Ελλαδα

Κρούσματα κορωνοϊού: Προς νέο αρνητικό ρεκόρ σήμερα

Ανησυχητικά τα στοιχεία και από τις εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα σήμερα
Αθήνα © EUROKINNISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Κρούσματα κορωνοϊού: Προς νέο αρνητικό ρεκόρ σήμερα, Πέμπτη 4 Νοεμβρίου - Πληροφορίες ότι θα φθάσουν τις 7.000.

Συνεχίζεται η έξαρση της πανδημίας στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά τους αριθμούς των κρουσμάτων κορωνοϊού που εντοπίζονται καθημερινά στη χώρα μας. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, μετά το αρνητικό ρεκόρ της Τρίτης με τα 6.700 κρούσματα, οι σημερινές ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ ενδέχεται να σπάσουν, ξανά, το ρεκόρ, ανεβάζοντας τα νέα περιστατικά στις 7.00.

Ανησυχητικά είναι και τα στοιχεία από τις εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία.

Στις 2 Νοεμβρίου, καταγράφηκε αρνητικό ρεκόρ με 343 εισαγωγές σε όλα τα νοσοκομεία, ενώ στις 19 Οκτωβρίου είχαν γίνει 213 εισαγωγές.

Κορωνοϊός: Μεγάλη πίεση στις ΜΕΘ της Βόρειας Ελλάδας

Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος, οι ΜΕΘ στερεύουν στη Βόρεια Ελλάδα -αλλά όχι μόνο.

Συγκεκριμένα, στο «Ιπποκράτειο» νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη -που χθες εφημέρευε- εισήχθησαν 56 ασθενείς με κορωνοϊό και η μονάδα έμοιαζε με εμπόλεμη ζώνη. Σε κάθε εφημερία παρατηρείται αύξηση κατά 20% στις εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό.

«Η ΜΕΘ 15 κλινών του Ιπποκράτειου είναι γεμάτη και υπάρχουν πέντε διασωληνωμένοι προσωρινά στα χειρουργεία και σε λίστα αναμονής για ΜΕΘ. Και πού να πάνε; Η ΜΕΘ 15 κλινών του ΑΧΕΠΑ είναι ήδη γεμάτη και έχουν 6 διασωληνωμένους σε θαλάμους», ανέφερε ο κ. Γιαννάκος.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, υπάρχουν τα εξής στοιχεία για τις ΜΕΘ των νοσοκομείων στη Βόρεια Ελλάδα:

  • Παπαγεωργίου: 23 κλίνες ΜΕΘ γεμάτες. Πέντε διασωληνωμένοι σε ΜΑΦ.
  • Παπανικολάου: 30 κλίνες ΜΕΘ γεμάτες.
  • Άγιος Παύλος: Ανοιξαν 7 κλίνες ΜΕΘ για κορωνοϊό και γέμισαν άμεσα.
  • Άγιος Δημήτριος: Γεμάτες 7 κλίνες ΜΕΘ.
  • Κατερίνη: Γεμάτες 4 κλίνες ΜΕΘ.
  • Γιαννιτσά: Γεμάτες 8 κλίνες ΜΕΘ
  • Σέρρες: Γεμάτες 7 κλίνες ΜΕΘ
  • Βέροια: Γεμάτες 6 κλίνες ΜΕΘ
  • Χαλκιδική: Γεμάτες 5 κλίνες ΜΕΘ. Διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, έχουν γεμίσει οι 8 κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία Κοζάνης και Πτολεμαΐδας, οι 44 κλίνες ΜΕΘ των νοσοκομείων Βόλου και Λάρισας (δύο μονάδες), ενώ υπάρχουν τρεις κενές κλίνες στο νοσοκομείο Τρικάλων. Γεμάτες είναι και 18 κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία Λαμίας και Χαλκίδας.

Γραβάνης: Μέχρι και 10.000 κρούσματα μέσα στον Νοέμβριο

Μέχρι και 10.000 κρούσματα κορωνοϊού την ημέρα μέσα στον Νοέμβριο περιμένει ο Αχιλλέας Γραβάνης. Ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης περιγράφει με μελανά χρώματα την πανδημία κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Σε δηλώσεις του στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 & 105,8 ξεκαθαρίζει ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι πολύ δύσκολες, τονίζοντας ότι οι νεκροί θα αυξηθούν, ενώ το ίδιο θα συμβεί και στις βαριές νοσηλείες, καθώς ο κορωνοϊός «χτυπά» ολοένα και περισσότερο πολίτες που είναι ανεμβολίαστοι.

Κληθείς να σχολιάσει τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους που ενεργοποιούνται από το Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2021, σημείωσε ότι χρειάζεται αυστηρή επιτήρηση προκειμένου αυτά να εφαρμοστούν και να έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα. Σε διαφορετική περίπτωση η διασπορά του ιού θα συνεχιστεί.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι σε αντίθεση με το πρώτο και δεύτερο κύμα κορωνοϊού στην Ελλάδα, αυτήν τη φορά υπάρχει το εμβόλιο, «ένα τεράστιο όπλο, ασφαλές και αποτελεσματικό με βάση τη γνώση από τα 7 δισεκατομμύρια δόσεις που έχουν χορηγηθεί σε 2,9 δισεκατομμύρια ανθρώπους διεθνώς».

Προς αυτήν την κατεύθυνση έθεσε το ερώτημα αν οι ανεμβολίαστοι έχουν δικαίωμα να στερούν τη νοσηλεία ασθενών με άλλα νοσήματα που ενδέχεται να μην μπορούν να νοσηλευτούν, καθώς το Σύστημα Υγείας έχει επιβαρυνθεί, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγα 24ωρα υπήρξε η προειδοποίηση Θωμαΐδη ακόμα και για 10.000 κρούσματα ημερησίως, καθώς αρκετές περιοχές της χώρας βρίσκονται στο «κόκκινο».

Προβλέψεις για ένα εκατομμύριο μολύνσεις ανεμβολίαστων

«Δυστυχώς είναι προδιαγεγραμμένο ότι το επόμενο τρίμηνο θα μολυνθούν ένα εκατομμύριο περίπου ανεμβολίαστοι», ανέφερε από την πλευρά του ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης μιλώντας στην ΕΡΤ και εκτιμώντας ότι από τον αριθμό αυτό, ποσοστό 5% έως 7% θα καταλήξει στα νοσοκομεία.

Το ποσοστό αυτό μεταφράζεται σε 50.000 έως και 70.000 εισαγωγές ανεμβολίαστων σε νοσοκομεία.

Κρίσιμα στοιχεία δίνει και πίνακας που ΕΟΔΥ για το ποσοστό θετικότητας ανά Περιφερειακή Ενότητα, αποκαλύπτοντας τις περιοχές όπου η διασπορά είναι αυξημένη. Σύμφωνα με αυτόν στο διάστημα 25 -31 Οκτωβρίου, ως προς το ποσοστό θετικότητας στο σύνολο των ελέγχων ανά Περιφερειακή Ενότητα, στις τρεις πρώτες θέσεις βρίσκονται το Κιλκίς (2,26%), η Λάρισα (2,12%) και η Μαγνησία (2,07%).

Η Θεσσαλία και η Βόρεια Ελλάδα άλλωστε το τελευταίο διάστημα βρίσκονται στο επίκεντρο της πανδημίας, με τους ειδικούς να προειδοποιούν για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού σε ορισμένες περιοχές και τους γιατρούς να σημαίνουν συναγερμό για τις αντοχές του συστήματος υγείας.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ