Ελλαδα

Παιδοκαρδιολόγος Τζωρτζίνας: «Η λειτουργία της καρδιάς ήταν φυσιολογική»

Τι κατέθεσε ο γιατρός για την 9χρονη Τζωρτζίνα και τις εξετάσεις που έγιναν κατά τη νοσηλεία της

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρούλα Πισπιρίγκου
Ρούλα Πισπιρίγκου

Παιδοκαρδιολόγος Τζωρτζίνας: Τι κατέθεσε ο Γιάννης Παπαγιάννης για την υγεία της 9χρονης και την κατάσταση της καρδιάς της.

Ο παιδοκαρδιολόγος που παρακολουθούσε την 9χρονη Τζωρτζίνα, Γιάννης Παπαγιάννης, κατέθεσε στις αρχές για τη νοσηλεία του κοριτσιού, την τοποθέτηση βηματοδότη, αλλά τα μηνύματα που δέχθηκε ο γιατρός από τη μητέρα, Ρούλα Πισπιρίγκου

«Θέλω να σας πω ότι η καρδιά του συγκεκριμένου παιδιού υπέστη μία πολύ μεγάλη δοκιμασία κατά τη διάρκεια του πρώτου περιστατικού ανακοπής στο Καραμανδάνειο, όπου επί πενήντα λεπτά βρισκόταν σε καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, κατά την οποία η οξυγόνωση και η αιμάτωση πάντοτε είναι κατώτερη του φυσιολογικού και εντούτοις δεν διαπιστώθηκε η παραμικρή δυσλειτουργία της, γεγονός που συνηγορεί τόσο για τις εξαιρετικές προσπάθειες των ιατρών, όσο και για την άριστη ποιότητα της καρδιάς» υποστήριξε στην κατάθεσή του ο παιδοκαρδιολόγος, Γιάννης Παπαγιάννης.

Ο παιδιοκαρδιολόγος στην κατάθεσή του εξιστορεί τα γεγονότα από την πρώτη ημέρα του Μαΐου του 2021 που νοσηλεύτηκε στο Ωνάσειο, μετά το πρώτο καρδιακό της επεισόδιο. Σημεία από την κατάθεση έφερε στο φως η εκπομπή Live News του Mega. «Το παιδί ήρθε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο μας και νοσηλεύτηκε από το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου μέχρι και τις αρχές Ιουνίου. (…). Καθ΄ όλη τη διάρκεια της νοσηλείας του βρισκόταν στην Παιδιοκαρδιολογική Μονάδα Εντατικής Θεραπείας υπό συνεχή παρακολούθηση σε μόνιτορ».

Όπως εξηγεί, η καρδιά λειτουργούσε φυσιολογικά, με τις καρδιολογικές της εξετάσεις να είναι καθαρές, ενώ και ο γενετικός έλεγχος δεν ανέδειξε κάποια κληρονομική πάθηση. «Το παιδί υπεβλήθη σε πλήρη καρδιολογικό έλεγχο ο οποίος περιλάμβανε ηλεκτροκαρδιογράφημα, υπερηχογράφημα καρδιάς, φαρμακευτική δοκιμασία προκαϊναμίδης, για το Σύνδρομο Brugada και είχε επίσης υποβληθεί σε εκτεταμένο γενετικό έλεγχο για την πιθανότητα ύπαρξης κάποιου γενετικού αρρυθμιογόνου αιτίου αιφνίδιου θανάτου – καρδιακής ανακοπής. (…) Κατά τον έλεγχο όλων αυτών που σας προανέφερα δεν διαπιστώθηκαν αρρυθμιογόνα σύνδρομα, ούτε συγγενείς ή επίκτητες καρδιοπάθειες, ούτε μυοκαρδιοπάθειες, ενώ η λειτουργία της καρδιάς ήταν απολύτως φυσιολογική» δήλωσε ο παιδοκαρδιολόγος.

Παιδοκαρδιολόγος Τζωρτζίνας: «Η μητέρα είχε στείλει 198 μηνύματα χωρίς να υπάρχει πρόβλημα»

Ύστερα από επιθυμία των γονέων της Τζωρτζίνας, τοποθετήθηκε στο παιδί συσκευή απινιδωτή και βηματοδότη. «Έγινε πλήρης καρδιολογικός έλεγχος, αποφασίστηκε η τοποθέτηση του απινιδωτή για την αντιμετώπιση τυχόν άγνωστου αίτιου αιφνίδιου θανάτου, το οποίο όμως εμείς καθόλη τη διάρκεια της νοσηλείας του δεν είχαμε διαγνώσει. Η τοποθέτηση του απινιδωτή ήταν επιθυμία των γονέων, παρά την απουσία σαφούς καρδιολογικής διάγνωσης» ανέφερε στην κατάθεσή του ο κ. Παπαγιάννης.

Η συσκευή μπήκε και ορίστηκε ένα κατώτερο όριο 60 σφίξεων και ένα ανώτατο όριο 222. Πάνω από αυτό θα σήμαινε κόκκινος συναγερμός και ο γιατρός θα ειδοποιούνταν με μήνυμα. «Μετά την τοποθέτηση του απινιδωτή λάμβανε μονίμως πληροφορίες, κατόπιν ενεργοποίησης του από τη μητέρα, λόγω ανησυχίας για την κατάσταση του παιδιού. Σε όλα αυτά τα μηνύματα, δεν κατεγράφη κανένα επεισόδιο αρρυθμίας και τεκμηριώθηκε η καλή λειτουργία της συσκευής». 

«Το παιδί δεν περίμενα να πεθάνει αιφνιδίως από κάποια αρρυθμία διότι δεν κατεγράφη ούτε ταχυρρυθμία, ούτε σοβαρή βραδυκαρδία, μη ανταποκρινόμενη στη βηματοδότηση. Η συστολική λειτουργία της καρδιάς επίσης έχει ελεγχθεί στο Ωνάσειο και ήταν φυσιολογική. Ως εκ τούτου, οι πιθανές αιτίες του τελικού συμβάντος φαίνεται να είναι εξω καρδιακές» είπε σε άλλο σημείο της κατάθεσης ο κ. Παπαγιάννης.

 

 

Δολοφονία Τζωρτζίνας- Μαρακάκης: «Φαινόμενο κατηγορούμενης η Ρούλα Πισπιρίγκου»

«Φαινόμενο κατηγορουμένης» χαρακτήρισε ο δικηγόρος, Γιάννης Μαρακάκης, τη Ρούλα Πισπιρίγκου αναφερόμενος στον έντονο δημόσιο λόγο που έχει.

Σε ό,τι αφορά την ομολογία της, που πολλοί αναμένουν, ο ίδιος δήλωσε αντίθετος επισημαίνοντας πως η ομολογία δε σημαίνει το πέρας της ανάκρισης και ότι είναι δεδομένο πως κάποιος όντως έχει κάνει το έγκλημα. Μάλιστα, ο κ. Μαρακάκης εκτιμά πως η 33χρονη δεν θα ομολογήσει, και πως τα στοιχεία που υπάρχουν έως τώρα είναι επαρκέστατα «για να στείλουν την υπόθεση στο ακροατήριο».

«Και λιγότερα στοιχεία να είχαμε από αυτά που γνωρίζουμε, και δεν τα γνωρίζουμε όλα, θα μπορούσε να παραπεμφθεί σε δίκη για το έγκλημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση» τόνισε ο Γιάννης Μαρακάκης και πρόσθεσε πως εάν αποδειχθεί πως ο θάνατος της Ίριδας επήλθε στο σπίτι και όχι στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε από τους συνοδούς του, που φαίνεται να ήταν η 33χρονη μητέρα και η αδερφή της, τότε θα ανοίξει η βεντάλια των ποινικών διώξεων.

 

 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ