Ελλαδα

Γεροτζιάφας: «Επικίνδυνος ο κορωνοϊός ακόμα και ενδημικός»

Κίνδυνος το σύνδρομο long covid για ασθενείς με συμπτώματα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άνδρας με μάσκα για κορωνοϊό σε δρόμο με χιόνια
Άνδρας με μάσκα για κορωνοϊό σε δρόμο με χιόνια © EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Όταν ο κορωνοϊός γίνει ενδημικός, θα συνεχίσει να είναι επικίνδυνος, γι' αυτό και πρέπει να γίνουν αλλαγές στα νοσοκομεία, αναφέρει ο Γρηγόρης Γεροτζιαφάς.

Ο κορωνοϊός θα γίνει ενδημικός, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι θα πάψει να είναι επικίνδυνος για τον άνθρωπο. Αυτό ξεκαθαρίζει σε δήλωσή του ο καθηγητής αιματολογίας Γρηγόρης Γεροτζιάφας.

Το τελευταίο 24ωρο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 19.712 κρούσματα κορωνοϊού και 112 θανάτους ασθενών από covid. Οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ είναι 633.

«Δεν τελειώνουμε έτσι εύκολα, ο ιός θα γίνει ενδημικός κάποια στιγμή αλλά δεν θα πάψει να είναι κακός» σημείωσε στον ΣΚΑΪ. Και δεν απέκλεισε να εμφανιστεί μια νέα μετάλλαξη κορωνοϊού, η οποία θα είναι πολύ πιο σκληρή και επικίνδυνη. Γι' αυτό και ζήτησε να οργανωθεί με τον κατάλληλο τρόπο η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη, προκειμένου να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει μια τέτοια εξέλιξη.

«Υπαρκτή η πιθανότητα για νέα μετάλλαξη, μπορεί να είναι πιο σκληρή. Έχουμε ένα καινούργιο νόσημα, το οποίο θα μείνει και έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτά για τα οποία φτιάχτηκαν τα νοσοκομεία» ξεκαθάρισε.

Πόσοι ασθενείς με κορωνοϊό θα βρεθούν αντιμέτωποι με σύνδρομο long covid

Σχετικά με τους επιδημιολογικούς δείκτες στην Ελλάδα τόνισε ότι η χώρα μας έχει περισσότερες νοσηλείες σε σχέση με τα peak στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας.

Όπως είπε, το 15-30%  απ' όσους νοσήσουν συμπτωματικά θα υποφέρουν από το σύνδρομο long covid. Παράλληλα, θα έχουν υψηλό επιπλοκών και θνητότητα έως και τρεις φορές, αν πραγματοποιήσουν κάποιο χειρουργείο μέσα σε έναν μήνα από τη νόσηση.

«Τα κρούσματα μετατρέπονται σε νοσηλείες, όταν παράλληλα δεν έχουμε εμβολιασμό» δήλωσε ακόμη.

Κληθείς να σχολιάσει τα μέτρα που αίρονται, χαρακτήρισε αντιφατική αυτήν τη χαλάρωση δεδομένου ότι οι νοσηλείες παραμένουν πολλές και το ΕΣΥ πιέζεται. Εκτιμήσε, πάντως, ότι θα λειτουργήσει θετικά για την αποκλιμάκωση των δεικτών της πανδημίας η παραμονή των πολιτών στο σπίτι λόγω της κακοκαιρίας και τα κλειστά σχολεία.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ