Ελλαδα

Επενδυτικός πυρετός τριετίας στην αγορά logistics

Τα σχέδια των μεγάλων επιχειρήσεων

328203-678198.png
Φίλιππος Κόλλιας
ΤΕΥΧΟΣ 823
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
pexels-pat-whelen-5615439.jpg

Οι μεγάλες επιχειρήσεις που επενδύουν στον τομέα των logistics

Δεκάδες είναι πλέον οι επενδυτικές πρωτοβουλίες στον τομέα των logistics, προκειμένου να μετουσιωθούν σε πράξη οι πολύ υψηλές προοπτικές ανάπτυξης του συγκεκριμένου τομέα της οικονομίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα επόμενα τρία χρόνια προβλέπεται να προστεθούν νέες υποδομές logistics συνολικής επιφάνειας τουλάχιστον 250.000 τ.μ., εκ των οποίων μάλιστα τα 180.000 τ.μ. τους επόμενους 12 μήνες. Τα σχέδια αυτά αφορούν νέες σύγχρονες αποθήκες, που αναπτύσσονται είτε από επενδυτές ακινήτων, όπως οι ΑΕΕΑΠ (Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία), είτε από εξειδικευμένες εταιρείες παροχής υπηρεσιών logistics, όπως η Sarmed και ο όμιλος Βεϊνόγλου, ακόμα και από τους ίδιους τους χρήστες, κυρίως δηλαδή μεγάλες αλυσίδες λιανεμπορίου.

Στις παραπάνω επιφάνειες θα προστεθούν επιπλέον 240.000 τ.μ. που θα προκύψουν από την ανάπτυξη του Εμπορευματικού Κέντρου στο Θριάσιο Πεδίο (Θριάσιο Ι), σε έκταση συνολικής επιφάνειας 588 στρεμμάτων. Η σχετική τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης υπεγράφη πριν από λίγες ημέρες, ανοίγοντας τον δρόμο, έπειτα από δύο δεκαετίες, στη δημιουργία μιας σύγχρονης υποδομής για την υποδοχή, αποθήκευση, διαλογή και συναρμολόγηση προϊόντων, αξιοποιώντας πλέον τη σημαντική δυναμική που έχει δημιουργηθεί από την αναρρίχηση του λιμανιού του Πειραιά στην κορυφαία πεντάδα των ευρωπαϊκών λιμανιών διαχείρισης εμπορευματοκιβωτίων. Το συνολικό ύψος της επένδυσης που θα υλοποιηθεί από τις εταιρείες Goldair και ΕΤΒΑ, υπολογίζεται ότι θα προσεγγίσει τα 200 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρει η εταιρεία πιστοποιημένων εκτιμητών Geoaxis, σε σχετική μελέτη της για τον τομέα των logistics, εκτός από το εμπορευματικό κέντρο στην έκταση των 588 στρεμμάτων, η κυβέρνηση δρομολογεί την προκήρυξη διαγωνισμού για την παραχώρηση της έκτασης εμβαδού 1.450 στρεμμάτων όπου έχουν αναπτυχθεί εμπορευματικός σιδηροδρομικός σταθμός και σταθμός διαλογής (ΕΣΣΣΔΙ). Οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις (Θριάσιο ΙΙ) βρίσκονται δίπλα στα 588 στρέμματα και ολοκληρώθηκαν στα τέλη του 2018, ύστερα από περίπου 30 χρόνια καθυστερήσεων.

Ιδιαίτερης μνείας χρήζει το επενδυτικό σχέδιο, ύψους άνω των 80 εκατ. ευρώ που επεξεργάζεται το αμερικανικό επενδυτικό fund H.I.G. Στόχος είναι η αξιοποίηση έκτασης 300 στρεμμάτων στην περιοχή του Ασπροπύργου. Πρόκειται για τις πρώην εγκαταστάσεις της Χαλυβουργίας Ελλάδος, με το ακίνητο να αναμένεται να περάσει υπό τον έλεγχο της H.I.G. τους επόμενους μήνες, στο πλαίσιο σχετικής συμφωνίας με τους πιστωτές της Χαλυβουργίας. Στη συνέχεια θα δημιουργηθεί ένα σύγχρονο κέντρο υποδομών logistics, που θα εστιάσει κυρίως στις ροές από το λιμάνι του Πειραιά προς την ηπειρωτική Ευρώπη.

Σε εξέλιξη βρίσκεται και το επενδυτικό σχέδιο για την ανάπτυξη, σε έκταση 450 στρεμμάτων, του Επιχειρηματικού Πάρκου Βαμβακιάς στην Παραλία του Ασπροπύργου. Πρόκειται για μια επένδυση που δρομολογείται από σημαντικές εταιρείες, όπως η εταιρεία logistics και αποθηκεύσεων Βεϊνόγλου, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, η ΔΕΗ, η ΕΛΤΡΕΚΚΑ και η ΧΡΩΤΕΧ. Επίσης στον Ασπρόπυργο δρομολογείται ένα ακόμα επιχειρηματικό πάρκο, ύψους επένδυσης 25 εκατ. ευρώ, σε έκταση άνω των 2.000 στρεμμάτων, νότια της Λεωφόρου ΝΑΤΟ.

Εκ των ισχυρών «παικτών» με εκτεταμένο επενδυτικό πρόγραμμα είναι ο όμιλος Sarmed, που εστιάζει στη δημιουργία νέων υποδομών στη Μαγούλα (9.000 τ.μ.) και τη Μάνδρα (23.000 τ.μ.). Αντίστοιχα, η Rail Cargo Logistics Goldair έχει προγραμματίσει συνολικό πλάνο επενδύσεων 20 εκατ. ευρώ έως το 2023. Αντίστοιχα, η εταιρεία εμπορίας ηλεκτρολογικού υλικού Καυκάς ετοιμάζεται να ξεκινήσει την κατασκευή ενός νέου κέντρου αποθήκευσης και διανομής στον Ασπρόπυργο, 20.000 τ.μ., σε μια επένδυση της τάξης των 10 εκατ. ευρώ. Το έργο μάλιστα έχει δύο φάσεις: η πρώτη περιλαμβάνει την ανάπτυξη 13.000 τ.μ. αποθηκευτικών χώρων και η δεύτερη τη δημιουργία επιπλέον 7.000 τ.μ. Νέα επένδυση για την ανάπτυξη ενός μεγάλου συγκροτήματος logistics 100.000 τ.μ. ετοιμάζει και η αλυσίδα Σκλαβενίτης στην περιοχή της Αττικής, ώστε να είναι σε θέση να υποστηρίξει το σχέδιο μελλοντικής επέκτασης των δραστηριοτήτων της, ιδίως στο σκέλος της διανομής των προϊόντων της.

Τις πρώτες της κινήσεις στην αγορά των logistics προετοιμάζει και η Noval Property του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ. Η εταιρεία προετοιμάζεται για την ανάπτυξη δύο ακινήτων logistics σε Θεσσαλονίκη και Κρήτη. Πρόκειται για επενδύσεις της τάξης των 10 εκατ. ευρώ, καθώς θα δημιουργηθούν κτίρια με συνολική επιφάνεια μεγαλύτερη των 20.000 τ.μ. Το εν λόγω σχέδιο θα χρηματοδοτηθεί από τα κεφάλαια που αντλήθηκαν από το ομόλογο των 120 εκατ. ευρώ που εξέδωσε η εταιρεία στο τέλος του 2021. Εκτιμάται ότι η κατασκευή θα ξεκινήσει εντός του τρέχοντος έτους.

Η μεγαλύτερη ΑΕΕΑΠ της χώρας, η Prodea Investments, συνεχίζει να επενδύει στον τομέα των logistics, μέσω κοινοπραξιών με εξειδικευμένες εταιρείες ανάπτυξης logistics. Αυτό το διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθούν δύο νέα κτίρια συνολικής επιφάνειας 23.800 τ.μ. στην περιοχή του Ασπροπύργου, με την εταιρεία να επενδύει ένα ποσό της τάξης των 12,5 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, δρομολογούνται και νέες κινήσεις, καθώς τα logistics αποτελούν βασικό στοιχείο της επενδυτικής στρατηγικής που έχει εκπονήσει η Prodea.

Στρατηγική στόχευση στον τομέα των logistics έχει και η Briq Properties ΑΕΕΑΠ, η οποία εγκαινίασε πρόσφατα το πρώτο κτίριο logistics που κατασκεύασε η ίδια και έχει μισθώσει στην Infoquest Technologies. Πρόκειται για ακίνητο επιφάνειας 20.276 τ.μ., το οποίο πρόκειται να επεκταθεί κατά επιπλέον 4.500 τ.μ., επίσης για λογαριασμό του ίδιου μισθωτή. Σε επόμενο στάδιο θα αναπτυχθούν επιπλέον 14.500 τ.μ. αποθηκών στην ίδια έκταση των 103 στρεμμάτων που έχει αποκτήσει η Briq στον Ασπρόπυργο.

Αντίστοιχα, η Trastor ΑΕΕΑΠ του ομίλου Πειραιώς φιλοδοξεί να δημιουργήσει τον δικό της ιδιόκτητο κόμβο logistics επίσης στην περιοχή του Ασπροπύργου. Η εταιρεία του ομίλου Πειραιώς έχει προχωρήσει στην απόκτηση έκτασης 40 στρεμμάτων στην περιοχή του Ασπροπύργου, όπου σχεδιάζει την ανάπτυξη ενός νέου ακινήτου logistics επιφάνειας 22.000 τ.μ. Συνολικά, η Trastor αναμένεται να προσθέσει περί τα 30.000 τ.μ. νέων ακινήτων logistics, δημιουργώντας ένα χαρτοφυλάκιο επιφάνειας μεγαλύτερης των 80.000 τ.μ. Το συνολικό ύψος της σχετικής επένδυσης υπολογίζεται σε περίπου 50 εκατ. ευρώ. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ