- CITY GUIDE
- PODCAST
-
20°
Open Call 1821 - 2021: Χαιρετισμός του Κώστα Μπακογιάννη
«Η εντυπωσιακή συμμετοχή φωτίζει τα μηνύματα των δημιουργών και της επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Η Τέχνη μάς συνδέει με το μέλλον, με όσα οραματιζόμαστε για τον τόπο και την πόλη μας»
Ο Κώστας Μπακογιάννης γράφει για τον διαγωνισμό «200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Και μετά;» που συνδιοργάνωσε ο Δήμος Αθηναίων και η ATHENS VOICE
Το 2021, έτος εορτασμού για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση, δεν εξελίχθηκε λόγω της πανδημίας όπως το περιμέναμε. Μας έδωσε ωστόσο τη δυνατότητα να σκεφτούμε και να προβληματιστούμε ως προς το τι από αυτά που διδαχτήκαμε ως παιδιά ανταποκρίνεται στην ιστορική αλήθεια, πόσες και ποιες από τις αξίες για τις οποίες πολέμησε για πολλά χρόνια ο λαός μας παραμένουν αναλλοίωτες, πόσο άλλαξε η χώρα μας, και ίσως να γνωρίσουμε καλύτερα ανθρώπους που έγραψαν αυτό το κεφάλαιο της ιστορίας μας υπερβαίνοντας στερεότυπα, ιδεολογίες, τοπικισμούς, ενίοτε και εαυτόν. Η επέτειος αυτή απέδειξε ότι η Αθήνα, μια ζωντανή και γοητευτική πλέον μητρόπολη, συνεχίζει να παράγει πολιτισμό εμπνεόμενη από την πορεία του έθνους στον χρόνο, ακόμη και κάτω από αντιξοότητες.
Ο Δήμος Αθηναίων, επιθυμώντας να προσφέρει στους δημότες του και στους καλλιτέχνες, υλοποίησε μια σειρά από πολιτιστικές δράσεις και εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων και το πρότζεκτ «200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Και μετά;» σε συνδιοργάνωση με την ATHENS VOICE και υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021». Απευθύνοντας δημόσια πρόσκληση σε ζωγράφους, γλύπτες, video artists, φωτογράφους, street artists, καλλιτέχνες από όλο το φάσμα του εικαστικού χώρου, ανεξαρτήτου εθνικότητας, που έμεναν στη χώρα ή το εξωτερικό, τους ζήτησε να αποτυπώσουν τη δική τους οπτική για την Ελλάδα του παρόντος και του μέλλοντος.
Η εντυπωσιακή συμμετοχή φωτίζει τα μηνύματα των δημιουργών και της επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Ανατρέχοντας στο παρελθόν και κοιτώντας το παρόν, η Τέχνη μάς συνδέει ακόμα μια φορά με το μέλλον, με όσα οραματιζόμαστε για τον τόπο και την πόλη μας.
Σε αυτό τον εικαστικό διάλογο οι φωνές του πολιτισμού «συνομίλησαν» με έννοιες και ιδεώδη συνθέτοντας ένα πολύχρωμο και τολμηρό πανόραμα έργων, συνεχίζοντας τη συζήτηση για το μέλλον της Ελλάδας. Ο ιδιαίτερος συμβολισμός της επετείου των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση, που ενέπνευσε λαούς, ανθρώπους των τεχνών και των γραμμάτων σε όλο τον πλανήτη, υπό το πρίσμα αυτής της ιδιαίτερης καλλιτεχνικής σύμπραξης, αποκτά μια νέα λαμπρή θέαση.
Η περιπέτεια της πανδημίας ανέδειξε περαιτέρω τη σημασία του πολιτισμού στη ζωή μας και μας έκανε να αντιληφθούμε ότι ο πολιτισμός δεν είναι μια «πολυτέλεια» αλλά αναγκαιότητα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η έκθεση πλαισιώνεται από δίγλωσσο (ελληνικά-αγγλικά) κατάλογο με έγχρωμες αναπαραγωγές των έργων
Η έκθεση «Κιβωτός του λόγου. Τέχνη και γραφή» στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας αναδεικνύει το έργο της γλύπτριας και ζωγράφου
Από το Scary Movie μέχρι τις ταινίες με βαμπίρ αντικείμενα και λεπτομέρειες που δεν γνωρίσαμε
Η έκθεση γλυπτικής του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών πραγματοποιείται και φέτος στον εξωτερικό χώρο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου
Από την αναδρομική του Λεβίδη στο Μουσειο Μπενάκη μέχρι τις «Αφάλες» της Δανάης Στράτου στο Μέγαρο Μουσικής
Γυναίκες που μπήκαν εκεί όπου δεν τις ήθελαν και άλλαξαν για πάντα την ελληνική τέχνη
Από τα «αδύναμα έργα» του Χρήστου Παπούλια, στον «νεφελώδη ουρανό» της Kylie Manning
Τρεις ημέρες πολιτισμού, γαστρονομίας, εκπαίδευσης και μουσικής στο νησί
Από το «Διπλό πορτραίτο» του Βλάση Φρυσίρα στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού μέχρι το «Nice to meet you again» της Uman στην Γκαλερί Ελένη Κορωναίου
Η διεθνής εικαστικός μίλησε στην ATHENS VOICE λίγο πριν τα εγκαίνια της έκθεσής της στην Γκαλερί Ελένη Κορωναίου
Το έργο εκτίθεται στο Λονδίνο και η αξία του εκτιμάται στα 160 εκατ. ευρώ
Ακτίνες Χ και υπέρυθρη φωτογράφιση αποκάλυψαν πρόσωπα και αντικείμενα που αφαίρεσε από το «Το Γεύμα» του 1873
Θα φιλοξενείται στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» έως και τις 30 Νοεμβρίου
Σώματα σαν αστικοί κήποι, ιατρικές και κυτταρικές εικόνες ως τοπία
Φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Γλυπτικής Giovanni Barracco
Ο Κ. ΒΗΤΑ μιλά για τον χρόνο, τη ζωγραφική και τη νέα του έκθεση
Το έργο του καλλιτέχνη εκτίθεται για πρώτη φορά σε εξωτερικό χώρο
Το σπίτι ως συνθήκη προσωρινότητας και τόπο μεταμόρφωσης
Το «Πορτρέτο του κόμη-δούκα του Ολιβάρες» χρονολογείται περίπου στο 1626
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.