Ελλαδα

Κλαυθμώνος: Συγκέντρωση για την εξάλειψη της βίας κατά γυναικών

Ακολούθησε πορεία στη Βουλή - Δείτε τις εικόνες

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πορεία στην Αθήνα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών
Πορεία στην Αθήνα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών © Eυτέρπη Mουζακίτη/ATHENSVOICE

Συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία στη Βουλή για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατώ των Γυναικών.

Να σταματήσει η βία κατά των γυναικών ζήτησαν πολίτες που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος. Στέλνοντας το μήνυμα ότι πρέπει να μπει ένα τέλος και να μην υπάρχουν άλλες κακοποιημένες γυναίκες, πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας σε δρόμους της Αθήνας μέχρι τη Βουλή.

Το ραντεβού δόθηκε με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών σήμερα Πέμπτη (25/11) το απόγευμα. Στην Ελλάδα από την αρχή του 2021 έχουν σημειωθεί 13 γυναικοκτονίες.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, προκειμένου να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση. Η συγκεκριμένη ημέρα είχε καθιερωθεί ήδη από το 1981 από γυναικείες οργανώσεις. Είχε προηγηθεί η φρικτή δολοφονία των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από τη Δομινικανή Δημοκρατία, με διαταγή του δικτάτορα Τρουχίλο.

Φεμινιστικές οργανώσεις, φορείς, συλλογικότητες και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών άναψαν κεριά στην πλατεία Κλαυθμώνος για τις γυναίκες που έπεσαν θύματα κακοποίησης. Υπενθυμίζεται ότι βρίσκεται σε λειτουργία η Γραμμή SOS 15900 για θύματα βίας με τις κλήσεις να είναι δωρεάν.

Η παράσταση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Κλαυθμώνος για τη βία κατά γυναικών σε εικόνες

Ακολουθούν εικόνες από την παράσταση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κλαυθμώνος και την πορεία μέχρι τη Βουλή με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών:

Από την πλατεία Κλαυθμώνος ξεκίνησε η πορεία για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών
© Eυτέρπη Mουζακίτη/ATHENSVOICE

Πλατεία Κλαυθμώνος: Πορεία διαμαρτυρίας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών
© Eυτέρπη Mουζακίτη/ATHENSVOICE

Να σταματήσει η κακοποίηση γυναικών ζήτησαν πολίτες στην πλατεία Κλαυθμώνος, πραγματοποιώντας πορεία διαμαρτυρίας μέχρι τη Βουλή, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών
© Eυτέρπη Mουζακίτη/ATHENSVOICE

Σημειώνεται ότι στη δημοσιότητα έχει δοθεί και το συγκλονιστικό βίντεο για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών με τίτλο: «Μη με αφήσεις ποτέ γιατί θα σου κάνω κακό».

«Τέρμα η βία και ο σεξισμός» - Το μήνυμα ΑΔΕΔΥ για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Την κινητοποίηση στην πλατεία Κλαυθμώνος στήριξε και η ΑΔΕΔΥ. Με κεντρικό σύνθημα «Τέρμα η βία τέρμα ο σεξισμός ούτε μια λιγότερη από δω και μπρος» οι διαδηλωτές ζήτησαν μεταξύ άλλων την «εισαγωγή του όρου "γυναικοκτονία" στον Ποινικό Κώδικα της χώρας». Στα αιτήματά τους περιλαμβάνονται:

  • «Η άμεση εφαρμογή όλων των μέτρων προστασίας και στήριξης των επιζωσών βίας και των παιδιών τους, θυμάτων ή μαρτύρων, που περιλαμβάνει η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και την ενσωμάτωση όλων των προβλέψεών της στον Ποινικό και Αστικό Κώδικα και στους Κώδικες Δικονομίας,
  • η άμεση ανταπόκριση της αστυνομίας στις εκκλήσεις για βοήθεια και στην επιβολή του νόμου και
  • η διασφάλιση και ενίσχυση του δικτύου των δομών στήριξης γυναικών».

Νωρίτερα στην Πλατεία Κλαυθμώνος πραγματοποιήθηκε δρώμενο από γυναίκες που είχαν βαμμένα τα πρόσωπά τους και φώναζαν τα ονόματα των γυναικών που έχουν δολοφονηθεί από άνδρες το 2021.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ