμε χειρότερα. Έπεσε και το ρεύμα και έτσι νοσηλευτικό προσωπικό και γιατροί εγκλωβίστηκαν στα γραφεία τους από τους πυκνούς καπνούς».

Thestival.gr Ο πνευμονολόγος Σταύρος Τρύφων μιλάει για την φωτιά στο Παπανικολάου

Φωτιά στο «Παπανικολάου»: Είχε γίνει άσκηση ετοιμότητας πέντε χρόνια πριν

Σύμφωνα με το ThessToday.gr το 2017 είχε πραγματοποιηθεί άσκηση ετοιμότητας στην πτέρυγα η οποία καταστράφηκε στις αρχές Απριλίου.

Πιο συγκεκριμένα, ήταν 31 Ιανουαρίου 2017 όταν το «Παπανικολάου» στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Σχεδίου Εκτάκτων Αναγκών «Σώστρατος» έθεσε σε εφαρμογή και σε συνεργασία με Πυροσβεστική και ΕΚΑΒ άσκηση ετοιμότητας από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), με σενάριο σεισμό μεγέθους 6,8 Ρίχτερ στη Θεσσαλονίκη.

Το σενάριο περιλάμβανε δύο φάσεις (αντιμετώπιση τεχνικών αναγκών και διαλογή ασθενών με εθελοντές από το προσωπικό και τους συνόδους) και υλοποιήθηκε κάτω από πραγματικές συνθήκες ανάγκης εκκένωσης κτιρίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η πτέρυγα η οποία «εκκενώθηκε» στην άσκηση του 2017, ήταν η Β’ Πνευμονολογική Κλινική, η οποία στις αρχές του μήνα καταστράφηκε ολοσχερώς.

Πηγή: Thestival.gr, Thesstoday.gr

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ