Ελλαδα

Κορωνοϊός: Πάνω από 15.000 κρούσματα σήμερα

Ο μεγαλύτερος ημερήσιος αριθμός από την αρχή της πανδημίας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κορωνοϊός: Πάνω από 15.000 κρούσματα σήμερα
Πλατεία Συντάγματος © EUROKINNISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα: Πάνω από 15.000 σήμερα, 28 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον Θάνο Πλεύρη.

Πάνω από τις 15.000 αναμένεται να φτάσουν σήμερα, 28 Δεκεμβρίου, τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, όπως ενημέρωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, στην ΕΡΤ. Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη η πρωινή εκτίμηση για τον αριθμό των κρουσμάτων δείχνει πάνω 15.000 νέες περιπτώσεις το τελευταίο 24ωρο στη χώρα μας, λόγω της μετάλλαξης Όμικρον

Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι δεν θα πρέπει να μας τρομάζουν τα νούμερα, καθώς η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού είναι υπερμεταδοτική αλλά δεν επιβαρύνει περαιτέρω το σύστημα υγείας. 

«Είναι κάτι που αναμενόταν. Έχει συμβεί σε όλες τις χώρες αυτή η γεωμετρική αύξηση των κρουσμάτων, αλλά δεν επιβαρύνει το ΕΣΥ». 

Ο Θάνος Πλεύρης ανέφερε ότι μέχρι τώρα έχουν γίνει 550.000 τεστ και ότι χθες όταν και διαπιστώθηκαν 9.284 είχαν γίνει περίπου 150.000 τεστ.

Σημειώνεται ότι αυτός είναι ο μεγαλύτερος ημερήσιος αριθμός που έχει καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας.

Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας άφησε ακόμη ανοιχτό το ενδεχόμενο να έρθουν νωρίτερα τα νέα μέτρα και είπε ότι θα εξαρτηθεί από το σημερινό και τον αυριανό αριθμό κρουσμάτων.

Όπως είπε το «απευχόμαστε», αλλά εξήγησε ότι είναι ρευστή η κατάσταση.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, τα κρούσματα αφορούν κυρίως συμπολίτες μας νεαρότερης ηλικίας. Είναι ενδεικτικό ότι στις ηλικίες 18-59 αφορούν το 75%. Επίσης, το 20% είναι κάτω των 18 ετών. «Μόλις 6% είναι άνω των 60 ετών. Και είμαστε αισιόδοξοι για την πίεση στο σύστημα υγείας», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης, ο οποίος τόσο χθες όσο και σήμερα έκανε έκκληση για αυτοέλεγχο για τον κορωνοϊό ειδικά αυτές τις ημέρες των γιορτών και ειδικά από τους νέους.

Αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού: Οι δύο στοχεύσεις

Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι η η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων θα συνεδριάσει εκ νέου αύριο. «Δεν υποτιμούμε τον παράγοντα των κρουσμάτων. Σήμερα και αύριο θα παρακολουθήσουμε τα κρούσματα και θα συνεδριάσει εκ νέου η επιτροπή για να αποτιμήσει τη νέα άνοδο των κρουσμάτων, προκειμένου να δούμε αν τα μέτρα που πήραμε αρκούν ή αν θα χρειαστεί να έρθουν νωρίτερα», τόνισε.

Όπως εξήγησε, υπάρχουν δύο στοχεύσεις: «Εάν χρειαστεί να μεταφερθούν τα μέτρα νωρίτερα, κάτι που θα μας πει η επιτροπή αύριο, Τετάρτη, στη συνεδρίασή της εκτιμώντας δεδομένα και τα κρούσματα σήμερα, και αύριο και να πείσουμε τον κόσμο εάν θεωρεί ότι έχει εκτεθεί, ακόμα κι αν δεν έχει συμπτώματα, να μην έρθει σε επαφή με άτομα με μεγαλύτερη ηλικία στο οικογενειακό τραπέζι της Πρωτοχρονιάς».

Επίσης, επεσήμανε ότι η μετάλλαξη Όμικρον είναι επικίνδυνη για τις μεγάλες ηλικίες και κάλεσε τους νέους να προσέχουν ιδιαίτερα.

Όσον αφορά τη διασπορά, ο κ. Πλεύρης υπογράμμισε πως στην Αττική, πλέον, μιλάμε για 200-300% αύξηση κρουσμάτων ημερησίως, άρα δεν έχουμε να κάνουμε πλέον με τη Δέλτα. «Η Δέλτα δεν έδινε αυξήσεις πάνω από 10 με 15%"», ανέφερε και πρόσθεσε πως πλέον είναι ξεκάθαρο ότι η Όμικρον είναι κυρίαρχη και μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα μας απασχολεί μόνο αυτή.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ