Εικαστικα

Open Call 1821 - 2021: Χαιρετισμός του Κώστα Μπακογιάννη

«Η εντυπωσιακή συμμετοχή φωτίζει τα μηνύματα των δημιουργών και της επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Η Τέχνη μάς συνδέει με το μέλλον, με όσα οραματιζόμαστε για τον τόπο και την πόλη μας»

bakoyiannis.jpg
Κώστας Μπακογιάννης
ΤΕΥΧΟΣ 811
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κώστας Μπακογιάννης, Δήμαρχος Αθηναίων

Ο Κώστας Μπακογιάννης γράφει για τον διαγωνισμό «200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Και μετά;» που συνδιοργάνωσε ο Δήμος Αθηναίων και η ATHENS VOICE

Το 2021, έτος εορτασμού για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση, δεν εξελίχθηκε λόγω της πανδημίας όπως το περιμέναμε. Μας έδωσε ωστόσο τη δυνατότητα να σκεφτούμε και να προβληματιστούμε ως προς το τι από αυτά που διδαχτήκαμε ως παιδιά ανταποκρίνεται στην ιστορική αλήθεια, πόσες και ποιες από τις αξίες για τις οποίες πολέμησε για πολλά χρόνια ο λαός μας παραμένουν αναλλοίωτες, πόσο άλλαξε η χώρα μας, και ίσως να γνωρίσουμε καλύτερα ανθρώπους που έγραψαν αυτό το κεφάλαιο της ιστορίας μας υπερβαίνοντας στερεότυπα, ιδεολογίες, τοπικισμούς, ενίοτε και εαυτόν. Η επέτειος αυτή απέδειξε ότι η Αθήνα, μια ζωντανή και γοητευτική πλέον μητρόπολη, συνεχίζει να παράγει πολιτισμό εμπνεόμενη από την πορεία του έθνους στον χρόνο, ακόμη και κάτω από αντιξοότητες.

Ο Δήμος Αθηναίων, επιθυμώντας να προσφέρει στους δημότες του και στους καλλιτέχνες, υλοποίησε μια σειρά από πολιτιστικές δράσεις και εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων και το πρότζεκτ «200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Και μετά;» σε συνδιοργάνωση με την ATHENS VOICE και υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021». Απευθύνοντας δημόσια πρόσκληση σε ζωγράφους, γλύπτες, video artists, φωτογράφους, street artists, καλλιτέχνες από όλο το φάσμα του εικαστικού χώρου, ανεξαρτήτου εθνικότητας, που έμεναν στη χώρα ή το εξωτερικό, τους ζήτησε να αποτυπώσουν τη δική τους οπτική για την Ελλάδα του παρόντος και του μέλλοντος.

Η εντυπωσιακή συμμετοχή φωτίζει τα μηνύματα των δημιουργών και της επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Ανατρέχοντας στο παρελθόν και κοιτώντας το παρόν, η Τέχνη μάς συνδέει ακόμα μια φορά με το μέλλον, με όσα οραματιζόμαστε για τον τόπο και την πόλη μας.

Σε αυτό τον εικαστικό διάλογο οι φωνές του πολιτισμού «συνομίλησαν» με έννοιες και ιδεώδη συνθέτοντας ένα πολύχρωμο και τολμηρό πανόραμα έργων, συνεχίζοντας τη συζήτηση για το μέλλον της Ελλάδας. Ο ιδιαίτερος συμβολισμός της επετείου των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση, που ενέπνευσε λαούς, ανθρώπους των τεχνών και των γραμμάτων σε όλο τον πλανήτη, υπό το πρίσμα αυτής της ιδιαίτερης καλλιτεχνικής σύμπραξης, αποκτά μια νέα λαμπρή θέαση. 

Η περιπέτεια της πανδημίας ανέδειξε περαιτέρω τη σημασία του πολιτισμού στη ζωή μας και μας έκανε να αντιληφθούμε ότι ο πολιτισμός δεν είναι μια «πολυτέλεια» αλλά αναγκαιότητα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ