Εικαστικα

Open Call 1821: Χαιρετισμός της Γιάννας Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη

«Νέοι δημιουργοί κατέθεσαν 185 έργα, μέσα από τα οποία αναδεικνύεται μία Ελλάδα σύγχρονη, αισιόδοξη, επιδραστική, αναπόσπαστο κομμάτι του νέου κόσμου που την περιβάλλει».

gianna-agelopoulou.jpg
Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη
ΤΕΥΧΟΣ 811
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη, Πρόεδρος Επιτροπής «Ελλάδα 2021»

Η Γιάννα Αγγελοπούλου γράφει για τον διαγωνισμό της ATHENS VOICE «200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Και μετά;» υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»

Το 2021, η χρονιά που γιορτάσαμε την 200ή επέτειο μετά την επανάσταση του 1821, φτάνει στο τέλος της. Μαζί μ’ αυτήν ολοκληρώνεται και το έργο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» που συντόνισε τις δράσεις και τις εκδηλώσεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Ελλάδα, αλλά και σε πολλές χώρες του εξωτερικού, με την ευκαιρία της συμβολικής επετείου. 

Το τέλος της χρονιάς μάς βρίσκει με την ικανοποίηση ότι τα καταφέραμε! Πραγματοποιήθηκαν εκατοντάδες εκδηλώσεις υπό την αιγίδα της Επιτροπής, στις οποίες συμπεριλήφθηκαν τα πάντα: εκδηλώσεις γιορτής και μνήμης, επιστημονικά συνέδρια, πολιτιστικές εκθέσεις, κάθε λογής εκδόσεις, διαγωνισμοί, αθλητικοί αγώνες και ό,τι μπορεί να σκεφτεί κανείς.

Η ίδια η Επιτροπή σχεδίασε, οργάνωσε και υλοποίησε πολύ σημαντικές δράσεις. Από δεκάδες χρηματοδοτήσεις ποικίλων δράσεων, την παραγωγή του ντοκιμαντέρ «Σε γνωρίζω από την όψη: 200 χρόνια Ελλάδα», την αναδρομή διακοσίων χρόνων ελληνικού τραγουδιού, την ταυτόχρονη προβολή video mapping σε 18 πόλεις, μέχρι το Φόρουμ «Η Ελλάδα το 2040» όπου θεσμικοί φορείς, ομάδες από την κοινωνία των πολιτών και διεθνείς προσωπικότητες σκιαγράφησαν τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε στο άμεσο μέλλον. 

Όλα αυτά μας έκαναν σοφότερους. Τιμήσαμε την ιστορία μας, ξαναδιαβάσαμε την επανάσταση με άλλους όρους, στοχαστήκαμε πάνω στη δισαίωνη πορεία μας, θυμηθήκαμε τους ανθρώπους που σημάδεψαν την πορεία αυτή, αλλά και κοιτάξαμε προς το μέλλον μας. Οι δράσεις που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα της Επιτροπής, επιδιώξαμε να αφήνουν παρακαταθήκη και για το αύριο. Όχι μόνο σε υποδομές και κτίρια, αλλά και σε νοοτροπίες, στάσεις και συμπεριφορές. Επιδιώξαμε να αναδυθούν καινοτόμες ιδέες, να δοθεί βήμα σε νέους δημιουργούς, να μπούμε στον τρίτο αιώνα της νεότερης  Ελλάδας με αισιοδοξία.

Ο ανοιχτός εικαστικός διαγωνισμός που συνδιοργάνωσε, με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, η ATHENS VOICE με τον Δήμο Αθηναίων, υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», βρίσκεται ακριβώς σε αυτή την κατεύθυνση. Νέοι δημιουργοί κατέθεσαν 185 έργα, μέσα από τα οποία αναδεικνύεται μία Ελλάδα σύγχρονη, αισιόδοξη, επιδραστική, αναπόσπαστο κομμάτι του νέου κόσμου που την περιβάλλει.

Μέσα από τη συνθετική και συχνά ανατρεπτική ματιά των καλλιτεχνών αναδύεται «η Ελλάδα που αντιστέκεται, η Ελλάδα που επιμένει» και τελικά διαμορφώνεται το κολλάζ της σύγχρονης Ελλάδας και συντίθεται το μωσαϊκό του συλλογικού μας «εμείς».  

Μπράβο λοιπόν σε διοργανωτές και δημιουργούς, για τη σημαντική εικαστική παρέμβαση στη συζήτηση για την Ελλάδα της επόμενης μέρας!

Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη, Πρόεδρος Επιτροπής «Ελλάδα 2021»
Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη, Πρόεδρος Επιτροπής «Ελλάδα 2021»

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ