Ελλαδα

Πάτρα παιδιά: H δικογραφία για Ρούλα Πισπιρίγκου - Η Τζωρτζίνα, η κεταμίνη και ο θάνατος

Οι αποκαλύπτικές μαρτυρίες που σε συνδυασμό με τις τοξικολογικές εξετάσεις οδήγησαν στη σύλληψη

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Ρούλα Πισπιρίγκου, που κατηγορείται για παιδοκτονία, οδηγείται στον ανακριτή
Η Ρούλα Πισπιρίγκου, που κατηγορείται για παιδοκτονία, οδηγείται στον ανακριτή © EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Η δικογραφία για τη Ρούλα Πισπιρίγκου και την υπόθεση με τα νεκρά παιδιά στην Πάτρα. Η Τζωρτζίνα, η κεταμίνη και ο θάνατος της 9χρονης.

Αποκαλυπτική είναι η δικογραφία για τη Ρούλα Πισπιρίγκου στην υπόθεση με τα νεκρά παιδιά στην Πάτρα. Το διαβιβαστικό της Ασφάλειας που υποβλήθηκε στον εισαγγελέα περιέχει λεπτομέρειες για το πώς πέθανε η Τζωρτζίνα.

Μεταξύ άλλων υπάρχει αναφορά στην κεταμίνη, την αναισθητική ουσία που χορηγήθηκε σε θανατηφόρα δόση στην 9χρονη κόρη της οικογένειας Δασκαλάκη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας του Τμήματος Ανθρωποκτονιών, η Τζωρτζίνα από τον Απρίλιο του 2021 έως τις 29 Ιανουαρίου 2022 που κατέληξε, παρουσίασε 9 σοβαρά ιατρικά επεισόδια. Στο 18 σελίδων διαβιβαστικό που εστάλη στην Εισαγγελία αναφέρονται συγκεκριμένα στοιχεία που κατέστησαν κεντρικό πρόσωπο της έρευνας την 33χρονη μητέρα του παιδιού. Αναφέρεται μάλιστα και η φράση που είπε η μητέρα στους γιατρούς μία μέρα πριν το παιδί της καταλήξει. «Τα επεισόδια που είδατε δεν είναι τίποτα. Το μεγάλο επεισόδιο δεν το έχει κάνει ακόμα» ανέφερε χαρακτηριστικά, προκαλώντας τους μεγάλη έκπληξη.

Βασικό στοιχείο της δικογραφίας αποτελεί το γεγονός ότι τα εννέα επεισόδια που εμφάνισε το κοριτσάκι, είτε στο Νοσοκομείο της Πάτρας, είτε στο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, ήταν ενόσω βρισκόταν σε θάλαμο και όχι σε ΜΕΘ και ενώ ήταν υπό την εποπτεία της μητέρας της χωρίς την παρουσία άλλου συγγενικού προσώπου. Τα περιστατικά της Τζωρτζίνας ξεκίνησαν στις 8 Απριλίου 2021 λίγες ημέρες μετά τον θάνατο της 6 μηνών αδελφής της, Ίριδας. «Τα επεισόδια αυτά χαρακτηρίζονται αιφνίδια και μάλιστα σε δύο από αυτά ενεργοποιήθηκε ο βηματοδότης» αναφέρεται στο διαβιβαστικό.

«Από το σύνολο του συγκεντρωθέντος προανακριτικού υλικού προκύπτει ότι ο θάνατος της Δασκαλάκη Γεωργίας επήλθε συνεπεία χορήγησης θανατηφόρου ποσότητας κεταμίνης, μέσα σε 20 λεπτά το πολύ, από τη στιγμή της χορήγησης και κατά το χρονικό αυτό διάστημα μαζί με τη Γεωργία ήταν μόνο η μητέρα της Πισπιρίγκου, Σωτηρία» προστίθεται στο διαβιβαστικό της Ασφάλειας.

Και τονίζεται ακόμη: «Η τελευταία φορά που κάποιος από τους γιατρούς ή το νοσηλευτικό προσωπικό επισκέφτηκε τον θάλαμο της ανήλικης, ήταν περίπου μια ώρα πριν από την εκδήλωση του επεισοδίου που οδήγησε στον θάνατο του παιδιού. Από την εξέταση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και από τον ιατρικό φάκελο του θύματος προκύπτει ότι δεν χορηγήθηκε σε καμία ποσότητα κεταμίνη».

Σημειώνεται ότι ο δικηγόρος Απόστολος Λύτρας παραιτήθηκε από συνήγορος υπεράσπισης της Ρούλας Πισπιρίγκου. Νέος δικηγόρος της ορίστηκε ο Νίκος Ιωάννου.

Ποινική δίωξη στην 33χρονη «μητέρα»: Η ουσία κεταμίνη ξεκλείδωσε την υπόθεση | 31/3/22 | ΕΡΤ

Δικογραφία για Πάτρα παιδιά: Η Ρούλα Πισπιρίγκου ήταν μόνη με την Τζωρτζίνα την ημέρα που πέθανε η 9χρονη

Στο διαβιβαστικό της Αστυνομίας περιγράφεται μεταξύ άλλων ότι σε κανένα από τα επεισόδια που εμφάνισε η Τζωρτζίνα δεν ήταν παρόντες οι γιατροί. «Στις 21 Ιανουαρίου του 2022 εισήχθη σε ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Πατρών, παρέμεινε για 12 ώρες και επέστρεψε σε Παιδιατρική Κλινική. Έπειτα από 24 ώρες εμφανίστηκαν άλλα τέσσερα επεισόδια μικρής διάρκειας, τα συμπτώματα των οποίων υποχώρησαν και μεταφέρθηκε εκ νέου στη ΜΕΘ έμεινε για 36 ώρες, επέστρεψε πίσω στην Κλινική και έπειτα από 24 ώρες εμφάνισε νέο επεισόδιο. Με άπνοια, αποκορεσμό, κυάνωση και βραδυκαρδία. Το κορίτσι εισήχθη εκ νέου στη ΜΕΘ και έμεινε εκεί για 24 ώρες χωρίς να έχει συμπτώματα. Τότε αποφασίζεται η διακομιδή του παιδιού στο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού» επισημαίνεται.

Το πρώτο 24ωρο παραμονής της εκεί, η Τζωρτζίνα δεν παρουσίασε κανένα επεισόδιο, ενώ το δεύτερο 24ωρο παρουσίασε ξανά ένα επεισόδιο συνολικής διάρκειας 3,5 λεπτών, το οποίο αντιμετωπίστηκε. Τις επόμενες ημέρες, από τις 28 Ιανουαρίου έως τις 29 Ιανουαρίου, εμφάνισε μικρής διάρκειας τέτοια επεισόδια, ενώ στις 29 του μήνα παρουσίασε επεισόδια άπνοιας και εισήχθη και πάλι στην Εντατική, όπου και διασωληνώθηκε. Στις 13.50 το παιδί κατέληξε, όπως προστίθεται στο διαβιβαστικό.

«Από την Υπηρεσία μας εξετάστηκε το σύνολο του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού τόσο στο Ωνάσειο όσο και στο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού. Κατά τη νοσηλεία στο Ωνάσειο δεν κατεγράφη κανένα επεισόδιο επικίνδυνης ταχυκαρδίας και διαπιστώθηκε η κανονική λειτουργία του απινιδωτή που είχε τοποθετηθεί στο παιδί. Επίσης, έγιναν εξετάσεις για τα γονίδια, εξειδικευμένος γενετικός έλεγχος και εξετάστηκαν όλα τα σύνδρομα που προκαλούν αιφνίδιο θάνατο με αρνητικό αποτέλεσμα σε όλα» τονίζεται ακόμη.

Η Ρούλα Πισπιρίγκου ζήτησε μονόκλινο για την Τζωρτζίνα στο Παίδων - Οι καταθέσεις μαρτύρων στη δικογραφία

Σύμφωνα με τις καταθέσεις των μαρτύρων, όταν η Τζωρτζίνα μεταφέρθηκε και πάλι στο νοσοκομείο Παίδων, η Ρούλα Πισπιρίγκου που συνόδευε το παιδί, ζήτησε από την εφημερεύουσα γιατρό να μείνει σε μονόκλινο δωμάτιο με την κόρη της. Σημειώνεται, ότι το πρώτο βράδυ της νοσηλείας στο δωμάτιο του παιδιού ήταν και ο πατέρας, ενώ όλες τις άλλες ημέρες, από τις 27 Ιανουαρίου και έπειτα, μόνο η μητέρα της, σύμφωνα με μαρτυρίες. Μεταξύ άλλων η Ρούλα Πισπιρίγκου ενδιαφέρθηκε να μάθει αν υπάρχουν κάμερες στο νοσοκομείο, εκφράζοντας την ανησυχία της καθώς αφήνει -όπως ισχυρίστηκε- πράγματα στο δωμάτιο και φοβόταν για κλοπές.

«Κάποια από τα φάρμακα που εχορηγούντο στο παιδί ήταν ενδοφλέβια και κάποια από τη γαστροστομία που έφερε για τη σίτιση του. Η Ρούλα Πισπιρίγκου δήλωσε ότι γνώριζε να χορηγεί τα φάρμακα από τη γαστροστομία και γι' αυτό αποφασίστηκε να τα δίνει η ίδια στο παιδί. Μέσα στο νοσοκομείο το παιδί παρουσίασε νέα επεισόδια και εξαιτίας αυτών δόθηκε εντολή στο νοσηλευτικό προσωπικό να σταματήσει τη χορήγηση των φαρμάκων η Ρούλα Πισπιρίγκου και να το κάνει αποκλειστικά η νοσοκόμα» τονίζεται ακόμη.

Πώς πέθανε η Τζωρτζίνα - Οι μαρτυρίες για τη Ρούλα Πισπιρίγκου και τις τελευταίες ώρες της 9χρονης

Ο θάνατος της 9χρονης Τζωρτζίνας αποτέλεσε την αφορμή, ώστε να παρέμβει η Εισαγγελία Πατρών και η έρευνα να ανατεθεί στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής.

Στις 29 Ιανουαρίου 2022, λίγο πριν από τις 2.30 μία από τις νοσηλεύτριες αντιλαμβάνεται τη Ρούλα Πισπιρίγκου να πλησιάζει, περπατώντας προς το γραφείο νοσηλείας, σαν να έψαχνε κάποιον νοσηλευτή.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «ο τρόπος που περπατούσε και το γεγονός ότι δεν καλούσε σε βοήθεια, έδωσαν στη νοσηλεύτρια την εντύπωση ότι θα ζητούσε κάποιο σεντόνι η κάτι άλλο. Πλησιάζοντας τη νοσηλεύτρια της είπε κάτι χαμηλόφωνα που εκείνη δεν το άκουσε και δεν το κατάλαβε. Όταν η νοσηλεύτρια κατάλαβε ότι το παιδί έκανε πάλι επεισόδιο, ενημέρωσε τη γιατρό που εφημέρευε και σε δευτερόλεπτα βρέθηκαν στο θάλαμο του παιδιού».

Τη στιγμή που οι γιατροί εισήλθαν στον θάλαμο διαπίστωσαν ότι το παιδί είχε κυάνωση, ήταν απνοικό και τόσο η γιατρός όσο και η νοσηλεύτρια παρατήρησαν ότι από το οξύμετρο που ήταν συνδεδεμένο με το παιδί δεν ακουγόταν. Πρόκειται για έναν χαρακτηριστικό ήχο που κάνει το οξύμετρο, όταν πέσουν οι σφιγμοί. Η Τζωρτζίνα διασωληνώθηκε και πάλι. Λίγο αργότερα, στις 15.50 κατέληξε.

Πώς η ΕΛ.ΑΣ έφτασε στη σύλληψη της 33χρονης «μητέρας» | 31/3/22 | ΕΡΤ

Οι τοξικολογικές εξετάσεις στην Τζωρτζίνα - Η ουσία κεταμίνη

Όπως προκύπτει από την τοξικολογική εξέταση, ο θάνατος της Τζωρτζίνας επήλθε συνέπεια θανατηφόρου δηλητηρίασης από φαρμακευτική ουσία. «Στο μεταθανάτιο αίμα της διαπιστώθηκε κεταμίνη σε πολύ υψηλή συγκέντρωση 6,5 ml ανά ml. Ο χρόνος που χρειάστηκε για να δράσει η κεταμίνη είναι από 5 ως 20 λεπτά» επισημαίνεται στο έγγραφο.

Το τελευταίο επεισόδιο εξελίχθηκε ραγδαία. Κανένας από τους γιατρούς και τους νοσηλευτές δεν χορήγησε στο παιδί κεταμίνη.

«Η μητέρα ήταν συνεχώς παρούσα και κοντά στο παιδί, ήταν εκείνη ήταν που ζήτησε μονόκλινο δωμάτιο, τεχνηέντως ρώτησε για τις κάμερες και δήλωσε ότι γνωρίζει να χορηγεί τα φάρμακα μέσω γαστροστομίας» αναφέρεται στο διαβιβαστικό.

​Σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα, το επεισόδιο εξελίχθηκε ραγδαία και κανένας από τους γιατρούς και τους νοσηλευτές δεν χορήγησε στο παιδί κεταμίνη. «Η μητέρα ήταν συνεχώς παρούσα και κοντά στο παιδί, ήταν εκείνη που ζήτησε μονόκλινο δωμάτιο, τεχνηέντως ρώτησε για τις κάμερες και δήλωσε ότι γνωρίζει να χορηγεί τα φάρμακα μέσω γαστροστομίας» αναφέρεται στο διαβιβαστικό.

Τι είπε η Ρούλα Πισπιρίγκου στους γιατρούς για την Τζωρτζίνα και τα επεισόδια

«Στις 28 Ιανουαρίου μία ημέρα πριν το παιδί πεθάνει, η μάνα είπε στους γιατρούς πως αυτά τα επεισόδια που είδατε δεν είναι τίποτα. Το μεγάλο επεισόδιο δεν το έχει κάνει ακόμα». Αυτό το επεισόδιο ήταν που τελικά οδήγησε στον θάνατο της 9χρονης κόρης της οικογένειας Δασκαλάκη.

Τα λόγια αυτά της Ρούλας Πισπιρίγκου προκάλεσαν αίσθηση στους γιατρούς, καθώς τα ιατρικά δεδομένα δεν προμήνυαν κάποιο μεγάλο επεισόδιο.

Στο διαβιβαστικό επισημαίνεται ακόμη ότι τα επεισόδια της Τζωρτζίνας ξεκίνησαν μετά την αποχώρηση του πατέρα, Μάνου Δασκαλάκη. Όταν εκδηλώθηκε το τελευταίο επεισόδιο της Τζωρτζίνας, η Ρούλα Πισπιρίγκου ήταν ψύχραιμη κατά τη διάρκεια των απεγνωσμένων προσπαθειών των γιατρών να σώσουν το παιδί.

Υπενθυμίζεται ότι έχει ζητηθεί άρση απορρήτου επικοινωνιών της Ρούλας Πισπιρίγκου, ενώ ανοίγουν ξανά οι φάκελοι για τον θάνατο της Μαλένας και της Ίριδας. Η 33χρονη μητέρα των τριών νεκρών παιδιών στην Πάτρα ζήτησε και έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί τη Δευτέρα 4 Απριλίου 2022.

Προθεσμία για να απολογηθεί  πήρε η 33χρονη κατηγορουμένη για τη δολοφονία της 9χρονης κόρης της

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ